PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 阿bee腰痛 主人心痛  

tigerdoy
英曲預備班

UID 9805
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 250
註冊 2008-7-21
所養英曲名稱:Bee
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:07/2000
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:唱歌
狗狗性格:
居住地區:kln
來自hk
狀態 離線
阿bee腰痛 主人心痛

阿bee已經10歲喇    一向都好fit   又冇咩病痛
有一日同阿bee沖完涼
見到佢坐立不安  又會呆左企嚮度 又不斷嗚嗚叫
初初仲以為佢肚仔痛
之前都冇試過咁   心急之下帶左bee仔去睇醫生

醫生話bee 老了
x ray 見到bee 腰/脊骨有幾節   骨同骨中間ge空位比其他窄
醫生話椎間唔g 咩收窄左而壓住左d神經 (醫生真係講唔出個病名....)
而家比左d止痛藥+胃藥 同 維他命 比阿bee食
食完再痛都要返去再睇

請問大家ge狗狗有冇呢個問題??
可以點樣舒緩痛楚???
食/做d咩會好d??  唔應該食/做d咩??
係咪應該多d散步???
因為而家連抱抱  bee都會好痛 又叫又彈開....
真係見到佢都心痛 =(
求求大家幫忙!!!

2010-3-26 03:09 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tigerdoy 於 2010-3-26 03:09 AM 發表
阿bee已經10歲喇    一向都好fit   又冇咩病痛
有一日同阿bee沖完涼
見到佢坐立不安  又會呆左企嚮度 又不斷嗚嗚叫
初初仲以為佢肚仔痛
之前都冇試過咁   心急之下帶左bee仔去睇醫生

醫生話bee 老了
x ra ...
曲架好似好多都會有dd病.. 所以大家真係要小心睇住佢地.. 唔好俾佢跳上跳落呀..
有d人話可以試下針灸..

2010-3-26 09:23 AM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

531elmo
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:
係咪同椎間盤突出差不多? 即腰椎間之間的軟骨組織退化, 你上網可以找到好多呢方面資料, 如有需要, 最好照下驗清楚; 如果真係椎間盤問題,可大(癱瘓) 可小 (行動受影響)
2010-3-26 09:48 AM#3

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
去游吓水有舒緩痛楚的作用....
記得唔好跑和上樓梯

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2010-3-26 12:44 PM#4

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗性別:F
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
如果係腰骨有事就唔好俾佢跑跳喇.. 俾個好0的舒適0的地方多0的睏下.

2010-3-26 12:56 PM#5

Sue
版主

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線
我之前隻曲曲在8歲時都試過, 因稚間軟骨裂整傷神經導致一對後腳不能站立要即時做手術,康復後back bone都再一兩次痛 (not serious) , 醫生話要佢cage rest 兩星期甚麼運動都不可以做 (游水都唔得),等無痛先可去游水

現階段佢要多休息 (不能跳 / 企直跳、上落樓梯),食飯兜 / 水兜要放高至肩部水平,如你想抱佢要"平抱"(即一隻係佢前手中間位置穿過去, 手掌托住肚仔,另一隻手攬住佢對後腳,這樣佢會舒服d) ,你要多加留意佢既情況,如有問題要盡快見醫生,因錯過黃金機會,就算做手術,康復都未必理想

2010-3-26 06:10 PM#6

tigerdoy
英曲預備班

UID 9805
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 250
註冊 2008-7-21
所養英曲名稱:Bee
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:07/2000
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:唱歌
狗狗性格:
居住地區:kln
來自hk
狀態 離線
多謝大家~
我估阿bee ge情況就好似人類軟骨退化/磨蝕左
係老人病....

阿bee已經完左藥兩日
都唔見有好強烈ge痛
仲可以擒我隻腳...
希望真係冇事啦...........
因為佢呢幾日皮膚都開始有問題......
日日係咁R R到損晒  用寵物店介紹ge 藥水沖涼都唔得
已經book左聽日再睇醫生check 下咩事
破財.........

祝人同狗狗都身體健康啦~
2010-4-2 04:10 AM#7

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
財散人同狗都安樂晒呀~~祝早日康復

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2010-4-2 12:53 PM#8

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
記住唔好再畀佢擒高擒低

2010-4-3 10:18 AM#9

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.062463 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-29 08:56 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver