PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 動物醫療中心 (旺角)  

Jade
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung
動物醫療中心 (旺角)

【轉 貼】

話說我朋友既屋企人俾左豬肉俾隻狗- Jason食(我朋友唔知),點知 Jason肚痾,屋企人再俾正露丸+ 保濟丸 Jason食,之後 Jason食咩吐咩,情況好差,然後我朋友先知屋企人亂咁黎,之後佢打俾我,問我旺角邊間獸醫診所好,我話我唔知旺角邊間好,叫佢不如去我去開個間,不過係灣仔,然後佢話如果係灣仔既話佢都有一間覺得好,不過佢話想去旺角,然後我就因為睇過大埔個間動物醫療中心,而且幾好,所以我諗住旺角哩間都可能 okay既,叫佢試下,點知真係蹱正間咁衰 ……

Jason 入院期間,醫生話Jason要留院吊鹽水,第二日倒,話 Jason冇咩好轉,而且吐一 d黑色野,唔知佢個胃有咩,要做開刀手術,埋單要 $6000,但係當時仲未做手術,手術另計,我朋友 check單,見倒 Jason住院唔夠兩日既時間,佢地同 Jason打左 16枝針,朋友問姑娘,有咩針係可以打成16 枝咁多,而且一枝收費百幾蚊,個姑娘答,d藥係止痾吐用,仲話唔會每打一枝針都俾一次電話俾主人,問主人打唔打,又話佢地 d醫生好有職業操手,唔會亂打針,係有需要至打,

朋友真係冇咩好講,因為始終冇當場指正。然後朋友再問係咪真係有打麻醉藥,因為 Jason 好乖,跟本冇必要打麻醉藥,而且我朋友o係 Jason打麻醉藥個時都係度, Jason 個樣一d都唔似打左麻醉藥, Jason仲識大聲吠叫我朋友,而且精神狀況一 d都唔似打左,但係都係公說公婆說婆,已經過左一段時間,都係冇得好嗌。

後來朋友再話我知,佢地一晚住院係 $500,我聽倒個時真係覺得好過份,屈錢屈到咁,我未聽過要 $500一晚, $250就差唔多。

後來我朋友攞住張單去佢話朋友開既灣仔診所,個醫生話 d針似係 "dum"証而打,如果佢個度收$6000 ,哩度收佢一半Jason 就可以好番啦,而且哩個醫生話Jason 有段腸紫色,雖然仲未知咩事,但係如果唔清唔楚用打針黎影響Jason 腸既活動,Jason好容易會爆腸,醫生仲幫 Jason攞左 d細胞去外國化驗,睇下咩事,而且醫生仲話,旺角哩間診所,醫生流失量大,好另人懷疑佢地係咪屈完畢錢就走人。

好采尋日 Jason主人( 我朋友) 話佢好番好多,而家Jason肯食,仲精神左好多,希望 Jason快 d好番,其實 Jason係我朋友領養番黎,Jason 以前個主人養左佢三年唔要佢,輾轉間我朋友收養左Jason ,真係好希望Jason 唔好再面對冇良心既人類,無良既「人」唔好再因為私利對小動物下手,「旺角勝利道 16號D 地下:動物醫療中心」,請大家千萬小心哩間好有可疑所謂既動物診所,盡可能唔好帶你既小動物去診療!

2007-1-26 01:02 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Jade
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
呢間嘢出名係黑名, 大約半年前都上晒生果日報,

呃人醫死狗佢出晒名架啦!!!

隻牧羊喺呢間嘢(動物醫療中心)住咗兩日半埋單$6000, 仲要乜都無做過, 仲唔肯借x-ray既底片比狗主拎另外一個vet度(其他診所通常係比按金就會借張片比你) 護仕態度極串

我都有問過我自己個vet有關果16枝針既問題,vet話呢d針葯應該係打入鹽水袋, 唔係直接打落狗狗身上,d針好似平時食葯咁例如有三種葯, 咁即係等如三枝針, 咁一日三次咪一日打咗九針囉, 而呢間嘢每枝夠胆收人80蚊. 再收狗狗留院費一日$480, 仲有咩鹽水120包(佢用咗好多包), 咩鹽水袋200蚊個, 總之好多好多收費, 仲成日兇你朋友叫你朋友唔好帶狗狗走, 話狗狗有事咩負責咁, 簡直廢話。

咁我都有問過自己個vet咁如果in case你哋係會點收費, 佢話收咗留院費呢d普通針葯係唔會再收費。

牧羊狗狗後嚟係入咗上水既北區動物診所蕭醫生度留醫, 應該尋日已經出咗院

2007-1-26 01:02 AM#2

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
呢間仆街野..係安健旺角分店..醫瓜我隻狗..

2007-1-26 04:08 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
呢個主人中呢間仆街嘢招都係因為係養狗狗初哥

比佢昆咗六仟蚊真係慘

2007-1-26 09:45 PM#4

qqdog (queenie & mike)
版主
我有一個毛茸茸的國度

UID 23
精華 0
積分 610
帖子 649
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Brandy + 喜力仔
英曲會員編號:297
狗狗出生日期:8 Dec 1992 / 15 Dec 2005
狗狗最喜歡:食o野
狗狗最討厭:你抺o左佢o的尿尿
狗狗技能:開門入籠飲水
狗狗性格:傻奸奸
居住地區:將軍澳
來自將軍澳的 No. 297
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2007-1-26 04:08 PM 發表
呢間仆街野..係安健旺角分店..醫瓜我隻狗..
係呀, 呢間係安健, 成日用埋晒o的唔同o既名掩人耳目!!
elsa, 我同你一樣遭遇, 3年前醫死我隻狗
我之後寫信去獸醫管理局告佢 (當然告唔入), 告完之後個仆街醫生仲去報警, 反告我偽造文件俾獸醫管理局!! 呢o的咁冇陰德o既人 & 診所, 等天收

我有一個毛茸茸的國度@http://brandy9.mysinablog.com
2007-1-26 11:21 PM#5
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
我仲大獲啦..醫死我隻狗個醫生..我在香港註冊獸醫網..居然搵唔到佢個名..即係話佢未註冊學人卦牌行醫呀...

2007-1-27 08:50 PM#6

531elmo
版主

UID 1090
精華 2
積分 1602
帖子 1573
閱讀權限 250
註冊 2006-10-19
所養英曲名稱:elmo
英曲會員編號:371
狗狗性別:F
狗狗出生日期:2003/5/31
狗狗最喜歡:食野 + 作反
狗狗最討厭:呀媽鬧
狗狗技能:扮死狗
狗狗性格:un 皮又怕死
居住地區:

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2007-1-27 20:50 發表
我仲大獲啦..醫死我隻狗個醫生..我在香港註冊獸醫網..居然搵唔到佢個名..即係話佢未註冊學人卦牌行醫呀...
佢咁樣都唔可以告佢咩~ 咁無良~
2007-1-27 09:59 PM#7

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
你有你告...佢地只作內部調查..最多炒左個醫生..又走去第二間診所做..跟本寵物法例存有漏洞..防不勝防...投訴後部門最多叫醫生寫一份醫療報告作交代..寫到天花龍鳳亂作野..最後投訴部門信醫生多過信狗主囉..好多時都不了了知..除非係李超人...大疊銀紙告到佢甩褲..

2007-1-28 11:42 AM#8

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線
衰人自有天收!
2007-2-9 09:42 PM#9

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 Hinckley 於 9/2/2007 21:42 發表
衰人自有天收!
yes,

我今晚見到牧羊仔主人既妹妺,

佢話jason而家好番好多嘞...........

2007-2-10 01:32 AM#10

英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
狀態 離線

QUOTE:
你有你告...佢地只作內部調查..最多炒左個醫生..又走去第二間診所做..跟本寵物法例存有漏洞..防不勝防...投訴後部門最多叫醫生寫一份醫療報告作交代..寫到天花龍鳳亂作野..最後投訴部門信醫生多過信狗主囉..好多時都不了了知..除非係李超人...大疊銀紙告到佢甩褲..
同意!講醫學上D係獸醫talk得,我]最多只可以話佢]「dum」証或醫死狗,可以做鴷u有將事情post out,話俾其他狗友知,以作提防。都係個句「衰人自有天收」,而且我相信「物極必反」!呢鑨鵅u獸」醫,終有一日會出事。
2007-2-10 01:54 AM#11

英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
狀態 離線

QUOTE:
我今晚見到牧羊仔主人既妹妺,
佢話jason而家好番好多嘞...........
咁就好啦!Jason一定好快好番,呢度個個都支持佢
2007-2-10 01:57 AM#12

小豆小O (蓮蓮)
英曲硏究生

UID 120
精華 0
積分 342
帖子 347
閱讀權限 250
註冊 2006-1-1
所養英曲名稱:小O
英曲會員編號:548
狗狗性別:女仔
狗狗出生日期:11月11日
狗狗最喜歡:玩波波
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:超活潑同爛訓
居住地區:天水圍
狀態 離線
離晒鋪呀

2007-2-10 02:43 PM#13

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.078639 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-3 01:05 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver