PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 皮膚問題?  

cherrybobo
英曲BB班

UID 1567
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 250
註冊 2007-1-25
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
皮膚問題?

剛剛發現狗隻背上有一個小洞,內含有膿.... 嘗試"擠"出,但痛......究竟係咩黎?? 該怎處理?
暫時噴了皮膚藥水
2010-5-21 07:42 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cherrybobo 於 2010-5-21 07:42 PM 發表
剛剛發現狗隻背上有一個小洞,內含有膿.... 嘗試"擠"出,但痛......究竟係咩黎?? 該怎處理?
暫時噴了皮膚藥水
正常應該擠晒d膿..再用消毒藥水沬下.. 唔好再俾狗狗掂到.. 過幾日就無事..
不過始終唔知你果粒野係o羊樣.. 如果有o羊唔妥.. 都係睇睇醫生安心d..

2010-5-22 12:21 PM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
所養英曲名稱:QQ(新成員)、Jojo(於2009年5月16日去咗彩虹橋)
英曲會員編號:943
狗狗性別:F
狗狗出生日期:(QQ)10/7/2009 (Jojo)13/5/2002
狗狗最喜歡:食嘢、玩、去街、瞓覺、通屋跑
狗狗最討厭:唔見咗媽咪 & 俾爸爸打Pat Pat
狗狗技能:冇
狗狗性格:活潑好動、嗲人
居住地區:油麻地
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
我之前隻英曲喺幾年前都試過咁,粒瘡好似人嘅暗瘡咁,紅紅地又有膿出。嗰次因為第一次遇到咁嘅情況,於是睇Vet。 Vet話可能過濾性病毒,又或者狗狗俾嘢咬到,覺得痕抓損晒,造成發炎。Vet剃咗粒瘡附近D毛,然後教我用消毒藥水清潔粒瘡表面,再揭起塊開咗塊蕉,用紙巾包住左右手嘅食指,好似擠暗瘡咁擠晒D膿出嚟,之後再用消毒藥水清潔。如是者重複以上情序(大約1日幾次,直到粒瘡按落去冇膿同紅腫)。當粒瘡再冇膿同結咗蕉,就只係用消毒藥水清潔吓,就應該會好番晒。

當然情況太嚴重,就最好去睇Vet啦!
2010-5-22 12:35 PM#3

cherrybobo
英曲BB班

UID 1567
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 250
註冊 2007-1-25
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
我嘗試自己整d膿出黎...但係唔係點解好似好實,點大力都清唔晒,只係見到d白色膿頭係到..... 如果我唔整d膿出黎,直接搽d消炎膏,會唔會好架?
2010-5-23 05:00 PM#4

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
所養英曲名稱:QQ(新成員)、Jojo(於2009年5月16日去咗彩虹橋)
英曲會員編號:943
狗狗性別:F
狗狗出生日期:(QQ)10/7/2009 (Jojo)13/5/2002
狗狗最喜歡:食嘢、玩、去街、瞓覺、通屋跑
狗狗最討厭:唔見咗媽咪 & 俾爸爸打Pat Pat
狗狗技能:冇
狗狗性格:活潑好動、嗲人
居住地區:油麻地
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #4 cherrybobo 的帖子

我諗唔擠膿出嚟,淨係搽消炎膏唔得呱。不如你試吓每次擠得幾多膿得幾多啦!再過多幾日冇好轉,就去睇Vet啦!
2010-5-23 06:11 PM#5

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線
首先想知道你隻狗狗算唔算肥,因為照你所講個粒膿(或者叫瘡)的位置在背部,而且略硬,很難整出黎,呢樣有可能係脂肪瘤(如果有相睇就更清楚),通常因為狗狗吸收過多的脂肪,而身體未能排解,久而久之積聚而發起,如果真係脂肪瘤,基本上如果冇發大或影響身體活動,可以暫時不用理會,只要調節飲食習慣,慢慢會消去,假若有發大的跡像,就要去vet到吉穿放膿!

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2010-5-24 04:11 PM#6
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.052490 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-29 04:01 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver