PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 34  1/2  1  2  > 

標題: 眼腫及面腫  

vacc (Carmen)
英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
註冊 2007-11-29
所養英曲名稱:朦朦
英曲會員編號:904
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2007年9月25日
狗狗最喜歡:跟住主人
狗狗最討厭:
狗狗技能:親親, 坐, 企, 趴低, 手手
狗狗性格:過度活躍
居住地區:屯門
眼腫及面腫

2009年1月2日早上,我地起身時就發覺仔仔對眼腫左,就黎得返一條線,但佢好精神,仲同平時一樣咁跑黎跑去,到夜晚無咁腫好返好多,第二朝都無晒……我地問過教佢個位導師,佢話可能係食物敏感,因為我地1月1日變左一條骨骨俾佢做新年禮物,之前係未食過既…

2009年1月6日,今朝一起身就發現佢塊面腫左,爸爸檢查左話唔係牙肉腫,係塊面仔腫…而佢今日亦都係好精神同平時一樣,跟住我地諗到尋日係俾過零食佢食,但個d佢係平時都有食……

請問有無人知仔仔係咩原因會咁呢?佢book左下星期一做絕育手術……
2009-1-6 08:44 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

orangina (edith)
英曲初中生

UID 8091
精華 1
積分 106
帖子 95
閱讀權限 250
註冊 2008-1-15
所養英曲名稱:Jessie
英曲會員編號:736
狗狗性別:女仔
狗狗出生日期:19-10-2007
狗狗最喜歡:食嘢,咬嘢,游水
狗狗最討厭:聽到..."Bad Girl"!
狗狗技能:濕吻媽媽,有嘢食時自動"手手"
狗狗性格:黐人,細膽,野蠻
居住地區:Sai Kung
來自Chloe & Vodka
狀態 離線
Jessie都試過咁,又係冇食過其它野。個次嚇死我!初時vet話可能係比蜜蜂針,後尾打左兩次類固醇都冇用,都係腫到豬頭咁...vet後來話咁一定係對屋企某D野敏感,叫我徹底清潔間屋,同時要睇下有冇多左D平時冇嘅野!

結果比我地發現原來兇手係......蘭花!!

我地扔左D花之後Jessie就冇事啦!

你快D揾下屋企多左D乜啦!

2009-1-6 09:07 PM#2

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:

QUOTE:
原帖由 orangina 於 2009-1-6 09:07 PM 發表
Jessie都試過咁,又係冇食過其它野。個次嚇死我!初時vet話可能係比蜜蜂針,後尾打左兩次類固醇都冇用,都係腫到豬頭咁...vet後來話咁一定係對屋企某D野敏感,叫我徹底清潔間屋,同時要睇下有冇多左D平時冇࢚ ...
我地屋企無多其他野,無植物,同埋佢呢幾日無去街街…所以應該無俾任何小動物針到
2009-1-6 09:18 PM#3

rabbitsarah (Sarah)
英曲大學生

UID 9815
精華 0
積分 243
帖子 242
閱讀權限 250
註冊 2008-7-30
所養英曲名稱:Sorella
英曲會員編號:
狗狗性別:Female
狗狗出生日期:Jan 18, 2008
狗狗最喜歡:咬野....食野同扮可憐
狗狗最討厭:我去街....
狗狗技能:用手打人, Sit 同扮可憐
狗狗性格:平易近人
來自自家繁殖
狀態 離線
會唔會係你清潔地板做嘅清潔劑或人類d Hand Cream 敏感?
2009-1-6 09:49 PM#4

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
係呀.. 真係要諗下你1月5日做過d o羊係.. 平時無做o既..

2009-1-6 10:47 PM#5
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

奔妮吐 (小蚊子)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 210
精華 1
積分 993
帖子 982
閱讀權限 250
註冊 2006-3-7
所養英曲名稱:芝娃娃(桐桐),英曲(CoCo
英曲會員編號:564
狗狗出生日期:桐桐 1/6,CoCo 31/12
狗狗最喜歡:反轉個肚比你摸
狗狗最討厭:污穢
狗狗技能:
狗狗性格:愛乾淨,霸道
居住地區:灣仔
coco都試過...
腫到豬頭甘...]
不過隔左晏d又無野..
之後都無研究了~~

小狗相簿
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/amon0102/album?.dir=/9aacscd
2009-1-6 11:23 PM#6

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
剛回來, 好像冇咁腫, 但佢跳左一陣, 就開始係咁捽塊面, 依家多左隻眼腫埋........
2009-1-6 11:35 PM#7

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vacc 於 2009-1-6 11:35 PM 發表
剛回來, 好像冇咁腫, 但佢跳左一陣, 就開始係咁捽塊面, 依家多左隻眼腫埋........
會唔會真係清潔地板做嘅清潔劑?

2009-1-6 11:44 PM#8

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2009-1-6 11:44 PM 發表

會唔會真係清潔地板做嘅清潔劑?
我地拖地係用ec clean,由佢有皮膚病個時開始用,一路都無出現呢個問題
2009-1-6 11:53 PM#9

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
不如揾vet睇吓咩事

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-1-7 12:08 AM#10

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-1-7 12:08 AM 發表
不如揾vet睇吓咩事
我地以家搵緊睇邊個獸醫,因為仔仔睇開npv,今晚個姑娘好好,成十點幾都仲聽我地講,我地之前都問過佢地,咁佢地叫我地今晚返到屋企就再打去,跟住佢地都盡量幫我地搵個位,咁o岩有個人cancel左個booking,但要夜晚9點半,我地去唔到,所以以家搵緊仲有邊個醫生……
好驚
佢哥哥就係遇到個衰獸醫…就咁走左……
我地今晚都唔訓會睇住佢…
2009-1-7 12:20 AM#11

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vacc 於 2009-1-7 12:20 AM 發表

我地以家搵緊睇邊個獸醫,因為仔仔睇開npv,今晚個姑娘好好,成十點幾都仲聽我地講,我地之前都問過佢地,咁佢地叫我地今晚返到屋企就再打去,跟住佢地都盡量幫我地搵個位,咁o岩有個人cancel左個booking,但 ...
我地有個會員是在屯鬥某診所做助護
你去佢個blog睇吓間診所資料,打去找Elaine(嘉嘉媽)問吓呀
http://hk.myblog.yahoo.com/tszling13/article?mid=5152
希望幫到你

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2009-1-7 12:47 AM#12

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2009-1-7 12:47 AM 發表

我地有個會員是在屯鬥某診所做助護
你去佢個blog睇吓間診所資料,打去找Elaine(嘉嘉媽)問吓呀
http://hk.myblog.yahoo.com/tszling13/article?mid=5152
希望幫到你
thank you
2009-1-7 12:08 PM#13

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:
今晚眼仔、面仔同下巴仔消左腫,以家就到耳仔腫…
2009-1-8 11:58 PM#14

PHILIP
英曲大聯盟盟主
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vacc 於 2009-1-8 11:58 PM 發表
o甘落去唔掂喎..

2009-1-9 12:16 AM#15

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 vacc 於 8/1/2009 23:58 發表
如果係急同唔放心的話, 你或者去旺角 pet central睇咗先,

佢係廿四小時診所嚟, 但千其唔好去旺角太平道診所

再唔係就挨到聽朝睇下 npv有無位比你啦!

2009-1-9 01:05 AM#16

臭屎緣
英曲初中生

UID 9696
精華 0
積分 103
帖子 103
閱讀權限 250
註冊 2008-6-12
所養英曲名稱:緣緣
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:JUL, 2004
狗狗最喜歡:虾寶寶,掟波波
狗狗最討厭:怪聲,鬼鼠人
狗狗技能:扮乖
狗狗性格:超嗲同勁煩
居住地區:NORTH POINT
呢個係緣緣打針後個樣,
跟住即刻帶番去睇獸醫
最好快d同 朦朦 去睇醫生好
最怕敏感致氣管收縮,透唔到氣

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
2009-1-9 11:18 PM#17

奔妮吐 (小蚊子)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 210
精華 1
積分 993
帖子 982
閱讀權限 250
註冊 2006-3-7
所養英曲名稱:芝娃娃(桐桐),英曲(CoCo
英曲會員編號:564
狗狗出生日期:桐桐 1/6,CoCo 31/12
狗狗最喜歡:反轉個肚比你摸
狗狗最討厭:污穢
狗狗技能:
狗狗性格:愛乾淨,霸道
居住地區:灣仔

QUOTE:
原帖由 臭屎緣 於 2009-1-9 11:18 PM 發表
呢個係緣緣打針後個樣,
跟住即刻帶番去睇獸醫
coco之前都係甘呀...
仲腫d tim ka~

小狗相簿
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/amon0102/album?.dir=/9aacscd
2009-1-9 11:40 PM#18

英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
狗狗最討厭:

QUOTE:
原帖由 臭屎緣 於 2009-1-9 11:18 PM 發表
呢個係緣緣打針後個樣,
跟住即刻帶番去睇獸醫
朦朦今朝耳仔都消埋腫……
佢腫個時即頭得返一條線
個鼻腫到成個牶頭咁大
個下巴好似裝左個水袋咁
個耳仔腫到比個細網球少少咁

TOUCH WOOD以家消晒
2009-1-9 11:45 PM#19

PHILIP
英曲大聯盟盟主
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vacc 於 2009-1-9 11:45 PM 發表

朦朦今朝耳仔都消埋腫……
佢腫個時即頭得返一條線
個鼻腫到成個牶頭咁大
個下巴好似裝左個水袋咁
個耳仔腫到比個細網球少少咁

TOUCH WOOD以家消晒
要小心d留意下佢攪過d o羊啊.. 始終現在都係未知點解會攪成o甘

2009-1-9 11:53 PM#20
 34  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.087814 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 12:31 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver