PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 25  1/2  1  2  > 

標題: mocha做咗手術  

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
mocha做咗手術

mocha: 上星期六果日媽咪話帶我去睇醫生, 去到診所冇幾耐媽咪就將我交咗俾一個靚靚姐姐, 之後就走咗, 後尾唔知做咩覺得好眼瞓咁就瞓咗囉, !整咩瞓醒咗隻腳俾條黃色絲帶包實, 行都行唔到, 媽咪重用個白色燈罩笠住我個頭, 攪到我怪模怪樣咁, 好唔開心... 過咗一日媽咪重唔同我除咗佢(絲帶同燈罩), 到咗半夜我忍無可忍, 我咪自己拆甩佢, 點知...........好痛呀.....

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2008-6-11 04:29 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
第2朝起身見到, mocha個傷口, 又紅又腫, 重流緊血水, 好驚佢個傷口感染到細菌, 咪帶佢番診所睇醫生囉, 個醫生一睇, 即刻同佢剪咗條壓力崩帶(即係mocha話嗰條黃色絲帶), 再同佢打咗支針, 之後個醫生問我點解帶咗燈罩佢都會咬到條崩帶? 我都唔知點答佢好.

其實係因為mocha咀長 + 腳長 + 腰長, 所以咪咬到囉. 而家同佢帶個再大d o既燈罩(25cm) 後尾醫生話mocha要食抗生素, 同每日洗傷口, 同埋唔好出街, 因驚蒼蠅係佢個傷口到產卯.

mocha可能個傷口好痛, 晚晚都係到"o依o依唔唔"咁叫, 我都唔知可以點做, 唯有鍚鍚佢, 同佢講過幾日就唔痛架啦咁囉, 唉! 搞到我幾晚都冇覺好瞓, 我而家知道人地話"綿乾睡濕"咁揍大個仔係點樣

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-6-11 04:57 PM#2

tammy (月希媽媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250
註冊 2006-10-24
所養英曲名稱:托托coco威威綿綿飛飛
英曲會員編號:595,594,596,597,630
狗狗性別:2囝3囡
狗狗出生日期:托2月3,coco6月14,威+綿1月17,飛7月29
狗狗最喜歡:食、去街街
狗狗最討厭:冇得落街
狗狗技能:俾手手,接狗鉼
狗狗性格:乖
居住地區:WTS
Mocha咁曳曳,
要乖乖地休息,
唔好叫媽媽擔心,
祝早日康復!

其實會唔會係D兄弟幫佢拆紗布,要唔要分開吓養病?

曲曲家庭

2008-6-11 05:10 PM#3
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
Mocha要聽話,唔好攪個傷口,好快康復架啦!!

2008-6-11 07:40 PM#4

cherryahb2
英曲大學生

UID 8348
精華 0
積分 241
帖子 241
閱讀權限 250
註冊 2008-2-19
所養英曲名稱:阿B
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:1997
狗狗最喜歡:食共訓
狗狗最討厭:比媽咪鬧或炳
狗狗技能:
狗狗性格:為食到震…
居住地區:kaka星
來自媽咪的懷抱
狀態 離線
快d好返呀乖豬…唔係掛死媽咪啦
2008-6-12 02:06 AM#5

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗性別:F
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
乖乖地啦.. 快0的好番呀..

小心0的唔好再整到個傷口呀~~

2008-6-12 10:21 AM#6

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 tammy 於 2008-6-11 05:10 PM 發表
Mocha咁曳曳,
要乖乖地休息,
唔好叫媽媽擔心,
祝早日康復!

其實會唔會係D兄弟幫佢拆紗布,要唔要分開吓養病?
我肯定係mocha自己拆, 因為而家用緊嗰個超大頭罩, 佢間唔中拎轉身都舔到隻腳趾, 好彩佢舔唔到個傷口咋, 否則我做埋24小時護衛都驚睇佢唔住

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-6-12 12:21 PM#7

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
唔知點解mocha個傷口痛咁多日o既, 同埋唔知係咪半夜會痛d呢, 佢剩係半夜就"o依o依唔唔"咁叫, 我已經係喺佢臨瞓前先俾止痛葯佢食架啦, 都重咁痛o既, 點算.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-6-12 12:27 PM#8

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 小狗 於 12/6/2008 12:27 發表
唔知點解mocha個傷口痛咁多日o既, 同埋唔知係咪半夜會痛d呢, 佢剩係半夜就"o依o依唔唔"咁叫, 我已經係喺佢臨瞓前先俾止痛葯佢食架啦, 都重咁痛o既, 點算.
我寶貝哋以前做完手術我實同醫生講一句嘢, 就係 唔該比d勁d既止痛葯吖,

可能葯力真係太強, 所以兩個哀女包做咗手術好似無事發生過咁,

魔魔就照正常咁周屋飛, 妹妺就自己拆線

2008-6-12 12:52 PM#9

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2008-6-12 12:52 PM 發表

我寶貝哋以前做完手術我實同醫生講一句嘢, 就係 唔該比d勁d既止痛葯吖,

可能葯力真係太強, 所以兩個哀女包做咗手術好似無事發生過咁,

如果d葯太勁, 我驚mocha啪咗之後會"fing"頭喎

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-6-12 02:37 PM#10

ceci_mina (康 & Ceci)
版主
Cookie Nick夫婦

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
註冊 2006-8-14
所養英曲名稱:吳小曲 (細曲) + 吳小嚦(Nick豬仔)
英曲會員編號:806
狗狗性別:曲曲小公主 & 嚦嚦小王子
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
狗狗最討厭:細曲:比人吹耳仔;Nick:老婆唔睬佢
狗狗技能:細曲:叫人聽電話;Nick:響沙發頂表演體操
狗狗性格:吳小曲:極聰明;Nick仔:傻更更
居住地區:青衣
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2008-6-12 12:52 PM 發表

自∼∼∼自∼∼己拆線?好痛喎!∼∼∼∼

2008-6-12 09:57 PM#11

ceci_mina (康 & Ceci)
版主
Cookie Nick夫婦

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
註冊 2006-8-14
所養英曲名稱:吳小曲 (細曲) + 吳小嚦(Nick豬仔)
英曲會員編號:806
狗狗性別:曲曲小公主 & 嚦嚦小王子
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
狗狗最討厭:細曲:比人吹耳仔;Nick:老婆唔睬佢
狗狗技能:細曲:叫人聽電話;Nick:響沙發頂表演體操
狗狗性格:吳小曲:極聰明;Nick仔:傻更更
居住地區:青衣
來自香港
狀態 離線
早日康復喇!∼∼∼∼
知道靚姐姐唔及美女媽媽好呢∼∼姐姐會整痛痛∼∼媽媽會鍚鍚∼∼

2008-6-12 10:00 PM#12

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:
媽媽錫多啲, mocha快好啲~
2008-6-13 10:54 AM#13

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 12/6/2008 21:57 發表

自∼∼∼自∼∼己拆線?好痛喎!∼∼∼∼
仲要係同一次手術, 妹妹自己拆咗兩次線, 攪到由頭到尾個手術聯咗三次針, 醫生塊面都黑埋,

佢梗係覺得我無照顧得妹妺好先會咁, 真係有口難言, 我哋睇到個衰妹包實一實, 連返工都帶埋佢返,

佢趁我哋食飯就玩拆線手術

2008-6-13 10:59 AM#14

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2008-6-13 10:59 AM 發表

仲要係同一次手術, 妹妹自己拆咗兩次線, 攪到由頭到尾個手術聯咗三次針, 醫生塊面都黑埋,

佢梗係覺得我無照顧得妹妺好先會咁, 真係有口難言, 我哋睇到個衰妹包實一實, 連返工都帶埋佢返 ...
同一次手術要聯三次針, 個醫生硬係口黑面黑啦, 點解....咪就係連線都蝕埋囉...

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-6-13 12:40 PM#15

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2008-6-12 10:00 PM 發表
早日康復喇!∼∼∼∼
知道靚姐姐唔及美女媽媽好呢∼∼姐姐會整痛痛∼∼媽媽會鍚鍚∼∼
mocha: 我知道lar, 都係媽咪好, 世上只有媽媽好, 有媽的mocha是個寶, 媽咪, 我你.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-6-13 12:43 PM#16

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 小狗 於 13/6/2008 12:40 發表

同一次手術要聯三次針, 個醫生硬係口黑面黑啦, 點解....咪就係連線都蝕埋囉...
唉.......我哋都唔好意思同真係嚇死, 其實我哋研究過點解妹妺條線咁易整甩, 但魔魔之前又唔會

原來佢換咗另一種手術線, 條線質地好似膠咁, 個結根本就好易跣開, 但我哋又唔敢講, 怕係自己唔識

嘢, 只好小心d囉.

mocha今日點呀

2008-6-13 12:44 PM#17

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2008-6-13 12:44 PM 發表

唉.......我哋都唔好意思同真係嚇死, 其實我哋研究過點解妹妺條線咁易整甩, 但魔魔之前又唔會

原來佢換咗另一種手術線, 條線質地好似膠咁, 個結根本就好易跣開, 但我哋又唔敢講,  ...
mocha好番好多啦, 下星期去拆線, 早幾日唔敢帶佢上天台, 一來地下濕(因為日日落雨), 二來又驚多菌, 但佢見到2個哥哥有得上天台玩, 佢冇得去, 好唔開心, 後尾我買咗對bb手抹仔同佢隻腳仔着住, 重喺抱佢上天台之前, 抹乾淨個天台, 咁佢玩得開心, 媽咪又放心啦.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-6-13 03:42 PM#18

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
真係好! mocha好得咁快! 嘻~

2008-6-13 03:54 PM#19

我愛英曲 (Dick & Angie)
英曲大學生

UID 1441
精華 0
積分 247
帖子 247
閱讀權限 250
註冊 2007-1-13
所養英曲名稱:豆豉
英曲會員編號:629
狗狗性別:女
狗狗出生日期:06-12-2006
狗狗最喜歡:咬咬
狗狗最討厭:給老豆鬧
狗狗技能:sit,handhand,去厠所,拾玩具
狗狗性格:扮傻
居住地區:沙田
近況如何呀
report o下

2008-6-21 06:48 PM#20
 25  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.102417 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-16 01:37 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver