PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 43  1/3  1  2  3  > 

標題: 可樂有石  

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
可樂有石

可樂仔前晚疴血尿,禽日睇左醫生,佢話化驗左d尿...顯示左d尿有晶體,咁即係個膀胱有事呀!
今日就耍返去照x-ray呀.睇吓d石有幾多有幾大粒....
等個report出左先决定要唔要做手術........

*****x-ray的報告*****

啱啱拎左啦!
真係有石呀<-------在膀胱到.....不過得幾粒同好細粒
而家要食2個months處方糧,其他食物一律Noooooooooooooooooooo.
同埋只可飲清水.
8個星期之後再照x-ray...+ 驗尿

真係抗戰8個星期呀!

後記:

大家要留意小朋友d尿尿......同飲水量呀!

王家3兄妹<-------大家去吓啦

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2008-12-8 03:07 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

臭屎緣
英曲初中生

UID 9696
精華 0
積分 103
帖子 103
閱讀權限 250
註冊 2008-6-12
所養英曲名稱:緣緣
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:JUL, 2004
狗狗最喜歡:虾寶寶,掟波波
狗狗最討厭:怪聲,鬼鼠人
狗狗技能:扮乖
狗狗性格:超嗲同勁煩
居住地區:NORTH POINT
臭屎緣之前d尿尿乾左都有晶體, 之後驗左尿照x-ray,醫生佢膀胱有好晶體
須改食醫生糧1-2week後d尿尿真係冇晒,但以後都要食醫生糧 

希望可樂仔冇事快速好番

PS.醫生糧好貴呀
2008-12-8 04:07 PM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
可樂仔, 你要聽話飲多d水水啦, 咁就會好快好番架啦.

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2008-12-8 05:06 PM#3

joeyting (Jasper 奴)
英曲初中生

UID 7685
精華 0
積分 86
帖子 86
閱讀權限 250
註冊 2007-11-3
所養英曲名稱:Jasper & Jeanie
英曲會員編號:702
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:28 Jan 2005 / 8 Aug 2010
狗狗最喜歡:食野 & 睇人食野
狗狗最討厭:主人幫我清潔耳
狗狗技能:食、玩、訓
狗狗性格:見人都擺尾
居住地區:Yau Ma Tei
來自Hong Kong
狀態 離線
可樂仔, 叻仔D, 抗戰8星期姐, 好快冇事架啦!!
2008-12-8 07:04 PM#4

tammy (月希媽媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250
註冊 2006-10-24
所養英曲名稱:托托coco威威綿綿飛飛
英曲會員編號:595,594,596,597,630
狗狗性別:2囝3囡
狗狗出生日期:托2月3,coco6月14,威+綿1月17,飛7月29
狗狗最喜歡:食、去街街
狗狗最討厭:冇得落街
狗狗技能:俾手手,接狗鉼
狗狗性格:乖
居住地區:WTS
可樂仔飲多D水啦
祝早日康復!

曲曲家庭

2008-12-8 09:16 PM#5

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
多謝大家關心!
我會努力!

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2008-12-8 10:59 PM#6

mon (芒)
英曲導師

UID 390
精華 0
積分 405
帖子 413
閱讀權限 250
註冊 2006-4-27
所養英曲名稱:cookie(陳曲肥)+CoCo(陳可可)
英曲會員編號:390
狗狗性別:F
狗狗出生日期:Cookie:28-2-2001 CoCo:29-8-2008
狗狗最喜歡:Cookie&COCo:食
狗狗最討厭:Cookie:主人隻腳 CoCo:口罩
狗狗技能:Cookie:轉身 CoCo:嗲
狗狗性格:Cookie:鐘意人多過狗 CoCo:過度活躍
居住地區:Fanling
來自Cookie:SPCA CoCo:送贈
狀態 離線
有冇追究返個源頭ar?係因咩令致有石?
知道源頭好返之後先唔會再犯!
祝早日康復!!!

http://cookiemon_y.mysinablog.com/陳曲肥手記
http://www.fotop.net/jellypetphoto/jellypetphoto83
2008-12-9 02:43 AM#7

dukduk (Doris)
英曲初中生

UID 265
精華 0
積分 120
帖子 120
閱讀權限 250
註冊 2006-3-19
所養英曲名稱:DukDuk得得
英曲會員編號:
狗狗出生日期:17.09.2001
狗狗最喜歡:按摩 食嘢
狗狗最討厭:獨留家中
狗狗技能:用後腳企
狗狗性格:很開心
來自透過寵物店領養
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 臭屎緣 於 2008-12-8 04:07 PM 發表
臭屎緣之前d尿尿乾左都有晶體, 之後驗左尿照x-ray,醫生佢膀胱有好晶體
須改食醫生糧1-2week後d尿尿真係冇晒,但以後都要食醫生糧 

希望可樂仔冇事快速好番

PS.醫生糧好貴呀
點解要以後都要食醫生糧?dukduk 都試過生腎石,但只需要食兩個月醫生糧。
2008-12-9 09:30 AM#8

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
我隻細史納莎 bobo 之前都有血尿, 亦係因為有晶體.. 結果食左幾個療程0既抗生素.. 醫左差不多半年, 先可以停抗生素都冇再痾血尿.. 而家就要食半年配方糧, 睇下之後食番普通野有冇事.

bobo第一次照x-ray仲要係有一邊腎大左添呀. 嚇到我地死.. 佢得幾個月大咋.. 就搞成咁.. 而家當佢好番大半咖喇. 0聽日佢生日喇. 祝佢快高長大, 健健康康.

我老豆仲話佢係咪bb時食左有三聚菁安0既野.. 搞到佢咁..

2008-12-9 10:04 AM#9

臭屎緣
英曲初中生

UID 9696
精華 0
積分 103
帖子 103
閱讀權限 250
註冊 2008-6-12
所養英曲名稱:緣緣
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:JUL, 2004
狗狗最喜歡:虾寶寶,掟波波
狗狗最討厭:怪聲,鬼鼠人
狗狗技能:扮乖
狗狗性格:超嗲同勁煩
居住地區:NORTH POINT

QUOTE:
原帖由 dukduk 於 2008-12-9 09:30 AM 發表

點解要以後都要食醫生糧?dukduk 都試過生腎石,但只需要食兩個月醫生糧。
醫生同姑娘都甘講....果時冇追問
(仲初見d尿尿冇晶體時,試過偷偷地比返舊時食開d糧,冇耐就見有番,
所以我都晤敢改糧la )
2008-12-9 12:04 PM#10

英曲初中生

UID 265
精華 0
積分 120
帖子 120
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自透過寵物店領養
狀態 離線
會唔會同食生果有關,醫生話提子是引起腎石之原因〈因我俾好多佢食〉。如果長期食醫生糧條數有排計,不如問清楚醫生啦。
2008-12-9 12:56 PM#11

coke (coke 媽)
英曲大學生

UID 7923
精華 0
積分 266
帖子 276
閱讀權限 250
註冊 2007-12-18
所養英曲名稱:coke
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:july 2004
狗狗最喜歡:食嘢
狗狗最討厭:去獸醫度. 俾爸爸雞毛掃伺候
狗狗技能:一有野食就做乜都得
狗狗性格:懶玩,超級”為”食,勁嗲
居住地區:Chai Wan
可樂仔, 祝你快d 好番. 呢段時間乖乖, 要聽話食藥同飲多d 水呀 !

IMG]http://i164.photobucket.com/albums/u20/cat1224_bucket/1022322386.jpg[/IMG]
2008-12-9 03:45 PM#12

英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
狗狗技能:

QUOTE:
原帖由 dukduk 於 2008-12-9 12:56 PM 發表
會唔會同食生果有關,醫生話提子是引起腎石之原因〈因我俾好多佢食〉。如果長期食醫生糧條數有排計,不如問清楚醫生啦。
狗唔係唔可以食提子咖咩?? 唔係會中毒咖咩??

2008-12-9 04:47 PM#13

英曲初中生

UID 265
精華 0
積分 120
帖子 120
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自透過寵物店領養
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 donaldduck_bb 於 2008-12-9 04:47 PM 發表

出事之後我才知,好彩dukduk仔大命
2008-12-9 05:05 PM#14

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
加油呀

2008-12-9 09:48 PM#15

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:

QUOTE:
原帖由 donaldduck_bb 於 2008-12-9 16:47 發表

提子核入面既原素會令狗隻中毒, 同樣, 酒, 朱古力,  任何調味料, 都可以令狗致命

之前試過俾佢地食而冇出事, 完全只係好彩, 有啲狗... 一食就中蕉, 魂歸天國, 所以千其唔好搏
2008-12-10 10:02 AM#16

英曲初中生

UID 265
精華 0
積分 120
帖子 120
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自透過寵物店領養
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2008-12-10 10:02 AM 發表

提子核入面既原素會令狗隻中毒, 同樣, 酒, 朱古力,  任何調味料, 都可以令狗致命

之前試過俾佢地食而冇出事, 完全只係好彩, 有啲狗... 一食就中蕉, 魂歸天國, 所以千其唔好搏[/c ...
現在我知道點解dukduk咁大命,因為我俾佢食麉Y冇核提子
2008-12-10 11:05 AM#17

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:

QUOTE:
原帖由 dukduk 於 2008-12-10 11:05 發表

但都唔好再搏啦~
2008-12-10 02:01 PM#18

英曲助教

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
狗狗技能:

QUOTE:
原帖由 dukduk 於 2008-12-10 11:05 AM 發表

嘩.. 你真係好好彩喎..

2008-12-10 02:14 PM#19

英曲初中生

UID 265
精華 0
積分 120
帖子 120
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自透過寵物店領養
狀態 離線
我以後都唔敢啦
2008-12-10 02:49 PM#20
 43  1/3  1  2  3  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.086131 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 02:50 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver