PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 22  1/2  1  2  > 

標題: Pets Central 24小時寵物醫院  

jimmy237 (Jimmy)
英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
註冊 2006-3-29
所養英曲名稱:班班
英曲會員編號:
狗狗性別:F
狗狗出生日期:1-25-05
狗狗最喜歡:被人摸肚,喜歡同人玩
狗狗最討厭:被狗吠,狗糧,唔喜歡同狗玩
狗狗技能:跳圈,遞手
狗狗性格:斯文,溫柔
居住地區:黃大仙
Pets Central 24小時寵物醫院

請問各位有沒有去這間寵物醫院做過絕育手術?
我剛問過價錢,他們收費都唔係貴好多同非牟利差不多, 又唔使狂打電話去book,只需3日前通知就可以.
我想帶班班去d間做, 所以想問下各位有無試過係d間醫院做過手術或打過針, 個醫生好唔好?

Pets Central
24小時寵物醫院
旺角通菜街189-191號地下 (地鐵太子站B2出口)即紅蘿蔔舊址
Tel: 2309 2139
www.pets-central.com
2007-5-26 12:10 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Jade
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung
我聽朋友講佢哋有位外藉男醫生幾好架 ,

不過我唔記得佢叫咩名

2007-5-26 12:15 PM#2

英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
英曲會員編號:
剛剛我屋企人帶左班班去做絕育, d間醫院話要吊鹽水同止痛針, 又叫話要打心思蟲針.
醫生話吊鹽水會好D,安全D, 請問你地D狗狗係唔係都要吊鹽水架, 吊一吊又幾百元, 係唔係個醫生唔尊業呢? 所以佢想安全計.嘩............
2007-6-29 12:18 PM#3

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
我兩隻野desex都冇吊鹽水,打止痛針..只係打左一枝麻醉針..連止痛藥都冇架..
心虫針好多醫生都唔建議打架..食藥好過..
點解呢個醫生咁煩既咩都話要打..??

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2007-6-29 12:47 PM#4
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
心絲虫食葯好過打針..我三隻狗絕育都唔使吊鹽水喎..只係打麻醉針咋..做完有幾日消炎葯食..其餘乜都無

2007-6-29 01:11 PM#5

英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
英曲會員編號:
是否比佢地騙了?
2007-6-29 01:29 PM#6

英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
英曲會員編號:
班班做完絕育返來了, 但我見佢無心機, 又唔食野, 又唔飲水, 只係打冷震.
見到都心酸, 我有少少後悔, 但為佢心好痛都要.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
2007-6-29 09:30 PM#7

Boy媽咪 (Jessica)
英曲大學生

UID 1137
精華 0
積分 221
帖子 228
閱讀權限 250
註冊 2006-10-29
所養英曲名稱:BOY
英曲會員編號:
狗狗性別:m
狗狗出生日期:17/5/2004
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:梳毛
狗狗技能:乞食
狗狗性格:活潑, 怕事
居住地區:將軍澳
來自香港
狀態 離線
班班個燈罩係咪過大呀? 好似飲唔倒水喎!
小心烏蠅呀! 佢地會在傷口產卵, 又會有蛆蟲, 記得開冷氣俾班班, 大熱天時, 帶住個燈罩好熱架!
祝早日康服!!

http://hk.myblog.yahoo.com/jessicachuen/
2007-6-29 09:48 PM#8
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

小狗
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔
請問點解心絲虫食葯好過打計O既? 我3隻仔都係打針架噃?

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2007-6-29 11:10 PM#9

wallis
英曲班主任

UID 717
精華 0
積分 669
帖子 672
閱讀權限 250
註冊 2006-7-29
所養英曲名稱:津津
英曲會員編號:
狗狗出生日期:6-12-06
狗狗最喜歡:食野,咬咬,去街街,跑草,我地陪住佢
狗狗最討厭:戴口罩,得自己一個係屋企
狗狗技能:sit,唔准郁,左手右手,執玩具
狗狗性格:嗲,熱情
居住地區:YUEN LONG

QUOTE:
原帖由 jimmy237 於 2007-6-29 09:30 PM 發表
班班做完絕育返來了, 但我見佢無心機, 又唔食野, 又唔飲水, 只係打冷震.
見到都心酸, 我有少少後悔, 但為佢心好痛都要.
見到班班做完絕育個樣,同埋聽到你咁講,我都好驚遲d津津做完之後都會係咁呀!真係好心痛!祝班班早日康復!

永遠懷念我最疼愛的B女女
2007-6-29 11:38 PM#10

wing
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
註冊 2006-3-14
所養英曲名稱:cooky
英曲會員編號:581
狗狗出生日期:oct 2005
狗狗最喜歡:eat and play
狗狗最討厭:cut nails, touch ears
狗狗技能:sit, down, crawl, hand, give me five/ten, jump
狗狗性格:active
居住地區:TP
來自http://cooky050407.mysinablog.com/
狀態 離線
祝班班早日康復

甜美笑容

2007-6-29 11:47 PM#11

wing
英曲講師
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
註冊 2006-3-14
所養英曲名稱:cooky
英曲會員編號:581
狗狗出生日期:oct 2005
狗狗最喜歡:eat and play
狗狗最討厭:cut nails, touch ears
狗狗技能:sit, down, crawl, hand, give me five/ten, jump
狗狗性格:active
居住地區:TP
來自http://cooky050407.mysinablog.com/
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小狗 於 2007-6-29 11:10 PM 發表
雖然我唔知道點解食藥好過打針,不過,我有個朋友,帶隻狗狗去打心絲虫針,但係診所同狗狗旁重果陣出錯,用藥嘅份量少左...

甜美笑容

2007-6-29 11:49 PM#12

Janice
版主

UID 4503
精華 0
積分 686
帖子 745
閱讀權限 250
註冊 2007-5-22
所養英曲名稱:Coffee & Cobo
英曲會員編號:623
狗狗性別:女
狗狗出生日期:31/05/1995 & 19/10/2007
狗狗最喜歡:食,訓,游泳,主人按摩
狗狗最討厭:無人係屋企(怕靜,怕黑,怕打雷)
狗狗技能:唱歌,打鼻鼾
狗狗性格:活潑,開朗, 什麼都吃
居住地區:ShamShuiPO
來自朋友
狀態 離線
都唔使咁擔心, 祝佢早日康復,個頭罩太大,佢會唔會飲唔到水
2007-6-30 12:18 AM#13

小狗
英曲講師

UID 517
精華 0
積分 1652
帖子 1651
閱讀權限 250
註冊 2006-6-8
所養英曲名稱:仔仔(大哥哥), Coffee(細佬), Mocha(細細佬)
英曲會員編號:590
狗狗性別:我地都係男孩子
狗狗出生日期:1996/2/14, 2004/6/10, 2006/2/28
狗狗最喜歡:食同去街街
狗狗最討厭:俾人鬧
狗狗技能:sit, hand, 請請
狗狗性格:平凡是福, 可造之材, 精靈醒目
居住地區:大埔

QUOTE:
原帖由 wallis 於 2007-6-29 11:38 PM 發表

見到班班做完絕育個樣,同埋聽到你咁講,我都好驚遲d津津做完之後都會係咁呀!真係好心痛!祝班班早日康復!
你唔使咁担心0既, 同狗狗做絶育, 係對狗狗好架

我最愛的仔仔,BeBe
,
大頭仔Coffee同細細佬Mocha
2007-6-30 12:32 AM#14

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
Pets Central ?! 唔好搵佢地啦....

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2007-6-30 12:41 AM#15

Janice
版主

UID 4503
精華 0
積分 686
帖子 745
閱讀權限 250
註冊 2007-5-22
所養英曲名稱:Coffee & Cobo
英曲會員編號:623
狗狗出生日期:31/05/1995 & 19/10/2007
狗狗最喜歡:食,訓,游泳,主人按摩
狗狗最討厭:無人係屋企(怕靜,怕黑,怕打雷)
狗狗技能:唱歌,打鼻鼾
狗狗性格:活潑,開朗, 什麼都吃
居住地區:ShamShuiPO
來自朋友
狀態 離線
點解,你被人搵個笨
2007-6-30 12:45 AM#16

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 小狗 於 29/6/2007 23:10 發表
我三隻寶十年以嚟都係打心絲虫針,但係今年都轉咗食心絲虫葯,小狗你呢個問題我都問過vet

佢話打針既好唔好處係因為打心絲虫針係因應打針當日既體重嚟落葯既,

所以如果狗狗喺一年內體重有大改變, 咁打咗既心絲虫針可能會唔夠葯力,

第二樣就係(而家講番應該係大約兩年前)地點好似係澳洲一隻半年效力既心絲針出咗事,

(並唔係我哋香港而家打既一年期針葯)當時為一隻狗狗注射后, 狗狗突然粹死。

我所知就係咁多嘞 .........

2007-6-30 12:49 AM#17

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
上次原本同星仔去珍禽異獸診所打心虫針.但醫生話佢地呢間係唔主將打針既.要打就叫我自己去搵第二間打針
仲話曾經有狗打左心虫針而心臟衰竭..因為狗年紀漸漸長大.唔係每隻狗心臟都承受得到支針葯喎
加上外國有心虫針葯出了問題引致狗打左後有危險而要回收
聽到以上消息後.我三隻狗都食葯而不打針了

2007-6-30 11:09 AM#18

英曲導師

UID 292
精華 0
積分 532
帖子 523
閱讀權限 250
英曲會員編號:
昨晚都無嘜點叫! 只係間唔中享幾聲, 今朝起身佢食左好多野, 因為昨晚返來無食野,所以肚餓得多.
同今朝喂藥比班班吃時,發覺都有問題, 因為有隻藥係要比1/2 份量, 但那藥丸是膠囊的,一分開D粉就散曬, 同有隻是液體要用針筒唧D份量出來, 但支藥是滴眼藥水頭, 禁我點用支針筒唧份量呀! 佢應該要用個樽仔裝先至係架.
我問佢點解要吊鹽水, 佢又話因為血壓較低, 但又話佢偏肥,都唔知邊樣真.
2007-6-30 11:20 AM#19

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
膠囊葯丸你可以倒出來..分一半..用肉類包住就咁餵佢食
滴管葯水..通常佢會話比你知..一管有幾多CC..例如一管5CC...每次2.5CC既話..你咪比半滴管佢食囉.
再唔明份量..你應該打電話去問姑娘或醫生..千祈唔好比過量呀

2007-6-30 08:55 PM#20
 22  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.080192 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-16 07:47 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver