標題: 成立 英曲大聯盟 o既目的 [打印本頁]

作者: PHILIP    時間: 2011-6-3 03:32 PM     標題: 成立 英曲大聯盟 o既目的

其實香港以及外地養英曲的人絕對唔少,但唔明白為何精品、公仔、飾物、THE DOG COLLECTION、以及Movie Film、廣告等都好像沒有英曲份,就算有曲架,都係美曲。在各大狗展中,也少見有英曲參予。難道英曲越來越不被重視嗎?

這是因為英曲百厭、頑皮嗎?

這是因為英曲長毛難打理嗎?

這是因為英曲樣子不可愛嗎?

這是因為英曲唔夠聰明嗎?

這是因為英曲唔能夠同其他動物一齊相處嗎?

以上各種理由都一定唔會係原因

因為.....

講百厭、頑皮,Beagle一定比英曲更甚,但很容易搵到Beagle o既商品啊..

講長毛,西施、史立莎都一樣長毛,但牠們都好受歡迎啊..

講樣子不可愛,我覺得唔會有人話英曲BB唔可愛啊...真係可愛到震呀...

講唔聰明,一定唔會係英曲啦,英曲絕對係好聰明架。佢地識聽你講野,識做好多野,有些國家還會訓練佢地去幫手。外國有寵物節目講過:英曲係好聰明o既狗種,分分鍾聰明過人,所以一定要由細教好佢,否則大左你好難教到,因為佢知你想佢點,但佢做唔做就另一回事了。

英曲絕對可以同BB仔、甚至貓貓一齊養,因為佢地品性鐘意親近人,而且無敵意,我屋企兩隻貓貓同我隻英曲(SNOOPY)都不知幾Friend。不只是SNOOPY,我知道其他朋友的英曲都同貓貓相處得很好呢....^0^

所以我唔明點解英曲會不夠其他犬種受歡迎呢...?

成立目的 :

希望藉著這個網站,能夠讓其他人知道英曲o既可愛、熱情、係人類o既好伙伴,而唔係只係百厭、頑皮、破壞王。

我有一個祈望,希望英曲會好似以前那麼受歡迎,那麼被重視。

其實英國曲架係一種好特別o既狗種,養過牠,一定會對牠有一份特別o既感情,會慢慢愛上佢呢...^0^

本站會定期登出活動資料於"討論區", 讓各成員有機會帶同狗狗們一同拍照、玩遊戲,一同講下養英曲o既趣事,開開心心玩番日  ^0^

活動後的相和video會放於"活動區"內作重溫之用。

如有需要,本站會把活動video製成DVD寄給成員作為紀念之用

如各位有任何意見或困難,可於"討論區"留言及分享

多謝大家支持

誠意邀請你加入..^0^

PHILIP敬上 (2002年3月13日)
作者: 奔妮吐    時間: 2011-6-3 03:41 PM

支持~
作者: jackybenlok    時間: 2011-6-3 04:07 PM

十卜十卜
作者: teresatyk    時間: 2011-6-3 04:30 PM

盟主,一家支持,英曲永遠都係咁受歡迎同重視,放心啦.(不過現在係街上真係好小見倒曲曲,自己果d又越來越大,日後都唔知怎算好)
作者: yk2_tang    時間: 2011-6-3 09:03 PM

講出大家的心底話.....................
作者: PHILIP    時間: 2011-6-3 09:05 PM

QUOTE:
原帖由 teresatyk 於 2011-6-3 04:30 PM 發表
盟主,一家支持,英曲永遠都係咁受歡迎同重視,放心啦.(不過現在係街上真係好小見倒曲曲,自己果d又越來越大,日後都唔知怎算好)
其實d段野係我2002年果時整 英曲大聯盟 果時寫o既
今日睇番.. 原來係無搬過黎討論區..
所以先加番落去o既.. ^^

其實街上小見英曲.. 諗深d.. 咪小d英曲俾人遺棄lor...
養英曲真係唔易架.. 要好用心先會知道英曲o既得意..

香港人.. 唔係太多人有o甘o既心.. 俾佢地養英曲.. 好易就會覺得百厭唔聽話.. 就會好易唔要佢地.. 唉..
作者: bibitsoi    時間: 2011-6-3 10:24 PM

我當年點解既原因係因為覺得佢樣子特別,有長長既耳朵,好似一個長頭髮既靚女咁。
作者: wallis    時間: 2011-6-3 10:38 PM

yeah~~~
作者: PPMOK    時間: 2011-6-3 11:54 PM

支持盟主!
作者: lichingho    時間: 2011-6-4 01:52 AM

支持盟主! + 支持盟主! =支持盟主! X2
作者: teresatyk    時間: 2011-6-4 11:00 AM

QUOTE:
原帖由 bibitsoi 於 2011-6-3 10:24 PM 發表
我當年點解既原因係因為覺得佢樣子特別,有長長既耳朵,好似一個長頭髮既靚女咁。
我都係呀,當年見倒佢地個樣子好Q,亦知佢地會好活躍,但冇辦法,已愛上了.
作者: bibitsoi    時間: 2011-6-4 09:33 PM

就係因為佢活躍可以陪我上山下海
作者: HILL爸    時間: 2011-6-5 02:00 PM

支持!
作者: heather_hba    時間: 2011-6-6 12:34 PM

PHILIP! 我入會時都未夠15 歲呀!
作者: PHILIP    時間: 2011-6-6 03:34 PM

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 2011-6-6 12:34 PM 發表
PHILIP! 我入會時都未夠15 歲呀!
哈哈,係呀,時間真係過得快,你不知不覺已經係資深會員呀
作者: Hinckley    時間: 2011-6-8 01:47 AM

漏左樣野,就係曲曲既破壞力.......
作者: Louise    時間: 2011-7-2 08:25 PM

我都支持
作者: djela    時間: 2011-7-2 09:31 PM

支持..支持..
作者: 小狗    時間: 2011-7-4 04:09 PM

曲架確實係好聰明的狗狗嚟架, 個樣又可愛, 重有呀...佢哋係活潑唔係百厭.

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0