PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 遇到無良獸醫  

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗性別:F
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung
遇到無良獸醫

我朋友前幾日帶佢隻狗狗去屯門一間叫彩虹既獸醫度睇(佢隻眼好似發炎).
果個醫生話狗狗個肝有事, 引致佢發炎, 但狗狗已經14歲喇, 建議佢將佢人道毀滅, 以滅輕佢痛苦.如果唔想人道毀滅, 就唯有俾D對個肝好既藥佢食, 希望佢可以長命D, 另外佢開左D類固醇既野俾我朋友.
狗狗服用左類固醇之後, 隻眼就開始流血喇!
之後我經過朋友介紹去左睇第2間, 果個醫生話有傷口根本唔應該服用類固醇! 作為一個獸醫, 絕對冇理由連有傷口唔應該服用類固醇呢樣野都唔知, 真係好激氣!! 而家狗狗可能要做修補角膜或移除眼球既手術呀>.<

2008-1-31 02:40 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
唉.. 所以都好驚搵到d 差o既獸醫.. 類死自己d 寵物呢.. >.<

2008-1-31 02:48 PM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

HILL爸 (Ivan)
英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
註冊 2007-4-16
所養英曲名稱:Hill Hill & Dor Dor
英曲會員編號:634
狗狗性別:M & F
狗狗出生日期:3/3/06 & 26/1/08
狗狗最喜歡:同人玩,去街同食嘢
狗狗最討厭:阿爸阿媽返工,無人陪,自己係屋企
狗狗技能:瞓,食,玩
狗狗性格:好動,跟人
居住地區:sai kung
盜亦有道,呢個世界錢就係要搵,但係都應該有啲醫德同道德吖..........唉
2008-1-31 03:25 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

donaldduck_bb (Zita)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 8102
精華 0
積分 1162
帖子 1161
閱讀權限 250
註冊 2008-1-17
所養英曲名稱:BuBi
英曲會員編號:734
狗狗出生日期:7-10-2007
狗狗最喜歡:暫時係咬人
狗狗最討厭:大風
狗狗技能:
狗狗性格:超hyper, 爸媽返屋企仲會失禁=.=
居住地區:Kwai Chung

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2008-1-31 02:48 PM 發表
唉.. 所以都好驚搵到d 差o既獸醫.. 類死自己d 寵物呢.. >.<
咪係囉, 自己隻狗有事已經好擔心, 將心愛既狗仔條命交託你已經係唯一既希望, 但係vet竟然咁冇專業操守

我朋友去第2間睇, 果個人話狗仔要驗下係腎上腺有事定甲狀腺有事, 提都冇提下個肝呀

2008-1-31 03:30 PM#4

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
應該拎個獸醫去人道毀滅

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2008-1-31 03:35 PM#5

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
所以我好感恩~~幫3兄妹揾到個有醫德同道德的vet

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2008-1-31 03:36 PM#6

fyf519 (Fiona)
英曲助教
BB(傻b)&Fiona&Ricky

UID 761
精華 0
積分 1134
帖子 1144
閱讀權限 250
註冊 2006-8-7
所養英曲名稱:BB(花名:嗅豬,傻b)
英曲會員編號:602
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:2005年5月1日
狗狗最喜歡:媽咪, 食嘢, 去街, 摸佢, 按摩耳仔,媽媽同佢r痕
狗狗最討厭:檢查腳板,沖涼,刷牙,行雷閃電,
狗狗技能:坐、手手、瞓覺、食野
狗狗性格:超嗲, 餵食, 熱情, 神經質, 好奇
居住地區:荃灣
來自五口子溫暖的家
狀態 離線
啲醫生真係衰

http://hk.myblog.yahoo.com/fionafok519
2008-1-31 06:06 PM#7

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小狗 於 2008-1-31 03:35 PM 發表
應該拎個獸醫去人道毀滅

俾著我聽到vet所講的話,都唔會盡信,如果發覺有d問題,我會睇多幾個vet,聽多幾個意見!

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2008-2-3 01:06 AM#8

jimmy237 (Jimmy)
英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
註冊 2006-3-29
所養英曲名稱:班班
英曲會員編號:
狗狗出生日期:1-25-05
狗狗最喜歡:被人摸肚,喜歡同人玩
狗狗最討厭:被狗吠,狗糧,唔喜歡同狗玩
狗狗技能:跳圈,遞手
狗狗性格:斯文,溫柔
居住地區:黃大仙
我都覺得有d醫生為左屈錢嘜都可以做, 原本可以唔使用都要你用, 原本唔使做都話要做.
帶左隻狗入去都唔知佢係唔係用左佢d野.
2008-2-3 09:59 AM#9

Irislam (QQ媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗性別:女
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2008-1-31 03:36 PM 發表
所以我好感恩~~幫3兄妹揾到個有醫德同道德的vet
我都係

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2008-2-4 11:43 AM#10

Irislam (QQ媽)
版主

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗性別:女
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2008-2-3 01:06 AM 發表

俾著我聽到vet所講的話,都唔會盡信,如果發覺有d問題,我會睇多幾個vet,聽多幾個意見!
同意~

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2008-2-4 11:44 AM#11

vacc (Carmen)
英曲小學生

UID 7818
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 250
註冊 2007-11-29
所養英曲名稱:朦朦
英曲會員編號:904
狗狗出生日期:2007年9月25日
狗狗最喜歡:跟住主人
狗狗最討厭:
狗狗技能:親親, 坐, 企, 趴低, 手手
狗狗性格:過度活躍
居住地區:屯門
同我生活左十年既曲架仔都係俾個無良獸醫加速佢既死亡(已經係兩年前既事),我當時好傷心,仲以為搵到個好醫生,係仔仔離開左一段時間,咁岩有個朋友send個e-mail俾我,就係講呢個獸醫係唔係都叫d狗人道毀滅架……
2008-5-12 08:40 PM#12

Dawn
英曲導師

UID 269
精華 0
積分 430
帖子 428
閱讀權限 250
註冊 2006-3-21
所養英曲名稱:旺旺
英曲會員編號:583
狗狗出生日期:不詳
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:剪腳底毛
狗狗技能:扮friend
狗狗性格:活潑、開朗及八卦
居住地區:沙田
來自沙田
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 2008-2-3 01:06 AM 發表

Me too!

尤其係用類固醇d咁重嘅藥,一定會諗清楚先!
2008-5-13 11:58 AM#13

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.069801 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-16 06:18 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver