PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: QQ可能有假懷孕  

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
所養英曲名稱:QQ(新成員)、Jojo(於2009年5月16日去咗彩虹橋)
英曲會員編號:943
狗狗性別:F
狗狗出生日期:(QQ)10/7/2009 (Jojo)13/5/2002
狗狗最喜歡:食嘢、玩、去街、瞓覺、通屋跑
狗狗最討厭:唔見咗媽咪 & 俾爸爸打Pat Pat
狗狗技能:冇
狗狗性格:活潑好動、嗲人
居住地區:油麻地
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
QQ可能有假懷孕

呢幾日發覺QQ嘅奶滋變大咗,尤其係近後腳嗰邊嘅漲得好大,攪到個肚"Dum Dum地"。QQ依家就嚟11個月大,3月尾、4月頭嗰陣嚟咗第一次M,當然冇交配過啦!問過Petshop個Friend,佢哋話好大機會係假懷義街,當然最壞亦有可能係Cancer。不過QQ食得+玩得+瞓得,應該唔會係Cancer呱。

點都好,為求安心,已經約咗聽晚帶QQ去睇Vet。

雖然我之前一直養開狗囡,但係從未遇過咁嘅情況。唔知各位有冇咁嘅經驗可以話我知、分享吓呢?
2010-5-28 12:02 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
QQ desex左咪呀?

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2010-5-28 01:05 AM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
希望無o羊事啦.. 睇完醫生話我地知

2010-5-28 07:59 AM#3

teresatyk
英曲導師

UID 10674
精華 0
積分 486
帖子 486
閱讀權限 250
註冊 2010-2-25
所養英曲名稱:Ailey,Heiley 彩虹橋2.2.10,BB 彩虹橋11.4.10
英曲會員編號:919
狗狗性別:女
狗狗出生日期:Ailey 29.7.05,Heiley 16.5.06,BB 28
狗狗最喜歡:同媽咪睡,偷嘢食,上天台曬太陽
狗狗最討厭:開吸塵機
狗狗技能:捉飛蛾
狗狗性格:嗲嗲
居住地區:西貢
唔好擔心,妳同 QQ 都努力,加油,睇完醫生再話比我們知.

Ailey 同 QQ 會記住個約會咖.

Heiley彩虹橋2.2.2010

BB 彩虹橋11.4.2010
2010-5-28 10:06 AM#4

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
所養英曲名稱:QQ(新成員)、Jojo(於2009年5月16日去咗彩虹橋)
狗狗出生日期:(QQ)10/7/2009 (Jojo)13/5/2002
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #2 sandy@王家3兄妹 的帖子

未DESEX,諗住等佢夠1歲先做。
2010-5-28 10:51 AM#5

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線
試下「捷」(唔識寫個字)QQ個奶滋頭睇下有冇d稀色似奶水的分泌液,如果有少許,可能真係假懷孕,我隻英曲囡囡試過,個奶滋頭脹大,有少許奶水,陰戶同真正起水時差唔多大,另外我隻金毛B女都試過,佢個反應仲激,試過因自已覺得懷孕,為保護自已及個B而去attact其他狗女。所以,如果有不只一次假懷孕的跡像,建議早早desex,有個vet解釋過原因,同荷爾蒙分泌有關,不過我唔記得左。

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2010-5-28 12:36 PM#6

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #6 Hinckley 的帖子

咁又擠唔到有奶,可能唔係開始咗好耐,我諗個幾星期到啦!
2010-5-28 01:09 PM#7

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Lew 於 2010-5-28 01:09 PM 發表
咁又擠唔到有奶,可能唔係開始咗好耐,我諗個幾星期到啦!
睇左醫生未呀?

2010-5-28 09:21 PM#8

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
啱啱睇完番嚟,係假懷孕,但係醫生話唔駛開藥,驚整亂QQ嘅荷爾蒙分泌。Vet話等個零月後,等乳房變番正常之後,就要安排絕育。如果唔desex,會繼續有咁嘅問題發生。

另外,頭先都順便打埋心絲蟲針,埋單連打的,差唔多用咗$1000。
2010-5-28 09:41 PM#9

emmamammy (ma媽)
英曲高中生

UID 10007
精華 0
積分 139
帖子 140
閱讀權限 250
註冊 2009-4-19
所養英曲名稱:emma
英曲會員編號:
狗狗性別:f
狗狗出生日期:2009/01/29
狗狗最喜歡:eat
狗狗最討厭:alone
狗狗技能:秒殺食物
狗狗性格:未知
居住地區:官塘
來自hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Lew 於 2010-5-28 09:41 PM 發表
啱啱睇完番嚟,係假懷孕,但係醫生話唔駛開藥,驚整亂QQ嘅荷爾蒙分泌。Vet話等個零月後,等乳房變番正常之後,就要安排絕育。如果唔desex,會繼續有咁嘅問題發生。

另外,頭先都 ...
依~~~咪住先.....emma都係甘嫁喎...我成日同emma daddy講話佢果度好似太大甘,又係後腳果度囉....but emma-daddy話好多狗都係甘,甘我以為係咪我自己唸多左啦..甘就無左件事喇..之後咪當佢身材好囉~~甘vet話依d有無問題嫁?.........不如你影下d相,我又影d相對下丫....

2010-5-29 11:57 AM#10

teresatyk
英曲導師

UID 10674
精華 0
積分 486
帖子 486
閱讀權限 250
註冊 2010-2-25
所養英曲名稱:Ailey,Heiley 彩虹橋2.2.10,BB 彩虹橋11.4.10
英曲會員編號:919
狗狗性別:女
狗狗出生日期:Ailey 29.7.05,Heiley 16.5.06,BB 28
狗狗最喜歡:同媽咪睡,偷嘢食,上天台曬太陽
狗狗最討厭:開吸塵機
狗狗技能:捉飛蛾
狗狗性格:嗲嗲
居住地區:西貢
好彩係假懷孕,唔係就擔心呢

Heiley彩虹橋2.2.2010

BB 彩虹橋11.4.2010
2010-5-29 01:02 PM#11

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
QQ冇事就好了!慈母話"為左宝貝健康著想,請安排絕育

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2010-5-29 01:17 PM#12

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #10 emmamammy 的帖子

D奶滋好似狗媽媽生完之後,D肚皮"dum dum地","fing fing吓"、同埋奶滋漲大晒,總之同QQ身型完全唔合比例。因為QQ4月頭嚟咗第一次M,所以Vet檢查之後,認為係QQ嘅荷爾蒙失平衡,以為自己有咗BB,所以D奶滋漲大晒。同埋現階段都唔可以開藥比QQ,要等佢自己嘅荷爾蒙自己回復正常。

Vet話如果唔諗住比99配種,就要等QQ嘅奶滋回復正常之後,儘快安排絕育。因為唔desex,下次發情期之後,同樣問題會重複發生。
2010-5-29 05:50 PM#13

sunnysideup (Honma 媽)
英曲硏究生

UID 799
精華 0
積分 323
帖子 322
閱讀權限 250
註冊 2006-8-13
所養英曲名稱:Honma, Chiqui
英曲會員編號:604
狗狗性別:有仔有女
狗狗出生日期:Honma: 2006年5月30日; Chiqui: 1月26日
狗狗最喜歡:同爹哋媽咪玩, 痴到實
狗狗最討厭:困籠, 孤單
狗狗技能:最叻係Fetch... 同埋咋咋帝...
狗狗性格:活潑, 蠱蠱惑惑, Chiqui 勁嗲
居住地區:
來自HK
狀態 離線
係呀, 我Chiqui都試過假懷孕, 佢唔止奶滋漲大,連D行為都好似真係有咗咁.  佢個時食量大咗, 又肥咗幾磅, 成日挖洞, 又攞D公仔當BB.... 之後我等咗約3個月, 等佢平服D, 我就同佢去做絕育.  唔洗担心, 好快好番架啦.

Hi, 我係Honma and Chiqui 百厭星, 玩,食, 瞓我最醒!
2010-5-29 10:51 PM#14

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線
好彩係假懷孕,都係個句,早早desex係好,無論係仔係女始終激素和荷爾蒙帶來的問題,你係估計唔到,而且係連貫性!

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2010-5-30 03:40 AM#15

irischan345
英曲硏究生

UID 10473
精華 0
積分 327
帖子 327
閱讀權限 250
註冊 2010-1-1
所養英曲名稱:仔仔, 忌廉, MuiMui
英曲會員編號:
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:14/8/1992-9/6/2009, 14/5/1994-14~1/4/2009, 24/1/20
狗狗最喜歡:雞片, 腸仔飽
狗狗最討厭:沖涼, 剪趾甲
狗狗技能:sit, hand, jump
狗狗性格:活潑好動, 古惑
居住地區:港島

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2010-5-30 03:40 AM 發表
好彩係假懷孕,都係個句,早早desex係好,無論係仔係女始終激素和荷爾蒙帶來的問題,你係估計唔到,而且係連貫性!
我一路以來都唔係好贊成desex, 所以我2個仔仔之前都無做, 但聽你地咁講, muimui 黎完之後係米要考慮下幫佢desex

2010-5-31 01:34 PM#16

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #16 irischan345 的帖子

我諗都係desex會好D。
2010-5-31 01:37 PM#17

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
其實如果真係唔係為左生BB而唔DESEX 真係要好好諗下狗地們0既健康著想..

可以睇下呢篇文章, 有DESEX說明.
http://blog.sina.com.tw/inasia/a ... &entryid=581016

2010-5-31 05:59 PM#18

irischan345
英曲硏究生

UID 10473
精華 0
積分 327
帖子 327
閱讀權限 250
註冊 2010-1-1
所養英曲名稱:仔仔, 忌廉, MuiMui
英曲會員編號:
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:14/8/1992-9/6/2009, 14/5/1994-14~1/4/2009, 24/1/20
狗狗最喜歡:雞片, 腸仔飽
狗狗最討厭:沖涼, 剪趾甲
狗狗技能:sit, hand, jump
狗狗性格:活潑好動, 古惑
居住地區:港島
LEW, QQ黎M時, 會唔會好似好唔舒服, 悶悶不樂咁, 亞MUI黎M第12日, 覺得佢好似病病地咁, 果度又大又腫, 行路都好似好辛苦咁

2010-5-31 10:46 PM#19

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #19 irischan345 的帖子

QQ冇乜唔舒服喎,好似平時咁咋。
2010-5-31 11:40 PM#20

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.076371 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-29 06:30 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver