PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 再見,主人 (mp3)  

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
再見,主人 (mp3)

希望大家晤好因為99的生病....衰老....唔乖...咬人而放棄他

一位填詞人寫出一首讚人熱淚的歌詞,聽了之後真的喊了,
希望愛寵物的大家也去反省,轉貼比大家聽下,好感動.
"當你打我時請記得,我其實擁有可以咬碎
你手骨的尖銳牙齒,我只是選擇不咬。"

"只因無論你怎樣對我,我也永遠愛著你."

"Remerber before you hit me that I have teeth
that could easily crush the bones of your hand,
but that I choose not to bite you."

[mu]http://www.pfhouse.net/mp3/raypet.mp3[/mu]

DOWNLOAD HERE

唱:風風

調寄:你有心 新詞:再見,主人 by孤泣

於那別離當日 深深不忿
原因很不甘心 對我的處分
趕我入窮巷內 悲劇發生
留低家中印滿的腳印

永遠記得 當天擁我入懷最愛是誰
還為我 添新冬天衣裳跟我睡
我記得 在當初我時常犯錯 沒規矩
打我同時 亦像痛心裡

從前你開心 或是你躺淚
亦伴你走 孤獨與空虛
聽著你 說再不會為誰
全程 來投入愛誰

然而你最終 又為愛躺淚
亦願再交出熱血之軀
躺於你倆腳間
我默默靜觀伴隨
然後你 最愛說我未曾失去

當你為求安定 開始捨棄
留低家中不想理我生與死
當你另謀生活 只為自己
從此開始對我不客氣

臨行我最終 亦未說保重
但願我可多留半分鐘
等待我 再次得到認同
期待 還能被縱容

原來我已經 像石塊不動
沒力氣講 只能放心中
身在這冷氣室
那藥力續漸地溶入血管中
你的每秒記憶 氣味及熟識面容
陪著我 似變了我現場觀眾

臨行我最終 亦未說保重
但願我可多留半分鐘
等待我再次得到認同
期待還能被縱容

隨時間結束 未為我感動
亦願你跟家人再相擁
你的每串記憶 氣味及熟識面容
陪著我 似你到了現場相送

鳴謝你 過往你亦為我心痛

原著英文版 作者:Jim Willis 中文版翻譯:倪震
http://www.lwoavie.com/pet.htm

p.s. copy from hkpet.net

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2007-4-6 11:46 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

531elmo
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:
應該放向d買賣狗隻既網站, 等d想買狗既人去買之前諗清楚
2007-4-7 12:07 AM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

wing
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
註冊 2006-3-14
所養英曲名稱:cooky
英曲會員編號:581
狗狗性別:m
狗狗出生日期:oct 2005
狗狗最喜歡:eat and play
狗狗最討厭:cut nails, touch ears
狗狗技能:sit, down, crawl, hand, give me five/ten, jump
狗狗性格:active
居住地區:TP
來自http://cooky050407.mysinablog.com/
狀態 離線
好感人呀..

甜美笑容

2007-4-7 12:10 AM#3

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
原來我已經 像石塊不動
沒力氣講 只能放心中
身在這冷氣室
那藥力續漸地溶入血管中
你的每秒記憶 氣味及熟識面容
陪著我

呢段歌詞多感動....令我諗番因為心漏病發而要安樂死嘅妹妹......雖然係咁....我都好唔捨得....唔知自己做呢個决定錯定對...點解...而家d人郁d就唔要d狗...去啪針....你地咁做過到自己良心嗎?

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2007-4-7 12:27 AM#4

tammy (月希媽媽)
版主

UID 1111
精華 0
積分 1472
帖子 1469
閱讀權限 250
註冊 2006-10-24
所養英曲名稱:托托coco威威綿綿飛飛
英曲會員編號:595,594,596,597,630
狗狗性別:2囝3囡
狗狗出生日期:托2月3,coco6月14,威+綿1月17,飛7月29
狗狗最喜歡:食、去街街
狗狗最討厭:冇得落街
狗狗技能:俾手手,接狗鉼
狗狗性格:乖
居住地區:WTS
聽完首歌忍唔住   

"只因無論你怎樣對我,我也永遠愛著你."
主人對自己狗兒有膽作出這樣的承諾嗎?

曲曲家庭

2007-4-7 01:07 AM#5

joyce815815 (joYCE)
英曲大學生

UID 1099
精華 0
積分 279
帖子 281
閱讀權限 250
註冊 2006-10-21
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:11月18號同1月幾
狗狗最喜歡:去街街
狗狗最討厭:bb唔鐘意狗仔吠,仔仔就唔鐘意俾人剪腳底毛
狗狗技能:bb,give me five,仔仔識請請,roll,bang等等
狗狗性格:2個都鐘意同人同狗仔挽
居住地區:大埔
好感動呀.....
希望齯H諗清諗楚先帶狗狗返家.......
真係唔明齯H話唔養就唔養,冇感情ga...

我會永遠懷念bb,同時我會把對佢既愛放係仔仔同其他動物上!
2007-4-7 03:56 PM#6

David
英曲高中生

UID 27
精華 0
積分 160
帖子 160
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Fi Fi
英曲會員編號:
狗狗性別:F
狗狗出生日期:Jan 15, 2004
狗狗最喜歡:食, 玩
狗狗最討厭:home alone
狗狗技能:hand, sit, stay
狗狗性格:樂天,妒忌心重
居住地區:大埔
來自大埔
狀態 離線
一個字~~~正
2007-4-8 12:13 AM#7

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
好感動..我copy去pugmart

2007-4-8 12:44 PM#8
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

福福
英曲小學生

UID 8627
精華 0
積分 42
帖子 42
閱讀權限 250
註冊 2008-3-16
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
感人   感人    感人    感人     感人
2008-10-5 01:00 PM#9

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.080293 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-5 04:10 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver