PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 47  2/3  <  1  2  3  > 

標題: 好擔心買咗病狗  

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
所養英曲名稱:QQ(新成員)、Jojo(於2009年5月16日去咗彩虹橋)
英曲會員編號:943
狗狗性別:F
狗狗出生日期:(QQ)10/7/2009 (Jojo)13/5/2002
狗狗最喜歡:食嘢、玩、去街、瞓覺、通屋跑
狗狗最討厭:唔見咗媽咪 & 俾爸爸打Pat Pat
狗狗技能:冇
狗狗性格:活潑好動、嗲人
居住地區:油麻地
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #20 sandy@王家3兄妹 的帖子

係呀!噚晚半夜大叫咗幾次,我老公起身去睇吓,原來個籠度門"珊"唔好,打開咗,所以佢鬼殺咁嘈
2009-8-22 11:32 AM#21
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
所養英曲名稱:QQ(新成員)、Jojo(於2009年5月16日去咗彩虹橋)
狗狗出生日期:(QQ)10/7/2009 (Jojo)13/5/2002
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #19 emmadad 的帖子

皮膚好似有D痕,但係掀開D毛,皮膚又冇紅腫,但係佢一"R",就有好多好似頭皮嘅嘢甩出嚟。不過,我今日都會同獸醫講,
2009-8-22 11:36 AM#22

lammimi
英曲高中生

UID 7631
精華 0
積分 168
帖子 163
閱讀權限 250
註冊 2007-10-23
所養英曲名稱:Milo
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:21-4-2009
狗狗最喜歡:偷野食,咬野,同訓
狗狗最討厭:
狗狗技能:偷野食
狗狗性格:
居住地區:大埔大尾督
有真菌呀,我隻狗都有。唔嚴重既就好快好番,放心喇
2009-8-22 11:41 AM#23

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Lew 於 2009-8-22 11:32 AM 發表
係呀!噚晚半夜大叫咗幾次,我老公起身去睇吓,原來個籠度門"珊"唔好,打開咗,所以佢鬼殺咁嘈
嗰時我嗰兩隻孖妹都"鬼練"咁叫.........
不過bb期好快過,要好好享受吓

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-8-22 12:31 PM#24
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

joeymak (joey)
英曲高中生

UID 10057
精華 0
積分 199
帖子 199
閱讀權限 250
註冊 2009-6-23
所養英曲名稱:Dor Dor
英曲會員編號:
狗狗出生日期:09/05/2009
狗狗最喜歡:玩
狗狗最討厭:Daddy Mammy訓覺
狗狗技能:食
狗狗性格:超級硬頸
居住地區:上水
來自hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Lew 於 2009-8-22 11:36 AM 發表
皮膚好似有D痕,但係掀開D毛,皮膚又冇紅腫,但係佢一"R",就有好多好似頭皮嘅嘢甩出嚟。不過,我今日都會同獸醫講,
好開心呀!又多隻曲B,原來曲B而家咁搶手喎!快來影d相比我地睇下拉!

唉!我隻又係有頭皮,不過唔一定係真菌,我 Dor Dor睇完醫生,抹左1次藥水,滴左1次另外1種藥水,就好左8成拉,醫生話隻藥有效就唔係真菌,睇醫生好快好,唔洗驚。

我個隻都成日鬼叫架,佢係大食積,而家仲要食4餐,到時到候就羅食,最慘朝朝6點幾7點就要食第1餐,真係冇覺好訓!

佢叫咩名?希望佢健健康康,聽聽話話!

My Baby ~ Dor Dor
2009-8-22 01:52 PM#25

yip999 (阿業)
英曲大學生

UID 814
精華 0
積分 255
帖子 255
閱讀權限 250
註冊 2006-8-16
所養英曲名稱:曲曲
英曲會員編號:909
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2008-5月16日
狗狗最喜歡:跳上跳落
狗狗最討厭:吹風筒
狗狗技能:sit..hand..jump and stay
狗狗性格:活潑..愛玩..咬野..出街無膽
居住地區:深水步區
湊B係咁架啦...
我果時每隔四個小時就比小小糧佢地食....每隔一個鐘就同佢地去尿尿.因為bb比較多尿尿.忍唔到一急就要去...呢個時期最容易教識佢地去廁所既正確位置...當要同佢去尿就抱去你想教佢尿既位置上(例如廁所或報紙上啦)等佢試下去尿...仲要同佢講乖啦尿尿..尿左就比粒狗糧當獎勵..就要讚佢Good..咁樣當你下次再抱佢去這個地方..佢就自自然然會尿出..尿完又可以抱返佢去佢既活動空間內..!!湊狗B同湊人bb一樣...小食多餐..食飽就要大大...好好珍惜呢個時期...因為曲架大得好快...日日個樣都會在變化同成長...影多d相..唔好錯過佢地每一秒鐘...

2009-8-22 03:27 PM#26

英曲高中生

UID 10057
精華 0
積分 199
帖子 199
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線
係呀!我都係咁教佢尿尿架!佢尿尿已經識,不過便便就唔鍾意係狗廁所,次次都係狗廁所轉到出廳先肯痾!

2009-8-22 04:30 PM#27

PPMOK (kit)
英曲大學生

UID 10010
精華 0
積分 284
帖子 290
閱讀權限 250
註冊 2009-4-23
所養英曲名稱:pp
英曲會員編號:
狗狗性別:m
狗狗出生日期:18111999
狗狗最喜歡:食嘢,去街
狗狗最討厭:剪指甲
狗狗技能:stand up,sit,hand
狗狗性格:好動
居住地區:kt
來自hk
狀態 離線
唔怪得我哋今朝去老虎狗屋見唔到佢啦!希望佢健健康康,聽教聽話喇!
2009-8-22 10:11 PM#28

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #28 PPMOK 的帖子

我21號晚接咗佢返屋企啦!改咗名叫QQ,女仔嚟o架。噚日睇咗獸醫,骨格、心臟、肺、體温都正常。致於身痕,獸醫話可能有寄生蟲,但係因為QQ太細同太輕(獸醫話QQ大約得6星期大,而唔係寵物店講有2個月,體重都唔夠1kg),所以暫時都唔可以用藥,但係又冇嘢俾我同QQ抹身。

各位99主人,有冇D咩嘢可以幫QQ抹吓身,等佢冇咁痕呀?
2009-8-23 09:18 AM#29

英曲高中生

UID 10057
精華 0
積分 199
帖子 199
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線
嘩!D寵物店真係無良,6個禮拜大都係岩岩介奶,咁就羅出黎賣!QQ D牙仔出齊末?
我Dor Dor返黎2.6kg重,寵物店話3個月,我都覺得無,因為佢真係成隻檬咁,而家就好好多,咩都識聽拉!似番3個月,仲定左好多,足足呃左2個禮拜。
QQ咁細可能真係唔適宜搽藥架,因為搽完佢實舔到,佢未必頂得住,都係遲D睇下醫生點講。
你可以用狗奶粉浸狗糧比佢食,我以前接生過曲B,佢地介奶後我都係用狗奶粉浸狗糧比佢地食,食多1個月倒,發育會好D,不過最好問左醫生先。
要好好照顧佢拉!比心機!

2009-8-23 01:03 PM#30

emmamammy (ma媽)
英曲高中生

UID 10007
精華 0
積分 139
帖子 140
閱讀權限 250
註冊 2009-4-19
所養英曲名稱:emma
英曲會員編號:
狗狗性別:f
狗狗出生日期:2009/01/29
狗狗最喜歡:eat
狗狗最討厭:alone
狗狗技能:秒殺食物
狗狗性格:未知
居住地區:官塘
來自hk
狀態 離線
唉也...點解我唔早D睇依個POST.....

我地Emma都係0係"老虎狗屋"度bought返黎,之前emmadad已係度答左...但有d野佢講小左...

1.QQ有痕.成日"R",好多好似頭皮嘅嘢甩出嚟------>99%係疥癬蟲(因為我地Emma,佢家姐Juliet以前都同QQ一樣,經vet check過係疥癬蟲......坦白講同一間狗店出品,唔有先出奇...因為所有用具,狗籠都係share用,疥癬蟲好e易傳染,even傳染比人(同99一樣會好痕,再者會有紅色一點點,emmadad同我都試過有)...所以一定要醫好佢.

2.狗房咳既問題,係依間狗店buy狗,只此一次!!!你要小心留意QQ有無咳既情況,而家可能無,但要睇足1-2星期(由其係晚上訓攪既時候),狗房咳係高度傳染病,一定要睇vet,如果唔小心TAKE CARE,狗狗係會死既...只要果間狗店有一隻狗有狗房咳,基本上可以確定所有狗都會有....Emma有,佢家姐Juliet都有(你睇番以前d貼,都會搵到我同Juliet主人都有係度講過)....所以如果QQ甘細,就要更加小心.

3.狗糧問題,如果佢地有介紹,多數會介紹pro-plan依隻超差狗糧比你地...有幾差可以自己上網check下...但QQ而家甘細,唔好轉住...等佢大d先比番d健康d既狗糧既比佢,同埋份量最好多比幾餐,好似人既bb甘養...因為係狗店佢地都餓左好耐.

By the way而家係香港buy狗真係無咩邊間有信心,even依間甘既"老虎狗屋",個老闆初初同我吹足成點鍾,吹到而天花龍鳳,咪又係sell病狗....but anyway唔buy都buy左...希望QQ身體健康,Q-mum Q-dad開開心心..

以上只係溫馨提示...無就最好啦..hehe

2009-8-23 05:54 PM#31

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #31 emmamammy 的帖子

噚日去咗獸醫度check,佢都估QQ可能有"疥癬虫",佢叫我買咗revolution,叫我幫QQ滴。但係我諗住QQ定D先幫佢滴。

暫時都冇聽到QQ有咳,我同老公已經密切留意住佢(尤其呢7-14日),一有咩唔妥,就一定會帶佢去睇醫生。

狗糧呢,老虎狗都叫我買Proplan,話QQ食開。但係我冇買,我喺相熟Petshop攞咗D royal canine嘅BB糧比QQ食(因為QQ咁細隻,相熟Petshop話QQ冇可能食到Proplan BB糧),QQ食咗之後D便便好靚。為咗加强QQ嘅抵抗力,我依家用狗奶粉浸狗糧比佢食。希望QQ可以健康D,大隻D!
2009-8-23 07:58 PM#32

英曲高中生

UID 10007
精華 0
積分 139
帖子 140
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Lew 於 2009-8-23 07:58 PM 發表
噚日去咗獸醫度check,佢都估QQ可能有"疥癬虫",佢叫我買咗revolution,叫我幫QQ滴。但係我諗住QQ定D先幫佢滴。

暫時都冇聽到QQ有咳,我同老公已經密切留意住佢(尤其呢7-14日),一有咩唔 ...
甘就開心晒..hehe,希望QQ快d大個女同Emma一齊出黎玩...

2009-8-23 10:08 PM#33

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #33 emmamammy 的帖子

我都希望,其實我最怕有狗瘟or 腸病毒,如果有其他小病,有得醫嘅都冇咁驚丫嗎!始終因為QQ好合眼緣,先會買o架嗎,當然最希望QQ乜事都冇啦!
2009-8-23 10:20 PM#34

英曲高中生

UID 10007
精華 0
積分 139
帖子 140
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線
唔駛擔心,無事啦...Jojo會祝福QQ既

2009-8-23 10:52 PM#35

Irislam (QQ媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗性別:女
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督
好野, 好期待我同妳兩隻QQ相遇時既反應

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2009-8-24 01:58 PM#36

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
來自怏樂星球
狀態 離線
QQ得6星期大,佢有口胃就俾多d糧佢吃<-----------而家你加d奶俾QQ係對佢好嘅,可以用奶水浸林,俾心机呀!
唔好亂用野幫QQ抹身,太危險了.becos佢太細了,連vet都落唔到药,
好多products起碼要10星期大先可以用.
等佢大d再去獸醫到睇吓d"疥癬虫"咩情况,
我細嗰2隻bb時都有"疥癬虫",,醫左一個treatment就好番.
題外話,嗰時我買左一隻for pet抹地野 , 嗰隻係B101-BB for家屋&pet shop&pet診所用
http://www.sunandsun.com.hk/
如果你想試,我可以寄支細size俾你try吓,因為我有成一加侖

2009-8-24 02:26 PM#37

Lew (妹子)
英曲導師

UID 10041
精華 0
積分 453
帖子 453
閱讀權限 250
註冊 2009-6-9
來自老虎狗狗屋
狀態 離線
回復 #37 sandy@王家3兄妹 的帖子

我用緊一隻"Ev Sanitizer"嘅殺菌消毒藥水,可以用嚟抹地、又可以稀釋咗佢用嚟噴寵物嘅身體消毒,我樓下相熟Petshop都係用佢。

食方面呢,用奶浸糧比QQ食,食到佢飽,唔食為止。QQ好好胃口。依家一日俾3餐佢食,朝早9點幾一餐,下畫5點幾一餐(因為要放工返嚟先可以餵),最後一餐就11點前。
2009-8-24 05:14 PM#38

英曲高中生

UID 10007
精華 0
積分 139
帖子 140
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-8-24 02:26 PM 發表
QQ得6星期大,佢有口胃就俾多d糧佢吃<-----------而家你加d奶俾QQ係對佢好嘅,可以用奶水浸林,俾心机呀!
唔好亂用野幫QQ抹身,太危險了.becos佢太細了,連vet都落唔到药,
好多products起碼要10星期 ...
我有興趣呀....請問支野幾多錢呀?

因為有時用普通清潔濟Emma又會敏感生一粒粒0係肚度,但唔用又唔得...

2009-8-24 05:14 PM#39

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 emmamammy 於 2009-8-24 05:14 PM 發表

我有興趣呀....請問支野幾多錢呀?

因為有時用普通清潔濟Emma又會敏感生一粒粒0係肚度,但唔用又唔得...
呵.....好似$200左右,不過好"襟"用
你去以下的petshop看吓

觀 塘
洗白白寵物美容
觀塘協和街89號中南樓地舖
Tel : 2341 9393

2009-8-24 08:13 PM#40
 47  2/3  <  1  2  3  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.095416 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-18 11:36 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver