PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 80  4/4  <  1  2  3  4 

標題: 歲半曲架囡(待領養)  

rbearbear (rbearbear)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
註冊 2006-4-18
所養英曲名稱:Kobe & Lola
英曲會員編號:570
狗狗性別:Kobe: 公公 Lola: 老奶奶兒孫滿堂
狗狗出生日期:2004/不詳
狗狗最喜歡:Kobe: 出街,瞓o係床上望住車來車往 Lola: 出街,
狗狗最討厭:吸塵機,剪指甲
狗狗技能:出街, ball ball, sit, hand hand
狗狗性格:為食又貪玩
居住地區:西貢區
來自Kobe王國
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 steve1222 於 2007-12-31 08:52 PM 發表
我想講,對於一隻狗要換主人,實在是一件很殘忍的事......
DON仔就是一個好好的例子.......(DON仔也是因為家中有了小孩而被遺棄的)
坦白說,DON仔的前主人教得佢好好,前主人都好不捨得他,那次遊船河後,前主人知道D ...
其實KOBE仔同DON仔一樣.....好惡教...因為佢對人類失去左信心, 成日驚我地扼佢.出街前比零食佢一定打死都唔食,因為食左就要自己留O係屋企. 我地養左KOBE兩年佢都仲係咁.有時會好乖,但發起神經上尼我地都好氣餒. 反過來睇我地養左只有5個月既SOFI.由BB養起,對人類毫無介心,我地出街佢唔會扭計,比野佢食佢唔會唔敢食....因為佢信任我地. 我好明白初為人母係一件身心疲累既事情,但我都好希望大家養狗之前要好好諗清楚自己有冇能力同資格負起依個十多年既責任. 狗狗同自己既親生BB一樣,大家都需要我地照顧, 大家都係一個終生既承諾.

我係Kobe王子, 係集萬千寵愛在一身o既幸福小Be!
仲有子女遍天下o既Lola, 而家奉旨享福歎世界!

2007-12-31 10:15 PM#61
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

wing
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
註冊 2006-3-14
所養英曲名稱:cooky
英曲會員編號:581
狗狗性別:m
狗狗出生日期:oct 2005
狗狗最喜歡:eat and play
狗狗最討厭:cut nails, touch ears
狗狗技能:sit, down, crawl, hand, give me five/ten, jump
狗狗性格:active
居住地區:TP
來自http://cooky050407.mysinablog.com/
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 steve1222 於 2007-12-31 08:52 PM 發表
我想講,對於一隻狗要換主人,實在是一件很殘忍的事......
DON仔就是一個好好的例子.......(DON仔也是因為家中有了小孩而被遺棄的)
坦白說,DON仔的前主人教得佢好好,前主人都好不捨得他,那次遊船河後,前主人知道D ...
深表認同...
每次看到薯ma的筆觸,
都好想..

甜美笑容

2007-12-31 10:25 PM#62
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

tammy (月希媽媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250
註冊 2006-10-24
所養英曲名稱:托托coco威威綿綿飛飛
英曲會員編號:595,594,596,597,630
狗狗性別:2囝3囡
狗狗出生日期:托2月3,coco6月14,威+綿1月17,飛7月29
狗狗最喜歡:食、去街街
狗狗最討厭:冇得落街
狗狗技能:俾手手,接狗鉼
狗狗性格:乖
居住地區:WTS
咁係咪領養者吃力不討好
根本被領養狗狗就係掛住第一個主人
冇人能代替

曲曲家庭

2007-12-31 10:26 PM#63

wing
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
狗狗技能:sit, down, crawl, hand, give me five/ten, jump
來自http://cooky050407.mysinablog.com/
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rbearbear 於 2007-12-31 10:15 PM 發表

其實KOBE仔同DON仔一樣.....好惡教...因為佢對人類失去左信心, 成日驚我地扼佢.出街前比零食佢一定打死都唔食,因為食左就要自己留O係屋企. 我地養左KOBE兩年佢都仲係咁.有時會好乖,但發起神經上尼我地都好氣餒 ...
搬左新屋未呀?

甜美笑容

2007-12-31 10:33 PM#64

cherryahb (cherry)
英曲高中生

UID 5251
精華 0
積分 152
帖子 152
閱讀權限 250
註冊 2007-8-6
所養英曲名稱:ah b
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:1998-7-1
狗狗最喜歡:食共訓
狗狗最討厭:比阿媽鬧,或者打肥pat pat
狗狗技能:任人玩-唱歌-扮傻
狗狗性格:訓覺.極度為食.識睇人眉頭眼額
居住地區:
來自媽咪的懷抱
狀態 離線
新既一年…好希望所有狗狗唔好唔比遺棄…
大家都係愛狗人士…唔好傷和氣…
萬大事都有解決方法…當然…最好唔好唔要d狗狗!
佢係我地家中成員…我地既一份子
唉……

希望所有狗仔身體健康長命百歲!
2008-1-1 05:39 AM#65
查看資料  Blog  發短消息  頂部

rbearbear (rbearbear)
版主

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
註冊 2006-4-18
所養英曲名稱:Kobe & Lola
英曲會員編號:570
狗狗性別:Kobe: 公公 Lola: 老奶奶兒孫滿堂
狗狗出生日期:2004/不詳
狗狗最喜歡:Kobe: 出街,瞓o係床上望住車來車往 Lola: 出街,
狗狗最討厭:吸塵機,剪指甲
狗狗技能:出街, ball ball, sit, hand hand
狗狗性格:為食又貪玩
居住地區:西貢區
來自Kobe王國
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wing 於 2007-12-31 10:33 PM 發表

搬左新屋未呀?
搬左兩個月啦! SOFI超乖超開心,KOBE仔超頑皮......日日都想丙佢一鍋! 不過我地一家人都住得超過癮!

我係Kobe王子, 係集萬千寵愛在一身o既幸福小Be!
仲有子女遍天下o既Lola, 而家奉旨享福歎世界!

2008-1-1 11:22 AM#66

wing
英曲講師
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rbearbear 於 2008-1-1 11:22 AM 發表

搬左兩個月啦! SOFI超乖超開心,KOBE仔超頑皮......日日都想丙佢一鍋! 不過我地一家人都住得超過癮!
好開心噃,
KOBE王子又有新天地喇!
SOFI跟住你地,一定好幸福啦!
你地近西貢邊樹呀?
我都係住西貢附近噃,
不過, 好快就會搬。

甜美笑容

2008-1-1 09:18 PM#67

wing
英曲講師
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
狀態 離線
ky ba : 見咁多人回應,個個也對!但,此事令和諧的英曲網,多了少少 x x x x x x 味。

感應多了pretty的事,我想說一些大家可見的事實。
pretty 19個月大,主人的BB女 5 個月大,
相差多嗎?如果pretty 3個月大被帶回家, 而BB女加9個月的懷胎期,
亦即pretty被帶回家2個月後, 而女主人便懷胎!

難道養狗是意外?懷胎也是意外? 不用計劃!不用承擔!

我養了cooky仔為了擁有一刻的滿足,為了片刻的樂趣, 但如果我要遺棄牠, 我告訴你, 我有萭般無奈,千萬分的不捨,萭萭份的痛心,億萭份的祝福牠!

我不會告訴你,我無深思熟慮過, 我無嘗試解決過, 我無去克服過困難。
我是個真小人, 我接受自己自認低能、白痴、無知、
但我不會接受全世界的不幸、無奈、巧合,而要我痛苦,痛心地遺棄cooky仔!

attention :如果我失去了自由,我想死!!
               如果我坐監,我仲可以打下波,睇下電視;
               現在我只可以被困籠中,有傳說中的30分鐘活動,
               那麼,即是比坐監仲慘。
               更慘的就是,我坐的是冤獄
               我根本不知道為何我被困籠中,食、瞓、痾都在此!!
               天啊!我好慘呀!
               天啊!如果換轉你是我,你會如何?

聊表片言而已,歡迎批評。

甜美笑容

2008-1-1 11:04 PM#68

wing
英曲講師
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
狀態 離線
ky ma : ky ba是首次在討壇上回應, 他愛狗之心、錫狗之情,
                                      可以想像他體味pretty的苦況。
                                       祝願pretty 早日出獄。

甜美笑容

2008-1-1 11:13 PM#69

cherryahb (cherry)
英曲高中生

UID 5251
精華 0
積分 152
帖子 152
閱讀權限 250
註冊 2007-8-6
所養英曲名稱:ah b
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:1998-7-1
狗狗最喜歡:食共訓
狗狗最討厭:比阿媽鬧,或者打肥pat pat
狗狗技能:任人玩-唱歌-扮傻
狗狗性格:訓覺.極度為食.識睇人眉頭眼額
居住地區:
來自媽咪的懷抱
狀態 離線
自由係無價寶!
我阿B就24小時都有…Pretty豬

希望所有狗仔身體健康長命百歲!
2008-1-1 11:27 PM#70

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
同一類人..同一種心態對待寵物愛鍚牠們如家人般的主人..便會說同一番說話
相反...思想與我們不同的..便有千億萬個藉口..理由..解釋..去掩飾自己的錯..更把所有的壞東西..推卸給一隻不能言語不能表白沒有自由的小狗身上
世上沒有教不好的狗..只有教不好的主人

2008-1-1 11:56 PM#71

tammy (月希媽媽)
版主

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250
註冊 2006-10-24
所養英曲名稱:托托coco威威綿綿飛飛
英曲會員編號:595,594,596,597,630
狗狗性別:2囝3囡
狗狗出生日期:托2月3,coco6月14,威+綿1月17,飛7月29
狗狗最喜歡:食、去街街
狗狗最討厭:冇得落街
狗狗技能:俾手手,接狗鉼
狗狗性格:乖
居住地區:WTS

我6隻狗狗喺屋企自由行
唔通係天賜俾我咁幸運

其實返工前後都做到'隻狗咁'
仲要'放假無休'
不過每當佢地6隻乖乖圍住我(不離3呎範圍)
就セ都值得

曲曲家庭

2008-1-2 11:55 PM#72

wing
英曲講師
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
狀態 離線
乖豬豬啊

甜美笑容

2008-1-3 10:02 PM#73

joankong
英曲高中生

UID 771
精華 0
積分 161
帖子 161
閱讀權限 250
註冊 2006-8-8
所養英曲名稱:pluto
英曲會員編號:601
狗狗出生日期:2006年5月1日
狗狗最喜歡:玩,食野,去街街
狗狗最討厭:梳毛,洗耳仔
狗狗技能:sit,hand,搵波波,搵繩繩,搵骨骨,jump,give me five
狗狗性格:活潑,熱情

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2008-1-1 11:56 PM 發表
同一類人..同一種心態對待寵物愛鍚牠們如家人般的主人..便會說同一番說話
相反...思想與我們不同的..便有千億萬個藉口..理由..解釋..去掩飾自己的錯..更把所有的壞東西..推卸給一隻不能言語不能表白沒有自由的小 ...
我只係想講多句,而家唔要狗狗既人唔係我,我冇必要要係度成為你地既眾矢之的,大家都係拎呢件事黎討論啫,唔係個個人既思想都要同你地一樣
2008-1-3 11:37 PM#74

fyf519 (Fiona)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
BB(傻b)&Fiona&Ricky

UID 761
精華 0
積分 1134
帖子 1144
閱讀權限 250
註冊 2006-8-7
所養英曲名稱:BB(花名:嗅豬,傻b)
英曲會員編號:602
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:2005年5月1日
狗狗最喜歡:媽咪, 食嘢, 去街, 摸佢, 按摩耳仔,媽媽同佢r痕
狗狗最討厭:檢查腳板,沖涼,刷牙,行雷閃電,
狗狗技能:坐、手手、瞓覺、食野
狗狗性格:超嗲, 餵食, 熱情, 神經質, 好奇
居住地區:荃灣
來自五口子溫暖的家
狀態 離線
我bb都係自由行黎咖

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

http://hk.myblog.yahoo.com/fionafok519
2008-1-4 11:56 AM#75

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
來自Fanling
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joankong 於 2008-1-3 11:37 PM 發表

我只係想講多句,而家唔要狗狗既人唔係我,我冇必要要係度成為你地既眾矢之的,大家都係拎呢件事黎討論啫,唔係個個人既思想都要同你地一樣
本人並不是話你..請不要對號入座吧

2008-1-4 01:18 PM#76

joankong
英曲高中生

UID 771
精華 0
積分 161
帖子 161
閱讀權限 250
註冊 2006-8-8
所養英曲名稱:pluto
英曲會員編號:601
狗狗出生日期:2006年5月1日
狗狗最喜歡:玩,食野,去街街
狗狗最討厭:梳毛,洗耳仔
狗狗技能:sit,hand,搵波波,搵繩繩,搵骨骨,jump,give me five
狗狗性格:活潑,熱情

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2008-1-4 01:18 PM 發表

本人並不是話你..請不要對號入座吧
我唔係對號入座,係你地某某話我講既野係錯,話唔會再回應我既說話,咁又係咩意思呀,
我錯係邊呀,我錯在同你地呢d自認為對狗狗幾咁偉大既人思想唔同囉,係咪上黎英曲會既人都要附和你地講既野,唔可以有自己既立場
2008-1-4 01:38 PM#77

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
唔係話唔同立場就唔可以發表意見..
我只係想講一樣野..就係每次有人話唔要隻狗我地好多會員都會好唔開心..
今次仲要係pretty媽話唔想要..我地仲更加嬲囉..
原因係pretty媽自己一早都講明左就算bb出世后都一定唔會唔要自己隻狗架..(而家話唔要都算喇)
之後仲要有人講左出黎..原來隻狗一早仲已經比個主人買左條電狗帶黎電佢唔想佢吠囉..
咁樣有冇可能..會唔嬲啊
有冇人屋企隻狗係唔吠架..
有冇人屋企個小朋友會唔喊架..
係咪有左小朋友就一定唔可以養狗架
係咪照顧一個bb就唔會再有時間去理隻狗先
有冇真係為隻狗諗過..同佢搵一個新主人係咪對佢好啊..
係咪隻狗比左人就可以一天都光晒啊
況且亦都有網友講得好岩喎..最後隻狗又唔係我地既..主人想點都唔關我地事既..
咁唔係祝福隻狗早日搵到新主人..仲可以講咩啊

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2008-1-4 02:15 PM#78

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
大家都唔好再嘈了..
嘈都side氣..
pretty 媽唔要 pretty, d個係事實.. 我想講.. 如果佢d 仔女唔乖, 佢會唔會唔要佢.. 俾人養.. 俾姑兒院先.. ?
養得寵物.. 就諗住要養佢地一世.. 唔係話有難題就可以話唔要就唔要.. 有d人為左結婚,為左生仔.. 唔要自己養緊o既寵物.. dd叫自私.. 講o羊都無用.. 一係一開始就唔好養..
不過如果佢已經決定左.. 都希望佢為左pretty豬未來o既幸福.. 如果有好o既人收養, 就快d 俾左果個人了.. 唔好因為自己唔捨得.. 而又免強養番pretty豬..到遲d真係頂唔順又唔要..到時就唔知仲有無好o既人再肯收養佢了.. 狗狗越大越難搵人要.. 希望pretty媽快d決定好, 為pretty豬幸福著想.. thx

joankong ...其實我地平時無o甘激烈o甘reply.. 係因為唔係身邊o既人唔要狗.. 就算嘈都無用..
而今次係識o既人係o甘.. 所以大家都想佢諗清楚先.. 所以先o甘多reply..
我都同意pretty媽唔係最衰o既主人.. 不過都唔係一個好主人..
大家都無心話joankong你架.. 只係d個topic.. 係鐘意狗o既人都會睇唔過眼.. 無計..
而且人放棄自己小朋友我都覺得可以原諒.. 因為d 小朋友都可以有姑兒院同政府睇住..有書讀有野食..
而人放棄自己o既寵物.. d寵物多數都係死路一條..

希望pretty豬快d搵到個好o既主人啦..

off topic

2008-1-4 02:34 PM#79

忌廉媽咪 (忌廉媽咪)
版主

UID 122
精華 0
積分 1241
帖子 1289
閱讀權限 250
註冊 2006-1-2
所養英曲名稱:忌廉(細 lo)
英曲會員編號:448
狗狗性別:M
狗狗出生日期:01-09-2003
狗狗最喜歡:食o野
狗狗最討厭:失寵
狗狗技能:扮可憐
狗狗性格:癡媽咪
居住地區:KT
來自香港
狀態 離線
希望pretty豬快d搵到個好o既主人啦
2008-1-5 11:14 PM#80
 80  4/4  <  1  2  3  4 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.103965 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-18 10:51 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver