標題: 有關寄養機構 [打印本頁]

作者: winnielau    時間: 2011-12-25 12:04 AM     標題: 有關寄養機構

今天收到朋友的來電,房署上門捉狗,對上嗰次係2010年6月,我朋友送咗狗狗(曲架)去狗酒店住了一個月避風頭,見房署無再上嚟就接回家,今日晏晝突然有人按門鐘,狗狗吠了幾聲,於是立即抱起佢入房無再吠,誰不知她媽媽走去開門應門,捉狗的人已說房署遲啲會找她們傾有關養狗事宜!之前已經出了警告信,再犯要扣分!現在不知怎算,要準快送走狗狗,暫時可找狗酒店,但往後如何?
我想問下有什麼機構會收留狗狗直至有人領養,不會人道毁滅?
作者: PHILIP    時間: 2011-12-25 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 winnielau 於 2011-12-25 12:04 AM 發表
今天收到朋友的來電,房署上門捉狗,對上嗰次係2010年6月,我朋友送咗狗狗(曲架)去狗酒店住了一個月避風頭,見房署無再上嚟就接回家,今日晏晝突然有人按門鐘,狗狗吠了幾聲,於是立即抱起佢入 ...
其實住o既地方唔可以養狗.. 點解仲要養呢..
現在如果真係要送走狗狗.. 都只可以去狗酒店住下先..
其他方法你不如去 英曲facebook果邊問問人,  因為這邊比較小人黎俾意見..

希望有其他方法解決到啦.. 最無辜都係隻狗狗呢..
ps.. 狗狗現在幾多歲.. ?
作者: winnielau    時間: 2011-12-26 01:45 PM

狗狗養了差不多六年!
狗狗身世好可憐的,牠也是簡接去到我朋友家!話說我朋友A小姐(狗主)的朋友(B小姐)見到佢朋友(C小姐)養了一隻曲架,但她是放天台養的,日曬雨淋,B小姐見到牠皮包骨而且身上好污槽,啲毛痴住晒!食疴瞓都是在籠中…於是就帶狗狗回自己的家幫佢沖涼,照顧了一段短時間,及後我朋友A小姐到訪時,說可俾她養,於是便拿回家了!我知道後都好突然,我也有說不可以養的!會被發現的。日子慢慢過就這樣平安渡過了四年幾!

事件發生後,我也說當初就不應該接牠回來,就算見到佢幾慘都好,自己環境唔許可,都要忍心啲!現在狗狗好無辜,自己傷心之餘狗狗也不開心!以為有安定的生活,但到頭來有機會被遣棄。 唉… 我都歎氣

長遠來講佢都唔可以繼續養,奈何好唔捨得唔要佢!另找住所又負擔不來,所以唯今之計在狗酒店暫住短時間!
若找收養的人﹐不知對方會否待牠好…
作者: PHILIP    時間: 2011-12-26 10:59 PM

QUOTE:
原帖由 winnielau 於 2011-12-26 01:45 PM 發表
狗狗養了差不多六年!
狗狗身世好可憐的,牠也是簡接去到我朋友家!話說我朋友A小姐(狗主)的朋友(B小姐)見到佢朋友(C小姐)養了一隻曲為岫茈B身上好污槽,啲毛痴住晒!食疴瞓都是在籠中…於是就 ...
你都係去facebook果邊問問啦.. 果邊多人d.. 幫到你o既機會都大d.. 你快d過去果邊post啦..
作者: teresatyk    時間: 2011-12-28 10:01 AM

QUOTE:
原帖由 winnielau 於 2011-12-26 01:45 PM 發表
狗狗養了差不多六年!
狗狗身世好可憐的,牠也是簡接去到我朋友家!話說我朋友A小姐(狗主)的朋友(B小姐)見到佢朋友(C小姐)養了一隻曲為岫茈B身上好污槽,啲毛痴住晒!食疴瞓都是在籠中…於是就 ...
好快d 去 fb 英曲大聯盟果到 post la, 果到幫到妳同狗狗個幾會會大d, 到時大家可以幫妳.希望狗狗可以搵到一個好辦法及有人收養佢啦.
作者: coke    時間: 2012-1-4 04:02 PM

房署好衰. 知道你單位有 record 養狗, 佢肯定會定期黎捉你. 而家惟有搬開佢一排. 避下風頭先啦 !
自己養開, 當然唔捨得俾人養啦. 如果你有能力同狗狗搬出黎就梗係最好啦. 如果唔係. 都要諗下辦法.  慢慢同佢物色個真係愛鍚狗的新主人, 希望你同狗狗都可以好運d 啦

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0