PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 成立 英曲大聯盟 o既目的  

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
成立 英曲大聯盟 o既目的

其實香港以及外地養英曲的人絕對唔少,但唔明白為何精品、公仔、飾物、THE DOG COLLECTION、以及Movie Film、廣告等都好像沒有英曲份,就算有曲架,都係美曲。在各大狗展中,也少見有英曲參予。難道英曲越來越不被重視嗎?

這是因為英曲百厭、頑皮嗎?

這是因為英曲長毛難打理嗎?

這是因為英曲樣子不可愛嗎?

這是因為英曲唔夠聰明嗎?

這是因為英曲唔能夠同其他動物一齊相處嗎?

以上各種理由都一定唔會係原因

因為.....

講百厭、頑皮,Beagle一定比英曲更甚,但很容易搵到Beagle o既商品啊..

講長毛,西施、史立莎都一樣長毛,但牠們都好受歡迎啊..

講樣子不可愛,我覺得唔會有人話英曲BB唔可愛啊...真係可愛到震呀...

講唔聰明,一定唔會係英曲啦,英曲絕對係好聰明架。佢地識聽你講野,識做好多野,有些國家還會訓練佢地去幫手。外國有寵物節目講過:英曲係好聰明o既狗種,分分鍾聰明過人,所以一定要由細教好佢,否則大左你好難教到,因為佢知你想佢點,但佢做唔做就另一回事了。

英曲絕對可以同BB仔、甚至貓貓一齊養,因為佢地品性鐘意親近人,而且無敵意,我屋企兩隻貓貓同我隻英曲(SNOOPY)都不知幾Friend。不只是SNOOPY,我知道其他朋友的英曲都同貓貓相處得很好呢....^0^

所以我唔明點解英曲會不夠其他犬種受歡迎呢...?

成立目的 :

希望藉著這個網站,能夠讓其他人知道英曲o既可愛、熱情、係人類o既好伙伴,而唔係只係百厭、頑皮、破壞王。

我有一個祈望,希望英曲會好似以前那麼受歡迎,那麼被重視。

其實英國曲架係一種好特別o既狗種,養過牠,一定會對牠有一份特別o既感情,會慢慢愛上佢呢...^0^

本站會定期登出活動資料於"討論區", 讓各成員有機會帶同狗狗們一同拍照、玩遊戲,一同講下養英曲o既趣事,開開心心玩番日  ^0^

活動後的相和video會放於"活動區"內作重溫之用。

如有需要,本站會把活動video製成DVD寄給成員作為紀念之用

如各位有任何意見或困難,可於"討論區"留言及分享

多謝大家支持

誠意邀請你加入..^0^

PHILIP敬上 (2002年3月13日)

2011-6-3 03:32 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

奔妮吐 (小蚊子)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 210
精華 1
積分 993
帖子 982
閱讀權限 250
註冊 2006-3-7
所養英曲名稱:芝娃娃(桐桐),英曲(CoCo
英曲會員編號:564
狗狗性別:女仔
狗狗出生日期:桐桐 1/6,CoCo 31/12
狗狗最喜歡:反轉個肚比你摸
狗狗最討厭:污穢
狗狗技能:
狗狗性格:愛乾淨,霸道
居住地區:灣仔
支持~

小狗相簿
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/amon0102/album?.dir=/9aacscd
2011-6-3 03:41 PM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

jackybenlok
英曲大學生

UID 9822
精華 0
積分 248
帖子 248
閱讀權限 250
註冊 2008-8-3
所養英曲名稱:ben
英曲會員編號:
狗狗性別:m
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
十卜十卜
2011-6-3 04:07 PM#3

teresatyk
英曲導師

UID 10674
精華 0
積分 486
帖子 486
閱讀權限 250
註冊 2010-2-25
所養英曲名稱:Ailey,Heiley 彩虹橋2.2.10,BB 彩虹橋11.4.10
英曲會員編號:919
狗狗性別:女
狗狗出生日期:Ailey 29.7.05,Heiley 16.5.06,BB 28
狗狗最喜歡:同媽咪睡,偷嘢食,上天台曬太陽
狗狗最討厭:開吸塵機
狗狗技能:捉飛蛾
狗狗性格:嗲嗲
居住地區:西貢
盟主,一家支持,英曲永遠都係咁受歡迎同重視,放心啦.(不過現在係街上真係好小見倒曲曲,自己果d又越來越大,日後都唔知怎算好)

Heiley彩虹橋2.2.2010

BB 彩虹橋11.4.2010
2011-6-3 04:30 PM#4

yk2_tang (yee)
英曲小學生

UID 326
精華 0
積分 48
帖子 38
閱讀權限 250
註冊 2006-4-7
所養英曲名稱:batman
英曲會員編號:
狗狗出生日期:2003
狗狗最喜歡:eat
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:fanling
講出大家的心底話.....................
2011-6-3 09:03 PM#5

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 teresatyk 於 2011-6-3 04:30 PM 發表
盟主,一家支持,英曲永遠都係咁受歡迎同重視,放心啦.(不過現在係街上真係好小見倒曲曲,自己果d又越來越大,日後都唔知怎算好)
其實d段野係我2002年果時整 英曲大聯盟 果時寫o既
今日睇番.. 原來係無搬過黎討論區..
所以先加番落去o既.. ^^

其實街上小見英曲.. 諗深d.. 咪小d英曲俾人遺棄lor...
養英曲真係唔易架.. 要好用心先會知道英曲o既得意..

香港人.. 唔係太多人有o甘o既心.. 俾佢地養英曲.. 好易就會覺得百厭唔聽話.. 就會好易唔要佢地.. 唉..

2011-6-3 09:05 PM#6

bibitsoi (佳)
英曲小學生

UID 370
精華 0
積分 74
帖子 74
閱讀權限 250
註冊 2006-4-20
所養英曲名稱:bibi
英曲會員編號:003
狗狗性別:F
狗狗出生日期:1995年4月1日
狗狗最喜歡:扭計
狗狗最討厭:
狗狗技能:無
狗狗性格:
居住地區:北角
狀態 離線
我當年點解既原因係因為覺得佢樣子特別,有長長既耳朵,好似一個長頭髮既靚女咁。
2011-6-3 10:24 PM#7
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

wallis
英曲班主任

UID 717
精華 0
積分 669
帖子 672
閱讀權限 250
註冊 2006-7-29
所養英曲名稱:津津
英曲會員編號:
狗狗出生日期:6-12-06
狗狗最喜歡:食野,咬咬,去街街,跑草,我地陪住佢
狗狗最討厭:戴口罩,得自己一個係屋企
狗狗技能:sit,唔准郁,左手右手,執玩具
狗狗性格:嗲,熱情
居住地區:YUEN LONG
yeah~~~

永遠懷念我最疼愛的B女女
2011-6-3 10:38 PM#8

PPMOK (kit)
英曲大學生

UID 10010
精華 0
積分 284
帖子 290
閱讀權限 250
註冊 2009-4-23
所養英曲名稱:pp
英曲會員編號:
狗狗出生日期:18111999
狗狗最喜歡:食嘢,去街
狗狗最討厭:剪指甲
狗狗技能:stand up,sit,hand
狗狗性格:好動
居住地區:kt
來自hk
狀態 離線
支持盟主!
2011-6-3 11:54 PM#9

lichingho (Alex & Angel)
英曲導師

UID 736
精華 0
積分 560
帖子 562
閱讀權限 250
註冊 2006-8-1
所養英曲名稱:仔仔/小蕃茄妹妹傻瓜BB豬
英曲會員編號:624
狗狗性別:男仔/女仔
狗狗出生日期:2ndFeb97/ 28thDec02
狗狗最喜歡:Alex & Angel
狗狗最討厭:成日係屋企
狗狗技能:挨住Alex扮可愛
狗狗性格:好
居住地區:荃灣
來自本土
狀態 離線
支持盟主! + 支持盟主! =支持盟主! X2

蕃茄妹妹的blog
http://muimuitomato.blogspot.com/

仔仔, 你在彩紅橋的另一方好嗎?

我們總有一天會再見!

2011-6-4 01:52 AM#10

teresatyk
英曲導師

UID 10674
精華 0
積分 486
帖子 486
閱讀權限 250
註冊 2010-2-25
所養英曲名稱:Ailey,Heiley 彩虹橋2.2.10,BB 彩虹橋11.4.10
英曲會員編號:919
狗狗出生日期:Ailey 29.7.05,Heiley 16.5.06,BB 28
狗狗最喜歡:同媽咪睡,偷嘢食,上天台曬太陽
狗狗最討厭:開吸塵機
狗狗技能:捉飛蛾
狗狗性格:嗲嗲
居住地區:西貢

QUOTE:
原帖由 bibitsoi 於 2011-6-3 10:24 PM 發表
我當年點解既原因係因為覺得佢樣子特別,有長長既耳朵,好似一個長頭髮既靚女咁。
我都係呀,當年見倒佢地個樣子好Q,亦知佢地會好活躍,但冇辦法,已愛上了.

Heiley彩虹橋2.2.2010

BB 彩虹橋11.4.2010
2011-6-4 11:00 AM#11

bibitsoi (佳)
英曲小學生

UID 370
精華 0
積分 74
帖子 74
閱讀權限 250
註冊 2006-4-20
所養英曲名稱:bibi
英曲會員編號:003
狗狗出生日期:1995年4月1日
狗狗最喜歡:扭計
狗狗最討厭:
狗狗技能:無
狗狗性格:
居住地區:北角
狀態 離線
就係因為佢活躍可以陪我上山下海
2011-6-4 09:33 PM#12

HILL爸 (Ivan)
英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
註冊 2007-4-16
所養英曲名稱:Hill Hill & Dor Dor
英曲會員編號:634
狗狗性別:M & F
狗狗出生日期:3/3/06 & 26/1/08
狗狗最喜歡:同人玩,去街同食嘢
狗狗最討厭:阿爸阿媽返工,無人陪,自己係屋企
狗狗技能:瞓,食,玩
狗狗性格:好動,跟人
居住地區:sai kung
支持!
2011-6-5 02:00 PM#13

heather_hba (Heather Li)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

UID 10
精華 1
積分 6484
帖子 6526
閱讀權限 250
所養英曲名稱:BooBee, Apple
英曲會員編號:16, 434
狗狗性別:男, 女
狗狗出生日期:1 Jan 2002/ 9 Nov 2003
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:boo: 古怪 Apple: 時好時壞
居住地區:shau kei wan
來自HK
狀態 離線
PHILIP! 我入會時都未夠15 歲呀!
2011-6-6 12:34 PM#14

PHILIP
英曲大聯盟盟主
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 2011-6-6 12:34 PM 發表
PHILIP! 我入會時都未夠15 歲呀!
哈哈,係呀,時間真係過得快,你不知不覺已經係資深會員呀

2011-6-6 03:34 PM#15

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線
漏左樣野,就係曲曲既破壞力.......

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2011-6-8 01:47 AM#16

Louise (Louise)
英曲初中生

UID 31
精華 0
積分 65
帖子 94
閱讀權限 250
註冊 2005-10-2
所養英曲名稱:蕃薯
英曲會員編號:154
狗狗出生日期:2002-Jul-11
狗狗最喜歡:食野, 玩波波, 游水, 周圍跑
狗狗最討厭:冇得玩, 冇得食
狗狗技能:"收拾"屋企
狗狗性格:活潑開朗 (即係曳啦)
居住地區:原本係屯門
來自搬左去荃灣
狀態 離線
我都支持

2011-7-2 08:25 PM#17

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
所養英曲名稱:朱古力
英曲會員編號:160
狗狗性別:female
狗狗出生日期:2001-05
狗狗最喜歡:食無營養的食物
狗狗最討厭:我們回家後再出街
狗狗技能:很多
狗狗性格:和人一樣
居住地區:筲箕灣
來自歡樂天地
狀態 離線
支持..支持..

2011-7-2 09:31 PM#18

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
曲架確實係好聰明的狗狗嚟架, 個樣又可愛, 重有呀...佢哋係活潑唔係百厭.

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2011-7-4 04:09 PM#19

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.074932 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-8 05:51 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver