PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: GOOD vet  

hinbee (Yuki)
英曲小學生

UID 646
精華 0
積分 68
帖子 68
閱讀權限 250
註冊 2006-7-10
所養英曲名稱:Hin Hin
英曲會員編號:
狗狗性別:Male
狗狗出生日期:2002
狗狗最喜歡:Sleep, eat...
狗狗最討厭:hit him, take a shower
狗狗技能:stole food, to teasing ppl
狗狗性格:lazy, like to eating, enthusiasm
居住地區:North NT
來自HK
狀態 離線
GOOD vet

上2個月,我隻松鼠狗仔 bebe 突然嘔吐及痾血...... 真係嚇死我...
家住北區,就去了粉嶺動物醫院,個女外國人都算幾好,不過好似唔多緊咁... 好閒散... 唔知係咪外國人係咁...
後來驗血+照 x-ray 得知 bebe 患上尿石問題,雖然做手術,不過因為同時染上牛蜱熱而唔可以即時做手術,需要同 bebe 插喉放尿,及吊鹽水... 好麻煩... 需要住院...
後來得知在旺角有24小時服務的動物醫院後,我們決定帶 bebe 到旺角動物醫院,遇上很好的 vet -- Dr. Harris Chow,佢好細心,好認真,好有耐心咁講解我們知,至少佢都係華人會講中文,容易溝通,係佢幫我 bebe 做手術。
成個 week 出入醫院,如果佢當日有當值都會講解 bebe 當時的情況,都幾好ga...
之所以覺得佢認真,因為在 bebe 治療其間,佢都好表情好嚴肅,到可以接 bebe 回家時個vet才有笑容。
家陣 bebe 飲多了水,要食特別的糧,去多了厠所。而個條 4-5吋長的傷口,拆完線後已經唔多覺眼啦,bebe 又再活潑咁跑來跑去啦。
2007-6-14 05:34 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

mon (芒)
英曲導師

UID 390
精華 0
積分 405
帖子 413
閱讀權限 250
註冊 2006-4-27
所養英曲名稱:cookie(陳曲肥)+CoCo(陳可可)
英曲會員編號:390
狗狗性別:F
狗狗出生日期:Cookie:28-2-2001 CoCo:29-8-2008
狗狗最喜歡:Cookie&COCo:食
狗狗最討厭:Cookie:主人隻腳 CoCo:口罩
狗狗技能:Cookie:轉身 CoCo:嗲
狗狗性格:Cookie:鐘意人多過狗 CoCo:過度活躍
居住地區:Fanling
來自Cookie:SPCA CoCo:送贈
狀態 離線
bebe早日康復!
bebe運氣真好,可以遇到好vet
我家住粉嶺,也到過你指的動物醫院,
現在情願乘Taix到第二間動物醫院
就知佢地.......

http://cookiemon_y.mysinablog.com/陳曲肥手記
http://www.fotop.net/jellypetphoto/jellypetphoto83
2007-6-14 06:29 PM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
粉嶺動物醫院好差架..D服務又差..成日要人CHECK呢樣CHECK o個樣..
明明唔係o個種病都要check..

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2007-6-14 07:27 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

mon (芒)
英曲導師

UID 390
精華 0
積分 405
帖子 413
閱讀權限 250
註冊 2006-4-27
所養英曲名稱:cookie(陳曲肥)+CoCo(陳可可)
英曲會員編號:390
狗狗性別:F
狗狗出生日期:Cookie:28-2-2001 CoCo:29-8-2008
狗狗最喜歡:Cookie&COCo:食
狗狗最討厭:Cookie:主人隻腳 CoCo:口罩
狗狗技能:Cookie:轉身 CoCo:嗲
狗狗性格:Cookie:鐘意人多過狗 CoCo:過度活躍
居住地區:Fanling
來自Cookie:SPCA CoCo:送贈
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 波比媽 於 2007-6-14 07:27 PM 發表
粉嶺動物醫院好差架..D服務又差..成日要人CHECK呢樣CHECK o個樣..
同意!同意!總之要你使多D$$$$啦

http://cookiemon_y.mysinablog.com/陳曲肥手記
http://www.fotop.net/jellypetphoto/jellypetphoto83
2007-6-14 07:35 PM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

大隻mike (聰)
英曲高中生

UID 504
精華 0
積分 151
帖子 149
閱讀權限 250
註冊 2006-6-3
所養英曲名稱:mike
英曲會員編號:625
狗狗性別:m
狗狗出生日期:??
狗狗最喜歡:我
狗狗最討厭:我不在家
狗狗技能:好似冇乜^^
狗狗性格:勁痴身
居住地區:fanling
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 波比媽 於 2007-6-14 07:27 PM 發表
agree呀,呀mike都唔知比佢地搵過幾多錢,成間野得1個vet好d,都好似冇做lu
而家有咩樹都去上水維多利亞,我隻北京啱啱先係上水做完割眼手術,都幾好呀,免費比佢留院1晚

$500蚊,比人打獲甘>.<
2007-6-15 01:04 AM#5

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
你隻北京咩事啊??要做割眼手術..
佢而家點啊??

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2007-6-15 01:48 AM#6
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

英曲小學生

UID 646
精華 0
積分 68
帖子 68
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狗狗技能:stole food, to teasing ppl
狗狗性格:lazy, like to eating, enthusiasm
來自HK
狀態 離線
係咩?? 個間粉嶺動物醫院真係咁差咩??
之前我在網度睇到d人話幾好 ga... 雖然,睇完我都唔夠佢好...
維多利亞我都有去過,都係麻麻地 jar bor...
個老外 vet 都唔敢掂我隻曲... 個次我隻軒軒耳仔有問題...
2007-6-15 03:23 PM#7

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
bebe好番就好啦. 遇到好vet應該要讚楊一下o既

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2007-6-15 04:31 PM#8

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 hinbee 於 15/6/2007 15:23 發表
係咩?? 個間粉嶺動物醫院真係咁差咩??
之前我在網度睇到d人話幾好 ga... 雖然,睇完我都唔夠佢好...
維多利亞我都有去過,都係麻麻地 jar bor...
個老外 vet 都唔敢掂我隻曲... 個次我隻軒軒耳仔有問題...
Touch wood 大吉利是先....... 你住粉嶺下次如果你D寶貝要去打針

你可以試下去呢間, 上水北區動物診所搵蕭醫生

我三隻寶貝都係去呢間睇

http://www.northernanimal.com.hk/

2007-6-15 08:40 PM#9

英曲小學生

UID 646
精華 0
積分 68
帖子 68
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2007-6-15 20:40 發表

Touch wood 大吉利是先....... 你住粉嶺下次如果你D寶貝要去打針

你可以試下去呢間, 上水北區動物診所搵蕭醫生

我三隻寶貝都係去呢間睇

http://www.northernanimal.com.hk/
reli??
我本身未去過呢間 ar...
不過,我 ar 妹有個 fd 隻狗在上水北區動物診所睇完,佢隻狗死了...
後來就嘈佢地,佢地都話賠錢叫我ar妹個fd 唔好告佢地... 因為真係佢地出了錯...
不過我ar妹個fd最後都無收過佢地既賠償費。
2007-6-15 11:37 PM#10

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 hinbee 於 15/6/2007 23:37 發表

reli??
我本身未去過呢間 ar...
不過,我 ar 妹有個 fd 隻狗在上水北區動物診所睇完,佢隻狗死了...
後來就嘈佢地,佢地都話賠錢叫我ar妹個fd 唔好告佢地... 因為真係佢地出了錯...
不過我ar妹個fd最後 ...
吓........有d咁既事, 係邊個醫生呀?

幾耐之前既事呀 ?

2007-6-15 11:44 PM#11

kanandy (水爸 Andy)
英曲大學生

UID 1054
精華 0
積分 263
帖子 262
閱讀權限 250
註冊 2006-10-12
所養英曲名稱:亞水、肥水
英曲會員編號:619
狗狗性別:女
狗狗出生日期:08-06-2003
狗狗最喜歡:零食、去街、攬住我訓
狗狗最討厭:獨留在家
狗狗技能:sit、hand、stay、down、come
狗狗性格:細膽、緊張、嬌嗲
居住地區:大埔
來自H.K
狀態 離線
回復 #10 hinbee 的帖子

唔係嘛 你...唔...好...嚇...我...呀 我水水係呢度睇開o架

2007-6-16 12:43 AM#12

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 kanandy 於 16/6/2007 00:43 發表
唔係嘛 你...唔...好...嚇...我...呀 我水水係呢度睇開o架
唔洗驚......我三寶同水水都好健康  放心 放心

蕭醫生同三寶睇咗五六年 做過幾次大手術 我對佢好有信心

2007-6-16 01:12 AM#13

英曲小學生

UID 646
精華 0
積分 68
帖子 68
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自HK
狀態 離線
真事來ga... 所以個陣先無去北區呢間...
詳情我都唔記得啦,希望家陣佢呢間唔會再有呢d事發生啦...
咁你們睇開,又覺得好,就繼續睇law,我相信都係個別事件o者~
2007-6-18 11:59 AM#14

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 hinbee 於 18/6/2007 11:59 發表
真事來ga... 所以個陣先無去北區呢間...
詳情我都唔記得啦,希望家陣佢呢間唔會再有呢d事發生啦...
咁你們睇開,又覺得好,就繼續睇law,我相信都係個別事件o者~
嗯.......唔該晒

你"果陣"既意思大概係幾時呀 ? 我都好想知呢件事 , thx!

2007-6-18 12:45 PM#15

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.084417 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-30 09:13 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver