標題: 耳仔發炎 [打印本頁]

作者: 大隻mike    時間: 2010-3-19 02:22 AM     標題: 耳仔發炎

我想問...mike mike 兩隻耳仔發炎
發現佢成日r 耳仔 應該手仔唔乾淨
同佢帶頭盔 好似仲嚴重咗
有咩辦法可以令耳仔乾爽d??
作者: PHILIP    時間: 2010-3-19 08:21 AM

um.. 平時用洗耳水多d同佢洗下, 我估最好一星期1,2次..
如果佢現在已經發炎.. 最好就睇睇醫生.. 再唔係就買d有消炎能力o既洗耳水or油..

平時仲可以多d整高佢對耳.. 等佢透下風.. o甘就無o甘易發炎了..
作者: Pickle    時間: 2010-3-19 11:25 AM

睇醫生 la.  d菌惡咗就慘.
作者: Lew    時間: 2010-3-19 12:22 PM

睇醫生先啦!如果你用緊有消炎嘅洗耳水,呢2、3日就一日同佢洗2-3次耳仔,應該會好Do架 (之前有獸醫教我嘅。耳仔好番之後,keep住1星期洗2-3次啦。
作者: Dawn    時間: 2010-3-19 02:47 PM

除咗以上大家提過的護理,若果可以的話,好返之後,最好定期修剪吓耳仔孔附近d毛,等佢可以再乾爽d!
作者: Dawn    時間: 2010-3-19 02:49 PM

除咗以上大家提過的護理,若果可以的話,好返之後,最好定期修剪吓耳仔孔附近d毛,等佢可以再乾爽d!
作者: steve1222    時間: 2010-3-20 12:27 AM

英曲既耳仔係比較易發炎,首先梗係睇左醫生先,醫生應該會開d有藥性既洗耳水,之後好返唯有清潔得密d~!
作者: Hinckley    時間: 2010-3-20 12:12 PM

QUOTE:
原帖由 大隻mike 於 2010-3-19 02:22 AM 發表
我想問...mike mike 兩隻耳仔發炎
發現佢成日r 耳仔 應該手仔唔乾淨
同佢帶頭盔 好似仲嚴重咗
有咩辦法可以令耳仔乾爽d??
所謂耳仔發炎,可唔可以講得詳細d?
係指好紅腫?有紅色點點?有啡色分泌物?分泌物係好似點點?or似是耳屎?
仲有一點好重要,mike mike淚腺最近有冇分脾過多?
作者: Louise    時間: 2010-3-20 11:56 PM

快囓h睇醫生啦, 佢地隻耳朵真係好麻煩, 之前蕃薯隻耳仔又係發炎, 我帶佢去睇醫生, 醫生同佢種菌, 原來佢耳仔入面鶧朴葙鵀n多抗生素都有抗藥性, 最後都搞左兩個月先好返, 見佢日日要食藥, 由最初好叻咁自己食, 到後來夾鰝菑h度食, 到最後連芝士都唔肯食, 真係好心痛, 佢真係食藥都食到怕, 所以真係要襯早搞好佢
作者: 大隻mike    時間: 2010-3-21 07:58 AM

佢流d綠綠黃黃既分泌物...同埋已經買咗有葯性既葯膏比佢搽 又晚晚洗耳仔都無用 摛日帶咗佢睇醫生喇 醫生話再嚴重d 會變中耳炎喎 唉...我都想整高佢隻耳仔 等佢通風d 但有咩辦法呢?
佢成日 r耳仔 隻手又唔乾淨 唔發炎就假=='
希望佢食完呢兩個星期葯會好番啦
作者: PHILIP    時間: 2010-3-21 08:42 PM

QUOTE:
原帖由 大隻mike 於 2010-3-21 07:58 AM 發表
佢流d綠綠黃黃既分泌物...同埋已經買咗有葯性既葯膏比佢搽 又晚晚洗耳仔都無用 摛日帶咗佢睇醫生喇 醫生話再嚴重d 會變中耳炎喎 唉...我都想整高佢隻耳仔 等佢通風d 但有咩辦法呢?
佢成日 r耳仔 隻手 ...
如果佢隻耳未好番.. 又成日 r耳仔.. o甘都可能要同佢帶個喇叭頭了.. 等佢食藥好番晒先唔駛再用..
其實如果佢好番之後.. 你1,2日同佢洗一次耳仔.. 應該都唔會o甘易再有事.. 加油

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0