PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 31  1/2  1  2  > 

標題: 狗狗又老又瘦... ...  

nicole_kam
英曲預備班

UID 222
精華 0
積分 9
帖子 9
閱讀權限 250
註冊 2006-3-9
所養英曲名稱:朱古力
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:Nov 1993
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:洗耳仔, 剪拍甲, 吹毛.
狗狗技能:sit, down, hand.
狗狗性格:為食
居住地區:南丫島
來自香港
狀態 離線
狗狗又老又瘦... ...

我阿朱古力今年十二歲半, 上年三月佢試過痾血塊, 帶佢去睇醫生, 醫生 "懷疑" 佢生大腸癌, 但之後又無事喎, 直到今時今日.  

而對眼呢, 就幾年前已經開始睇嘢唔清楚, 眼珠好白.  醫生話佢有乾眼症, 好多眼屎, 叫我用 "浸 cone 水" 同佢抹眼屎.  到今年, 佢已經好似完全睇唔到嘢, 成日喺屋企周圍撞.    叫佢又唔多聽得到, 成日都訓覺,   除咗食嘢, 都好少出嚟行, 連尿尿都唔記得去, 有時會賴喺個廳到... ...

我哋已經俾足夠嘅狗糧過佢食, 但都瘦到得排骨, 沖涼都有啲困難, 因為無肉地, 卒唔起泡, 連肛門線都唧唔到.  

大家有無意見呀?  依家我唯一可以做嘅就只有唔打佢, 唔鬧佢, 一家連人帶貓都鍚哂佢... ... 然後等佢... ... 去囉... ...
2006-3-9 03:39 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

SUSANNA (小曲媽)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 5
精華 1
積分 440
帖子 972
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:小曲
英曲會員編號:545
狗狗出生日期:10-5-2005
狗狗最喜歡:行山、跑草地
狗狗最討厭:嘈、自己一個瞓覺
狗狗技能:扮傻、扮唔知、扮聽唔到
狗狗性格:內向、驚人
居住地區:深井
來自我係南丫島出世架!
狀態 離線
你唔好咁啦,我睇到都唔開心,你地同朱古力都要堅強d呀,唔好放棄,

我希望我冇講錯嘢啦,因為我都係初初養狗,
有好多野都唔識,我覺得人同狗都係一樣
生、老、病、死必經的階段,只係時間性
所以,我地要活得精采,活得開心,不後悔

你住係南丫島嗎
我個女小曲都係南丫島出世架
係一個住南丫島的朋友送的

我係小曲女,家有爸爸&媽媽!
2006-3-9 04:09 PM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
年紀大左..無法啦..佢對眼仔係唔係白內障呀??...好多狗狗老左都會有..人都一樣啦..聽唔到睇唔到由於年紀大..機能退化..小便失禁佢都唔想...唯有對佢好啲..鍚佢多啲...珍惜現在..等到佢百年歸老...

2006-3-9 04:26 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

nicole_kam
英曲預備班

UID 222
精華 0
積分 9
帖子 9
閱讀權限 250
註冊 2006-3-9
英曲會員編號:
來自香港
狀態 離線
多謝大家支持同鼓勵

係呀, 我住南丫島架.  搬入去都有因為要就朱古力, 依家省城好多樓都唔俾人養狗, 就算偷雞養, 都會俾街坊白眼.    搬咗入去離島, 朱古力簡直好似退休後, 移民去加拿大咁嘆呀.  
2006-3-10 09:55 AM#4

Sue
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線
你隻狗狗係咪食乾糧?  
餵d易消化麰鼓垠硱\,試 home made :  e.g.  飯 + minced chicken/beef / fish + 菜 ; 薯葺 + minced beef + 通粉 (剪碎) ..... etc
2006-3-10 10:10 AM#5

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nicole_kam 於 2006-3-10 09:55 AM 發表
係呀, 我住南丫島架.  搬入去都有因為要就朱古力, 依家省城好多樓都唔俾人養狗, 就算偷雞養, 都會俾街坊白眼.    搬咗入去離島, 朱古力簡直好似退休後, 移民去加拿大咁嘆呀.  
你俾100000000000000000000愛心你呀!
朱古力果然無揾錯呀媽

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-3-10 01:27 PM#6
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
其實狗狗老左好多時都會有好多問題, 依家你可以做ge, 除左係多d時間陪佢, 同佢多d講野, 等佢知道自己係重要ge~ 仲有, 就係唔好成日搬屋企的東西, 等佢係自己屋企都可以活動自餘, 另外, 佢仲行唔行得? 如果行得, 不訪同佢係屋企附近係咁二行下, 唔好比佢成日唔郁~ 如果佢唔想行, 你都可以抱佢or 推佢出去行下, 吸下出面的清新空氣~
食野方面, 最好睇住佢食, 佢d牙仔仲係咪度呀?

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2006-3-10 07:38 PM#7

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
佢仲有無定期睇下vet?

2006-3-12 12:18 AM#8

nicole_kam
英曲預備班

UID 222
精華 0
積分 9
帖子 9
閱讀權限 250
註冊 2006-3-9
英曲會員編號:
來自香港
狀態 離線
朱古力仲行得嘅, 星期日都帶佢去朋友個農場打躉, 不過以前我會踏住單車, 佢就跟喺後面行 ; 而家我就要用繩拖住佢慢慢行, 佢一去農場就搵個位訓覺囉.    

食嘢方面係食緊乾糧呀, 自家制狗糧?  等我試吓先.    

之前同佢洗牙 (四年幾前), 獸醫順便同佢拔咗三隻鬆咗嘅牙.  依家有時同佢檢查, 都無發現有牙齒鬆, 應該 ok.  但因為入面得一千零一個獸醫, 醫德又唔多好.  之前睇開嗰個好好醫生又返咗台灣, 所以都少咗同佢 body check.  對上一次睇醫生係上年夏天, 佢後頸生咗個西柚咁大嘅瘤, 開頭以為俾蜜蜂針, 跟住去睇好好醫生, 劏開發現入面係血 / 血塊, 放咗血之後又無事到依家喇.  大家有無好獸醫推薦?  其實朱古力細個時係睇 "麥子健" 嘅, 但如果由中環搭的士去旺角又好似貴咗啲囉.   

之前都鍾意得閒將啲傢俬換吓位, 依家就無 lu.  因為就算唔搬傢俬, 佢有時都唔記得厠所係邊, 大門口喺邊架.  

2006-3-14 03:10 PM#9

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
如果港島區醫生..跑馬地雲地利道何大成醫生丫..佢口碑好好..不妨考 慮一下丫

2006-3-14 07:40 PM#10

jodi
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
減完肥又可以增肥了

UID 3
精華 0
積分 1771
帖子 1803
閱讀權限 250
所養英曲名稱:阿樂
英曲會員編號:264
狗狗出生日期:Dec 01, 2003
狗狗最討厭:有人搶佢野食
狗狗技能:嘩...甘少位邊夠打呀. 佢萬能架.
狗狗性格:門口狗!
居住地區:人口卜大田

QUOTE:
原帖由 nicole_kam 於 2006-3-14 03:10 PM 發表
朱古力仲行得嘅, 星期日都帶佢去朋友個農場打躉, 不過以前我會踏住單車, 佢就跟喺後面行 ; 而家我就要用繩拖住佢慢慢行, 佢一去農場就搵個位訓覺囉.    

食嘢方面係食緊乾糧呀, 自家制 ...
一係 call van.  可以平d呀.

四歲啦!!!
2006-3-14 10:13 PM#11

chimil (詹)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250
所養英曲名稱:Melody
英曲會員編號:529
狗狗出生日期:2004.11.23
狗狗最喜歡:食,,玩
狗狗最討厭:媽媽mug都say no
狗狗技能:發媽媽脾四
狗狗性格:有時open,有時蝦人
居住地區:Sham Tseng
朱古力好叻呀,能夠活到十三歲已經很厲害了
講開home made食品,我家附近有一家十二歲既牧羊狗,
佢主人日日煮紅糙米+蔬菜俾佢食
依家非常健康,d毛仲超靚
無任何疾病,所以我勁力推介

2006-3-14 10:19 PM#12

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2006-3-14 07:40 PM 發表
如果港島區醫生..跑馬地雲地利道何大成醫生丫..佢口碑好好..不妨考 慮一下丫
係呀...我全家都係o係 何大城果間睇架, fefe都係佢地救番, 真係好好

2006-3-16 08:43 AM#13

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
不如搵次我地入去 南丫島 攪小型活動, 可以探下朱古力....好唔好呀.

2006-3-16 08:45 AM#14

Sue
版主

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線
Good idea .... 快 d 擇日子 ....
2006-3-16 09:00 AM#15

py (亞py(奀仔媽))
英曲班主任
Charles系我英文名~臭屎~奀

UID 134
精華 0
積分 658
帖子 672
閱讀權限 250
註冊 2006-1-11
所養英曲名稱:奀仔
英曲會員編號:547
狗狗性別:仔
狗狗出生日期:12-12-2003
狗狗最喜歡:落街,遊車河...
狗狗最討厭:戴口罩,洗耳仔...
狗狗技能:(只限於係屋企)
狗狗性格:傻仔一名
居住地區:
來自屯門元朗天水圍既中間~洪水橋
狀態 離線
好呀!仲可以搭下船添

2006-3-16 04:33 PM#16

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
好呀!去探朱古力呀!
可樂都未搭過船

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-3-16 11:46 PM#17

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
等過左lee個活動, 再諗諗吧~^^

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2006-3-16 11:55 PM#18

nicole_kam
英曲預備班

UID 222
精華 0
積分 9
帖子 9
閱讀權限 250
註冊 2006-3-9
英曲會員編號:
來自香港
狀態 離線
多謝大家關心!!

"何大成"?  我都聽過呀, 但跑馬地喎... ... 貴唔貴架?    

紅糙米+蔬菜呀?  今晚可以試吓喎, 況且我自己都係食開糙米嘅, 一次過煮埋餐飯, 加啲西蘭花, 一家人一齊食!  

好呀!  大家有時間一齊入嚟行吓丫, 有時我都見有一大班人, 帶埋狗狗入嚟南丫島玩架, 人同狗一齊去沙灘玩, 好開心.  呀!  不過 "港九小輪" 有樣嘢係我哋島民投訴緊嘅 - 就係狗狗只可以 "企" 喺慢船船尾, 主人都係.  因為小輪規定狗狗唔可以入冷氣倉, 但生風位又無座位喎, 咁個主人唔可以又得狗狗喺船尾, 自己入咗去坐家馬.    所以帶狗嘅人多數都要自備報紙... ... 人狗一齊坐喺地囉.  
2006-3-21 09:20 AM#19

jodi
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
減完肥又可以增肥了

UID 3
精華 0
積分 1771
帖子 1803
閱讀權限 250
所養英曲名稱:阿樂
英曲會員編號:264
狗狗出生日期:Dec 01, 2003
狗狗最討厭:有人搶佢野食
狗狗技能:嘩...甘少位邊夠打呀. 佢萬能架.
狗狗性格:門口狗!
居住地區:人口卜大田
仲有 - 睇下坐咩船, 可能唔夠位比甘多人+狗一斑過上哂去呀.
我上次回程時個船尾得個少少位, 企都最多係3-4個人+狗咋.

去個時就好d, 係大船, 成個下層都坐得.

四歲啦!!!
2006-3-21 12:07 PM#20
 31  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.083198 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-16 03:21 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver