PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 阿hill後腳突然無力,唔想行  

HILL爸 (Ivan)
英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
註冊 2007-4-16
所養英曲名稱:Hill Hill & Dor Dor
英曲會員編號:634
狗狗性別:M & F
狗狗出生日期:3/3/06 & 26/1/08
狗狗最喜歡:同人玩,去街同食嘢
狗狗最討厭:阿爸阿媽返工,無人陪,自己係屋企
狗狗技能:瞓,食,玩
狗狗性格:好動,跟人
居住地區:sai kung
阿hill後腳突然無力,唔想行

噚晚放工阿hill都重好正常,但係兩三個鐘之後,突然間唔想行,
剩係瞓係度,好似好累咁,後腳勁震,無咩力咁,仲有成日抖大氣,
連飯都無心機食.............跟住諗住比佢抖一晚睇吓好唔好啲.
點知今朝情況無好轉,見到飯仲唔主動食,要將啲飯攞到佢咀邊先肯慢慢食,
所以今朝帶咗佢去睇vet,醫生撿查完話佢可以脊髓神經可能受傷,
而家要食藥同限制跑跳等劇烈運動, 而家好擔心..............
想問吓大家有冇試過有類似情況發生過?
2009-8-8 02:29 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
所養英曲名稱:朱古力
英曲會員編號:160
狗狗性別:female
狗狗出生日期:2001-05
狗狗最喜歡:食無營養的食物
狗狗最討厭:我們回家後再出街
狗狗技能:很多
狗狗性格:和人一樣
居住地區:筲箕灣
來自歡樂天地
狀態 離線
唔洗擔心...我隻朱古力之前都發生過...
所以而加你要....

1.唔好出街..要留係屋企休息2-3個月...

2.千萬不可以再跳高...有其係sofa跳落地下..會好傷...就算跳上sofa都不可以..因為會用到頸力...所以果排我張sofa..封左..連我地都陪佢係地下....

3.不可企高等等任何活躍的動作...因為狗狗好忍得痛...同埋唔識及唔會就住自己...沒有自制能力..
佢好鍾意企高係食飯桌...都不可...要control佢...

4.好番之後不可以用再頸帶...要轉胸帶...

5.脊髓神經受傷過...再發機會好大...所以之前d習慣要改..

呢段其間...成日同佢講要詩文d...唔可以比佢活躍...佢一好番d就會再跳來跳去..千萬不可呀...
脊髓神經會影響4肢....要好小心take care佢....
醫生叫我困佢係籠tim...困個幾月..因為要等佢好番..完全唔想比佢"旭"動...
要忍心d.....要睇緊d..睇多2-3個月..就ok啦...
我隻狗狗..touch wood...而加ok健康啦.....

記住換狗帶...暫時唔好出街...千萬不可跳高或企高....
最好休息...休息同休息...多d.
如有突發問題一定要立刻睇(信得過及有口碑的)醫生....
ok

2009-8-8 06:04 PM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

531elmo
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:
睇緊咩醫生? 如果係脊骨問題, 最好睇番専科, 因為如果係椎間盤問題, 時間好重要, 愈早睇就愈高痊癒機會, 愈拖得耐就愈減低

我朋友隻八哥之前有事去睇太平道24小時個專科醫生, 而家都好番有8-9成 (佢當時24小時發生既情況去到差不多4級, 最高5級)然

如果你有問題打俾我啦
2009-8-8 06:38 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  頂部

joeymak (joey)
英曲高中生

UID 10057
精華 0
積分 199
帖子 199
閱讀權限 250
註冊 2009-6-23
所養英曲名稱:Dor Dor
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:09/05/2009
狗狗最喜歡:玩
狗狗最討厭:Daddy Mammy訓覺
狗狗技能:食
狗狗性格:超級硬頸
居住地區:上水
來自hk
狀態 離線
要小心d拉!希望阿hill快d好番,睇見佢地唔舒服,我地個心仲痛呀!
2009-8-8 06:57 PM#4

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
希望hill仔快d好番

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-8-8 08:04 PM#5

yip999 (阿業)
英曲大學生

UID 814
精華 0
積分 255
帖子 255
閱讀權限 250
註冊 2006-8-16
所養英曲名稱:曲曲
英曲會員編號:909
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2008-5月16日
狗狗最喜歡:跳上跳落
狗狗最討厭:吹風筒
狗狗技能:sit..hand..jump and stay
狗狗性格:活潑..愛玩..咬野..出街無膽
居住地區:深水步區
真係要check 清楚...有好幾個原因...會另狗狗唔放隻腳落地,,,髖關節都會有咁既情況.同埋如果勁震多數係好痛楚..如果真係脊髓神經就要特別加多點注意...同埋真係要睇多幾個有呢方面經驗既醫生...希望阿hill 無咩事啦...

2009-8-8 11:45 PM#6

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
咁HILL仔你要乖啦,要好好休息~

2009-8-9 03:25 AM#7

jimmy237 (Jimmy)
英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
註冊 2006-3-29
所養英曲名稱:班班
英曲會員編號:
狗狗出生日期:1-25-05
狗狗最喜歡:被人摸肚,喜歡同人玩
狗狗最討厭:被狗吠,狗糧,唔喜歡同狗玩
狗狗技能:跳圈,遞手
狗狗性格:斯文,溫柔
居住地區:黃大仙
如果兩三日都係咁就要小心處理.
2009-8-9 11:04 AM#8

PPMOK (kit)
英曲大學生

UID 10010
精華 0
積分 284
帖子 290
閱讀權限 250
註冊 2009-4-23
所養英曲名稱:pp
英曲會員編號:
狗狗性別:m
狗狗出生日期:18111999
狗狗最喜歡:食嘢,去街
狗狗最討厭:剪指甲
狗狗技能:stand up,sit,hand
狗狗性格:好動
居住地區:kt
來自hk
狀態 離線
太平道寵物診所的神经科醫生-呂大安医生是專科,她是Senior Vet. 我朋友隻99是睇她医好的.
2009-8-9 11:32 PM#9

英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
多謝晒各位嘅關心同所提供嘅資料, 我帶咗阿hill去西貢睇佢睇開嘅醫生,
醫生檢查後,亦都係診斷佢有椎間盤問題(其實你地係咪vet黎架,個個都估中阿hill係呢個問題),
醫生叫我呢輪最好將阿hill困籠, 盡量唔好比佢動太多,仲有食消炎止痛藥,
過咗呢兩日,阿hill情況都有好轉,但係行路仲係柺柺吓,不過醫生話叫我以後要盡量唔好比佢跳同企,
以免脊椎問題加劇(慘,佢最鍾意跳上梳化瞓我大脾),.............
不過為咗佢好,以後都係要狠心啲, 將佢啲唔好嘅行為同壞習慣改晒佢...........
2009-8-10 12:52 AM#10

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
為左hill仔,一於掉左梳化佢啦!一家坐地下

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-8-10 02:16 AM#11

英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
哎呀.........同我嘅諗法一樣呀.
2009-8-10 07:28 AM#12

chrisyaufish (chrisyaufish)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係肥仔lok~

UID 259
精華 0
積分 1003
帖子 1043
閱讀權限 250
註冊 2006-3-17
所養英曲名稱:Lok
英曲會員編號:577
狗狗出生日期:24/08/2004
狗狗最喜歡:食野,玩公仔,搓肚仔.....
狗狗最討厭:吸塵,出街,細佬...
狗狗技能:俾手、 SitSit、Down、俾雙手,跳起接公仔
狗狗性格:好鬼爹,成日鍚人,超級胃食!好多野講!出街就驚過鬼!
居住地區:QB
來自愛記
狀態 離線
好希望 hill 仔早日康複

2009-8-10 10:41 AM#13

Jeanis
英曲導師

UID 9171
精華 0
積分 432
帖子 432
閱讀權限 250
註冊 2008-4-28
所養英曲名稱:Forest
英曲會員編號:
狗狗出生日期:19-05-2006
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:被困, 被鬧, 有得睇冇得食
狗狗技能:Sit, Stand, Down, 追波
狗狗性格:乖過主人
居住地區:大坑
希望佢早日康復

2009-8-10 10:45 AM#14

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
我發覺曲曲真係幾容易有d個問題出現, 大家都要留意多d呢..

2009-8-10 12:05 PM#15

yip999 (阿業)
英曲大學生

UID 814
精華 0
積分 255
帖子 255
閱讀權限 250
註冊 2006-8-16
所養英曲名稱:曲曲
英曲會員編號:909
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2008-5月16日
狗狗最喜歡:跳上跳落
狗狗最討厭:吹風筒
狗狗技能:sit..hand..jump and stay
狗狗性格:活潑..愛玩..咬野..出街無膽
居住地區:深水步區
我上網睇過關於呢個病...係可以用針疚去幫助康復...hill爸也可以上網找些資料..希望阿hill可以早些好返

2009-8-10 04:08 PM#16

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
hill hill 快0的好番啦~~ dordor要幫手照顧hill 呀~~

2009-8-10 05:10 PM#17

coke (coke 媽)
英曲大學生

UID 7923
精華 0
積分 266
帖子 276
閱讀權限 250
註冊 2007-12-18
所養英曲名稱:coke
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:july 2004
狗狗最喜歡:食嘢
狗狗最討厭:去獸醫度. 俾爸爸雞毛掃伺候
狗狗技能:一有野食就做乜都得
狗狗性格:懶玩,超級”為”食,勁嗲
居住地區:Chai Wan
呢段時間 hill仔要做斯文仔咯.  希望hill仔快d 好番啦.
hill爸亦唔好太擔心.  一定好快無事的

IMG]http://i164.photobucket.com/albums/u20/cat1224_bucket/1022322386.jpg[/IMG]
2009-8-13 05:20 PM#18

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.074703 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-29 04:52 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver