PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 29  1/2  1  2  > 

標題: mocha要做手術  

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
mocha要做手術

上星期mocha走路時無端端只用3隻腳跳, 隻後腳唔知有乜問題, 之後2日都見佢行路時隻後腳都係唔掂地, 於是帶佢去睇醫生, 個醫生話mocha個"菠蘿蓋"移咗位, 要做手術移翻正, 而家book咗下星期五做手術.

佢地一向都係睇開灣仔獸醫, 未睇過大埔o既獸醫(嗰間叫動物醫療中心, 但個地址係網上找到的安健獸醫診所), 有d担心唔知信唔信得過, 住大埔狗友可否俾d意見呢, 唔該.

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2008-5-23 03:44 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗性別:F
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
呢個病0係狗仔到好常見咖.. 其實而家bubi都係第一級.. 知道天生係個菠蘿蓋有0的鬆.. 如果越大加上太活躍都會令個病加劇, 所以要儘量避免佢地跳得太勁同埋用兩隻後腳企~

大埔獸醫我唔熟.. 不過知道有一間0係堅尼地域0既用呢種手術要五千蚊(for一隻金毛).. 冇記錯個手術好似係要0係膝頭0個兩個骨端削一修坑.. 然後令固定菠蘿蓋0個兩邊根攝0係入面防止佢再移位.. 唔知你係咪做呢隻哩?

2008-5-23 03:59 PM#2

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28

QUOTE:
原帖由 donaldduck_bb 於 2008-5-23 03:59 PM 發表
呢個病0係狗仔到好常見咖.. 其實而家bubi都係第一級.. 知道天生係個菠蘿蓋有0的鬆.. 如果越大加上太活躍都會令個病加劇, 所以要儘量避免佢地跳得太勁同埋用兩隻後腳企~

大埔獸醫我唔熟.. 不過知道有一間0係堅 ...
個手術就係咁樣做,個醫生都係話要0係膝頭0個兩個骨端削一修坑.. 然後令固定菠蘿蓋0個兩邊根攝0係入面防止佢再移位

我而家都唔知mocha係咪一定要做手術?
又唔知呢個手術要幾$,我問個護士, 個護士只係話手術費是醫生quot, 最後都冇話比我知手術費要幾多$

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-23 04:10 PM#3

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
不如去番灣仔獸醫睇啦!
話哂Mocha由細睇大

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2008-5-23 04:36 PM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Jade
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung
你不如返去佢哋睇開果間睇啦, 就算遠都係去幾次姐

2008-5-23 04:52 PM#5

英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
狗狗技能:

QUOTE:
原帖由 小狗 於 2008-5-23 04:10 PM 發表

個手術就係咁樣做,個醫生都係話要0係膝頭0個兩個骨端削一修坑.. 然後令固定菠蘿蓋0個兩邊根攝0係入面防止佢再移位

我而家都唔知mocha係咪一定要做手術?
又唔知呢個手術要幾$,我問個 ...
我上次跟我妹妹去佢學姐做0個間診所見佢開價俾個客就係五千, 但人地0個隻係金毛, 我唔知五千係咪包晒藥費同麻醉費. 我諗曲架黎講應該呢個價都包埋麻醉0個0的喇呱..

其實我都預左我0的狗仔要做呢個手術.. 因為小型狗好多都有呢個病.. 我諗你可以當佢係甩胶咁.. 甩左唔放番正好痛苦.. 而放番正都好可能會再甩(即唔做手術), 做手術應該可以避免再出問題.. 但始終骨係會增生番0既.. 可能過一大輪又會有同樣0既事再發生.

2008-5-23 05:18 PM#6

cherryahb2
英曲大學生

UID 8348
精華 0
積分 241
帖子 241
閱讀權限 250
註冊 2008-2-19
所養英曲名稱:阿B
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:1997
狗狗最喜歡:食共訓
狗狗最討厭:比媽咪鬧或炳
狗狗技能:
狗狗性格:為食到震…
居住地區:kaka星
來自媽咪的懷抱
狀態 離線
去返睇開果間可能好d喎…
起碼睇開有保証,同埋可能價錢同你未睇過大埔果間唔同…
問下幾錢好d啵…
祝身體健康快d好返
2008-5-23 06:12 PM#7

steve1222 (薯爸,薯媽)
版主

UID 4446
精華 0
積分 1145
帖子 1176
閱讀權限 250
註冊 2007-5-16
所養英曲名稱:薯DON豬,薯仔妹妹
英曲會員編號:626
狗狗性別:M,F
狗狗出生日期:16-2-2001,17-04-1994
狗狗最喜歡:雞肉
狗狗最討厭:聽到〝NO〞
狗狗技能:SIT,HAND,WAIT,GO
狗狗性格:熱情
居住地區:MA ON SHAN
來自MA ON SHAN
狀態 離線
最好緊係睇多個醫生啦,做手術咁大件事,同埋問清楚幾錢,做完之後佢開勁貴仲得了,希望mocha無事啦

2008-5-23 07:26 PM#8
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
謝謝你地, 諗諗下好似你地話齋, 不如帶mocha返灣仔睇好似放心d.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-26 12:33 PM#9

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
希望MOCHA快D無事啦

2008-5-26 12:40 PM#10

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
我要到星期尾先可以帶到mocha出灣仔睇醫生, 希望可以有其方法醫, 唔使做手術就好啦.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-26 12:45 PM#11

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2008-5-26 12:40 PM 發表
希望MOCHA快D無事啦
先前個醫生開咗d消炎葯比mocha食, 好似好d, 如果可以食葯醫番好就好啦, 我一諗到話要同佢係條骨到削深d, 我就好肉痛呀.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-26 12:57 PM#12

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
啱啱打去診所取消咗同mocha做手術, 但要過幾日先有時間同mocha去灣仔診所度睇.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-26 03:57 PM#13

英曲助教

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
狗狗技能:
咁佢係咪仲係用三隻腳行呀??

狗能忍受比人大十倍0既痛楚.. 其實佢會唔會係好嚴重咖?? 你會唔會考慮早0的帶佢去睇灣仔個醫生?

2008-5-26 05:27 PM#14

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 小狗 於 26/5/2008 12:57 發表

先前個醫生開咗d消炎葯比mocha食, 好似好d, 如果可以食葯醫番好就好啦, 我一諗到話要同佢係條骨到削深d, 我就好肉痛呀.
mocha喺大埔呢間有無照x-ray, 如果有你要借埋張片去灣仔呢間, 希望食葯會有好轉, 唔洗做手術啦!

2008-5-27 12:10 AM#15

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 donaldduck_bb 於 2008-5-26 05:27 PM 發表
咁佢係咪仲係用三隻腳行呀??

狗能忍受比人大十倍0既痛楚.. 其實佢會唔會係好嚴重咖?? 你會唔會考慮早0的帶佢去睇灣仔個醫生?
佢而家4隻腳都可掂地行路,不過隻後腳都係有點"吉"囉, 今日佢爹d帶佢去灣仔睇醫生. 希望唔使做手術啦.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-27 12:47 PM#16

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2008-5-27 12:10 AM 發表

mocha喺大埔呢間有無照x-ray, 如果有你要借埋張片去灣仔呢間, 希望食葯會有好轉, 唔洗做手術啦!
mocha有照x-ray, 今日佢爹d話帶佢出灣仔睇醫生, 唔醒起去診所攞埋張底片tim, 真大矇

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-27 12:52 PM#17

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
mocha剛剛睇完灣仔獸醫, 都係話mocha要做手術, 唉, 既然2邊o既獸醫都係咁話, 我唯有決定同mocha做啦.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-27 05:08 PM#18

英曲助教

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
狗狗技能:

QUOTE:
原帖由 小狗 於 2008-5-27 05:08 PM 發表
mocha剛剛睇完灣仔獸醫, 都係話mocha要做手術, 唉, 既然2邊o既獸醫都係咁話, 我唯有決定同mocha做啦.
咁幾時做呀?? 要幾錢??

2008-5-28 04:45 PM#19

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8

QUOTE:
原帖由 donaldduck_bb 於 2008-5-28 04:45 PM 發表

咁幾時做呀?? 要幾錢??
book咗下星期六係番大埔度做, 大約2仟零蚊到. 灣仔果面要成仟幾蚊, 太貴啦.

我最愛的仔仔,BeBe
,
2008-5-29 11:38 AM#20
 29  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.079744 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-16 01:38 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver