PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 天然食品助寵物健康  

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
所養英曲名稱:朱古力
英曲會員編號:160
狗狗性別:female
狗狗出生日期:2001-05
狗狗最喜歡:食無營養的食物
狗狗最討厭:我們回家後再出街
狗狗技能:很多
狗狗性格:和人一樣
居住地區:筲箕灣
來自歡樂天地
狀態 離線
天然食品助寵物健康

天然食品助寵物健康
(星島)2009年8月7日 星期五 06:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)養開寵物的人,應該對O.I.C. Pet Wellness Center有印象,這家標榜健康理念的寵物店位於太古英皇道東達中心十一樓,售賣各款天然寵物食品。創辦人是寵物營養師蘇菁菁,七年前一頭毛茸茸的小黑狗遭人遺棄,闖入她在美國    德州的寓所,她將之收養並命名為MoMo。由於MoMo年紀大,加上前主人疏忽照顧,令牠患上關節炎、牙周病等毛病,及後更證實患上末期癌病,此時蘇菁菁開始醒覺動物食糧營養對寵物的重要性,並開始研究天然和整全療法,其後更開設健康小店O.I.C.,意思就是「Oh!I See!」。

天然食品,售價多數較貴,但最近O.I.C.搞開倉,部分貨品低至三折發售。想知多一點,不妨登入shop.oic.hk/warehouse-sale查詢一下。

dicky.lau@singtaonewscorp.com

有沒有朋友試過??

2009-8-8 06:55 AM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗性別:F
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
我連有間咁0既野都唔知添.. 失禮失禮..

2009-8-8 10:11 AM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
佢地冇門市,只得online shop
其實forever pets都有天然食品...用品賣
http://www.foreverpets.hk/
我多數去forever pets...銅鑼灣近鵝頸橋

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-8-8 10:38 AM#3

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 donaldduck_bb 於 2009-8-8 10:11 發表
我連有間咁0既野都唔知添.. 失禮失禮..
我都係arm arm 先知,都係睇網上新聞。

2009-8-8 05:06 PM#4

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-8-8 10:38 發表
佢地冇門市,只得online shop
其實forever pets都有天然食品...用品賣
http://www.foreverpets.hk/
我多數去forever pets...銅鑼灣近鵝頸橋
等我去睇下先。

因為我隻狗狗個身體有2-3粒肉粒,有大有細,問過醫生,佢話如果唔發大都沒有問題。
我總覺得,唔知係咪食左8年狗糧積積埋埋d化學作用,好似人o廿..日日食柸面.....
所以我成日想搵一隻全天然的dog food..但我知就算幾天然都有些化學野..因為始終都係乾糧....
我有時都會煮飯飯比佢食,但唔係日日,通常食完飯飯都會比greeines佢潔牙....
我好想同佢"戒"灑所有化學野....而加諗緊點好.....
聽到好多狗狗一年紀大就有好多問題,我估多數都係由食物質素引起...日積月累...
有沒有朋友唔比乾糧...全hand made o家...
比些意見我呀....因為佢8歲啦...雖然重超級得意,但健康上開始有些轉變,有些擔心....
thanks thanks

2009-8-8 05:25 PM#5

531elmo
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:

QUOTE:
原帖由 djela 於 2009-8-8 17:25 發表

等我去睇下先。

因為我隻狗狗個身體有2-3粒肉粒,有大有細,問過醫生,佢話如果唔發大都沒有問題。
我總覺得,唔知係咪食左8年狗糧積積埋埋d化學作用,好似人o廿..日日食柸面.....
所以我成日想搵一隻全 ...
自己煮或餵barf, 我自己就覺得點都天然過狗糧, 始終唔知道狗糧中有幾多係真正佢地需要既營養

呀毛而家就食緊全barf (即生肉) 瘦左屎屎少左 (即吸收左) , 眼屎少左, 但依然一樣咁曳令人勞氣.. 呵呵

不論home made / barf最緊要係營養均衡同充足, 呢樣可以根據佢地身體反應既變化來調整 ;

唔好比greenies 啦, 都係太多化學野, 試下買個牛膝比佢咬下, 佢地好開心, 又可以潔齒
2009-8-8 06:31 PM#6

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
otalt agree dont let him eat greeines.
我3個都係吃home made / barf,
仲吃牛骨....羊骨
第一個身體反應既變化.............已經減左磅數...修身成功.
網上好多吃home made / barf的info,可以了解了解.
仲我知天后有個vet係提倡barf, 你可以打帶朱古力去了解吓吃barf的資料
http://www.thph.com.hk/services4.html

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-8-8 08:12 PM#7

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2009-8-8 18:31 發表

自己煮或餵barf, 我自己就覺得點都天然過狗糧, 始終唔知道狗糧中有幾多係真正佢地需要既營養

呀毛而家就食緊全barf (即生肉) 瘦左屎屎少左 (即吸收左) , 眼屎少左, 但依然一樣咁曳令人勞氣.. 呵呵

不論 ...
知道了..我諗諗下唔知係咪greenies令到佢個身生左2-3舊野..
另外我想問牛膝? 係街市買左之後點整? 會唔會食到兩隻手手都好油...?因為有時我隻朱古力佢會去我mom家..我mom比d湯骨佢咬...佢食到成個地下同手手都好油....
之後就一定會沖涼....?

2009-8-9 01:36 AM#8

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-8-8 20:12 發表
otalt agree dont let him eat greeines.
我3個都係吃home made / barf,
仲吃牛骨....羊骨
第一個身體反應既變化.............已經減左磅數...修身成功.
網上好多吃home made / barf的info,可以了解了解.
仲 ...
thanks等我下個星期打個電話去先..了解下,,,,
我想問下,,,點整牛骨....羊骨???重有大半包...greeines,,,,送番比狗店先......
因為先前有個朋友介紹我食greeines....我覺得太太重味......
我隻狗狗差不多一日一大條

2009-8-9 01:41 AM#9

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
居住地區:

QUOTE:
原帖由 djela 於 2009-8-9 01:41 發表

thanks等我下個星期打個電話去先..了解下,,,,
我想問下,,,點整牛骨....羊骨???重有大半包...greeines,,,,送番比狗店先......
因為先前有個朋友介紹我食greeines....我覺得太太重味......
...
老實講, 狗狗牙力好勁, 小小既greenies佢地2野就KO左, 我真係覺得潔唔到齒, 反而就好多化學野入左肚仔

其實骨骨烹熟左會脆, 俾佢地咬時會更容易咬斷做成尖削既位, 刺傷佢地既內臟, 仲危險; 生既骨骨就好硬, 佢地真係可以磨到牙齒 (唔易咬斷/開) 有清潔效果 (所以俾骨骨要小心唔好太細舊俾佢地一下夾硬吞, 應該要令佢地用牙慢慢磨先潔到齒)

其實係咪烚完之後仲出油呢? 我屋企人以前烚熟哂舊骨俾佢食, 就有出油既情況; 反而而家係咁易烚1分鐘左右烚走啲血水就俾佢食, 反而好似冇咁多油噃... 要問下識煮飯既朋友先得啦.. 食時會用耳套, 之後都係用水抹下手仔咁囉
2009-8-9 04:07 AM#10

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2009-8-9 04:07 發表

老實講, 狗狗牙力好勁, 小小既greenies佢地2野就KO左, 我真係覺得潔唔到齒, 反而就好多化學野入左肚仔

其實骨骨烹熟左會脆, 俾佢地咬時會更容易咬斷做成尖削既位, 刺傷佢地既內臟, 仲危險; 生既骨骨就好硬 ...
thanks...幾內比佢食一次來清潔d牙?

2009-8-9 11:31 PM#11

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
居住地區:

QUOTE:
原帖由 djela 於 2009-8-9 23:31 發表

我好隨意架 (其實即係懶) 1個星期或2星期1次都不定
2009-8-10 01:47 AM#12

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
居住地區:

QUOTE:
原帖由 djela 於 2009-8-9 23:31 發表

2009-8-10 01:48 AM#13

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2009-8-10 01:48 發表

thanks..

2009-8-10 03:58 PM#14

fyf519 (Fiona)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
BB(傻b)&Fiona&Ricky

UID 761
精華 0
積分 1134
帖子 1144
閱讀權限 250
註冊 2006-8-7
所養英曲名稱:BB(花名:嗅豬,傻b)
英曲會員編號:602
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:2005年5月1日
狗狗最喜歡:媽咪, 食嘢, 去街, 摸佢, 按摩耳仔,媽媽同佢r痕
狗狗最討厭:檢查腳板,沖涼,刷牙,行雷閃電,
狗狗技能:坐、手手、瞓覺、食野
狗狗性格:超嗲, 餵食, 熱情, 神經質, 好奇
居住地區:荃灣
來自五口子溫暖的家
狀態 離線
bb間唔時都有咬牛膝咖, 不過我就唔係成日比佢咬,
我通常用熱水煮一煮, 無血水出咁囉!
其實幾油咖, 次次咬完都要用清潔液拖地,
又要沖涼, 如果唔沖都要用皂液幫佢洗手,

http://hk.myblog.yahoo.com/fionafok519
2009-8-11 01:42 PM#15

djela (dj)
英曲導師

UID 619
精華 0
積分 383
帖子 455
閱讀權限 250
註冊 2006-7-2
來自歡樂天地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2009-8-11 13:42 發表
bb間唔時都有咬牛膝咖, 不過我就唔係成日比佢咬,
我通常用熱水煮一煮, 無血水出咁囉!
其實幾油咖, 次次咬完都要用清潔液拖地,
又要沖涼, 如果唔沖都要用皂液幫佢洗手,
我就係怕o廿...
所以..諗住沖涼前比佢咬...

2009-8-12 09:32 PM#16

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.127238 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-4 02:23 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver