PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: (轉貼)大埔殺狗醫院  

kanandy (水爸 Andy)
英曲大學生

UID 1054
精華 0
積分 263
帖子 262
閱讀權限 250
註冊 2006-10-12
所養英曲名稱:亞水、肥水
英曲會員編號:619
狗狗性別:女
狗狗出生日期:08-06-2003
狗狗最喜歡:零食、去街、攬住我訓
狗狗最討厭:獨留在家
狗狗技能:sit、hand、stay、down、come
狗狗性格:細膽、緊張、嬌嗲
居住地區:大埔
來自H.K
狀態 離線
(轉貼)大埔殺狗醫院

各位:今天是愛女QQ生日,昨天卻是貴富犬DODO的死亡日子,那間大埔的X德動物醫院(地址:大埔寶鄉街4X號地下),那個無良孫懿X獸醫。令我們一家蒙上陰霾,悲不自勝!
3/9下午二時多,我們去那間狗醫院打針。入門前,DODO仍好活潑,醫生走來,DODO仍搖尾,我們說打針,她卻叫職員送來一大堆狗糧,本來3個月的幼犬耍吃浸淋的糧,且絕不可吃又尖又利的狗糧,我們不想牠吃!但他們堅持說要吃下檢驗。吃了幾口,DODO靜下來,但渾身軟了!弊!什麽?牠睡了?為何沒有氣息?我們很急,抱牠叫醫生,但她還在談話,職員知不對勁,過了幾分鐘才走來急救。QQ已哭成淚人,不久,DODO走了!是活生生的給又硬又尖的狗糧哽死,牠頸倒伸脷,狀是窒息而死!是多麽殘忍。QQ---一個8歲小女孩眼巴巴見自己的「好友」整個無辜死亡過程,心理創傷是多麽大!但那醫生還說:隻隻狗入黎都食這些糧,不見有事。但狗也要吃適合的糧,也會對食物敏感吧!我們已哭得天崩地裂,想不到打預防針這麽簡單的事,會換來犧牲性命。她怕我們追究:又說:你的狗太瘦,根本是有毛病,與我的狗糧無關,還說是意外!她全無悔意,也沒有想過賠償!實在太無恥!一條活生生的生命,在轉瞬間便死在這殺狗兇手上! 她究竟是獸醫還是屠夫!如此無良,必遭天譴!大家切勿幫襯此所黑店!免得愛犬遭殃!
我的女兒今天還在哭,一個8歲女孩,眼巴巴看着愛犬死去。今夜,我們說DODO在天上化成星星看着我們!但,今夜下着雨,是我們女兒的淚珠,也是我們的心淚!
不是意外,不是天意!是一個為招徠生意,殺傷生命,不負責任的庸醫!
我們永遠懷念你---DODO!

2007-9-6 11:52 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Sue
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線
狗狗好無辜
我未曾聽過要食糧先可做檢查,但身為主人如遇到不合理要求時要懂得保護自己麊祖砥A呢間唔肯打咪去第二間打預防針,大家真係要小!!!

2007-9-6 12:35 PM#2

Irislam (QQ媽)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督
好明白你既心情
希望你地盡快回復心情為愛犬取回一個公道......

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2007-9-6 02:09 PM#3

jimmy237 (Jimmy)
英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
註冊 2006-3-29
所養英曲名稱:班班
英曲會員編號:
狗狗性別:F
狗狗出生日期:1-25-05
狗狗最喜歡:被人摸肚,喜歡同人玩
狗狗最討厭:被狗吠,狗糧,唔喜歡同狗玩
狗狗技能:跳圈,遞手
狗狗性格:斯文,溫柔
居住地區:黃大仙
點解要強迫食糧?, 又無醫得.......
2007-9-6 02:33 PM#4

joyce815815 (joYCE)
英曲大學生

UID 1099
精華 0
積分 279
帖子 281
閱讀權限 250
註冊 2006-10-21
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:11月18號同1月幾
狗狗最喜歡:去街街
狗狗最討厭:bb唔鐘意狗仔吠,仔仔就唔鐘意俾人剪腳底毛
狗狗技能:bb,give me five,仔仔識請請,roll,bang等等
狗狗性格:2個都鐘意同人同狗仔挽
齯H為左錢就唔理狗狗既生死.....
等我再轉貼出去,等大家小心囓得.....

我會永遠懷念bb,同時我會把對佢既愛放係仔仔同其他動物上!
2007-9-6 04:52 PM#5

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
太可惡, 應該向呢個殺狗兇手追究到底, 不可讓狗狗無辜喪命.

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2007-9-6 05:04 PM#6

tammy (月希媽媽)
版主

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250
註冊 2006-10-24
所養英曲名稱:托托coco威威綿綿飛飛
英曲會員編號:595,594,596,597,630
狗狗性別:2囝3囡
狗狗出生日期:托2月3,coco6月14,威+綿1月17,飛7月29
狗狗最喜歡:食、去街街
狗狗最討厭:冇得落街
狗狗技能:俾手手,接狗鉼
狗狗性格:乖
居住地區:WTS

QUOTE:
原帖由 jimmy237 於 2007-9-6 02:33 PM 發表
點解要強迫食糧?, 又無醫得.......

曲曲家庭

2007-9-6 06:48 PM#7
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
大埔X德??..我真係唔知有呢間野..聽都未聽過

2007-9-6 10:11 PM#8
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

p4uL1N3 (曲奇MAMI)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 399
精華 0
積分 1100
帖子 1093
閱讀權限 250
註冊 2006-4-30
所養英曲名稱:Cookie
英曲會員編號:600
狗狗性別:M
狗狗出生日期:27-1-06
狗狗最喜歡:Biting and chewing
狗狗最討厭:Me
狗狗技能:Bite Me
狗狗性格:crazy
居住地區:Australia
來自Australia
狀態 離線
乜狗糧會好尖嫁?? 曲奇三個月時都係開始食普通糧喎, 我都冇浸軟tim!
希望佢一家人冇事唔好太傷心啦!

我叫白頭曲奇呀! 好易認嫁! 大家好?? 我有個好錫我既MAMI同DADI!!
2007-9-6 10:16 PM#9

winnieyan0524 (Winnie)
英曲BB班

UID 6365
精華 0
積分 25
帖子 25
閱讀權限 250
註冊 2007-9-4
所養英曲名稱:囡囡
英曲會員編號:902
狗狗出生日期:20 January 2004
狗狗最喜歡:食餅
狗狗最討厭:笑佢、唔理佢、沖涼
狗狗技能:玩波
狗狗性格:好嗲又愛呷醋
居住地區:大角咀
來自Hong Kong
來自 902
狀態 離線
太過份喇,我都真係未聽過要食糧做檢查喎,正常打針唔會搞咁多野架喎,我都覺得要討回一個公道呀,狗狗都係有生命架!

2007-9-7 09:42 AM#10

HILL爸 (Ivan)
英曲班主任

UID 4210
精華 0
積分 690
帖子 690
閱讀權限 250
註冊 2007-4-16
所養英曲名稱:Hill Hill & Dor Dor
英曲會員編號:634
狗狗性別:M & F
狗狗出生日期:3/3/06 & 26/1/08
狗狗最喜歡:同人玩,去街同食嘢
狗狗最討厭:阿爸阿媽返工,無人陪,自己係屋企
狗狗技能:瞓,食,玩
狗狗性格:好動,跟人
居住地區:sai kung
我覺得千祈唔可以比呢個無醫德嘅醫生逍遙法外,做錯事仲係度推卸責任,
如果狗狗本身有問題,點解唔見佢行街有事,唔見佢係屋企有事,
係要係你診所食完你啲狗糧先有事.即係你地診所同狗糧有問題啦.
仲有邊有一間診所打預防針要先強迫食咗嘢先檢驗架,
你問十間十間都唔使咁做啦,即係佢醫療手法有問題,
我覺得唔係話要追討咩賠償,根本錢都唔可以彌補到失去最愛嘅滋味.
但係最基本係要為狗狗討回公道, 同埋最重要係唔好比佢害到其他狗狗.
2007-9-7 02:42 PM#11
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線
打去獸醫協會問下啦!

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2007-9-9 10:55 AM#12

大隻mike (聰)
英曲高中生

UID 504
精華 0
積分 151
帖子 149
閱讀權限 250
註冊 2006-6-3
所養英曲名稱:mike
英曲會員編號:625
狗狗性別:m
狗狗出生日期:??
狗狗最喜歡:我
狗狗最討厭:我不在家
狗狗技能:好似冇乜^^
狗狗性格:勁痴身
居住地區:fanling
狀態 離線
咁唔負責任既說話都講得既
好地地一隻狗
真係要去投訴 然後釘佢牌啦
無謂害其他狗狗喇
佢係無問題 又使乜賴隻狗本身有病吖

$500蚊,比人打獲甘>.<
2009-3-3 11:13 PM#13

citylifehk123
英曲高中生

UID 9915
精華 0
積分 123
帖子 123
閱讀權限 250
註冊 2008-12-13
所養英曲名稱:Cola
英曲會員編號:907
狗狗性別:男
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:咬骨頭,跳呼拉圈
狗狗性格:
居住地區:屯門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winnieyan0524 於 2007-9-7 09:42 AM 發表
太過份喇,我都真係未聽過要食糧做檢查喎,正常打針唔會搞咁多野架喎,我都覺得要討回一個公道呀,狗狗都係有生命架!
呢次好明顯就係個獸醫既醫療手法出咗問題,攪到一條生命就咁無咗,唔好放個呢種人,去獸醫管理局度投訴佢專業失當啦。

http://www.vsbhk.org.hk/chi/complaint.htm
2009-3-4 06:21 PM#14

amycobychan (姑婆婆)
英曲班主任

UID 9878
精華 0
積分 623
帖子 618
閱讀權限 250
註冊 2008-10-8
所養英曲名稱:Coby Chan (陳高比)
英曲會員編號:
狗狗性別:male
狗狗出生日期:22 March 2004
狗狗最喜歡:outing
狗狗最討厭:home alone
狗狗技能:stay, leave it, up...
狗狗性格:timid, gutless
居住地區:Coby/Sham Tseng; Amy/Kwun Tong
來自Hongkong
狀態 離線
我地一定唔可以比d庸醫有機會再害狗害人...
一定要告發佢

2009-3-5 11:53 AM#15

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.065711 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-3 12:16 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver