PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

投票標題: 3月15日攪英曲大聯盟7周年活動  (單選) [參與投票的會員]
  20 (95.24%)
時間唔o岩, 去唔到   0 (0.00%)
太貴, 唔去了   1 (4.76%)

上一主題 下一主題
 66  3/4  <  1  2  3  4  > 

標題: 3月15日攪英曲大聯盟7周年活動  

amycobychan (姑婆婆)
英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
註冊 2008-10-8
所養英曲名稱:Coby Chan (陳高比)
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:22 March 2004
狗狗最喜歡:outing
狗狗最討厭:home alone
狗狗技能:stay, leave it, up...
狗狗性格:timid, gutless
居住地區:Coby/Sham Tseng; Amy/Kwun Tong
來自Hongkong
狀態 離線
剛剛問姪仔我會同佢Coby仔去bbq,佢話佢都去,仲預算girl friend都去,請問幾時要報名?
2009-1-10 06:21 PM#41
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
英曲會員編號:
居住地區:Coby/Sham Tseng; Amy/Kwun Tong
來自Hongkong
狀態 離線
不過我Coby未見個大場面, so many cockers 走在一起,唔知佢會怕死定大吵吵鬧鬧?!
死就死,點都要佢克服下, 見吓大場面?!
唔知other dogs 會點?! 有?心得?
2009-1-10 06:57 PM#42

jack0424
英曲小學生

UID 9909
精華 0
積分 49
帖子 49
閱讀權限 250
註冊 2008-11-30
所養英曲名稱:POCKY~!
英曲會員編號:
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2008/7/30
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:自動SIT&HAND
狗狗性格:頑皮!
居住地區:錦田
來自??
狀態 離線
我想去呀~但係會唔會有人可以幫到我解決交通既問題呀?我住錦田
2009-1-10 09:54 PM#43
查看資料  Blog  發短消息  頂部

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jack0424 於 2009-1-10 09:54 PM 發表
我想去呀~但係會唔會有人可以幫到我解決交通既問題呀?我住錦田
到時問下有無人夾車一齊去!

2009-1-10 11:53 PM#44

版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 amycobychan 於 2009-1-10 06:57 PM 發表
不過我Coby未見個大場面, so many cockers 走在一起,唔知佢會怕死定大吵吵鬧鬧?!
死就死,點都要佢克服下, 見吓大場面?!
唔知other dogs 會點?! 有?心得?
其實都唔驚,點都要試下啦,
平時你放狗會唔會畀coby同其他狗玩呀?

2009-1-10 11:54 PM#45

英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自Hongkong
狀態 離線
佢不是常常有得walk, 我去佢屋企住,佢就天天有得walk, 佢主人一個月平均唔會walk佢一次,每星期六就有人(not the owner)walk佢一次和同佢沖涼, 佢天天都"一支公"!?
我同佢walk的經驗是佢見到狗都吠,突別是d狗先吠佢先,兩隻都惡都想"食狗和食人",
我已經教佢吠是bad boy, 要受罰,要wear口罩(好像小型豬籠那款)一會兒(around 10 mins),
我仲會訓佢話一陣,佢一路行一路用隻手攪豬籠口罩.
有時我離遠見到隻狗便拿出豬籠口罩比佢看,佢個口會"wu..wu..wu.."聲,有時佢都忍住唔吠,我會讚佢good boy
有幾次兩隻狗都好似ok,但一會兒兩隻都惡都想"食狗和食人",想打架,我耍separate佢地.
Coby都係見狗少,少交流(同狗),希望你們見到Coby時,可以指點下我, many thanks!
我很希望佢可以enjoy有狗朋友的樂趣

2009-1-11 05:37 PM#46

qqdog (queenie & mike)
版主
我有一個毛茸茸的國度

UID 23
精華 0
積分 610
帖子 649
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Brandy + 喜力仔
英曲會員編號:297
狗狗性別:男
狗狗出生日期:8 Dec 1992 / 15 Dec 2005
狗狗最喜歡:食o野
狗狗最討厭:你抺o左佢o的尿尿
狗狗技能:開門入籠飲水
狗狗性格:傻奸奸
居住地區:將軍澳
來自將軍澳的 No. 297
狀態 離線
點解coby成日一支公咁慘情
要唔同人唔同時段帶佢先有得walk, 好似住狗場d狗狗咁既??

佢出來見多d狗, 會對佢身心都好d.

我有一個毛茸茸的國度@http://brandy9.mysinablog.com
2009-1-12 01:39 PM#47

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
其實pizza都係出街少之餘仲要有心理陰影0既狗狗.. 佢都唔鍾意bubi咖. 開頭見到佢就已經狂吠佢, 完全玩唔埋, 不過之後我地又鬧又tum又打pat pat唔俾佢咁做.. 而家當bubi走近佢只要唔係用手拍佢就唔會有事, pizza會企定俾bubi聞, 但bubi一出手.. pizza都係會呱呱嘈~~ 不過佢兩個唔係一齊住, 所以見面時間唔太多..

當我湊bubi去同pizza and bobo玩時, pizza見到bubi同bobo玩得癲就會吠佢地, 好惡咁鬧佢地.. 我都唔知點解佢咁唔鍾意bubi, 結果搵左個動物傳心師去同pizza傾計, 佢話bubi同佢個樣唔同, bubi係怪物, 所以佢唔鍾意bubi. 同埋pizza覺得我地有左bubi就少左同佢玩.. 其實聽完都明白佢感受, 就叫個傳心師同佢講番, 其實係因為bubi係小朋友先會花多左時間去照顧佢, 同埋應承佢會多0的去同佢玩同埋帶佢出街, 佢仲好串咁同傳心師講 "佢係至好講呀" 哈.. 雖然唔知係咪100%可信.. 但anyway.. 傾完偈0既pizza的確係對bubi0既抗拒少左.. 有次接pizza番黎, 佢同bubi可以同我地一張床一齊睏.. 哈.. 真係好滿足咖~~

所以, 你可以的話多0的同coby傾計, 同埋用番你而家0既方法繼續教佢丫, 有琱艉@定得咖~~

2009-1-12 02:29 PM#48

英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自Hongkong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 qqdog 於 2009-1-12 01:39 PM 發表
點解coby成日一支公咁慘情
要唔同人唔同時段帶佢先有得walk, 好似住狗場d狗狗咁既??

佢出來見多d狗, 會對佢身心都好d.
所以我參加此會,最 important 是 Coby 可以有正常社交生活和同佢去街街

Coby身世好可憐,佢主人(Kalvin)自己一個人住,上班,打機,去街和sleeping,
便冇時間比Coby,Coby有狗糧食已經好好, Kalvin是喜歡狗,但照顧狗是兩回事!
佢要買Coby時,我一個人反對,因為我對佢冇信心
佢girl friend (Pauline)唔鍾意狗,Coby welcome佢,佢就說No No, 唔好來!
佢touch下Coby都冇

佢地兩個話Coby is very naughty,常常咬 tissue paper/tissue box,
我覺得應該把 tissue paper/tissue box 放置在 Coby 掂唔到的地方,
就唔係要鎖佢在kitchen,Coby有唔係咬傢俱,電器...
I know tissue papers/boxes are his obsession, so put them away!

如果我天天比人鎖在kitchen,我會咬人,見什麼就咬什麼

重有很多事,想起都火滾...
我都唔想講, they don't deserve to have a good dog like Coby!
3月15日佢地可能會出來,唔想你地對佢地impression太差,
佢地唔liky,我就唔可以同Coby來

2009-1-12 03:30 PM#49

版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 amycobychan 於 2009-1-12 03:30 PM 發表

所以我參加此會,最 important 是 Coby 可以有正常社交生活和同佢去街街

Coby身世好可憐,佢主人(Kalvin)自己一個人住,上班,打機,去街和sleeping,
便冇時間比Coby,Coby有狗糧食已經好好, Kalvin是喜歡狗,但 ...
其實曲架係會比較活潑同好動,要有適當既運動量畀佢地發洩,如果唔係佢地會攪破壞既機會都會大D,所以學你講,鍾意狗同養狗係兩回事,所以真係要停一停,諗一諗!

2009-1-12 03:55 PM#50

Jeanis
英曲導師

UID 9171
精華 0
積分 432
帖子 432
閱讀權限 250
註冊 2008-4-28
所養英曲名稱:Forest
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:19-05-2006
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:被困, 被鬧, 有得睇冇得食
狗狗技能:Sit, Stand, Down, 追波
狗狗性格:乖過主人
居住地區:大坑

QUOTE:
原帖由 donaldduck_bb 於 2009-1-12 14:29 發表
其實pizza都係出街少之餘仲要有心理陰影0既狗狗.. 佢都唔鍾意bubi咖. 開頭見到佢就已經狂吠佢, 完全玩唔埋, 不過之後我地又鬧又tum又打pat pat唔俾佢咁做.. 而家當bubi走近佢只要唔係用手拍佢就唔會有事, pizza會 ...
Forest都有睇過animal communicator,佢話Forest有一個young soul,所以乜都咁試,好有冒險精神,冇陰影,佢出街真係好少會鬧其他狗,不過因為我地係免費睇,又唔問得太多。妳幾多錢睇一次呀?

2009-1-12 05:40 PM#51

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung

QUOTE:
原帖由 Jeanis 於 2009-1-12 05:40 PM 發表

Forest都有睇過animal communicator,佢話Forest有一個young soul,所以乜都咁試,好有冒險精神,冇陰影,佢出街真係好少會鬧其他狗,不過因為我地係免費睇,又唔問得太多。妳幾多錢睇一次呀?
0個陣係個狗友介紹, 本身個傳心師都係free咖, 但到我出左mail俾佢先知佢冇做free喇.. 跟住但佢見我個case比較特別又以為佢free, 所以佢直接收我錢, 叫我捐200蚊去事旦一間我信得過0既charity community..我捐完即晚佢已經幫我同pizza傾計喇~ 我問左大約五條問題.. 因為都唔知佢地0既尺度可以問到乜同答到乜.. 所以都唔太深入. 都有少少waste左0的問題quota.. 嘻..

2009-1-12 08:51 PM#52

Sue
版主

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2009-1-7 01:35 PM 發表

其實唔偏架, 呢個位有排都未入到西貢市

即係以前亞視片廠附近嚟
我剛參加完唐狗會2周年會慶,都係金禧花園舉行,第一次去有點迷茫因唔識教司機點去,沿住片場直入到盡頭行幾步就見到入口 (入口不是很大),嗰度有好大嘅草地俾狗狗跑 ...... 好正 !!!   小朋友鍾意玩水嘅家長要蔕備毛巾因嗰度有水池 .........

2009-1-13 09:02 AM#53

Sue
版主

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 amycobychan 於 2009-1-11 05:37 PM 發表
佢不是常常有得walk, 我去佢屋企住,佢就天天有得walk, 佢主人一個月平均唔會walk佢一次,每星期六就有人(not the owner)walk佢一次和同佢沖涼, 佢天天都"一支公"!?
我同佢walk的經驗是佢見到狗都吠 ...
唔好因為吠而唔蔕佢去街,你下次出街蔕定d 小食,當你見到前面有狗迎面囃緊,你要佢sit定先,俾小食佢食分散佢注意力,慢慢會有所改善 ........

2009-1-13 09:34 AM#54

英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自Hongkong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Sue 於 2009-1-13 09:34 AM 發表

唔好因為吠而唔蔕佢去街,你下次出街蔕定d 小食,當你見到前面有狗迎面囃緊,你要佢sit定先,俾小食佢食分散佢注意力,慢慢會有所改善 ........
我一定唔是! 多謝好提議,都是正面鼓勵(praise),好個反面(punishment),我下星期可能有機會去見Coby,試完後話你知, Many thanks!

2009-1-13 09:56 AM#55

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 amycobychan 於 2009-1-12 03:30 PM 發表

便冇時間比Coby,Coby有狗糧食已經好好, Kalvin是喜歡狗,但 ...
唉..聽落coby都幾慘... 唉.. 其實狗狗都有感受, 希望佢主人慢慢會對佢好d啦
最怕就係佢養養下唔要佢..

我希望第時諗住養狗o既人..真係可以對隻狗好似自己親人o甘先好養, 唔好當佢地係玩具..

2009-1-13 10:18 AM#56

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:

QUOTE:
原帖由 Sue 於 2009-1-13 09:02 發表

我剛參加完唐狗會2周年會慶,都係金禧花園舉行,第一次去有點迷茫因唔識教司機點去,沿住片場直入到盡頭行幾步就見到入口 (入口不是很大),嗰度有好大嘅草地俾狗狗跑 ...... 好正 !!!   小朋友鍾 ...
Iris 姐姐, 個個係水池定水塘呀? 我見 薯爸張相好似有泥係側邊既....

如果剩水池都還好, 如果係水塘 (有泥係四周)咁我就要叫呀媽帶埋沖涼液去 ...
2009-1-13 10:54 AM#57

英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自Hongkong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2009-1-13 10:18 AM 發表

唉..聽落coby都幾慘... 唉.. 其實狗狗都有感受, 希望佢主人慢慢會對佢好d啦
最怕就係佢養養下唔要佢..

我希望第時諗住養狗o既人..真係可以對隻狗好似自己親人o甘先好養, 唔好當佢地係玩具..
跟你們各位"狗道中人"溝通真是同咀形,佢地成家人話我太寵Coby.
你地知有關Coby的事就當我姑婆婆是說三道四的8婆,無問題!?
見到Kalvin/Pauline 一定要若無其事,有機會就灌輸d正確養狗態度佢地知,
Coby的狗生命會有一線?光,請受姑婆婆

2009-1-13 01:58 PM#58

版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2009-1-13 10:54 AM 發表

Iris 姐姐, 個個係水池定水塘呀? 我見 薯爸張相好似有泥係側邊既....

如果剩水池都還好, 如果係水塘 (有泥係四周)咁我就要叫呀媽帶埋沖涼液去 ...
佢似係水池,有無泥就無留意,不過我諗佢只係裝飾,應該唔畀狗落去的

2009-1-13 02:23 PM#59

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:

QUOTE:
原帖由 steve1222 於 2009-1-13 14:23 發表

佢似係水池,有無泥就無留意,不過我諗佢只係裝飾,應該唔畀狗落去的
唔知可唔可以要求場地係水池側面圍一圍欄呢.....
2009-1-13 03:15 PM#60
 66  3/4  <  1  2  3  4  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.102262 second(s), 7 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-27 10:05 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver