PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 請問白內障  

dirty
英曲預備班

UID 2101
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 250
註冊 2007-2-28
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
請問白內障

有個朋友既西施雙眼白內障(6歲),想問大家
有冇好醫生介紹,同大約幾多錢呢.
希望不會太貴.
2007-5-4 03:22 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Sue
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線
太平道寵物診所有位周醫生係眼専科 (tel no. 2760-1330),價錢方面就不大淸楚。

2007-5-4 09:29 AM#2

小肥 (kam)
英曲硏究生

UID 361
精華 0
積分 367
帖子 367
閱讀權限 250
註冊 2006-4-18
所養英曲名稱:小肥
英曲會員編號:361
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2000年7月14日
狗狗最喜歡:食, , 玩
狗狗最討厭:剪pat pat 毛
狗狗技能:食, 扮彊師跳
狗狗性格:刁蠻公主
居住地區:青衣
來自大埔
狀態 離線
我肥肥5歲就開始有喇
醫生建議唔好做手術,
佢話做左都會再有,
佢又話奇係用嗅覺的
所以唔做都可以
我都擔心左好幾年架喇
2007-5-4 12:52 PM#3
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

dirty
英曲預備班

UID 2101
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
多謝大家意見啊.
我會轉告牠主人的,多謝大家.
2007-5-4 05:17 PM#4

rbearbear (rbearbear)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
註冊 2006-4-18
所養英曲名稱:Kobe & Lola
英曲會員編號:570
狗狗性別:Kobe: 公公 Lola: 老奶奶兒孫滿堂
狗狗出生日期:2004/不詳
狗狗最喜歡:Kobe: 出街,瞓o係床上望住車來車往 Lola: 出街,
狗狗最討厭:吸塵機,剪指甲
狗狗技能:出街, ball ball, sit, hand hand
狗狗性格:為食又貪玩
居住地區:西貢區
來自Kobe王國
狀態 離線
Lola一番尼我地屋企就有白內障, vet話狗狗年紀大咗就好容易有.唔需要食藥同做手術.lola好快就適應到新屋企....有時我都忘記咗佢有白內障潻

我係Kobe王子, 係集萬千寵愛在一身o既幸福小Be!
仲有子女遍天下o既Lola, 而家奉旨享福歎世界!

2007-5-4 05:30 PM#5
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗性別:女
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
白內障其實係冇得醫的, 只可以食一d 抗衰老的藥比佢食, 等佢唔會惡化得太快.

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2007-5-6 01:34 AM#6
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

cool
英曲BB班

UID 842
精華 0
積分 13
帖子 13
閱讀權限 250
註冊 2006-8-22
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:

QUOTE:
原帖由 Elaine@傻嘉媽咪 於 2007-5-6 01:34 AM 發表
白內障其實係冇得醫的, 只可以食一d 抗衰老的藥比佢食, 等佢唔會惡化得太快.
其實白內障係有得醫,如果視網膜正常的話,係可以做手術,最好由眼專科做,但主人是否願意用$15000-20000去幫狗狗做手術,【only one eye】而且要承擔麻醉風險!
而香港暫時無眼專科獸醫,外國眼專科大約每4-6個月回來香港為有須要狗狗做手術。
香港獸醫診所有請外國獸醫來香港做手術得幾間:
1.太平道寵物診所
2.跑馬地診所
3.香港獸醫診所
你可嘗打去診所打聽一

除此之外,的確有d獸醫對眼睛有興趣,也跟眼專科學過麊疑~醫,也會幫狗狗做手術,可以收費平d,但成功率就唔清楚。
香港獸醫有這個白內障設備的:
1.太平道寵物診所〔周醫生)
2.徐正雄診所〔DR Chan女人薄^

你也可以打去問問
2007-5-8 04:32 PM#7

dirty
英曲預備班

UID 2101
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:

QUOTE:
原帖由 cool 於 2007-5-8 04:32 PM 發表

其實白內障係有得醫,如果視網膜正常的話,係可以做手術,最好由眼專科做,但主人是否願意用$15000-20000去幫狗狗做手術,【only one eye】而且要承擔麻醉風險!
而香港暫時無眼專科獸醫,外國眼專科大約每 ...
好詳細呢,多謝您.
我會轉告他的.
2007-5-8 07:07 PM#8

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.056862 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 03:51 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver