PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 43  2/3  <  1  2  3  > 

標題: 可樂有石  

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
所養英曲名稱:朱古力
英曲會員編號:160
狗狗性別:female
狗狗出生日期:2001-05
狗狗最喜歡:食無營養的食物
狗狗最討厭:我們回家後再出街
狗狗技能:很多
狗狗性格:和人一樣
居住地區:筲箕灣
來自歡樂天地
狀態 離線
我想問下照x-ray的程序係點呀?
大約要多小錢...
因為大約一個月後我都會同我隻狗狗照...
我想參考下..
全身麻醉?
諗住去大子道果邊..

2008-12-10 04:11 PM#21
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2008-12-8 15:07 發表
可樂仔前晚疴血尿,禽日睇左醫生,佢話化驗左d尿...顯示左d尿有晶體,咁即係個膀胱有事呀!
今日就耍返去照x-ray呀.睇吓d石有幾多有幾大粒....
等個report出左先决定要唔要做手術........

*** ...
快d好番啦

2008-12-10 04:12 PM#22

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 djela 於 2008-12-10 04:11 PM 發表
我想問下照x-ray的程序係點呀?
大約要多小錢...
因為大約一個月後我都會同我隻狗狗照...
我想參考下..
全身麻醉?
諗住去大子道果邊..
唔駛麻醉呀.
我問過個助手,可樂當日就係要 瞓(左側/右側)係到 and  四腳朝天.
至於要多小錢...唔記得呀....因為我幫可樂加左blood  test 仲有處方糧就total $18xx
你狗狗要照咩呀?

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2008-12-10 04:59 PM#23

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2008-12-10 16:59 發表

唔駛麻醉呀.
我問過個助手,可樂當日就係要 瞓(左側/右側)係到 and  四腳朝天.
至於要多小錢...唔記得呀....因為我幫可樂加左blood  test 仲有處方糧就total $18xx
你狗狗要照咩呀?
要呀...因為佢前2個星期...好似頸部位置痛..
但正確位置不知道..醫生只係比左d..止痛藥 and 類固純..比佢放鬆d肌肉..
而加佢係home休息緊不可以出街...
但佢現在沒有痛了..
但好多朋友比意見...照下好d...因為如頸椎部份有問題可大可小的....
因為佢已經整過一次..所以第2次機會好大..到時就麻煩了...
所以等一個月後..佢休息下..我就要同佢照...x-ray..
所以想問下你的意見來參考..thanks

2008-12-10 10:42 PM#24

版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 djela 於 2008-12-10 10:42 PM 發表

要呀...因為佢前2個星期...好似頸部位置痛..
但正確位置不知道..醫生只係比左d..止痛藥 and 類固純..比佢放鬆d肌肉..
而加佢係home休息緊不可以出街...
但佢現在沒有痛了..
但好多朋友比意見...照下好d.. ...
咁小心睇緊d啦!
唔好俾佢再撞親.

2008-12-13 03:11 PM#25

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2008-12-13 15:11 發表

咁小心睇緊d啦!
唔好俾佢再撞親.
係呀

2008-12-20 12:17 PM#26

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線
thanks God!!!!!
經過12星期的抗石之旅....
禽日再去test尿尿........結果----->正常
為求安心make sure再冇晶石在膀胱
所以照多一次x-ray.....結果----->正常...膀胱clear
總算放下心頭大石
不過,往後我都會加強可樂嘅儲水量

2009-3-13 12:00 PM#27

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-3-13 12:00 發表
thanks God!!!!!
經過12星期的抗石之旅....
禽日再去test尿尿........結果----->正常
為求安心make sure再冇晶石在膀胱
所以照多一次x-ray.....結果----->正常...膀胱clear
總算放下心頭大石
不過, ...
轉名做1.25公升可樂
2009-3-13 12:22 PM#28
查看資料  Blog  發短消息  頂部

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
好嘢, 可樂清走咗d"啥利子"

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2009-3-13 12:56 PM#29

amycobychan (姑婆婆)
英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
註冊 2008-10-8
所養英曲名稱:Coby Chan (陳高比)
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:22 March 2004
狗狗最喜歡:outing
狗狗最討厭:home alone
狗狗技能:stay, leave it, up...
狗狗性格:timid, gutless
居住地區:Coby/Sham Tseng; Amy/Kwun Tong
來自Hongkong
狀態 離線
wow...好野...
純正天然配方ge可樂再重新面世喇

2009-3-14 12:07 AM#30

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
真係好喇~~ 可樂以後都身體健康!!

2009-3-14 09:53 AM#31

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗性別:女
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
其實如果可樂生過石, 我建議你KEEP住比佢食處方糧會好D. 因為石冇左...時間一耐, 冇野KEEP住尿酸的PH值, 都係有機會再生過....
嘉嘉冇可樂咁勁生石, 但就會耐唔耐有血尿, 佢之前一直KEEP住食Urinary 糧, 不過見佢冇咩野, 而且食urinary比較易肥. 我就keep住3個月同佢check一次尿, 睇下佢有冇問題.

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2009-3-14 02:29 PM#32

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線
Urinary 糧有by product的成份.我真係唔想可能一直KEEP住食Urinary 糧.
其實都唔知單原因膀胱有晶体..可能係發炎後引起,所以vet都話冇必要keep住食,仲叫我俾可樂食返正常糧around一至兩個月後,再check吓尿.
同埋我會每天會親自給可樂仔要飲350ml的水,make sure夠飲水量.
仲會定期幫可樂check吓尿

2009-3-14 11:12 PM#33

Dorothy (Dorothy)
英曲高中生

UID 38
精華 0
積分 132
帖子 132
閱讀權限 250
註冊 2005-10-4
所養英曲名稱:Woody
英曲會員編號:592
狗狗出生日期:Sept,04
狗狗最喜歡:去街,同人玩,追貓
狗狗最討厭:吹風筒
狗狗技能:扮死變咗down+roll
狗狗性格:好動但少吠
居住地區:牛頭角
來自Ngau Tau Kok
來自 592
狀態 離線
原來咁多狗狗都有尼個問題架, 我Woody都係咁呀, keep住食獸醫糧, 要抬狗糧返屋企至堅呀!!
我都想Woody飲多啲水呀, 點先可以令佢飲多啲水尼??

[img]http://sc.groups.msn.com/tn/AD/52/dogdogWoody/1/f.jpg[/img
2009-3-14 11:40 PM#34

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Dorothy 於 2009-3-14 11:40 PM 發表
原來咁多狗狗都有尼個問題架, 我Woody都係咁呀, keep住食獸醫糧, 要抬狗糧返屋企至堅呀!!
我都想Woody飲多啲水呀, 點先可以令佢飲多啲水尼??
可樂好胃食..我將350mld水加入3湯匙罐頭
撈勺俾佢當湯飲
vet都話:"吓..咁都俾你諗到...可樂really好胃食

2009-3-14 11:45 PM#35

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗性別:女
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-3-14 11:12 PM 發表
Urinary 糧有by product的成份.我真係唔想可能一直KEEP住食Urinary 糧.
其實都唔知單原因膀胱有晶体..可能係發炎後引起,所以vet都話冇必要keep住食,仲叫我俾可樂食返正常糧around一至兩個月後,再checkࡨ ...
不過如果佢真係有事, 都係要比佢地食lee d糧好d呀~
雖然可樂詳細情況係點我就唔係好知, 不過如果x-ray照到有石, 就要小心再返發.
如果只係普通發炎而有血尿的話, 就定期keep住驗尿.

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2009-3-15 12:17 AM#36

Sue
版主

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線
BenBen 舊年年頭都試過有晶石,食咗3個月urinary糧無事就唔洗再食,但醫生話日後都有機會再有,聽後好懊惱!!!  及後發現Solid Gold 有隻 Berry Balance 係有助提高膀胱免疫力和平衡尿酸,BenBen 和  KimKim 食咗年幾大致上 keep 得唔錯 ,可考慮試吓 ..........

2009-3-16 08:48 AM#37

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Sue 於 2009-3-16 08:48 AM 發表
BenBen 舊年年頭都試過有晶石,食咗3個月urinary糧無事就唔洗再食,但醫生話日後都有機會再有,聽後好懊惱!!!  及後發現Solid Gold 有隻 Berry Balance 係有助提高膀胱免疫力和平衡尿酸,BenBen 和  KimKim ...
多謝分享!等我今晚去買先至得

2009-3-16 09:14 AM#38

英曲高中生

UID 38
精華 0
積分 132
帖子 132
閱讀權限 250
來自 592
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-3-14 11:45 PM 發表

可樂好胃食..我將350mld水加入3湯匙罐頭
撈勺俾佢當湯飲
vet都話:"吓..咁都俾你諗到...可樂really好胃食
>>>>Good idea!!

[img]http://sc.groups.msn.com/tn/AD/52/dogdogWoody/1/f.jpg[/img
2009-3-18 02:58 PM#39

英曲高中生

UID 38
精華 0
積分 132
帖子 132
閱讀權限 250
來自 592
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-3-16 09:14 AM 發表

多謝分享!等我今晚去買先至得
係呀, 我都會考慮下先
如果好似人咁比canberry juice佢飲唔知好冇尼!!
不過咁酸都唔知佢飲唔飲!!

2009-3-18 03:01 PM#40
 43  2/3  <  1  2  3  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.088592 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-16 06:04 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver