PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 33  1/2  1  2  > 

標題: 皮膚問題  

vacc (Carmen)
英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
註冊 2007-11-29
所養英曲名稱:朦朦
英曲會員編號:904
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2007年9月25日
狗狗最喜歡:跟住主人
狗狗最討厭:
狗狗技能:親親, 坐, 企, 趴低, 手手
狗狗性格:過度活躍
居住地區:屯門
皮膚問題

仔仔大約7個月大,早幾個月前,佢自己抓損個頭,由頭頂至鼻,自此之後,佢就開始耳仔皮膚有問題,跟住到以家到大脾,肚仔,仲有腳趾,由佢整親頭仔開始就帶住個頭罩,但佢都一樣抓到…嗚嗚…以家天氣咁熱,見到佢要帶住個頭罩,好心痛…幫佢除左個一段仔時間,陪住佢,佢都一樣係咁抓,連打都唔理

最近,我發現佢既皮膚係好乾,d毛開始稀疏(背部…無損既地方),個耳仔甩毛不特止,仲有皮屑,好似麥皮咁,以家幫佢轉左fromm(三文魚,蔬菜),唔知有無效,好擔心好驚……

已經每日都幫佢清潔所有抓損既地方同清潔耳仔……

如果睇獸醫,唔知荃灣可以睇邊間?
2008-5-10 05:04 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

奔妮吐 (小蚊子)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 210
精華 1
積分 993
帖子 982
閱讀權限 250
註冊 2006-3-7
所養英曲名稱:芝娃娃(桐桐),英曲(CoCo
英曲會員編號:564
狗狗性別:女仔
狗狗出生日期:桐桐 1/6,CoCo 31/12
狗狗最喜歡:反轉個肚比你摸
狗狗最討厭:污穢
狗狗技能:
狗狗性格:愛乾淨,霸道
居住地區:灣仔
你可以試下去獸醫度買支3條毛...
如果嚴重既話你一星期同佢沖兩次睇下得唔得先..
不過你沖果陣要同佢醃15分鐘...

小狗相簿
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/amon0102/album?.dir=/9aacscd
2008-5-10 10:43 PM#2

Dawn
英曲導師

UID 269
精華 0
積分 430
帖子 428
閱讀權限 250
註冊 2006-3-21
所養英曲名稱:旺旺
英曲會員編號:583
狗狗出生日期:不詳
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:剪腳底毛
狗狗技能:扮friend
狗狗性格:活潑、開朗及八卦
居住地區:沙田
來自沙田
狀態 離線
快d帶佢比獸醫睇吓,用咗獸醫d藥或者藥水睇吓有無好轉先。

你用依樹"搜索"功能,睇吓會唔會有講下荃灣區d獸醫呀!

重有留意下周圍環境有無d嘢會令佢敏感。
2008-5-12 11:57 AM#3

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
帶佢去寵物舖沖涼浸完藥水個晚佢都唔會抓,但隔一日又再次係咁,另外可能佢皮膚比較乾,所以損左既地方唔駛一日就會好好多(最近要個壞蛋忍到手既情況下),仲有留意度個衰仔,屋企無人佢應該係無抓過,因為放工返到去同埋訓醒既時候幫佢檢查係完全無抓過,每逢有人係到先抓,真係激死…

養過3隻曲架d皮膚都未試過咁

奔妮吐 (小蚊子):
咩係"3條毛"呢?係唔係好易買到?

Dawn :
我地以家住個度係新搬去,同埋無用漂白劑或者滴露既清潔劑,以家只係清水拖地,其實都擔心會唔會有d細菌攪到佢一路都唔好,都唔知點算…

獸醫我見d人都講大圍個間…好唔好架?
2008-5-12 08:33 PM#4

奔妮吐 (小蚊子)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 210
精華 1
積分 993
帖子 982
閱讀權限 250
註冊 2006-3-7
所養英曲名稱:芝娃娃(桐桐),英曲(CoCo
英曲會員編號:564
狗狗出生日期:桐桐 1/6,CoCo 31/12
狗狗最喜歡:反轉個肚比你摸
狗狗最討厭:污穢
狗狗技能:
狗狗性格:愛乾淨,霸道
居住地區:灣仔
http://erei.com.tw/index-2-2.php?t_prdtno=96
通常獸醫度有得買...
如果想間屋可以消到毒又唔會令狗狗敏感
你可以買d專比寵物用既拖地水...
ps:我桐桐bb果時有金錢癬都係自己一星期幫佢沖兩次,沖左4次都已經好左了...

小狗相簿
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/amon0102/album?.dir=/9aacscd
2008-5-13 02:20 AM#5

Dawn
英曲導師

UID 269
精華 0
積分 430
帖子 428
閱讀權限 250
註冊 2006-3-21
所養英曲名稱:旺旺
英曲會員編號:583
狗狗出生日期:不詳
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:剪腳底毛
狗狗技能:扮friend
狗狗性格:活潑、開朗及八卦
居住地區:沙田
來自沙田
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vacc 於 2008-5-12 08:33 PM 發表
帶佢去寵物舖沖涼浸完藥水個晚佢都唔會抓,但隔一日又再次係咁,另外可能佢皮膚比較乾,所以損左既地方唔駛一日就會好好多(最近要個壞蛋忍到手既情況下),仲有留意度個衰仔,屋企無人佢應該係無抓過,因為放工返到 ...
可能佢用訓覺治療法! 我阿旺每逄肚餓又未有野食,又或者想去街又未去得,就走去訓覺。可能係因為等唔切,就去訓覺黎忘記佢。旺旺爸都係咁,肚餓未有野食就會去訓覺,佢話訓咗就唔覺肚餓喎!

可能仔仔响你出街後,無野做就去訓覺。咁起碼知道佢痕嘅程度唔係嚴重到訓唔到覺。

我提議都係睇咗vet先啦!估估吓好難知係咩問題。如果係金錢癬個類就一定要睇vet,用藥性沖涼液(多數係3條毛)。

皮膚問題可以係由好多原因引起嫁!

若果你住荃灣,响荃灣睇好d。我聽講荃灣都有d好vet,或者你再search吓其他哋方先。通常睇完第一次vet,佢會叫你之後再去覆診,睇吓狗狗用藥之後嘅變化。走去沙田就無咁方法。

阿旺亦係有皮膚病,大圍個樹阿旺都睇過兩間,佢個病兩間用藥大致上都係差不多。

你搬咗去新屋,狗狗有機會係對周圍敏感呀!

我家阿旺以前住西貢都無咩病痛,搬咗入沙田後,可能因為小咗運動,空氣又無以前咁好,加上年紀大咗,比以前病多咗呀!
2008-5-13 11:45 AM#6

enoch (E 樂)
英曲BB班

UID 9087
精華 0
積分 18
帖子 18
閱讀權限 250
註冊 2008-4-21
所養英曲名稱:MM
英曲會員編號:
狗狗性別:Female
狗狗出生日期:18-MAR-2008
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:荃灣
i have been there 3 times

http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... ge=1&highlight=

i think 肥佬都ok

城市獸醫動物及珍禽異獸醫院
dr. julian carson ikin (叫佢肥佬)
荃灣大壩街25號德仁樓地下
電話: 2414 2525
星期一至六: 10am-1pm, 3.30-8pm
星期日及公眾假期: 1-7pm
2008-5-13 06:05 PM#7

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
多謝咁多位,今晚仔仔無左好多毛,今日應該抓得好厲害
2008-5-13 11:06 PM#8

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
頭先見到仔仔隻耳仔一撻撻咁無左d毛,好可憐,好悽涼…我忍唔住喊,點解仔仔會咁
2008-5-13 11:37 PM#9

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
尋日帶仔仔去洗白白,俾人剷晒毛之後睇到佢d皮膚腫晒,個姐姐話佢以家好似係癬,今日打左去npv度book左睇醫生,希望幫到佢…
2008-5-15 06:58 PM#10

enoch (E 樂)
英曲BB班

UID 9087
精華 0
積分 18
帖子 18
閱讀權限 250
註冊 2008-4-21
所養英曲名稱:MM
英曲會員編號:
狗狗性別:Female
狗狗出生日期:18-MAR-2008
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:荃灣
Hope your 仔仔 get well soon

Hope your 仔仔 get well soon
2008-5-16 02:59 AM#11

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
多謝
2008-5-16 02:26 PM#12

orangina (edith)
英曲初中生

UID 8091
精華 1
積分 106
帖子 95
閱讀權限 250
註冊 2008-1-15
所養英曲名稱:Jessie
英曲會員編號:736
狗狗出生日期:19-10-2007
狗狗最喜歡:食嘢,咬嘢,游水
狗狗最討厭:聽到..."Bad Girl"!
狗狗技能:濕吻媽媽,有嘢食時自動"手手"
狗狗性格:黐人,細膽,野蠻
居住地區:Sai Kung
來自Chloe & Vodka
狀態 離線
仔仔可能對含化學成份嘅沖涼液敏感(包括藥水)

你不防試下用全天然+防敏感嘅沖涼液。

2008-5-17 05:55 PM#13

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
仲有一樣野想問問大家,仔仔自從個身痕之後,就好鍾意搵地方匿埋,仲要係黑媽媽個d地方,又黑又焗,請問有無狗狗都係咁既情形?今朝學埋匿係床底(有戴住個頭罩,床低好矮……),平時匿檯底,琴櫈底,點叫佢都唔出黎…
2008-5-26 01:37 PM#14

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
嗰支3條毛沖涼液幾好架, 我bebe以前d皮膚一有問題, 個vet就會叫我要用呢支沖涼液同佢沖涼, 記得搽咗沖涼液後要按摩10-15分鐘先沖水噃.

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2008-5-26 03:27 PM#15

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
上個星期帶左仔仔去睇醫生,醫生話佢有介癬蟲,話我地應該要早D帶佢睇,以家話要打針,應該4至6個星期會好返,仲要食藥…,個衰仔打完一日之後,當堂醒晒……
2008-6-7 02:18 PM#16

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
今晚都要帶佢去打針……
2008-6-7 02:19 PM#17

coke (coke 媽)
英曲大學生

UID 7923
精華 0
積分 266
帖子 276
閱讀權限 250
註冊 2007-12-18
所養英曲名稱:coke
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:july 2004
狗狗最喜歡:食嘢
狗狗最討厭:去獸醫度. 俾爸爸雞毛掃伺候
狗狗技能:一有野食就做乜都得
狗狗性格:懶玩,超級”為”食,勁嗲
居住地區:Chai Wan
我coke 成日都見佢抓"肚仔".  星期日同佢去沖涼剪毛. 番黎又見佢抓肚底.  可能剪左毛. 個肚底又剪得比較貼. 見佢抓到紅晒.損左.  又不停係度用"利" LIE 佢.  成隻仔都似"偶"晒佢.  無咩心機. 搞到我都唔知要唔要同佢去睇醫生.   我怕獸醫度話我太緊張. 事關有次我有小小事同佢去睇. 佢試過咁話我.

佢又唔似得習武之人講話腫晒咁犀利. 係紅左個撻有少少似損左. 可以因為充血而有  DD 腫. 各位有咩高見.

IMG]http://i164.photobucket.com/albums/u20/cat1224_bucket/1022322386.jpg[/IMG]
2008-6-10 03:15 PM#18

coke (coke 媽)
英曲大學生

UID 7923
精華 0
積分 266
帖子 276
閱讀權限 250
註冊 2007-12-18
所養英曲名稱:coke
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:july 2004
狗狗最喜歡:食嘢
狗狗最討厭:去獸醫度. 俾爸爸雞毛掃伺候
狗狗技能:一有野食就做乜都得
狗狗性格:懶玩,超級”為”食,勁嗲
居住地區:Chai Wan
我coke 成日都見佢抓"肚仔".  星期日同佢去沖涼剪毛. 番黎又見佢抓肚底.  可能剪左毛. 個肚底又剪得比較貼. 見佢抓到紅晒.損左.  又不停係度用"利" LIE 佢.  成隻仔都似"偶"晒佢.  無咩心機. 搞到我都唔知要唔要同佢去睇醫生.   我怕獸醫度話我太緊張. 事關有次我有小小事同佢去睇. 佢試過咁話我.

佢又唔似得習武之人講話腫晒咁犀利. 係紅左個撻有少少似損左. 可以因為充血而有  DD 腫. 各位有咩高見.

IMG]http://i164.photobucket.com/albums/u20/cat1224_bucket/1022322386.jpg[/IMG]
2008-6-10 03:17 PM#19

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
係唔係沖完涼個日返黎先呆呆地?如果第二日唔係咁就唔駛太擔心,可能去到沖涼個度多狗仔同佢地玩,平時可能訓好多個鐘嘛,一有得出去玩,仲唔玩盡d,點會訓咁多。同埋平時多唔多見人?會唔會唔慣洗白白既陌生地方同d陌生人,所以會驚驚?如果有幾日係咁,我覺得應該睇下醫生,仲好過係到靠估自己又擔心!(話晒自己仔女嘛)

個獸醫叫我唔好再俾仔仔浸藥水(寵物舖個度果d,佢話好舊,有毒),如果平時普通沖洗都ok!以家都未敢再帶佢出去沖,自己係獸醫度買左"3條毛"(係我自己問醫生,佢都無叫我買、係呢度好心既狗主介紹我)

自從仔仔打左第一支皮膚針之後,第二日仲精神好多,仲肯食野喇,仲要好為食添…嘻嘻,真係安心好多,不過都仲未可以完全放心,始終都仲未好…)連咳咳都好少喇…

多謝"奔妮吐、dawn、enoch、orangina、小狗

多謝你地呀
2008-6-10 08:38 PM#20
 33  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.080682 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 12:50 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver