PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 有關寄養機構  

winnielau
英曲預備班

UID 10956
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 250
註冊 2010-7-5
所養英曲名稱:Debbie
英曲會員編號:
狗狗性別:F
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
有關寄養機構

今天收到朋友的來電,房署上門捉狗,對上嗰次係2010年6月,我朋友送咗狗狗(曲架)去狗酒店住了一個月避風頭,見房署無再上嚟就接回家,今日晏晝突然有人按門鐘,狗狗吠了幾聲,於是立即抱起佢入房無再吠,誰不知她媽媽走去開門應門,捉狗的人已說房署遲啲會找她們傾有關養狗事宜!之前已經出了警告信,再犯要扣分!現在不知怎算,要準快送走狗狗,暫時可找狗酒店,但往後如何?
我想問下有什麼機構會收留狗狗直至有人領養,不會人道毁滅?
2011-12-25 12:04 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winnielau 於 2011-12-25 12:04 AM 發表
今天收到朋友的來電,房署上門捉狗,對上嗰次係2010年6月,我朋友送咗狗狗(曲架)去狗酒店住了一個月避風頭,見房署無再上嚟就接回家,今日晏晝突然有人按門鐘,狗狗吠了幾聲,於是立即抱起佢入 ...
其實住o既地方唔可以養狗.. 點解仲要養呢..
現在如果真係要送走狗狗.. 都只可以去狗酒店住下先..
其他方法你不如去 英曲facebook果邊問問人,  因為這邊比較小人黎俾意見..

希望有其他方法解決到啦.. 最無辜都係隻狗狗呢..
ps.. 狗狗現在幾多歲.. ?

2011-12-25 11:21 PM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

winnielau
英曲預備班

UID 10956
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 250
註冊 2010-7-5
所養英曲名稱:Debbie
英曲會員編號:
狗狗性別:F
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
狗狗養了差不多六年!
狗狗身世好可憐的,牠也是簡接去到我朋友家!話說我朋友A小姐(狗主)的朋友(B小姐)見到佢朋友(C小姐)養了一隻曲架,但她是放天台養的,日曬雨淋,B小姐見到牠皮包骨而且身上好污槽,啲毛痴住晒!食疴瞓都是在籠中…於是就帶狗狗回自己的家幫佢沖涼,照顧了一段短時間,及後我朋友A小姐到訪時,說可俾她養,於是便拿回家了!我知道後都好突然,我也有說不可以養的!會被發現的。日子慢慢過就這樣平安渡過了四年幾!

事件發生後,我也說當初就不應該接牠回來,就算見到佢幾慘都好,自己環境唔許可,都要忍心啲!現在狗狗好無辜,自己傷心之餘狗狗也不開心!以為有安定的生活,但到頭來有機會被遣棄。 唉… 我都歎氣

長遠來講佢都唔可以繼續養,奈何好唔捨得唔要佢!另找住所又負擔不來,所以唯今之計在狗酒店暫住短時間!
若找收養的人﹐不知對方會否待牠好…
2011-12-26 01:45 PM#3

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winnielau 於 2011-12-26 01:45 PM 發表
狗狗養了差不多六年!
狗狗身世好可憐的,牠也是簡接去到我朋友家!話說我朋友A小姐(狗主)的朋友(B小姐)見到佢朋友(C小姐)養了一隻曲為岫茈B身上好污槽,啲毛痴住晒!食疴瞓都是在籠中…於是就 ...
你都係去facebook果邊問問啦.. 果邊多人d.. 幫到你o既機會都大d.. 你快d過去果邊post啦..

2011-12-26 10:59 PM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

teresatyk
英曲導師

UID 10674
精華 0
積分 486
帖子 486
閱讀權限 250
註冊 2010-2-25
所養英曲名稱:Ailey,Heiley 彩虹橋2.2.10,BB 彩虹橋11.4.10
英曲會員編號:919
狗狗性別:女
狗狗出生日期:Ailey 29.7.05,Heiley 16.5.06,BB 28
狗狗最喜歡:同媽咪睡,偷嘢食,上天台曬太陽
狗狗最討厭:開吸塵機
狗狗技能:捉飛蛾
狗狗性格:嗲嗲
居住地區:西貢

QUOTE:
原帖由 winnielau 於 2011-12-26 01:45 PM 發表
狗狗養了差不多六年!
狗狗身世好可憐的,牠也是簡接去到我朋友家!話說我朋友A小姐(狗主)的朋友(B小姐)見到佢朋友(C小姐)養了一隻曲為岫茈B身上好污槽,啲毛痴住晒!食疴瞓都是在籠中…於是就 ...
好快d 去 fb 英曲大聯盟果到 post la, 果到幫到妳同狗狗個幾會會大d, 到時大家可以幫妳.希望狗狗可以搵到一個好辦法及有人收養佢啦.

Heiley彩虹橋2.2.2010

BB 彩虹橋11.4.2010
2011-12-28 10:01 AM#5

coke (coke 媽)
英曲大學生

UID 7923
精華 0
積分 266
帖子 276
閱讀權限 250
註冊 2007-12-18
所養英曲名稱:coke
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:july 2004
狗狗最喜歡:食嘢
狗狗最討厭:去獸醫度. 俾爸爸雞毛掃伺候
狗狗技能:一有野食就做乜都得
狗狗性格:懶玩,超級”為”食,勁嗲
居住地區:Chai Wan
房署好衰. 知道你單位有 record 養狗, 佢肯定會定期黎捉你. 而家惟有搬開佢一排. 避下風頭先啦 !
自己養開, 當然唔捨得俾人養啦. 如果你有能力同狗狗搬出黎就梗係最好啦. 如果唔係. 都要諗下辦法.  慢慢同佢物色個真係愛鍚狗的新主人, 希望你同狗狗都可以好運d 啦

IMG]http://i164.photobucket.com/albums/u20/cat1224_bucket/1022322386.jpg[/IMG]
2012-1-4 04:02 PM#6

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.063763 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-5 06:56 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver