標題: 為什麼媽媽都不愛狗?? [打印本頁]

作者: ceci_mina    時間: 2007-2-12 01:05 PM     標題: 為什麼媽媽都不愛狗??

打從我有記憶以來,
媽媽都不愛狗,
而且狗也很害怕媽媽。
究竟這是怎麼回事呢?

小時候我們家曾經養過一隻小土狗,
父母給它取名叫作「來福」(哦!真的好聳)
剛來的時候牠只有手掌大,
只要牠一開溜就得把家裡翻了才找得著牠!

待來福稍稍長大後,
有天父親買了條狗鍊把牠拴在後門的小庭院裡,
平常上學都爬不起來的我,
不知道哪來的精力,
每到周日一大早約莫七點左右就會自然醒來,
然後隨便刷了牙洗了臉之後
就喜滋滋地衝到後院把睡夢中的來福搖醒,
因為臭來福該要去溜溜並上大號了!
一路上我還會逐一拜訪我的玩伴家,
並很白目的一大清早在玩伴家窗口大喊大叫,
來個morning call,因為該起床玩過五關了。

長大後的來福變得比較兇暴,
牠只有在看到我爸時眼睛上的那兩道眉毛才會變的溫柔起來,
後來我和姐姐撿查來福的毛髮猜想牠應該有一點狼狗的血統,
這很可能是牠性情大變的唯一不可靠證據。
而來福只有在剛睡醒的時候最和善,
不過再怎麼兇的來福一見我阿母就會挫挫挫,
當然我阿母好像從來也沒給過來福什麼好眼色,
我還曾經算過媽媽溫柔撫摸來福額頭的次數(為零),
因為媽媽討厭狗,我想如果換成是雞、兔子、黃金鼠、烏龜她也都不會喜歡的!

後來長大後也去過不少同學家玩,
也同樣發現朋友的媽媽都不喜歡狗子,
而狗子們都會跟媽媽保持一個警戒的距離,
只要媽媽眼神一轉,小狗子馬上像龜孫子一樣溜之大吉。

真的太奇怪了,為什麼我媽媽那一代的女人很多都不愛狗呢?
即便像我婆家的那隻小波波也怕婆怕得半死,
到底有什麼特殊的理由嗎??

<轉貼>
作者: ceci_mina    時間: 2007-2-12 01:09 PM

我老媽愛狗仲愛過我同我細佬。
呢~~~~尋日大掃除之嘛!
一陣又話我地大塵影響大曲,一陣又話我地要做做下停低同大曲玩,唔係佢會唔開心喔!
我老媽永遠都係一個指揮官,而我同細佬就係小卒。
大曲呢~~千金小公主喔!~~
嗚~~~我地試過一早起身見到老媽煮野以為有早餐食啦!
點知~~~佢原來係煮比大曲食,
之後佢向我地每人掉個杯麵∼∼仲叫我地自己煲水∼∼
嗚∼∼∼好可憐喔!

作者: 531elmo    時間: 2007-2-12 01:49 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-2-12 13:09 發表
我老媽愛狗仲愛過我同我細佬。
嗚~~~我地試過一早起身見到老媽煮野以為有早餐食啦!
點知~~~佢原來係煮比大曲咖!
我同細佬佢只係今人掉個杯麵∼∼仲叫我地自己煲水∼∼
哈哈哈哈~ 伯友好可愛啊~
作者: ceci_mina    時間: 2007-2-12 02:11 PM

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2007-2-12 01:49 PM 發表

哈哈哈哈~ 伯友好可愛啊~
但我同細佬好可憐喔!嗚~~
我老媽好多時趁我地去街街時打電話黎,唔係問我地幾點返去食飯喔!
而係叫我地行過竉物店一定要買野比大曲。
唉~~~我地兩個都係大曲既小奴婢~~

作者: Irislam    時間: 2007-2-12 02:20 PM

哈哈.........我好想認識伯母呀
作者: ceci_mina    時間: 2007-2-12 04:59 PM

QUOTE:
原帖由 Irislam 於 2007-2-12 02:20 PM 發表
哈哈.........我好想認識伯母呀
如果你見到我老媽,佢一定係咁同你講狗話~~~佢去邊買野都會買埋比狗狗,好多時仲會衫仔一買三個色添!~~
佢既生活就係曲曲曲曲曲曲~~~~~
哈!哈!下次帶佢出來我怕佢會搞事,搞你地班曲曲喔!
作者: Hinckley    時間: 2007-2-12 05:52 PM

你都好啦!伯友咁愛你囍惘情A我娘親直頭掂都唔敢點!
作者: ceci_mina    時間: 2007-2-13 10:53 AM

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2007-2-12 05:52 PM 發表
你都好啦!伯友咁愛你囍惘情A我娘親直頭掂都唔敢點!
我阿媽簡直想「老笠」埋我對仔女添喔!
細曲好鍾意見到佢咖!因為佢知婆婆一定會比好多好野佢食∼∼
唔只我老媽喔!我老爸都係∼∼日日抱住大曲哄訓覺,我地細個佢都未試過咁喔!∼
嗚∼∼∼∼我地做大既∼∼真係好可憐喔!
最離譜係屋企食魚會清蒸仲要唔加野,因為方便大曲有得食,一條魚食到一半,老爸就會夾硬收起話要留比大曲,之後大家就眼甘甘咁望住大曲食,自己無得食∼∼
作者: Hinckley    時間: 2007-2-13 11:38 AM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-2-13 10:53 AM 發表

唔只我老媽喔!我老爸都係∼∼日日抱住大曲哄訓覺,我地細個佢都未試過咁喔!∼
嗚∼∼∼∼我地做大既∼ ...
咁攪笑
作者: elvin    時間: 2007-2-13 04:49 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-2-13 10:53 AM 發表

嗚∼∼∼∼我地做大既∼ ...
咪哂命,衰佬!我起初養漢深,我阿媽煩左我成個月,叫我唔好養,後尾見有漢深陪我,唔使做獨居老人,佢至放棄;到我救泊威返黎,佢又煩我,呢次仲過份,直頭叫我丟泊威出街,由得佢自生自滅,嬲到我即鬧佢無人性,兩個禮拜唔聽佢電話,佢至識驚,唔敢攪我三寶!你幾幸福至得嫁!
作者: ceci_mina    時間: 2007-3-2 05:03 PM

QUOTE:
原帖由 elvin 於 2007-2-13 04:49 PM 發表

咪哂命,衰佬!我起初養漢深,我阿媽煩左我成個月,叫我唔好養,後尾見有漢深陪我,唔使做獨居老人,佢至放棄;到我救泊威返黎,佢又煩我,呢次仲過份,直頭叫我丟泊威出街,由得佢自生自滅,嬲到我即鬧佢無人 ...
野~~~人地美少女黎咖!做咩叫人衰佬噃!嗚~~~~
惡老豆好衰咖!
作者: Hinckley    時間: 2007-3-2 05:16 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-3-2 05:03 PM 發表

野~~~人地美少女黎咖!做咩叫人衰佬噃!嗚~~~~
惡老豆好衰咖!
「………」
點解唔見曲爸上褻伬p鵅H
作者: ceci_mina    時間: 2007-3-2 05:22 PM

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2007-3-2 05:16 PM 發表

「………」
點解唔見曲爸上褻伬p鵅H
佢上黎我會好煩,因為佢打一隻字我就後面讀一個倉頡碼,好攞命咖!
佢有上黎既!但唔多囉!同多數上黎睇我搞乜鬼~
作者: Hinckley    時間: 2007-3-2 05:45 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-3-2 05:22 PM 發表

佢上黎我會好煩,因為佢打一隻字我就後面讀一個倉頡碼,好攞命咖!
佢有上黎既!但唔多囉!同多數上黎睇我搞乜鬼~
你用開倉頡謘I我未用過,因為覺得好麻煩,成日記唔到倉頡碼囉!
作者: ingridiy    時間: 2007-3-2 08:02 PM

我媽咪不嬲都鍾意狗
我地愛狗都係因為佢
因為佢教識左我地狗狗係好好嘅朋友
我成日都同人講得媽咪係一個好好嘅表表者
我諗冇咩媽媽會同埋個女一齊去同D流浪狗捉失一齊癲

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0