PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 不再咬人的Jarvis ~成功領養個案 (曲曲)  

531elmo
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:
不再咬人的Jarvis ~成功領養個案 (曲曲)

HKDR blog

不再咬人的Jarvis ~成功領養個案~

[img][/img]

Jarvis的前領養家庭埋怨他會咬人, 把他送回HKDR. 後來Jarvis又被領養了, 最近領養家庭送來Jarvis的最新消息, 說他己快樂地投入新家庭的生活, 每天出外散步4-5次, 在家人的寵愛下更開始長胖呢!不論是Jarvis, 還是我們另一頭 [有咬人傾向] 的曲架犬Derek, 同意也證明令狗狗咬人的正正是主人本身.

很多飼主請求我們收留他們 [有攻擊性] 的狗狗, 其中以Spaniels獵犬特別多, 被領養了後也因 [咬人] 而再度被遺棄. 其實… 我們有很多混血小狗品格馴良, 是完美的家庭成員, 可惜很多想要養狗的人往往只在乎狗狗的品種, 只想領養 [純種] 狗, 即使己知道狗狗本身存在的行為問題.

[img][/img]

極少數的Spaniels獵犬有著潛在攻擊性的問題, 絕大部份情況下, 只是飼主們忽視了狗狗的需要. 有著長長耳朵, 憂鬱臉蛋的狗BB, 教人愛不惜手立刻抱回家. 問題就在這時出現, Spaniels本是工作犬, 有無限的精力和幹勁, 雖然只是體型中等的狗狗, 但並不適合城市生活, 除非每天能跑步數小時. 可惜, 香港仍然有很多飼主根本從來不會帶狗狗散步, 沒有足夠運動的狗狗很容易便會有著種種行為問題.

有些舊派的狗隻訓練員鼓吹以體罰形式來教導狗隻, 諷刺地反而釀成狗狗咬人的習慣. 事實上我們近日收到幾個有關 [咬人狗狗] 的求助個案, 其中的狗狗也是這些訓犬師所教導出來. 體罰令狗狗活在恐懼中, 恐懼的狗狗為了保護自己免再被打, 唯一方法就是用自己的牙齒…

相反, 在讚美獎勵方式訓練出來的狗狗不但更快樂, 而且亦會希望得到讚美而取悅主. 那, 已被 [教壞] 了的狗狗呢? 雖然的確有點難度, 但Jarvis和Derek己告訴我們, 在耐心教導下, 他們也能變回快樂溫馴的狗狗!

[img][/img]

絕大部份的狗狗不會無故咬人, 但過份訓練 (e.g. 不停地要求狗狗hand hand), 過份的美容, 過份的擁抱… 等狗狗也不會喜歡. 像人一樣, 有些人也不喜歡被碰撞嘛! 狗狗始終是狗狗, 我們不能把他當成是小baby一樣照顧, 他們需要運動, 要到外邊散步, 要有社交生活.
訓練狗狗需要耐性和時間, 以下是一些簡單的原則:

1)       千萬, 在任何情況下別打他, 不論是用手還是其他物件. 在保護自己下狗狗有一天可能將會咬你,

2)       堅守訓練原則. 讓狗狗走上傢俱的話, 就不能突然有一天責罰他跑在沙發上.

3)       讓你的狗狗成為隻快樂的狗, 而不是你的人類小baby. 他要和其他狗狗玩, 也許喜歡把自己弄成滿身泥巴, 這不是他頑皮, 只是身為小狗快樂的生活方式.

4)       別長時間丟下狗狗獨自在家! 在日間所有人都外出工作時, 狗狗會感到十分的不安和恐懼, 狗狗是群體的動物, 需要族群的陪伴生活, 長時間獨留在家的狗狗容易變得精神緊張, 引發各種行為問題.  

要是決定了要養狗的話, 請確保自己有足夠的時間照顧他, 想想他每天獨留在家緊張不安的10小時好嗎? 若你真的愛狗但卻沒有時間自己飼養, 倒不如到HKDR或其他動物團體擔任義工, 不但能幫助他們, 看到狗狗們高興回新家時的滿足感亦十分的難能可貴. (可電郵申請做義工: volunteer_hkdr@yahoo.com , 英文)
2009-1-15 09:24 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

rabbitsarah (Sarah)
英曲大學生

UID 9815
精華 0
積分 243
帖子 242
閱讀權限 250
註冊 2008-7-30
所養英曲名稱:Sorella
英曲會員編號:
狗狗性別:Female
狗狗出生日期:Jan 18, 2008
狗狗最喜歡:咬野....食野同扮可憐
狗狗最討厭:我去街....
狗狗技能:用手打人, Sit 同扮可憐
狗狗性格:平易近人
居住地區:Sai Kung
來自自家繁殖
狀態 離線
只要我們自己本身付出去愛我們的小狗, 他們是會明白的.....
2009-1-15 10:09 AM#2

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
bubi細個都成日咬人, 但知道佢係同你玩.. 但佢唔識就力.. 不斷俾0的好痛0既反應佢.. 佢就叻左唔咬咁大力.. 仲可能會lam番你黎鍚番你添呀..

其實呢0的教育係雙向0既, 你要佢接受你0既同時, 你都要接受佢0既想法做事方式.. 佢唔係人.. 唔會有咁多複雜0既思想, 唔會諗到咁長遠.. 所以我而家見bubi做錯事都唔會打.. 反而會啤佢.. 跟住佢就知衰咖喇..

2009-1-15 10:44 AM#3

jimmy237 (Jimmy)
英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
註冊 2006-3-29
所養英曲名稱:班班
英曲會員編號:
狗狗出生日期:1-25-05
狗狗最喜歡:被人摸肚,喜歡同人玩
狗狗最討厭:被狗吠,狗糧,唔喜歡同狗玩
狗狗技能:跳圈,遞手
狗狗性格:斯文,溫柔
居住地區:黃大仙

QUOTE:
原帖由 rabbitsarah 於 2009-1-15 10:09 發表
只要我們自己本身付出去愛我們的小狗, 他們是會明白的.....
係架!好似班班咁,我一放工回家就立即跳上我到嘴我,在凍天又跳上來我身上訓覺,就因為佢知道我們愛佢所以才對我們這樣做.
2009-1-15 02:24 PM#4

heihei716 (Ernest)
英曲大學生

UID 32
精華 0
積分 258
帖子 251
閱讀權限 250
註冊 2005-10-3
所養英曲名稱:Woody
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:1-3-2005
狗狗最喜歡:玩!有得玩,冇得食都得
狗狗最討厭:我地去天台bbq佢冇得去
狗狗技能:sit,down,jump,give me five,Pang........
狗狗性格:衰!
居住地區:San Po Kong
woody都成日咬我媽咪(當我訓係張床度,而有人行近我or搞我,woody就咬)
有咩方法比下意見呢??...不過其實唔係好大力咬
2009-1-15 04:09 PM#5
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

amycobychan (姑婆婆)
英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
註冊 2008-10-8
所養英曲名稱:Coby Chan (陳高比)
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:22 March 2004
狗狗最喜歡:outing
狗狗最討厭:home alone
狗狗技能:stay, leave it, up...
狗狗性格:timid, gutless
居住地區:Coby/Sham Tseng; Amy/Kwun Tong
來自Hongkong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 heihei716 於 2009-1-15 04:09 PM 發表
woody都成日咬我媽咪(當我訓係張床度,而有人行近我or搞我,woody就咬)
曾經上個幾堂學教狗仔...

trainer說: 狗同人唔同的地方是佢地用口同人地交往,就好似人用手同人握手以表友善,狗會用口
不過狗仔就未必知道d力度o岩唔o岩, so主人要 signal 佢, eg. 尖叫 (細細聲就可以)

Coby仔 2-4 個月時好鐘意咬姑婆婆隻手 (同佢玩時),  
姑婆婆細細聲尖叫,Coby仔就明白,即刻唔咬,
整整下,Coby仔只係 lick 姑婆婆隻手,
就算姑婆婆比隻手Coby仔咬,coby仔都是"就住"咬,
姑婆婆直情覺得coby仔d牙教好似"繄"左gum,咬落黎都就住就住,
有好多時Coby仔都唔大力,姑婆婆都會尖叫gar,
coby仔唔識穿佢gar,都照樣就住就住

E家,coby仔大個仔同姑婆婆玩打架,唔夠姑婆婆隻秋都會用口gar...
不過姑婆婆一尖叫,Coby仔就會就住就住,
no problem...for 姑婆婆 loves Coby仔 so much

Woody 仔: 你記住你媽o米好愛你架...

2009-1-15 06:54 PM#6
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

英曲大學生

UID 32
精華 0
積分 258
帖子 251
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狗狗技能:sit,down,jump,give me five,Pang........

QUOTE:
原帖由 amycobychan 於 2009-1-15 06:54 PM 發表

曾經上個幾堂學教狗仔...

trainer說: 狗同人唔同的地方是佢地用口同人地交往,就好似人用手同人握手以表友善,狗會用口
不過狗仔就未必知道d力度o岩唔o岩, so主人要 signal 佢, eg. 尖叫 (細細聲就可以)

...
我明白....不過woody真係個保護意識太強,佢試過咬傷我3個朋友(只會係我home出現)....又點好呢?
2009-1-16 12:29 PM#7

531elmo
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
居住地區:

QUOTE:
原帖由 heihei716 於 2009-1-15 16:09 發表
佢可能係對你有比較強既佔有慾, 唔准其他人/動物接近你 ; 而家情況只發生係屋企, 因為係佢自己地頭先夠膽惡; Elmo係每日去開放狗既地方, 如果有生保狗走埋去, 都會兇人地, 但去到其他地方就冇呢個情況, 就係因為佢認為放狗個度係自己地頭;

Woody而家幾大? 如果再大啲 (狗狗大約3歲先叫思想成熟) 情況有機會會嚴重化, 而家細細力咬, 將來大個仔就可能唔同, 最好而家開始幫佢糾正 ; 但每個case都有唔同原因/背景, 每隻狗狗同主人以及家庭成員既關係亦有所不同, 所以最好搵個專業人士幫手; 唔好等問題惡化先去處理呀!

2009-1-16 12:45 PM#8

英曲大學生

UID 32
精華 0
積分 258
帖子 251
閱讀權限 250
英曲會員編號:

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2009-1-16 12:45 PM 發表

佢可能係對你有比較強既佔有慾, 唔准其他人/動物接近你 ; 而家情況只發生係屋企, 因為係佢自己地頭先夠膽惡; Elmo係每日去開放狗既地方, 如果有生保狗走埋去, 都會兇人地, 但去到其他地方就冇呢個情況, 就係 ...
woody 3月就4歲啦....不過我都花左好多時間教佢...好左小小law....不過問題都係庋....
2009-1-16 01:44 PM#9

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
居住地區:

QUOTE:
原帖由 heihei716 於 2009-1-16 13:44 發表

woody 3月就4歲啦....不過我都花左好多時間教佢...好左小小law....不過問題都係庋....
狗狗幾多歲都有得教, 不過當然愈早愈好啦... 4歲都仲係好後生, 可以教好架!
2009-1-16 01:53 PM#10

英曲大學生

UID 32
精華 0
積分 258
帖子 251
閱讀權限 250
英曲會員編號:
我會努力!!
2009-1-16 05:14 PM#11

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.077615 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-4 01:43 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver