標題: 阿hill後腳突然無力,唔想行 [打印本頁]

作者: HILL爸    時間: 2009-8-8 02:29 PM     標題: 阿hill後腳突然無力,唔想行

噚晚放工阿hill都重好正常,但係兩三個鐘之後,突然間唔想行,
剩係瞓係度,好似好累咁,後腳勁震,無咩力咁,仲有成日抖大氣,
連飯都無心機食.............跟住諗住比佢抖一晚睇吓好唔好啲.
點知今朝情況無好轉,見到飯仲唔主動食,要將啲飯攞到佢咀邊先肯慢慢食,
所以今朝帶咗佢去睇vet,醫生撿查完話佢可以脊髓神經可能受傷,
而家要食藥同限制跑跳等劇烈運動, 而家好擔心..............
想問吓大家有冇試過有類似情況發生過?
作者: djela    時間: 2009-8-8 06:04 PM

唔洗擔心...我隻朱古力之前都發生過...
所以而加你要....

1.唔好出街..要留係屋企休息2-3個月...

2.千萬不可以再跳高...有其係sofa跳落地下..會好傷...就算跳上sofa都不可以..因為會用到頸力...所以果排我張sofa..封左..連我地都陪佢係地下....

3.不可企高等等任何活躍的動作...因為狗狗好忍得痛...同埋唔識及唔會就住自己...沒有自制能力..
佢好鍾意企高係食飯桌...都不可...要control佢...

4.好番之後不可以用再頸帶...要轉胸帶...

5.脊髓神經受傷過...再發機會好大...所以之前d習慣要改..

呢段其間...成日同佢講要詩文d...唔可以比佢活躍...佢一好番d就會再跳來跳去..千萬不可呀...
脊髓神經會影響4肢....要好小心take care佢....
醫生叫我困佢係籠tim...困個幾月..因為要等佢好番..完全唔想比佢"旭"動...
要忍心d.....要睇緊d..睇多2-3個月..就ok啦...
我隻狗狗..touch wood...而加ok健康啦.....

記住換狗帶...暫時唔好出街...千萬不可跳高或企高....
最好休息...休息同休息...多d.
如有突發問題一定要立刻睇(信得過及有口碑的)醫生....
ok

作者: 531elmo    時間: 2009-8-8 06:38 PM

睇緊咩醫生? 如果係脊骨問題, 最好睇番専科, 因為如果係椎間盤問題, 時間好重要, 愈早睇就愈高痊癒機會, 愈拖得耐就愈減低

我朋友隻八哥之前有事去睇太平道24小時個專科醫生, 而家都好番有8-9成 (佢當時24小時發生既情況去到差不多4級, 最高5級)然

如果你有問題打俾我啦
作者: joeymak    時間: 2009-8-8 06:57 PM

要小心d拉!希望阿hill快d好番,睇見佢地唔舒服,我地個心仲痛呀!
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2009-8-8 08:04 PM

希望hill仔快d好番
作者: yip999    時間: 2009-8-8 11:45 PM

真係要check 清楚...有好幾個原因...會另狗狗唔放隻腳落地,,,髖關節都會有咁既情況.同埋如果勁震多數係好痛楚..如果真係脊髓神經就要特別加多點注意...同埋真係要睇多幾個有呢方面經驗既醫生...希望阿hill 無咩事啦...

作者: steve1222    時間: 2009-8-9 03:25 AM

咁HILL仔你要乖啦,要好好休息~
作者: jimmy237    時間: 2009-8-9 11:04 AM

如果兩三日都係咁就要小心處理.
作者: PPMOK    時間: 2009-8-9 11:32 PM

太平道寵物診所的神经科醫生-呂大安医生是專科,她是Senior Vet. 我朋友隻99是睇她医好的.
作者: HILL爸    時間: 2009-8-10 12:52 AM

多謝晒各位嘅關心同所提供嘅資料, 我帶咗阿hill去西貢睇佢睇開嘅醫生,
醫生檢查後,亦都係診斷佢有椎間盤問題(其實你地係咪vet黎架,個個都估中阿hill係呢個問題),
醫生叫我呢輪最好將阿hill困籠, 盡量唔好比佢動太多,仲有食消炎止痛藥,
過咗呢兩日,阿hill情況都有好轉,但係行路仲係柺柺吓,不過醫生話叫我以後要盡量唔好比佢跳同企,
以免脊椎問題加劇(慘,佢最鍾意跳上梳化瞓我大脾),.............
不過為咗佢好,以後都係要狠心啲, 將佢啲唔好嘅行為同壞習慣改晒佢...........
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2009-8-10 02:16 AM

為左hill仔,一於掉左梳化佢啦!一家坐地下
作者: HILL爸    時間: 2009-8-10 07:28 AM

哎呀.........同我嘅諗法一樣呀.
作者: chrisyaufish    時間: 2009-8-10 10:41 AM

好希望 hill 仔早日康複
作者: Jeanis    時間: 2009-8-10 10:45 AM

希望佢早日康復
作者: PHILIP    時間: 2009-8-10 12:05 PM

我發覺曲曲真係幾容易有d個問題出現, 大家都要留意多d呢..
作者: yip999    時間: 2009-8-10 04:08 PM

我上網睇過關於呢個病...係可以用針疚去幫助康復...hill爸也可以上網找些資料..希望阿hill可以早些好返
作者: donaldduck_bb    時間: 2009-8-10 05:10 PM

hill hill 快0的好番啦~~ dordor要幫手照顧hill 呀~~
作者: coke    時間: 2009-8-13 05:20 PM

呢段時間 hill仔要做斯文仔咯.  希望hill仔快d 好番啦.
hill爸亦唔好太擔心.  一定好快無事的

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0