PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 22  1/2  1  2  > 

標題: 一起身行就痛 T_T  

Joey (Joey)
英曲小學生

UID 249
精華 0
積分 70
帖子 70
閱讀權限 250
註冊 2006-3-14
所養英曲名稱:仔仔
英曲會員編號:560
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2001年07月
狗狗最喜歡:食, 去街, 周圍撞, 扮憂鬱
狗狗最討厭:被人捉住或者綁住
狗狗技能:睇心情 =="
狗狗性格:過度活躍
居住地區:長沙灣
一起身行就痛 T_T

仔仔依排成日都冇啦啦係度尖叫
前幾日開始見佢行路時有時會吊起隻手黎行...一時吊起隻腳
同埋FIGHT唔倒頭 一見佢想大力小小FIGHT 佢就痛到尖叫
琴日放弓返屋企 又聽倒佢係度叫
行路冇晒力咁 吊起左隻左手 仆下仆下咁行 一路行一路叫
頭先同佢去睇左E生 個E生話佢可能係頸個度有問題
而家包住佢條頸先 比的止痛藥水我 叫我地盡量唔好比佢郁倒條頸
同埋叫我約個時間照X光 睇下係唔係有骨次..
如果照到冇 就開的消炎藥比佢 睇下係唔係關節炎
如果都唔好 話唯有幫我BOOK鎡力共震....
佢報個X光價錢比我 380麻醉... 480影兩張X光片..
如果唔清楚..有需要佢地會再照 之後200一張...

睇完...其實都唔SURE仔仔到底係咩事....
我想問下大家... 好唔好轉個E生睇多次...
定係照左X光先.... X光的價錢又算唔算合理?

佢而家都仲係好似好痛咁...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

2009-8-20 11:07 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

PPMOK (kit)
英曲大學生

UID 10010
精華 0
積分 284
帖子 290
閱讀權限 250
註冊 2009-4-23
所養英曲名稱:pp
英曲會員編號:
狗狗性別:m
狗狗出生日期:18111999
狗狗最喜歡:食嘢,去街
狗狗最討厭:剪指甲
狗狗技能:stand up,sit,hand
狗狗性格:好動
居住地區:kt
來自hk
狀態 離線
好心痛呀!太平道寵物診所的呂大安医係Senior Ven係神經科專科獸医,Tel:27601330,9朋友話佢好忙,好似停睇新症,不過你

再打電話去問啦!
2009-8-20 11:18 PM#2

joeymak (joey)
英曲高中生

UID 10057
精華 0
積分 199
帖子 199
閱讀權限 250
註冊 2009-6-23
所養英曲名稱:Dor Dor
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:09/05/2009
狗狗最喜歡:玩
狗狗最討厭:Daddy Mammy訓覺
狗狗技能:食
狗狗性格:超級硬頸
居住地區:上水
來自hk
狀態 離線
好慘呀!希望佢快d好番拉!

My Baby ~ Dor Dor
2009-8-20 11:41 PM#3
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
典解要麻醉先照X光?仔仔好唔定定咩?
不如你去香港我地睇開嘅vet
佢唔會拖診症.....收費ok
大坑動物診所.
銅鑼灣大坑浣紗街9號地下.
tel: 2577 5755.

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-8-21 12:04 AM#4

Joey (Joey)
英曲小學生

UID 249
精華 0
積分 70
帖子 70
閱讀權限 250
回復 #2 PPMOK 的帖子

但係我而家都唔知佢係的骨..定係的神經有事

2009-8-21 12:11 AM#5

Joey (Joey)
英曲小學生

UID 249
精華 0
積分 70
帖子 70
閱讀權限 250
回復 #4 sandy@王家3兄妹 的帖子

=口= 我冇問丫... 我以為照X光一定要麻醉...
我其實唔想佢麻醉... 始終有風險....
平時都OK的 不過佢頭先睇E生個陣好驚 所以成日想走 係度掙扎
可能咁...覺得佢唔定啦

香港區好遠R..... 我地係九龍...

2009-8-21 12:24 AM#6

yip999 (阿業)
英曲大學生

UID 814
精華 0
積分 255
帖子 255
閱讀權限 250
註冊 2006-8-16
所養英曲名稱:曲曲
英曲會員編號:909
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2008-5月16日
狗狗最喜歡:跳上跳落
狗狗最討厭:吹風筒
狗狗技能:sit..hand..jump and stay
狗狗性格:活潑..愛玩..咬野..出街無膽
居住地區:深水步區
呢個病真係要快點去睇我諗同阿hill仔一樣''椎間盤突出症.''...找一些呢方面既醫生...希望你的狗狗可以快d好返

找到個網希望你可以睇下

2009-8-21 12:32 AM#7

joeymak (joey)
英曲高中生

UID 10057
精華 0
積分 199
帖子 199
閱讀權限 250
註冊 2009-6-23
所養英曲名稱:Dor Dor
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:09/05/2009
狗狗最喜歡:玩
狗狗最討厭:Daddy Mammy訓覺
狗狗技能:食
狗狗性格:超級硬頸
居住地區:上水
來自hk
狀態 離線
我miu miu照x-ray都係醫生抱住佢一齊照,冇麻醉架!

My Baby ~ Dor Dor
2009-8-21 01:03 AM#8

531elmo
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:
照x 光可以打輕量鎮定劑照,唔一定麻醉, 除非隻狗真係好唔鎮定

如果睇一兩次都唔知咩事, 我寧願一早俾多啲錢去照磁力共震, 愈早知愈早治療, 如果係椎間盤問題, 病症可以係24小時內惡化, 狗狗會癱瘓, 就算做手術都未必好得番; 始終狗狗唔識講俾我地聽佢咩事, 我寧願駛多怨枉錢都早啲知佢咩事...

呂大安真係幾好, 你考慮下
2009-8-21 02:33 AM#9

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
所養英曲名稱:QQ(新成員)、Jojo(於2009年5月16日去咗彩虹橋)
英曲會員編號:943
狗狗性別:F
狗狗出生日期:(QQ)10/7/2009 (Jojo)13/5/2002
狗狗最喜歡:食嘢、玩、去街、瞓覺、通屋跑
狗狗最討厭:唔見咗媽咪 & 俾爸爸打Pat Pat
狗狗技能:冇
狗狗性格:活潑好動、嗲人
居住地區:油麻地
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #6 Joey 的帖子

你不如去紅磡獸醫診所睇一次,攞個2nd opinion啦!嗰度D醫生睇症都好詳細 (Book Dr. Andrew or Dr. Hugh都ok)。
2009-8-21 11:50 AM#10

Joey (Joey)
英曲小學生

UID 249
精華 0
積分 70
帖子 70
閱讀權限 250
回復 #7 yip999 的帖子

我睇晒個網站啦 好詳細 唔該晒你..
睇完我覺得仔仔可能係頸椎椎間盤突出
因為一同二級既病徵都一模一樣…

岩岩打左去呂醫生個度…
佢話要拎返仔仔琴日睇個間既病歷比醫生睇左先
再覆返電話比我…

希望可以盡快有得睇啦……

2009-8-21 03:58 PM#11

fyf519 (Fiona)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
BB(傻b)&Fiona&Ricky

UID 761
精華 0
積分 1134
帖子 1144
閱讀權限 250
註冊 2006-8-7
所養英曲名稱:BB(花名:嗅豬,傻b)
英曲會員編號:602
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:2005年5月1日
狗狗最喜歡:媽咪, 食嘢, 去街, 摸佢, 按摩耳仔,媽媽同佢r痕
狗狗最討厭:檢查腳板,沖涼,刷牙,行雷閃電,
狗狗技能:坐、手手、瞓覺、食野
狗狗性格:超嗲, 餵食, 熱情, 神經質, 好奇
居住地區:荃灣
來自五口子溫暖的家
狀態 離線

http://hk.myblog.yahoo.com/fionafok519
2009-8-21 05:57 PM#12

yip999 (阿業)
英曲大學生

UID 814
精華 0
積分 255
帖子 255
閱讀權限 250
註冊 2006-8-16
所養英曲名稱:曲曲
英曲會員編號:909
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2008-5月16日
狗狗最喜歡:跳上跳落
狗狗最討厭:吹風筒
狗狗技能:sit..hand..jump and stay
狗狗性格:活潑..愛玩..咬野..出街無膽
居住地區:深水步區

QUOTE:
原帖由 Joey 於 2009-8-21 03:58 PM 發表
我睇晒個網站啦 好詳細 唔該晒你..
睇完我覺得仔仔可能係頸椎椎間盤突出
因為一同二級既病徵都一模一樣…

岩岩打左去呂醫生個度…
佢話要拎返仔仔琴日睇個間既病歷比醫生睇左先
再覆返電話比我…

希望可 ...
唔使咁客氣.大家都係曲友...呢排我都有睇開呢d病..所以比較留意...其實我都可以比個意見你睇旺角 梳亞道Dr tint ..我隻曲曲上個月先去左佢到做膝蓋手術..我見佢對骨科都好有經驗..都見過有狗有你這個病去左佢到睇...所以你都可以多一個選擇

2009-8-21 06:08 PM#13

emmadad
英曲初中生

UID 10009
精華 0
積分 100
帖子 99
閱讀權限 250
註冊 2009-4-19
所養英曲名稱:emma
英曲會員編號:
狗狗性別:f
狗狗出生日期:2009/01/29
狗狗最喜歡:eat
狗狗最討厭:alone
狗狗技能:eat
狗狗性格:finding
來自hk
狀態 離線
希望仔仔快d 好返...   

2009-8-21 06:25 PM#14

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
真係慘,我都覺得睇多個穩陣d
希望仔仔快d好返啦!

2009-8-21 11:03 PM#15

Joey (Joey)
英曲小學生

UID 249
精華 0
積分 70
帖子 70
閱讀權限 250
呂醫生覆左我 約左聽日下午過去睇啦

今日放弓返黎 仔仔情況好似好左好多
行路冇琴日咁仆下仆下 不過都係"吉"下"吉"下咁
隻手冇再吊住 願行過琴日 到而家只係聽倒佢尖叫左2聲
我諗應該係的止痛藥令佢冇咁痛
但係就唔多願食野 我手餵左半兜糧比佢度 之後佢就唔肯食
同埋見佢成日想FIGH個頭

見佢冇咁辛苦 個心都定的...
仔仔你要乖乖地等到聽日...唔好再亂郁啦....

2009-8-22 01:31 AM#16

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
希望仔仔快d好番

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-8-22 01:38 AM#17

HILL爸 (Ivan)
英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
註冊 2007-4-16
所養英曲名稱:Hill Hill & Dor Dor
英曲會員編號:634
狗狗性別:M & F
狗狗出生日期:3/3/06 & 26/1/08
狗狗最喜歡:同人玩,去街同食嘢
狗狗最討厭:阿爸阿媽返工,無人陪,自己係屋企
狗狗技能:瞓,食,玩
狗狗性格:好動,跟人
居住地區:sai kung
同阿hill之前嘅情況有啲相似, 阿hill又係唔想行,唔想食,
跟住睇完醫生食完止痛藥就開始精神返, 而家完全正常返晒,
不過我而家已經限制佢, 唔比佢再跳上梳化同企起身等會加劇佢病情嘅動作,
我諗joey你都係要限制仔仔唔好比佢做啲有機會傷頸嘅動作(要問清楚醫生咩動作佢唔適宜做),
仲有出街唔好再用頸繩,改用胸帶, 以免整親仔仔, 以後日常生活要特別小心保護佢條頸.
希望仔仔好似hill b一樣,快啲好返啦.
2009-8-22 01:56 AM#18
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

PPMOK (kit)
英曲大學生

UID 10010
精華 0
積分 284
帖子 290
閱讀權限 250
註冊 2009-4-23
所養英曲名稱:pp
英曲會員編號:
狗狗性別:m
狗狗出生日期:18111999
狗狗最喜歡:食嘢,去街
狗狗最討厭:剪指甲
狗狗技能:stand up,sit,hand
狗狗性格:好動
來自hk
狀態 離線
好希望仔仔快D好番!唔好再受咁多痛苦喇!好心痛呀!仔仔爸爸;聽日O完醫生後再黎講吓佢的情況喇!
2009-8-22 10:01 PM#19

Joey (Joey)
英曲小學生

UID 249
精華 0
積分 70
帖子 70
閱讀權限 250
多謝大家關心呀~~~ =]

仔仔食左兩日之前醫生比的藥止痛藥情況已經好左好多
去睇個陣只係有好輕微既"吉"下"吉"下
呂醫生話佢可能只係拉親條神經
話的止痛藥份量好低 佢都有好轉咁應該唔係咁嚴重

不過都要睇停左藥之後會唔會好似之前咁
因為都怕的藥只係治標唔治本

2009-8-23 11:22 PM#20
 22  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.073787 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-29 11:00 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver