PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 22  1/2  1  2  > 

標題: 細曲發現眼球遺存性鈣化啊!(陽光下見到瞳孔有白色膜)  

ceci_mina (康 & Ceci)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
Cookie Nick夫婦

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
註冊 2006-8-14
所養英曲名稱:吳小曲 (細曲) + 吳小嚦(Nick豬仔)
英曲會員編號:806
狗狗性別:曲曲小公主 & 嚦嚦小王子
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
狗狗最討厭:細曲:比人吹耳仔;Nick:老婆唔睬佢
狗狗技能:細曲:叫人聽電話;Nick:響沙發頂表演體操
狗狗性格:吳小曲:極聰明;Nick仔:傻更更
居住地區:青衣
來自香港
狀態 離線
細曲發現眼球遺存性鈣化啊!(陽光下見到瞳孔有白色膜)

本來早幾日都無事咖!
尋日細曲阿x走左上黎「裝香」之後就出事喇!(細曲阿x拜佢所相信既「神」
我地尋晚見到做乜鬼細曲佢單下單下隻左眼既,響一般光線下見唔到有咩問題,又唔見紅,又唔見腫。
但響光少少既燈光下,見到好似有點白啊!
~
嗚~~唔會係白內障卦?!佢只不過四歲咋!
呢個女成日自己走去曬太陽~~嗚~~嗚~~~~
細曲爸而家即時book醫生睇啊!~~
其實我地想問,大家既曲曲有無遇過呢個情形呢?!
如果不幸係白內障既話,手術大約會係幾錢?!
仲有邊個醫生會醫得好?!~~(幾錢我地都會醫哇!我地個寶貝女~~
我地剛剛出左花紅,家下全部唔會用住喇!好擔心啊!~~~:ccc
:

2009-1-19 01:14 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2009-1-19 01:14 PM 發表
本來早幾日都無事咖!
尋日細曲阿x走左上黎「裝香」之後就出事喇!(細曲阿x拜佢所相信既「神」
我地尋晚見到做乜鬼細曲佢單下單下隻左眼既,響一般光線下見唔到有咩問題, ...
2隻眼都係.. 定係左眼先有果d白色野呢?

2009-1-19 02:44 PM#2

版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2009-1-19 02:44 PM 發表

2隻眼都係.. 定係左眼先有果d白色野呢?
左眼明顯見到啊!嗚~~嗚~~~~
而右眼就唔覺囉!嗚~~嗚~~~

2009-1-19 03:03 PM#3

rabbitsarah (Sarah)
英曲大學生

UID 9815
精華 0
積分 243
帖子 242
閱讀權限 250
註冊 2008-7-30
所養英曲名稱:Sorella
英曲會員編號:
狗狗性別:Female
狗狗出生日期:Jan 18, 2008
狗狗最喜歡:咬野....食野同扮可憐
狗狗最討厭:我去街....
狗狗技能:用手打人, Sit 同扮可憐
狗狗性格:平易近人
居住地區:Sai Kung
來自自家繁殖
狀態 離線
會唔會係d香呀...
2009-1-19 03:57 PM#4
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
香港係無vet.可以為狗狗做白內障手術,

要等外國既vet.嚟香港時先可以book嚟做

2009-1-19 08:06 PM#5

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
亞jade講得啱
不要擔心先,看看醫生怎說
don仔都有白內障(發展中)
但我覺得唔洗特別理會先
因為佢地仲有一個好犀利的鼻鼻
好靈敏的耳朵
同埋究竟個白內障成熟未呢
不如你先觀察一下佢平日的舉動
睇下有無好容易就撞到的行為等等
不要擔心啊
好多狗仔都有呢d現象
未必一定老狗才有
我有隻4歲史納沙狗狗朋友都係

2009-1-19 10:53 PM#6

臭屎緣
英曲初中生

UID 9696
精華 0
積分 103
帖子 103
閱讀權限 250
註冊 2008-6-12
所養英曲名稱:緣緣
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:JUL, 2004
狗狗最喜歡:虾寶寶,掟波波
狗狗最討厭:怪聲,鬼鼠人
狗狗技能:扮乖
狗狗性格:超嗲同勁煩
居住地區:NORTH POINT
快艇d睇醫生唔好估啦, 希望吳小曲冇事啦
比d紅蘿蔔, 紀子佢食得唔得呢
2009-1-19 11:24 PM#7

yip999 (阿業)
英曲大學生

UID 814
精華 0
積分 255
帖子 255
閱讀權限 250
註冊 2006-8-16
所養英曲名稱:曲曲
英曲會員編號:909
狗狗出生日期:2008-5月16日
狗狗最喜歡:跳上跳落
狗狗最討厭:吹風筒
狗狗技能:sit..hand..jump and stay
狗狗性格:活潑..愛玩..咬野..出街無膽
居住地區:深水步區
我之前囡囡隻眼都試過...在眼球入面眼珠側有個白色既晶體....經vet 轉介去了太平道寵物診所...佢入面有個專睇眼既vet...後來發現只係眼球入面既液體發炎....所以最好先快快去睇醫生..看看咩情況!!希望你狗狗無咩事!!

2009-1-20 12:02 AM#8

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線
細曲一陣會由爸爸帶去睇醫生啊!
尋日Book唔到Vet~~要等到今日~~
希望只係發炎啦!唉~~唉~~~
就過年咯!一陣無醫生睇就慘喇!~~
不過,我地開玩笑咁講,就算細曲眼矇矇都唔怕,有導「盲」犬小Nick嘛!

2009-1-20 09:39 AM#9

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2009-1-20 09:39 AM 發表
不過,我地開玩笑咁講,就算細曲眼矇矇都唔怕 ...
希望無事啦.. ^^

2009-1-20 10:03 AM#10

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 20/1/2009 09:39 發表
不過,我地開玩笑咁講,就算細曲眼矇矇都唔怕 ...
唔好擔心住! 可能係小問題嚟呢......

咪自己嚇自己

我屋企狗狗都有白內障, 但vet.話係早期嚟無須特別去處理

但記得唔好比細曲捽眼,

2009-1-20 10:23 AM#11

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗性別:F
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
睇完醫生未呀?? 細曲點??

希望佢冇事啦!!!

2009-1-20 05:11 PM#12

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線
約左細曲睇開既vet,但佢成日都好似唔係好肯定咁。
個醫生好後生,我地怕唔知會唔會睇錯或唔知係咩~~「表面上唔見有發炎~~佢無流眼水,只係單左眼一日,家下又無事,可能係敏感~~~卦~~~~~?!~~」
所以我地又book左星期四去「太平道寵物診所」再睇多次。
始終睇真D會安心好多!係發炎就發炎,白內障就白內障嘛!~~
細曲呢兩日又好似無乜野,見佢成日同佢老公玩「野外擸鴨遊戲」玩到笑曬口,佢兩個成日幻想自己捉到隻擸物,好開心咁咬住隻野鴨(公仔)走黎走去。

2009-1-20 06:33 PM#13

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2009-1-20 10:23 AM 發表

唔好擔心住! 可能係小問題薨O......

咪自己嚇自己

我屋企狗狗都有白內障, 但vet.話係早期蟋L須特別去處理

但記得唔好比細曲捽眼,
佢捽眼就好少既,或者應該係防止Nick仔成鬼日走去Lam佢塊面~~

2009-1-20 06:36 PM#14

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yip999 於 2009-1-20 12:02 AM 發表
我之前囡囡隻眼都試過...在眼球入面眼珠側有個白色既晶體....經vet 轉介去了太平道寵物診所...佢入面有個專睇眼既vet...後來發現只係眼球入面既液體發炎....所以最好先快快去睇醫生..看看咩情況!!希望你狗狗無咩事!!
我地book左星期四再去「太平道寵物診所」睇啊!~~
希望睇到係咩事啦!~~~
細曲佢係~~佢隻大黑眼珠望落去見到反出黎既光好似唔係好自然咁,左眼比右眼反出黎既光偏白左。
好似~~呢~~雞蛋白半熟咁既色啊!
雖然其他人唔係好覺眼,但我地加上細曲伯父都覺得有少少唔同左平時咁。
佢前一日又成日單眼,所以一定要睇醫生咯!~~~

2009-1-20 06:40 PM#15

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 steve1222 於 2009-1-19 10:53 PM 發表
亞jade講得
不要擔心先,看看醫生怎說
don仔都有白內障(發展中)
但我覺得唔洗特別理會先
因為佢地仲有一個好犀利的鼻鼻
好靈敏的耳朵
同埋究竟個白內障成熟未呢
不如你先觀察一下佢平日的舉動
睇下 ...
萬一真係有白內障既話,真係避唔到既~~
不過,要睇下點樣唔好比佢惡化。
細曲佢成日都靠Nick仔,自己好懶用個鼻鼻唷!
但有咩事,佢仲有Nick仔照顧佢既!嘻。
佢兩公婆好恩愛啊!

2009-1-20 06:44 PM#16

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
如果係有白點, 可能係之前整穿左, 依家康復中, 就會見到白白地色. (要睇個位置係表面定係入面)
如果真係有白內x, 多數都會叫你等佢勁d先做, 一隻眼好似要成皮野.......(嘉嘉2隻眼都開始有....)

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2009-1-21 03:44 PM#17

版主

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
來自香港
狀態 離線
嗚~~方才曲爸帶細曲去左睇專科醫生咯!
經過一大輪檢查之後,醫生話佢係「遺存性既眼球鈣化」。
醫生話暫時黎講唔會影響到佢既視力,但以後要毎年定期返去驗眼一次,眼下有無惡化到。
另外,仲話佢對眼球係會越來越白添~~嗚~~暫時唔影響視力,但越來越白~~嗚~~~~
最大問題唔係呢一點,係醫生發現細曲對眼仔,個眼肚位置眼皮比其他狗狗向下墮。
會引致佢第日對眼會有好多問題,好似眼球過乾同好多有關眼既病。
提議我地同佢做手術縫番細個眼袋佢~~~~
五千蚊做兩隻眼仔,包麻醉~~~
錢唔係問題啊!我地一聽到既係:「手術?縫~縫~~對眼?!咪好痛囉!?」
嗚~~嗚~~~~~~心痛死哇!~~~~~~
我地細曲由細到大都未受過苦啊!家下咁樣~~
我地諗起佢家姐啊!佢家姐個眼袋仲大,睇黎都難逃一劫喇!~
大家既曲曲如果發現眼袋過大,睇怕都係睇一睇醫生好咯!
原來係會引起好多問題既~~~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

2009-1-22 12:59 PM#18

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 22/1/2009 12:59 發表
嗚~~方才曲爸帶細曲去左睇專科醫生咯!
經過一大輪檢查之後,醫生話佢係「遺存性既眼球鈣化」。
醫生話暫時黎講唔會影響到佢既視力,但以後要毎年定期返去驗眼一次,眼 ...
我覺得你不如去跑馬地獸醫診所度睇下

佢哋每隔一段時間都會請外國專科醫生過嚟睇症

唔係話周醫生唔好, 但佢只係修讀過眼科並唔係專科嚟

如果講到要做手術咁大件事, 我諗都係check清楚好d

2009-1-22 02:21 PM#19

PHILIP
英曲大聯盟盟主
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
來自PF HOUSE
狀態 離線
又會無啦啦o甘o既.. 係lor.. 睇多個醫生安全d喎..

2009-1-22 02:47 PM#20
 22  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.095186 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 07:22 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver