PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 為什麼媽媽都不愛狗??  

ceci_mina (康 & Ceci)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
Cookie Nick夫婦

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
註冊 2006-8-14
所養英曲名稱:吳小曲 (細曲) + 吳小嚦(Nick豬仔)
英曲會員編號:806
狗狗性別:曲曲小公主 & 嚦嚦小王子
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
狗狗最討厭:細曲:比人吹耳仔;Nick:老婆唔睬佢
狗狗技能:細曲:叫人聽電話;Nick:響沙發頂表演體操
狗狗性格:吳小曲:極聰明;Nick仔:傻更更
居住地區:青衣
來自香港
狀態 離線
為什麼媽媽都不愛狗??

打從我有記憶以來,
媽媽都不愛狗,
而且狗也很害怕媽媽。
究竟這是怎麼回事呢?

小時候我們家曾經養過一隻小土狗,
父母給它取名叫作「來福」(哦!真的好聳)
剛來的時候牠只有手掌大,
只要牠一開溜就得把家裡翻了才找得著牠!

待來福稍稍長大後,
有天父親買了條狗鍊把牠拴在後門的小庭院裡,
平常上學都爬不起來的我,
不知道哪來的精力,
每到周日一大早約莫七點左右就會自然醒來,
然後隨便刷了牙洗了臉之後
就喜滋滋地衝到後院把睡夢中的來福搖醒,
因為臭來福該要去溜溜並上大號了!
一路上我還會逐一拜訪我的玩伴家,
並很白目的一大清早在玩伴家窗口大喊大叫,
來個morning call,因為該起床玩過五關了。

長大後的來福變得比較兇暴,
牠只有在看到我爸時眼睛上的那兩道眉毛才會變的溫柔起來,
後來我和姐姐撿查來福的毛髮猜想牠應該有一點狼狗的血統,
這很可能是牠性情大變的唯一不可靠證據。
而來福只有在剛睡醒的時候最和善,
不過再怎麼兇的來福一見我阿母就會挫挫挫,
當然我阿母好像從來也沒給過來福什麼好眼色,
我還曾經算過媽媽溫柔撫摸來福額頭的次數(為零),
因為媽媽討厭狗,我想如果換成是雞、兔子、黃金鼠、烏龜她也都不會喜歡的!

後來長大後也去過不少同學家玩,
也同樣發現朋友的媽媽都不喜歡狗子,
而狗子們都會跟媽媽保持一個警戒的距離,
只要媽媽眼神一轉,小狗子馬上像龜孫子一樣溜之大吉。

真的太奇怪了,為什麼我媽媽那一代的女人很多都不愛狗呢?
即便像我婆家的那隻小波波也怕婆怕得半死,
到底有什麼特殊的理由嗎??

<轉貼>

2007-2-12 01:05 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
來自香港
狀態 離線
我老媽愛狗仲愛過我同我細佬。
呢~~~~尋日大掃除之嘛!
一陣又話我地大塵影響大曲,一陣又話我地要做做下停低同大曲玩,唔係佢會唔開心喔!
我老媽永遠都係一個指揮官,而我同細佬就係小卒。
大曲呢~~千金小公主喔!~~
嗚~~~我地試過一早起身見到老媽煮野以為有早餐食啦!
點知~~~佢原來係煮比大曲食,
之後佢向我地每人掉個杯麵∼∼仲叫我地自己煲水∼∼
嗚∼∼∼好可憐喔!

2007-2-12 01:09 PM#2

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-2-12 13:09 發表
我老媽愛狗仲愛過我同我細佬。
嗚~~~我地試過一早起身見到老媽煮野以為有早餐食啦!
點知~~~佢原來係煮比大曲咖!
我同細佬佢只係今人掉個杯麵∼∼仲叫我地自己煲水∼∼
哈哈哈哈~ 伯友好可愛啊~
2007-2-12 01:49 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  頂部

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2007-2-12 01:49 PM 發表

哈哈哈哈~ 伯友好可愛啊~
但我同細佬好可憐喔!嗚~~
我老媽好多時趁我地去街街時打電話黎,唔係問我地幾點返去食飯喔!
而係叫我地行過竉物店一定要買野比大曲。
唉~~~我地兩個都係大曲既小奴婢~~

2007-2-12 02:11 PM#4

Irislam (QQ媽)
版主

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗性別:女
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督
哈哈.........我好想認識伯母呀

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2007-2-12 02:20 PM#5

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Irislam 於 2007-2-12 02:20 PM 發表
哈哈.........我好想認識伯母呀
如果你見到我老媽,佢一定係咁同你講狗話~~~佢去邊買野都會買埋比狗狗,好多時仲會衫仔一買三個色添!~~
佢既生活就係曲曲曲曲曲曲~~~~~
哈!哈!下次帶佢出來我怕佢會搞事,搞你地班曲曲喔!

2007-2-12 04:59 PM#6

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線
你都好啦!伯友咁愛你囍惘情A我娘親直頭掂都唔敢點!

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2007-2-12 05:52 PM#7

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2007-2-12 05:52 PM 發表
你都好啦!伯友咁愛你囍惘情A我娘親直頭掂都唔敢點!
我阿媽簡直想「老笠」埋我對仔女添喔!
細曲好鍾意見到佢咖!因為佢知婆婆一定會比好多好野佢食∼∼
唔只我老媽喔!我老爸都係∼∼日日抱住大曲哄訓覺,我地細個佢都未試過咁喔!∼
嗚∼∼∼∼我地做大既∼∼真係好可憐喔!
最離譜係屋企食魚會清蒸仲要唔加野,因為方便大曲有得食,一條魚食到一半,老爸就會夾硬收起話要留比大曲,之後大家就眼甘甘咁望住大曲食,自己無得食∼∼

2007-2-13 10:53 AM#8

英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-2-13 10:53 AM 發表

唔只我老媽喔!我老爸都係∼∼日日抱住大曲哄訓覺,我地細個佢都未試過咁喔!∼
嗚∼∼∼∼我地做大既∼ ...
咁攪笑

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2007-2-13 11:38 AM#9

elvin (惡老豆)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
靚仔,靚女,BB,惡老豆

UID 411
精華 0
積分 941
帖子 940
閱讀權限 250
註冊 2006-5-6
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自青衣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-2-13 10:53 AM 發表

嗚∼∼∼∼我地做大既∼ ...
咪哂命,衰佬!我起初養漢深,我阿媽煩左我成個月,叫我唔好養,後尾見有漢深陪我,唔使做獨居老人,佢至放棄;到我救泊威返黎,佢又煩我,呢次仲過份,直頭叫我丟泊威出街,由得佢自生自滅,嬲到我即鬧佢無人性,兩個禮拜唔聽佢電話,佢至識驚,唔敢攪我三寶!你幾幸福至得嫁!

內有惡.犬--一個由惡爸主理包含狗狗訓練、美容、健康資訊及一個大男人與三隻可愛小狗的生活網誌
2007-2-13 04:49 PM#10

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 elvin 於 2007-2-13 04:49 PM 發表

咪哂命,衰佬!我起初養漢深,我阿媽煩左我成個月,叫我唔好養,後尾見有漢深陪我,唔使做獨居老人,佢至放棄;到我救泊威返黎,佢又煩我,呢次仲過份,直頭叫我丟泊威出街,由得佢自生自滅,嬲到我即鬧佢無人 ...
野~~~人地美少女黎咖!做咩叫人衰佬噃!嗚~~~~
惡老豆好衰咖!

2007-3-2 05:03 PM#11

英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-3-2 05:03 PM 發表

野~~~人地美少女黎咖!做咩叫人衰佬噃!嗚~~~~
惡老豆好衰咖!
「………」
點解唔見曲爸上褻伬p鵅H

[在新視窗顯示]

2007-3-2 05:16 PM#12

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2007-3-2 05:16 PM 發表

「………」
點解唔見曲爸上褻伬p鵅H
佢上黎我會好煩,因為佢打一隻字我就後面讀一個倉頡碼,好攞命咖!
佢有上黎既!但唔多囉!同多數上黎睇我搞乜鬼~

2007-3-2 05:22 PM#13

英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-3-2 05:22 PM 發表

佢上黎我會好煩,因為佢打一隻字我就後面讀一個倉頡碼,好攞命咖!
佢有上黎既!但唔多囉!同多數上黎睇我搞乜鬼~
你用開倉頡謘I我未用過,因為覺得好麻煩,成日記唔到倉頡碼囉!

[在新視窗顯示]

2007-3-2 05:45 PM#14

ingridiy (BEAR寶媽)
英曲大學生

UID 372
精華 0
積分 226
帖子 266
閱讀權限 250
註冊 2006-4-21
所養英曲名稱:BEAR BEAR , 寶寶(唐唐)
英曲會員編號:
狗狗性別:男仔
狗狗最喜歡:係咁跑係咁跑 ,食...真係除左屎屎咩都食
狗狗最討厭:冇自由
狗狗技能:sit,hand,down,heel,stay
狗狗性格:大佬性格 , 世界仔
居住地區:西環
來自★★★西環碼頭唐狗世界★★★
狀態 離線
我媽咪不嬲都鍾意狗
我地愛狗都係因為佢
因為佢教識左我地狗狗係好好嘅朋友
我成日都同人講得媽咪係一個好好嘅表表者
我諗冇咩媽媽會同埋個女一齊去同D流浪狗捉失一齊癲

我家有2隻唐唐~~~大唐叫bear bear~~~細唐叫寶仔~~~
2007-3-2 08:02 PM#15

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.080636 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-5 02:41 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver