PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 80  3/4  <  1  2  3  4  > 

標題: 歲半曲架囡(待領養)  

Irislam (QQ媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗性別:女
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督
SORRY.....可能我都激動左,
但我一聽到D人離棄自己D仔仔女女(狗狗)個心就好酸好痛,
但比起PRETTY我相信我既痛唔及佢既百份之一,
香港地邊個女人唔係又返工又要照顧家庭架,
一早選擇養狗果個係你地, 選擇生BB果個又係你地,
點解依家先話照顧唔到呀???
希望你明白你既選擇可能令PRETTY性格出現問題而唔適當被領養,
又可能被領養後又被遺棄最終可能連命都無.......

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2007-12-29 08:51 PM#41
查看資料  Blog  發短消息  頂部

wing
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
註冊 2006-3-14
所養英曲名稱:cooky
英曲會員編號:581
狗狗性別:m
狗狗出生日期:oct 2005
狗狗最喜歡:eat and play
狗狗最討厭:cut nails, touch ears
狗狗技能:sit, down, crawl, hand, give me five/ten, jump
狗狗性格:active
居住地區:TP
來自http://cooky050407.mysinablog.com/
狀態 離線
我已經主動聯絡過pretty ma,
希望佢可以早d回覆我,
比多d pretty 嘅資料, 等我可以同ky ba 清楚d 商量 + 考慮。

我自己而家雖然係放緊假, 不過, 有一d公務帶埋番屋企做,
而ky ba又為左即將要搬新居而忙得不可開交,
但係, 我眼見相入面嘅pretty, 真係
所以明知ky ba好多野煩緊, 都膽粗粗同佢講有關pretty嘅事。
ky ba係一個愛狗之人,佢都好同情pretty 豬。

收養一隻狗狗係大事,
希望pretty ma可以比一機會大家。

甜美笑容

2007-12-29 10:32 PM#42
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

cherryahb (cherry)
英曲高中生

UID 5251
精華 0
積分 152
帖子 152
閱讀權限 250
註冊 2007-8-6
所養英曲名稱:ah b
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:1998-7-1
狗狗最喜歡:食共訓
狗狗最討厭:比阿媽鬧,或者打肥pat pat
狗狗技能:任人玩-唱歌-扮傻
狗狗性格:訓覺.極度為食.識睇人眉頭眼額
居住地區:
來自媽咪的懷抱
狀態 離線
我覺得做人唔好永遠鐘意時就得…有d麻煩時就藉口多多,麻煩大家都有,睇下大家有無心去解決!
我…20分鐘前返到!為乜?因為阿b要食藥!我響尖沙咀同朋友飲野飲到好開心,一見差唔多時間點都要返黎餵佢,係,時間精神係用多左,煩左,但我知道呢個係我對佢最基本既責任!唔同我因為咁而唔理佢?我真係好希望你唔你唔要Pretty豬,
當你成日比你困住,有得出黎時你都開心興奮…將心比己!雖然我地大家都未做過狗,但佢都有感情,希望你諗清楚!話事權係響你到,希望你唔好做一個令你後悔既決定!

希望所有狗仔身體健康長命百歲!
2007-12-29 11:00 PM#43

kitty_toffee (KITTY)
英曲初中生

UID 4259
精華 0
積分 90
帖子 90
閱讀權限 250
註冊 2007-4-23
所養英曲名稱:Toffee
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:24/8/06
狗狗最喜歡:偷吃蘋果
狗狗最討厭:被關在籠裡
狗狗技能:sit,hand,檢飛碟
狗狗性格:害羞
居住地區:大圍
來自HK
狀態 離線
我覺得...PRETTY媽都辛苦的 ...照顧BB真係心力交瘁﹐
不過PRETTY都係小生命...可否再考慮一下如何平衡?可以照顧BB之餘都可以兼顧到PRETTY

點解PRETTY一日都要係個籠入面阿?得半個鐘自由時間我想曲曲唔夠架
(雖然TOFFEE都無得出街玩﹐我知道佢辛苦﹐我都無資格講其他野)
TOFFEE可以係廳度自由活動的!我會關房門﹐
如果BB係房就關門﹐BB出廳咪綁PRETTY係廳啦﹐這樣可以嗎?

初生BB真係會令人好煩躁好辛苦的﹐一日到黑又喊又要飲奶﹐
不要放棄!我想你可以兼顧的!
每個人都有辛苦的地方﹐也不能一面倒說PRETTY媽不是

PRETTY媽!!要想清楚阿!

2007-12-30 12:06 AM#44

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
其實有幾忙丫?..講仔女我多你兩個..講狗..我又多你兩隻..講生活環境..我都係靠爸爸一份人工養活成棚牙
so what???
要遺棄只有一個理由..佢己失竉..你不愛佢
不遺棄有太多理由比你選擇..你盡責..你鍚佢..你企在佢角度去諗過整件事..你一視同仁....etc...
所以當我第一日發覺你在blog提過唔要pretty豬..我只默默地留言..希望你考慮一下..將心比己..比個機會隻狗
點知..結果係你視而不見..見而不回應
唉...我生活擔子重過你..仔女同狗都多過你..難道我要掉仔女出街???..或者送三隻狗比人嗎?
路係人行出來的..試想想..若然你養到個女大了.她結婚後有兒有女..你兩老又年紀老..沒有工作能力與儲蓄..佢一個唔該話..媽咪我有自己家庭..不再養育你兩老..你食自己啦..行出門口不回頭..你又會怎樣呢?
狗吠叫..你用電頸帶..女兒哭通頂..也可以送她一條電頸帶止哭...why not??
答案係..阿女係人..隻狗唔係人..但佢地同樣有血有肉有感情..活生生的一條生命啊
講到尾..如果勉強要你留住隻狗..佢必定無幸福..因為佢在你心目中己不能佔一席位了

2007-12-30 01:05 AM#45
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

joankong
英曲高中生

UID 771
精華 0
積分 161
帖子 161
閱讀權限 250
註冊 2006-8-8
所養英曲名稱:pluto
英曲會員編號:601
狗狗出生日期:2006年5月1日
狗狗最喜歡:玩,食野,去街街
狗狗最討厭:梳毛,洗耳仔
狗狗技能:sit,hand,搵波波,搵繩繩,搵骨骨,jump,give me five
狗狗性格:活潑,熱情
各位英曲會既朋友,你地唔好只係識得怪pretty媽啦,佢有今日既決定我知佢都好唔捨得,
我知你地好鍚你地既狗狗,pretty媽何嘗唔係呢?大住個肚都同我去寵物展買野比pretty豬,
我見佢行到好辛苦佢都話唔緊要,pretty豬吠到比鄰居投訴pretty媽就買條電狗帶希望可以改善到,如果pretty媽係咁不負責任既話,佢跟本唔洗做咁多野,佢亦都唔洗post出黎比人領養,
比你地見到比你地鬧,如果呢件事佢唔講出黎我地唔會知,比咁多人鬧佢,佢都係想幫pretty豬搵返個新主人,希望你地都可以諒解下佢,其實邊個可以做到一生一世呢,人同人都唔得啦,結左婚咪一樣好多人離婚,好多人生完個仔咪一樣唔要佢,要去保良局,d仔女話帶阿媽去旅行,其實係掉佢係個度等佢返唔到黎,希望你地唔好真係咁偏見,話唔要狗狗既就一定係衰人,其實大家都有努力過,pretty媽既做法已經比好多無良既主人負責得多,希望你地體諒下佢啦
2007-12-30 03:10 AM#46

tammy (月希媽媽)
版主

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250
註冊 2006-10-24
所養英曲名稱:托托coco威威綿綿飛飛
英曲會員編號:595,594,596,597,630
狗狗性別:2囝3囡
狗狗出生日期:托2月3,coco6月14,威+綿1月17,飛7月29
狗狗最喜歡:食、去街街
狗狗最討厭:冇得落街
狗狗技能:俾手手,接狗鉼
狗狗性格:乖
居住地區:WTS
比你地見到比你地鬧,如果呢件事佢唔講出黎我地唔會知,比咁多人鬧佢,佢都係想幫pretty豬搵返個新主人,希望你地都可以諒解下佢,其實邊個可以做到一生一世呢,人同人都唔得啦,結左婚咪一樣好多人離婚,好多人生完個仔咪一樣唔要佢,要去保良局,d仔女話帶阿媽去旅行,其實係掉佢係個度等佢返唔到黎,希望你地唔好真係咁偏見,話唔要狗狗既就一定係衰人,其實大家都有努力過,pretty媽既做法已經比好多無良既主人負責得多,希望你地體諒下佢啦  

joankong
你講既係人同人,做得出既都唔係好人(唔要仔女、唔要阿媽),
係咪話pretty豬今日俾人棄養,係因為佢吠,俾人困罷都唔應該吠,狗一定錯,仲要體諒佢主人;
第日pretty媽將個靚生女攞去保良局又要體諒佢
你話人同人都唔可以一生一世,但人會為自己打算,仲有選擇,離婚只求大家生活更開心,
又點同pretty豬唔知點解俾pretty媽帶返屋企,唔知點解屋企有BB,唔知點解媽媽困佢入籠,
唔知點解媽媽成日揍BB唔聽佢講嘢(吠),唔知點解.......

曲曲家庭

2007-12-30 10:05 AM#47

joankong
英曲高中生

UID 771
精華 0
積分 161
帖子 161
閱讀權限 250
註冊 2006-8-8
狗狗技能:sit,hand,搵波波,搵繩繩,搵骨骨,jump,give me five
我只係想講,呢個世界衰人大有人在,對寵物更差既大有人在,pretty媽唔係最衰個個,你地又何必咁針對佢呢?如果第時真係迫不得已,而唔可以照顧狗狗既係你地自己既時候,你地又會有咩感受呢?自已照顧唔到,係咪都想搵個好主人比佢呢?定係話唔好比人知,唔知帶佢去邊然後唔要佢呢?唔好話自己唔會,呢個世界乜都會發生,冇人可以保證,但係咪唔要佢地既就一定係衰人呢?如果pretty媽諗清楚可以養返pretty豬既,咁更係最好啦,但如果佢真係要放棄既話,佢而家既做法已經比好多主人好好多,唔好因為今次既主角係我地認識既人而有更加大既偏見
2007-12-30 11:30 AM#48

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joankong 於 2007-12-30 11:30 AM 發表
我只係想講,呢個世界衰人大有人在,對寵物更差既大有人在,pretty媽唔係最衰個個,你地又何必咁針對佢呢?如果第時真係迫不得已,而唔可以照顧狗狗既係你地自己既時候,你地又會有咩感受呢?自已照顧唔到,係咪都 ...
我想話你知,我由1989年開始養我第一隻狗,1990年養多一隻,當時,我仲讀緊書...跟住出黎做野,到
93年屋企發生問題,我地要賣樓揾地方租...
我呀爸同我講"呀女~我地都唔知會住邊?唔好養佢地啦..."嗰一刻我淨係知2隻狗係我仔女,冇論去邊都要一齊,我承諾過養佢地一世!我唔諗得咁多,我身上冇多餘$$..但我知道我要同呢2隻狗繼續生活...周圍揾地方..揾最平的屋租...又细又有老鼠出現的屋呀!直至96年我地再去買樓,我都要揾唐樓...行樓梯...按謁少過人供樓$又多過人...為セ呀?又係為左我承諾過養佢地一世Lor!最後,2隻狗分別在2002年和 2003年先去世。所以我好肯定我自己係迫不得已之下,都唔會唔照顧狗狗....最多自己辛苦d!
joankong,你要知道,人遇到的問題...係人的問題...人一定可以解决到....唔好話唔得...唔得係人冇真正用心想方法去解决!

p.s. 我地係針对事唔係人...無論个主人我地識唔識...我地都係咁講。有令你unhappy or feel not good...so sorry!

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2007-12-30 12:36 PM#49

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
SANDY..算啦..佢己經決定左咁做.講乜都無用..隻狗留在此家只會困籠與戴電頸帶
倒不如祝福佢..早日搵到一個鍚到佢燶..對佢不離不棄的好主人吧

2007-12-30 12:44 PM#50

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:
sorry題外話 :

用電狗帶其實只會令狗狗神經質, 變相虐待呀! 千祈唔好用!
要佢地唔吠, 係要'教', 唔肯打鬧罰, 只會令狗狗問題更加嚴重!
2007-12-30 01:39 PM#51

joankong
英曲高中生

UID 771
精華 0
積分 161
帖子 161
閱讀權限 250
註冊 2006-8-8
可樂媽,我冇因為呢件事而唔開心,因為主角都唔係我,可以話同我有乜關係添,但日日有咁多人唔要狗狗,你係咪見到個個post都會去鬧人一餐先,你地咪最叻講個句:〔希望狗狗可以比人收養啦,希望狗狗早日搵到新主人啦〕如果今次呢隻曲曲唔係pretty豬,主人唔係pretty媽,你地會唔會有咁大反應先?
2007-12-30 04:48 PM#52

ceci_mina (康 & Ceci)
版主
Cookie Nick夫婦

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
註冊 2006-8-14
所養英曲名稱:吳小曲 (細曲) + 吳小嚦(Nick豬仔)
英曲會員編號:806
狗狗性別:曲曲小公主 & 嚦嚦小王子
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
狗狗最討厭:細曲:比人吹耳仔;Nick:老婆唔睬佢
狗狗技能:細曲:叫人聽電話;Nick:響沙發頂表演體操
狗狗性格:吳小曲:極聰明;Nick仔:傻更更
居住地區:青衣
來自香港
狀態 離線
大家冷靜~~冷靜~~~~~~~~

2007-12-30 04:55 PM#53

版主

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250
狗狗出生日期:托2月3,coco6月14,威+綿1月17,飛7月29

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2007-12-30 12:44 PM 發表
SANDY..算啦..佢己經決定左咁做.講乜都無用..隻狗留在此家只會困籠與戴電頸帶
倒不如祝福佢..早日搵到一個鍚到佢燶..對佢不離不棄的好主人吧
贊成
有錢人養狗隻狗如果係工人揍99都唔會開心
何况佢地講到..XXXX咁多理由...pretty留低都冇意思
不過估唔到pretty咁快就揹上'失寵'嘅罪
仲要同個狗籠做伴

曲曲家庭

2007-12-30 05:09 PM#54

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joankong 於 2007-12-30 04:48 PM 發表
可樂媽,我冇因為呢件事而唔開心,因為主角都唔係我,可以話同我有乜關係添,但日日有咁多人唔要狗狗,你係咪見到個個post都會去鬧人一餐先,你地咪最叻講個句:〔希望狗狗可以比人收養啦,希望狗狗早日搵到新主人 ...
一樣會!你可以話我地去鬧人一餐同最叻講"希望狗狗可以比人收養啦,希望狗狗早日搵到新主人 ..",因為我地見太多無良、不負責任的狗主都係最叻講個句:〔我唔想唔要隻狗呀!我迫不得已咋......],令d狗走上死路一條,或者有d幸運d终生在流浪狗場等死,joankong,我好想你可以抽d時間去吓d流浪狗場,睇吓d狗係點生活,你就會明白點解我地會咁回應棄犬d post!

p.s. 我只表達個人見解,並不是跟你爭論!希望你清楚明白!

2007-12-31 02:04 AM#55

版主

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250

QUOTE:
原帖由 joankong 於 2007-12-30 04:48 PM 發表
可樂媽,我冇因為呢件事而唔開心,因為主角都唔係我,可以話同我有乜關係添,但日日有咁多人唔要狗狗,你係咪見到個個post都會去鬧人一餐先,你地咪最叻講個句:〔希望狗狗可以比人收養啦,希望狗狗早日搵到新主人 ...
我鄭重聲明:
從今天開始唔再回應呢位網友
(講得多都shine氣)

曲曲家庭

2007-12-31 09:41 AM#56

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
大家唔好咁啦, 其實大家都係出自愛狗之心啫.

pretty ma, 我好希望你唔好放棄pretty豬, 請你相信再困難o既日子都會過去, 可能在這段時間你真的會好辛苦, 但請你堅持下去, 唔好要pretty豬變成棄犬啦

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2007-12-31 12:28 PM#57

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線
如果隻狗巳經令主人討厭、冇人再錫,繼續困籠,望佢遲D會改善.....冇可能!!
講真假若有好的人會鍚到佢燶..對佢不離不棄的...咪送俾人(横掂一早都想La),大家安樂!
有人要就咪唔嗲唔吊又話唔捨得....自己養番............但過多3、5、7個月後又話唔可以再養Lor.....但到時冇人想要隻狗Lor...咁隻狗到時咪送死Lor............!

p.s. 我鄭重聲明:
話不投機半句多!從今天開始唔再回應!

2007-12-31 12:31 PM#58

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
唔咩捨得丫..有人肯收養拿拿聲送比人啦..
等多幾個月喎..到時搵人要就難喇
我都唔想隻狗送去愛協等屎

2007-12-31 12:39 PM#59

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
我想講,對於一隻狗要換主人,實在是一件很殘忍的事......
DON仔就是一個好好的例子.......(DON仔也是因為家中有了小孩而被遺棄的)
坦白說,DON仔的前主人教得佢好好,前主人都好不捨得他,那次遊船河後,前主人知道DON仔嘔過,也來電問候,並想見他.....
我想,他們仍是很愛DON仔的......但你們知否,DON 仔來了我家後,分離焦慮,不安,害怕,緊張.....所有負面情緒立即伴隨著他.....
直至今天,半年了,他仍是帶著害怕的心情生活.......
我這樣說是因為昨天晚上,我看見了一件不開心的事....
話說我們一早同dON仔去街,回家再陪他兩三句鐘後,便出外購物和看話劇......
我們相信,他獨自在家是沒有問題的.....
怎料,回家後,所有東西都給他掃在地上,這個情景,比起他初來時更甚,我很嬲,給他罰話一頓,沒有打,因為打是沒用的,
一段時間後,我才給他吃晚餐,過了一會後,我見他已在梳化呼呼喝睡.....很平安,
那刻,我很心酸,因為我知道,在我們離開家的8小時內,他很緊張,他很不安,他也很嬲,他很害怕,害怕從此之後,只剩他自己一個,所以當他看見我們回來後,心定了,吃飽後便能安心睡覺.
他為何會這麼快便睡著呢?
因為他在這8小時內,用盡所有氣力去擔心,去害怕,去緊張,去............這令他疲憊不堪........
唯一令他停下來只有再次見回主人.....
我也很想告訴你,我們的薯仔妹妹在薯家的日子,從沒有這些表現,因為她很有自信,她知道薯家是平安的窩........
在她離開的時間也有我倆在她身旁,是最大的福氣........所以走時也很安祥.......
他們無求甚麼,只希望主人永遠與他一起......
薯媽

2007-12-31 08:52 PM#60
 80  3/4  <  1  2  3  4  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.091196 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-18 11:10 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver