PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 耳仔發炎  

大隻mike (聰)
英曲高中生

UID 504
精華 0
積分 151
帖子 149
閱讀權限 250
註冊 2006-6-3
所養英曲名稱:mike
英曲會員編號:625
狗狗性別:m
狗狗出生日期:??
狗狗最喜歡:我
狗狗最討厭:我不在家
狗狗技能:好似冇乜^^
狗狗性格:勁痴身
居住地區:fanling
狀態 離線
耳仔發炎

我想問...mike mike 兩隻耳仔發炎
發現佢成日r 耳仔 應該手仔唔乾淨
同佢帶頭盔 好似仲嚴重咗
有咩辦法可以令耳仔乾爽d??

$500蚊,比人打獲甘>.<
2010-3-19 02:22 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
um.. 平時用洗耳水多d同佢洗下, 我估最好一星期1,2次..
如果佢現在已經發炎.. 最好就睇睇醫生.. 再唔係就買d有消炎能力o既洗耳水or油..

平時仲可以多d整高佢對耳.. 等佢透下風.. o甘就無o甘易發炎了..

2010-3-19 08:21 AM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Pickle (TT & WW)
英曲初中生

UID 10006
精華 0
積分 107
帖子 107
閱讀權限 250
註冊 2009-4-17
所養英曲名稱:Pickle
英曲會員編號:
狗狗性別:F
狗狗出生日期:Jan 27, 2003
狗狗最喜歡:kiss daddy
狗狗最討厭:nothing
狗狗技能:sit, down, stand
狗狗性格:dump dump
居住地區:
睇醫生 la.  d菌惡咗就慘.
2010-3-19 11:25 AM#3

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
所養英曲名稱:QQ(新成員)、Jojo(於2009年5月16日去咗彩虹橋)
英曲會員編號:943
狗狗性別:F
狗狗出生日期:(QQ)10/7/2009 (Jojo)13/5/2002
狗狗最喜歡:食嘢、玩、去街、瞓覺、通屋跑
狗狗最討厭:唔見咗媽咪 & 俾爸爸打Pat Pat
狗狗技能:冇
狗狗性格:活潑好動、嗲人
居住地區:油麻地
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
睇醫生先啦!如果你用緊有消炎嘅洗耳水,呢2、3日就一日同佢洗2-3次耳仔,應該會好Do架 (之前有獸醫教我嘅。耳仔好番之後,keep住1星期洗2-3次啦。
2010-3-19 12:22 PM#4

Dawn
英曲導師

UID 269
精華 0
積分 430
帖子 428
閱讀權限 250
註冊 2006-3-21
所養英曲名稱:旺旺
英曲會員編號:583
狗狗出生日期:不詳
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:剪腳底毛
狗狗技能:扮friend
狗狗性格:活潑、開朗及八卦
居住地區:沙田
來自沙田
狀態 離線
除咗以上大家提過的護理,若果可以的話,好返之後,最好定期修剪吓耳仔孔附近d毛,等佢可以再乾爽d!
2010-3-19 02:47 PM#5

Dawn
英曲導師

UID 269
精華 0
積分 430
帖子 428
閱讀權限 250
註冊 2006-3-21
所養英曲名稱:旺旺
英曲會員編號:583
狗狗出生日期:不詳
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:剪腳底毛
狗狗技能:扮friend
狗狗性格:活潑、開朗及八卦
居住地區:沙田
來自沙田
狀態 離線
除咗以上大家提過的護理,若果可以的話,好返之後,最好定期修剪吓耳仔孔附近d毛,等佢可以再乾爽d!
2010-3-19 02:49 PM#6

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
英曲既耳仔係比較易發炎,首先梗係睇左醫生先,醫生應該會開d有藥性既洗耳水,之後好返唯有清潔得密d~!

2010-3-20 12:27 AM#7

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 大隻mike 於 2010-3-19 02:22 AM 發表
我想問...mike mike 兩隻耳仔發炎
發現佢成日r 耳仔 應該手仔唔乾淨
同佢帶頭盔 好似仲嚴重咗
有咩辦法可以令耳仔乾爽d??
所謂耳仔發炎,可唔可以講得詳細d?
係指好紅腫?有紅色點點?有啡色分泌物?分泌物係好似點點?or似是耳屎?
仲有一點好重要,mike mike淚腺最近有冇分脾過多?

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2010-3-20 12:12 PM#8

Louise (Louise)
英曲初中生

UID 31
精華 0
積分 65
帖子 94
閱讀權限 250
註冊 2005-10-2
所養英曲名稱:蕃薯
英曲會員編號:154
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2002-Jul-11
狗狗最喜歡:食野, 玩波波, 游水, 周圍跑
狗狗最討厭:冇得玩, 冇得食
狗狗技能:"收拾"屋企
狗狗性格:活潑開朗 (即係曳啦)
居住地區:原本係屯門
來自搬左去荃灣
狀態 離線
快囓h睇醫生啦, 佢地隻耳朵真係好麻煩, 之前蕃薯隻耳仔又係發炎, 我帶佢去睇醫生, 醫生同佢種菌, 原來佢耳仔入面鶧朴葙鵀n多抗生素都有抗藥性, 最後都搞左兩個月先好返, 見佢日日要食藥, 由最初好叻咁自己食, 到後來夾鰝菑h度食, 到最後連芝士都唔肯食, 真係好心痛, 佢真係食藥都食到怕, 所以真係要襯早搞好佢

2010-3-20 11:56 PM#9

大隻mike (聰)
英曲高中生

UID 504
精華 0
積分 151
帖子 149
閱讀權限 250
註冊 2006-6-3
所養英曲名稱:mike
英曲會員編號:625
狗狗性別:m
狗狗出生日期:??
狗狗最喜歡:我
狗狗最討厭:我不在家
狗狗技能:好似冇乜^^
狗狗性格:勁痴身
居住地區:fanling
狀態 離線
佢流d綠綠黃黃既分泌物...同埋已經買咗有葯性既葯膏比佢搽 又晚晚洗耳仔都無用 摛日帶咗佢睇醫生喇 醫生話再嚴重d 會變中耳炎喎 唉...我都想整高佢隻耳仔 等佢通風d 但有咩辦法呢?
佢成日 r耳仔 隻手又唔乾淨 唔發炎就假=='
希望佢食完呢兩個星期葯會好番啦

$500蚊,比人打獲甘>.<
2010-3-21 07:58 AM#10

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 大隻mike 於 2010-3-21 07:58 AM 發表
佢流d綠綠黃黃既分泌物...同埋已經買咗有葯性既葯膏比佢搽 又晚晚洗耳仔都無用 摛日帶咗佢睇醫生喇 醫生話再嚴重d 會變中耳炎喎 唉...我都想整高佢隻耳仔 等佢通風d 但有咩辦法呢?
佢成日 r耳仔 隻手 ...
如果佢隻耳未好番.. 又成日 r耳仔.. o甘都可能要同佢帶個喇叭頭了.. 等佢食藥好番晒先唔駛再用..
其實如果佢好番之後.. 你1,2日同佢洗一次耳仔.. 應該都唔會o甘易再有事.. 加油

2010-3-21 08:42 PM#11

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.063553 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-29 10:17 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver