PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 37  1/2  1  2  > 

標題: 曲架黑仔的醫療失誤  

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線
曲架黑仔的醫療失誤

【曲架黑仔的醫療失誤】

唔知大家仲記唔記得先前有個post關於「曲架黑仔尋家」,以下我所講的都是最近所發生的事,絕對令我氣憤。如果想了解更多關於Happy的背景,可到呢個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/taro-dantongdau
    記得初接Happy(即是黑仔)到我舖頭時的情況,他眼神顯得很恍,經過一段時間的照顧和調理,心情已顯得開朗,而身體亦沒有先前的瘦,曾經到我舖頭探望過Happy的網上朋友應該會更清楚(謝謝你們的心意)。我和太太亦幫Happy找到了新主人,想著Happy將來會有個幸福的下半生,點知不幸的事接種而來...
    事情由八月尾新主人帶Happy去做body check開始。我地問過新主人帶去邊間檢查,佢地話帶去徐正雄,聽到呢個名,我地打了個突,並且同新主人講會否考慮其他診所,但佢地話以前家姐隻狗睇開。
    當日body check完反來聽到個消息令我和太太心情沉重,報告結果顯示Happy患有心絲蟲、腸道寄生蟲和尿有晶石,當時醫生(我簡稱Dr.A)話先處理心絲蟲問題,並將要接受一個treatment。首先服食阿士匹靈,然後雖要打兩支針,呢兩支針需要留院,因隨時有生命危險,但徐正雄冇留院服務,我地曾建議新主人改去其他診所,但佢地唔聽。仲有我睇番個藥袋,發覺新主人已幫Happy改左第二個名,叫Kolby!
    結果…treatment完左,再反去覆診,呢次呢位係另一個醫生(簡稱Dr.B),佢驗出Happy的心絲蟲仲有,當日開左三種藥,我好強調係有三種藥,一種係治尿道石,另一種係胃藥,第三種係「犬心安5.0mg」,我和老婆都覺得奇怪,第一,Happy的尿道石係一個月前驗出,點解一個月後未再check過而開藥?第二,犬心安主要用於防心絲蟲,點解會開呢隻藥?我同老婆都再問過新主人,係唔係真係要同時食,佢地都話係,結果第日Happy開始出事,呼吸急促,忽冷忽熱,又痾又噁,身體更軟弱無力,Happy本身左盤骨已有問題,當晚亦因腳軟而滑倒,更傷了右腳我同老婆講叫新主人快快轉醫生驗查,但佢地一意孤行,仍堅持反去徐正雄覆診,我叫老婆呢次要一同去。到診所,呢位係Dr.A接見,我老婆已質問Dr.A,上次開的藥有冇問題,特別係犬心安,點解要開呢種藥,醫生冇正面回答,反而轉移話題講Happy隻腳,唔講由至可,一講就把幾火,醫生講話Happy隻腳可能係骨折,需做手術,我老婆已好嬲一句「得」埋去:「醫生我肯定Happy唔係骨折!」醫生又話可能係脫臼,如果我在場,我一定會反問番:「醫生!你做左X-光未,你又知係骨折?我係未讀過醫,但我知骨折係指一塊骨頭折開,脫臼係骨與骨之間的臼位移位,兩者同時都可見骨頭「條條fing」,但Happy免強仍可用右腳行。到最後醫生開左腸胃藥,我老婆堅持醫生要俾份病歷,萬一半夜有任何情況,我地都可第一時間帶去24小時急診,點知份病歷等左約15分鐘才到手,我都唔知診所用咩軟件,又唔知用邊種牌子的printer,print幾張紙要用咁耐時間,如果有機會,我想同醫生講,狗名係「Kolby Lee」,唔係「Kolbv Lee」。
過左一日,病情更嚴重,而且又唔食野,又痾又噁,到晚上便便已係水狀且有鮮血,我倆覺得事態緊急,已即時通知大契和新主人,在我們極力要求下,新主人才願帶Happy往其他診所睇急診…
     Happy其間已轉過兩間診所,到現在我寫出成件事情時,Happy正在大圍診所的氧氣箱內「等死」,點解會咁,簡單講,因治療心絲蟲時所下的藥太重,心絲蟲不能一下子太過多的死亡,蟲屍會隨血管流動及塞血管,做成心臟或其他器官衰竭。

成件事上我真係好嬲:
點解新主人唔肯聽意見,一意孤行?好簡單道理,一個醫生睇唔好,點解唔轉個醫生,唔係話醫生醫術唔掂,而係可以俾個機會Happy。
點解徐正雄的病歷上完全冇提過「犬心安」呢種藥?
點解明知心絲蟲未清,仲要食呢種藥?大家不仿睇下包裝上的中文字。
>>犬心安
>>病歷表1
>>病歷表2
>>病歷表3
>>病歷表4

成件事情和病歷,我地曾詢問過旺角的Pets Central及荃灣享和,佢地話開呢隻藥係有問題和唔洽當。
直到今日,大圍的醫生同我地講,Happy的情況,能治愈的機會低過五成,最多觀察多兩三日,如果冇好轉,建議我地作一個「打算」。我其實都有心裡準備!

當初帶Happy出來,都希望有個好的將來,有時甚至我倆和大契夫婦都覺得帶佢出來好似害左佢!

我好多謝曾到過我舖頭或診所探過Happy的朋友,希望所有了解Happy的人能給予Happy精神上的支持或祝福,盼望未來兩日有好轉的機會。

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2008-10-16 04:28 AM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

p4uL1N3 (曲奇MAMI)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 399
精華 0
積分 1100
帖子 1093
閱讀權限 250
註冊 2006-4-30
所養英曲名稱:Cookie
英曲會員編號:600
狗狗性別:M
狗狗出生日期:27-1-06
狗狗最喜歡:Biting and chewing
狗狗最討厭:Me
狗狗技能:Bite Me
狗狗性格:crazy
居住地區:Australia
來自Australia
狀態 離線
唔好再嬲啦...e家最重要既係希望happy可以康復....鼓勵佢!

我叫白頭曲奇呀! 好易認嫁! 大家好?? 我有個好錫我既MAMI同DADI!!
2008-10-16 09:09 AM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

fyf519 (Fiona)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
BB(傻b)&Fiona&Ricky

UID 761
精華 0
積分 1134
帖子 1144
閱讀權限 250
註冊 2006-8-7
所養英曲名稱:BB(花名:嗅豬,傻b)
英曲會員編號:602
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:2005年5月1日
狗狗最喜歡:媽咪, 食嘢, 去街, 摸佢, 按摩耳仔,媽媽同佢r痕
狗狗最討厭:檢查腳板,沖涼,刷牙,行雷閃電,
狗狗技能:坐、手手、瞓覺、食野
狗狗性格:超嗲, 餵食, 熱情, 神經質, 好奇
居住地區:荃灣
來自五口子溫暖的家
狀態 離線
希望happy仔可以好得返啦!

http://hk.myblog.yahoo.com/fionafok519
2008-10-16 09:32 AM#3

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
唉.. 都唔知點解 徐正雄 會攪到o甘..
8年前.. 我所以貓狗都係睇 徐正雄 , 果時都好好.. 我對佢好有信心..
我隻西施fefe.. 果時都有心絲虫.. 都係一樣係首先服食藥,然後打兩支針,用左個幾月.. 終於好番

不過到左後來.. 徐正雄開始越來越差.. 唔知係唔係因為老左.. 攪到o甘.. 唉
反而dr.b 好有問題..邊有可能會有心絲虫果時俾佢食 犬心安 架..  真係想整死佢o羊.. 唉
大家都係唔好再去 徐正雄 睇醫生了.. 真係幾恐怖..

希望happy無事啦.. 加油呀..
你都唔好怪自己啦.. 你都係想happy好先幫佢搵主人呢

2008-10-16 09:53 AM#4

kanandy (水爸 Andy)
英曲大學生

UID 1054
精華 0
積分 263
帖子 262
閱讀權限 250
註冊 2006-10-12
所養英曲名稱:亞水、肥水
英曲會員編號:619
狗狗性別:女
狗狗出生日期:08-06-2003
狗狗最喜歡:零食、去街、攬住我訓
狗狗最討厭:獨留在家
狗狗技能:sit、hand、stay、down、come
狗狗性格:細膽、緊張、嬌嗲
居住地區:大埔
來自H.K
狀態 離線
Happy仔加油!你一定要好番呀

2008-10-16 10:00 AM#5

Jeanis
英曲導師

UID 9171
精華 0
積分 432
帖子 432
閱讀權限 250
註冊 2008-4-28
所養英曲名稱:Forest
英曲會員編號:
狗狗出生日期:19-05-2006
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:被困, 被鬧, 有得睇冇得食
狗狗技能:Sit, Stand, Down, 追波
狗狗性格:乖過主人
居住地區:大坑
0個兩個白痴固執戇居主人,唔該將0的犬心安自己食晒佢

香港而家咁多人有寵物,政府應該加強監管下獸醫行業,我地唔識隨時畀人昆,0的獸醫又賺大錢,錢仲事小,醫唔好先激氣
2008-10-16 10:30 AM#6

英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
狀態 離線
徐正雄本人醫術好唔好我就唔清楚,但已退左休,診所只是掛住招牌名,診証的都是其他醫生。
我個人認為勁的診所唔需要下下四周賣廣告賣得咁衡。

現時的病情已去到,心臟發大,肺部有雜音,好多器官的血液開始形涸,再下去我唸大家都估到…
我同老婆,甚至大契爺大契媽都好心痛Happy,點解好好地一隻狗會有咁多問題,Happy係一隻好堅強的曲架,在元朗舊主人未搬走時,單靠佢地食剩掉在地上已發霉的冷飯菜汁、食草,日灑雨淋都未死得,傷左盤骨都仲可跳上跳落,但呢次真係好傷好傷,而且已冇氣力去「打呢場仗」,四五日冇野落肚,靠吊鹽水。
Happy其實仲有好多問題,除左心絲蟲,仲有聲帶附近的肌肉發炎、兩隻後腳的「印」帶已斷左,左盤骨移位,右腳關節炎,仲有椎骨生骨刺,Happy仔你真係好苦

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2008-10-16 11:11 AM#7

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗性別:F
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
HAPPY快0的冇事啦~~ 快0的好番出黎玩!!!

0的冇醫徳0既庸醫都唔知點續牌咖.. 香港唔係有獸醫協會咁0既物體監管0的獸醫咖咩???

2008-10-16 11:14 AM#8

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2008-10-16 11:11 AM 發表
徐正雄本人醫術好唔好我就唔清楚,但已退左休,診所只是掛住招牌名,診証的都是其他醫生。

現時的病情已去到,心臟發大,肺部有雜音,好多器官的血液開始形 ...
原來徐正雄已經無做呀.. o甘就更加唔好去啦..
唉.. 希望happy加油.. 快d好番啦.

2008-10-16 12:54 PM#9

Sue
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線
我聽後好難過
Happy 仔你要努力呀!  希望你打贏呢場仗 !!!!

2008-10-16 02:28 PM#10

Jeanis
英曲導師

UID 9171
精華 0
積分 432
帖子 432
閱讀權限 250
註冊 2008-4-28
所養英曲名稱:Forest
英曲會員編號:
狗狗出生日期:19-05-2006
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:被困, 被鬧, 有得睇冇得食
狗狗技能:Sit, Stand, Down, 追波
狗狗性格:乖過主人
居住地區:大坑

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2008-10-16 11:11 發表

現時的病情已去到,心臟發大,肺部有雜音,好多器官的血液開始形 ...
2008-10-16 03:15 PM#11

yip999 (阿業)
英曲大學生

UID 814
精華 0
積分 255
帖子 255
閱讀權限 250
註冊 2006-8-16
所養英曲名稱:曲曲
英曲會員編號:909
狗狗出生日期:2008-5月16日
狗狗最喜歡:跳上跳落
狗狗最討厭:吹風筒
狗狗技能:sit..hand..jump and stay
狗狗性格:活潑..愛玩..咬野..出街無膽
居住地區:深水步區
大圍珍..我隻囡果時都有睇過..不過因為我住九龍所以..比較唔方便...之後有次囡囡因為隻眼有病轉介了去太平到診所..之後就去呢間睇再無去大圍了.而我個囡囡都係向呢間診所離開左我...
其實獸醫診所...真係唔知邊間係好...間間都有人話好有人話唔好...所以有時都要睇多幾間...見下唔同既vet...同埋就算同一間診所都最好睇返同一個vet.....會跟得好d.........另外我都希望Happy 仔可以過到這一關....你要比佢知道好多人都關心既佢......

2008-10-16 03:27 PM#12

Janice
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 4503
精華 0
積分 686
帖子 745
閱讀權限 250
註冊 2007-5-22
所養英曲名稱:Coffee & Cobo
英曲會員編號:623
狗狗出生日期:31/05/1995 & 19/10/2007
狗狗最喜歡:食,訓,游泳,主人按摩
狗狗最討厭:無人係屋企(怕靜,怕黑,怕打雷)
狗狗技能:唱歌,打鼻鼾
狗狗性格:活潑,開朗, 什麼都吃
居住地區:ShamShuiPO
來自朋友
狀態 離線
雖然我無探過Happy 仔
不過睇完你編文章真係好唔開心
Happy 你要振作呀...打勝仗
我地支持你架
2008-10-16 03:42 PM#13

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
happpy仔你要加油呀!!

2008-10-16 09:59 PM#14

HILL爸 (Ivan)
英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
註冊 2007-4-16
所養英曲名稱:Hill Hill & Dor Dor
英曲會員編號:634
狗狗性別:M & F
狗狗出生日期:3/3/06 & 26/1/08
狗狗最喜歡:同人玩,去街同食嘢
狗狗最討厭:阿爸阿媽返工,無人陪,自己係屋企
狗狗技能:瞓,食,玩
狗狗性格:好動,跟人
居住地區:sai kung
happy仔振作呀,仲有好多人關心你架.
2008-10-16 10:54 PM#15
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

mon (芒)
英曲導師

UID 390
精華 0
積分 405
帖子 413
閱讀權限 250
註冊 2006-4-27
所養英曲名稱:cookie(陳曲肥)+CoCo(陳可可)
英曲會員編號:390
狗狗性別:F
狗狗出生日期:Cookie:28-2-2001 CoCo:29-8-2008
狗狗最喜歡:Cookie&COCo:食
狗狗最討厭:Cookie:主人隻腳 CoCo:口罩
狗狗技能:Cookie:轉身 CoCo:嗲
狗狗性格:Cookie:鐘意人多過狗 CoCo:過度活躍
居住地區:Fanling
來自Cookie:SPCA CoCo:送贈
狀態 離線
我哋做主人ga就一定信Vet,
但點解D vet可以咁無良,
主人仲可以信邊個?
唔通真係要學醫先可以養寵物?

http://cookiemon_y.mysinablog.com/陳曲肥手記
http://www.fotop.net/jellypetphoto/jellypetphoto83
2008-10-17 01:40 AM#16

英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
狀態 離線
今日去左探Happy仔,佢終於可以離開氧氣箱,鹽水繼續需要吊,起碼精神好多,我地一行8人分批探望,而且今日有位網友整左d野食,Happy終於肯食野,我地都好開心,醫生曾經同我地講過話Happy的成數得五成或以下,病情沒有進展,但亦沒有惡化,本來我地都有心裡準備,但見今日的情況,個個都似打了支強心針,相信Happy呢刻都冇放棄,因此我地大細契都會盡一切努力,永不放棄,在此我好多謝各位曾探望Happy的網友,亦好多謝所有對Happy仔的祝福和關心。
另外我想講,當Happy仔好番,將由我和老婆&大契照顧,直到終老!
同埋我想強調,我之前所講的所有真實性,不怕天打雷擘!
我懇請各位,仍然在心中繼續支持我地和Happy仔!

[在新視窗顯示]

2008-10-17 04:26 AM#17

kanandy (水爸 Andy)
英曲大學生

UID 1054
精華 0
積分 263
帖子 262
閱讀權限 250
註冊 2006-10-12
所養英曲名稱:亞水、肥水
英曲會員編號:619
狗狗出生日期:08-06-2003
狗狗最喜歡:零食、去街、攬住我訓
狗狗最討厭:獨留在家
狗狗技能:sit、hand、stay、down、come
狗狗性格:細膽、緊張、嬌嗲
居住地區:大埔
來自H.K
狀態 離線
Happy好叻仔 good boy 我每日都會為你祈禱!

2008-10-17 10:56 AM#18

Irislam (QQ媽)
版主

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督
衷心希望happy仔大步檻過~

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2008-10-17 11:10 AM#19

Sue
版主

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2008-10-17 04:26 AM 發表
今日去左探Happy仔,佢終於可以離開氧氣箱,鹽水繼續需要吊,起碼精神好多,我地一行8人分批探望,而且今日有位網友整左d野食,Happy終於肯食野,我地都好開心,醫生曾經同我地講過話Happy的成數得五成或以下,病 ...
好開心聽到呢個消息,Happy仔你要繼續努力企番起身,祝你早日康復,永遠快快樂樂!!!!  

2008-10-17 12:20 PM#20
 37  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.086591 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-3 08:51 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver