PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 33  2/2  <  1  2 

標題: 皮膚問題  

vacc (Carmen)
英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
註冊 2007-11-29
所養英曲名稱:朦朦
英曲會員編號:904
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2007年9月25日
狗狗最喜歡:跟住主人
狗狗最討厭:
狗狗技能:親親, 坐, 企, 趴低, 手手
狗狗性格:過度活躍
居住地區:屯門
佢真係好鬼大力,得個8個月大狗仔…
就黎俾佢踩死,不過見佢精神好多…真係踩死都抵

真係無諗過會再養,自從2年前隻黑白美曲死左…(媽媽好擔心我…驚我再接受唔到),其實自己都擔心,見到仔仔今次病,都真係驚到喊左唔知幾多次
2008-6-10 08:42 PM#21
查看資料  Blog  發短消息  頂部

cherryahb2
英曲大學生

UID 8348
精華 0
積分 241
帖子 241
閱讀權限 250
註冊 2008-2-19
所養英曲名稱:阿B
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:1997
狗狗最喜歡:食共訓
狗狗最討厭:比媽咪鬧或炳
狗狗技能:
狗狗性格:為食到震…
居住地區:kaka星
來自媽咪的懷抱
狀態 離線
我阿B以前成日R到紅曬…(我就經常用消毒藥水溝稀同佢抹身)
之後我地G4咁睇住佢,一R就鬧…依家無R了,
有時想輕輕R下,望到佢(人未鬧)佢就即刻放低腳,扮無野發生咁,
醒到暈
2008-6-11 03:57 PM#22

coke (coke 媽)
英曲大學生

UID 7923
精華 0
積分 266
帖子 276
閱讀權限 250
註冊 2007-12-18
所養英曲名稱:coke
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:july 2004
狗狗最喜歡:食嘢
狗狗最討厭:去獸醫度. 俾爸爸雞毛掃伺候
狗狗技能:一有野食就做乜都得
狗狗性格:懶玩,超級”為”食,勁嗲
居住地區:Chai Wan
cheeryahb2...佢地真係好醒架. 肥coke呢2日成日抓肚.  我地見親佢抓都會鬧鬼佢.  有時佢見我地行開左. 佢就咋底係度抓 or lam.  一見我地望住佢. 都未開聲咋. 佢就咋底若無其事咁擺番低隻腳仔落黎....

IMG]http://i164.photobucket.com/albums/u20/cat1224_bucket/1022322386.jpg[/IMG]
2008-6-12 04:14 PM#23

coke (coke 媽)
英曲大學生

UID 7923
精華 0
積分 266
帖子 276
閱讀權限 250
註冊 2007-12-18
所養英曲名稱:coke
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:july 2004
狗狗最喜歡:食嘢
狗狗最討厭:去獸醫度. 俾爸爸雞毛掃伺候
狗狗技能:一有野食就做乜都得
狗狗性格:懶玩,超級”為”食,勁嗲
居住地區:Chai Wan
仲有... 想問下, 芥癬虫係咩黎架. 有咩徵狀

IMG]http://i164.photobucket.com/albums/u20/cat1224_bucket/1022322386.jpg[/IMG]
2008-6-12 04:15 PM#24

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
以家個衰仔好返好多喇…不過都仲要keep住睇醫生,上星期去打針,佢痛到係咁叫,我就一路喊,結果醫生可以俾佢食藥唔打針,之前兩次可能佢太痕,根本feel唔到有幾痛,因為醫生都話皮膚針係好痛,個兩次個衰仔都無反應,今次叫左好耐,連出面個姑娘都話係人聽到都心up,以家俾佢食藥水代替打針,而點解今次可以用藥水之前唔可以,係因為打針快d好,快d見效,藥水會慢d同埋要日日餵,以家衰仔既情況好左,所以食藥水都ok…

介癬蟲係皮膚病一種,係會人都咬,會好痕,無論寵物定係人,同埋係由寵物皮膚度生長出黎,會有遺傳或者傳染都有……
2008-6-19 03:20 PM#25

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
死啦死啦…個衰仔又有D周身抓既動作喇,同埋尋晚發現佢個身有幾粒野…唔知乜黎,請問各位爸爸媽媽,我地應唔應該用"三條毛"幫佢沖下涼呢?抑或應該要去睇醫生先呢?佢未抓到好似之前咁,但我好擔心又黎過…我地無帶佢去街街,只有帶佢去寵物舖洗白白(上星期三)…

仲有另一問題,仔仔就黎一歲,以家先帶佢絕育遲唔遲?
2008-8-11 11:29 PM#26

Boy媽咪 (Jessica)
英曲大學生

UID 1137
精華 0
積分 221
帖子 228
閱讀權限 250
註冊 2006-10-29
所養英曲名稱:BOY
英曲會員編號:
狗狗性別:m
狗狗出生日期:17/5/2004
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:梳毛
狗狗技能:乞食
狗狗性格:活潑, 怕事
居住地區:將軍澳
來自香港
狀態 離線
其實我唔會俾亞BOY出寵物店沖涼, 因為之前試過, 有好多手尾跟, 上次搞到皮膚生粒粒, 腳仔又爛左, 耳仔又發炎...我懷疑寵物店D工具唔干淨, 交差感染, 手腳又冇徹底吹干, 耳仔又冇整干...搞到我好煩, 本來好地地, 搞到周身唔妥!

http://hk.myblog.yahoo.com/jessicachuen/
2008-8-12 01:07 PM#27
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Sue
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coke 於 2008-6-10 03:17 PM 發表
我coke 成日都見佢抓"肚仔".  星期日同佢去沖涼剪毛. 番黎又見佢抓肚底.  可能剪左毛. 個肚底又剪得比較貼. 見佢抓到紅晒.損左.  又不停係度用"利" LIE 佢.  成隻仔都似"偶"晒佢.  ...
有時候剷完毛 / 剷得太貼肉都會令皮膚產生敏感會有幾"撻"紅印,我自己剪毛都有這情況,通常會揸d藥膏 / 黃油第日就會消退,如果寵物店剷刀無消毒乾淨就有機會感染皮膚病,你要留意,情況無改善最好睇醫生。 

2008-8-13 09:59 AM#28

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
呢間寵物店係以前一路都幫襯開…不過仔仔沖過呢幾次涼之後…我都覺得佢地唔太好…

我地唔識幫佢剪毛毛…所以先帶佢去沖

呢D天氣咁熱,你地D狗狗有無剪左D毛?
2008-8-14 12:03 AM#29

HILL爸 (Ivan)
英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
註冊 2007-4-16
所養英曲名稱:Hill Hill & Dor Dor
英曲會員編號:634
狗狗性別:M & F
狗狗出生日期:3/3/06 & 26/1/08
狗狗最喜歡:同人玩,去街同食嘢
狗狗最討厭:阿爸阿媽返工,無人陪,自己係屋企
狗狗技能:瞓,食,玩
狗狗性格:好動,跟人
居住地區:sai kung
我以前都係攞去比寵物舖沖同前,
而家就兩樣都自己做,咁就唔怕佢比人打同傳染到病啦.
2008-8-14 01:21 AM#30
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Sue
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vacc 於 2008-8-14 12:03 AM 發表
呢間寵物店係以前一路都幫襯開…不過仔仔沖過呢幾次涼之後…我都覺得佢地唔太好…

我地唔識幫佢剪毛毛…所以先帶佢去沖

呢D天氣咁熱,你地D狗狗有無剪左D毛?
有 ......... 剷背和肚毛

2008-8-14 10:00 AM#31

英曲BB班

UID 9830
精華 0
積分 19
帖子 19
閱讀權限 250
註冊 2008-8-11
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
我 coffee 仔之前試過有好多頭皮,醫生話係酵母菌。除咗食虊,打針同滴耳藥,要每星期用 Dermcare - Malaseb 沖兩次涼,耳仔要每星期滴藥水洗。
仔仔可能係耳仔出現問題。
醫生話呢做菌好易反發,coffee 仔現在又有,不過無咁勁,其實我都好想知原因同點預防。
2008-8-14 12:36 PM#32

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
以家我搵緊寵物吹風機,因為佢大個仔同多左毛…如果用我地人用個d有排都未吹乾

我地平時係因為要剪毛所以先拎去俾人沖,以家我都諗緊自己點同佢剪毛,如果攪得掂以後佢就唔駛再出去俾人剪,唔駛擔心再惹到病病…

今個星期我地先試用"三條毛"同佢沖先,如果佢再咬咬同抓抓就要睇醫生lu
2008-8-14 05:42 PM#33
 33  2/2  <  1  2 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.070018 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 02:18 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver