PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 櫻桃眼  

joanna@bb (Joanna)
英曲小學生

UID 455
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 250
註冊 2006-5-20
所養英曲名稱:BB/蘿蔔
英曲會員編號:53
狗狗性別:male/male
狗狗出生日期:28/12/2000;31/12/2005
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:坐,手手,爬, 請請
狗狗性格:高傲
居住地區:將軍澳
櫻桃眼

好慘呀,蘿蔔仔患櫻桃眼,要做手術,醫生話呢種病係英曲常見的,做完唔會返發,不過要等到八月二日先做,因為同時做埋公公手術,而家佢要戴頭罩,以防佢抓眼,希望佢無事..真擔心.
2006-6-26 10:31 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
下..咩係櫻桃眼啊係咩黎架仲要做手術
可唔可以講多d佢而家個情況啊..
anway祝早日康復啊

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2006-6-26 10:33 PM#2
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

英曲小學生

UID 455
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 250
櫻桃眼係第三眼瞼増生,會有一粒肉係眼角,本病多發生於可卡犬和波斯頓犬.病因為瞬膜腺肥大 眼框邊呈現如櫻桃狀 故名櫻桃眼 通常單眼發生 亦會影響到另一眼,我唔識upload相呀,所以俾唔到張相你睇
2006-6-26 10:52 PM#3

Emily (Emily)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
你係我快樂o既來源~ mousse

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Mousse / Sabu
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:18/9/2004, 30/10/2005
狗狗最喜歡:蝦阿媽! 破壞! 出街玩! 食食食!
狗狗最討厭:困籠! 無街去!
狗狗技能:食極都唔飽
狗狗性格:活潑 = 癲?
居住地區:青衣
來自Mousse & Sabu ~ 溫馨的家
狀態 離線
之前有個 post 講過~
唔知幫唔幫到你呢~

http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... =%C4%E5%AE%E7%B2%B4

2006-6-26 10:55 PM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

英曲小學生

UID 455
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 250
謝謝,我而家都決定做手術,不過係怕唔醫生唔知用咩嘢方法做,等我明天打去問下先,同埋醫生話呢個病只有做手術先會醫好,無其他方法.
2006-6-26 11:10 PM#5

heather_hba (Heather Li)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

UID 10
精華 1
積分 6484
帖子 6526
閱讀權限 250
所養英曲名稱:BooBee, Apple
英曲會員編號:16, 434
狗狗性別:男, 女
狗狗出生日期:1 Jan 2002/ 9 Nov 2003
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:boo: 古怪 Apple: 時好時壞
居住地區:shau kei wan
來自HK
狀態 離線
好邪.......3分鐘前我朋友先同我講佢隻poodle cherry eye 番發...
但係又唔想佢做operation.....
(唔好以為佢為$$..佢好錫隻狗ga~)
因為狗狗唔夠一年前做過手術...唔想佢做得咁密...
同埋醫生話可以遲少少先做..佢唔係好 serious...

不過你真係小心呀...
一有chance 佢地就搞自己眼仔....
好勁ga 佢地
2006-6-26 11:15 PM#6

英曲小學生

UID 455
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 250
係呀,所以我幫佢戴燈罩,我都驚呀!你朋友的狗狗係用咩方法,係切除,繨合定係收復?
2006-6-26 11:41 PM#7

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
cherry eyes 係點形成??...遺傳??..發炎.?...可以預防嗎??

2006-6-27 02:50 PM#8
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

英曲小學生

UID 455
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 250
醫生話遺傳機會較多,無得預防
2006-6-27 09:14 PM#9

英曲小學生

UID 455
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 250
我想問下大圍珍禽寵物醫院得唔得架,因為蘿蔔明天會去做眼手術同埋絕育,不過唔係DR.Tiger 做,係Justin做,你地知唔知得唔得架? 好擔心呀!
2006-7-4 07:44 PM#10

abby (abby)
英曲導師

UID 350
精華 0
積分 435
帖子 445
閱讀權限 250
註冊 2006-4-14
所養英曲名稱:妹妹
英曲會員編號:
狗狗性別:女
狗狗出生日期:1996
狗狗最討厭:一個人
狗狗技能:吃
狗狗性格:乖
居住地區:西環
來自hk
狀態 離線
我其中一個呀仔法國老虎也有cherry eye, 但已做了縫合手術, 成2年啦,好彩無事. 但醫生話如果切除會少了淚水分泌, 要滴眼藥水
2006-7-8 09:29 PM#11

英曲小學生

UID 455
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 250
蘿蔔都係做繨合,而家做左啦,但係唔係點解下眼廉跌左落黎
2006-7-9 10:41 AM#12

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joanna@bb 於 2006-7-9 10:41 AM 發表
蘿蔔都係做繨合,而家做左啦,但係唔係點解下眼廉跌左落黎
做無問吓vet點呀?

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-7-9 10:46 AM#13
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

英曲小學生

UID 455
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 250
醫生話要等佢消腫,但都已經五天啦,都好似無咁,我星期六會覆診,到時再睇下點啦!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
2006-7-9 11:22 PM#14

忌廉媽咪 (忌廉媽咪)
版主

UID 122
精華 0
積分 1241
帖子 1289
閱讀權限 250
註冊 2006-1-2
所養英曲名稱:忌廉(細 lo)
英曲會員編號:448
狗狗出生日期:01-09-2003
狗狗最喜歡:食o野
狗狗最討厭:失寵
狗狗技能:扮可憐
狗狗性格:癡媽咪
居住地區:KT
來自香港
狀態 離線
請問是否眼頭粒紅色肉啊?狗狗半歲時都有類似情形,成粒肉忽然腫o左,後來滴眼藥水就冇事,o吾知係咪個種病?好驚。
2006-7-9 11:55 PM#15

heather_hba (Heather Li)
英曲專家

UID 10
精華 1
積分 6484
帖子 6526
閱讀權限 250
所養英曲名稱:BooBee, Apple
英曲會員編號:16, 434
狗狗性別:男, 女
狗狗出生日期:1 Jan 2002/ 9 Nov 2003
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:boo: 古怪 Apple: 時好時壞
居住地區:shau kei wan
來自HK
狀態 離線
但係有d 係本身 dum 左落黎....但係冇問題...
cherry eye 係一舊肉咁ga...

如果眼發炎都有可能會咁...
內面感染左就可能會~但係多素只會流眼水同眼紅...
2006-7-10 12:15 AM#16

abby (abby)
英曲導師

UID 350
精華 0
積分 435
帖子 445
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線
櫻桃眼係有一粒肉係內眼角架
2006-7-14 11:36 PM#17

忌廉媽咪 (忌廉媽咪)
版主

UID 122
精華 0
積分 1241
帖子 1289
閱讀權限 250
註冊 2006-1-2
所養英曲名稱:忌廉(細 lo)
英曲會員編號:448
狗狗出生日期:01-09-2003
狗狗最喜歡:食o野
狗狗最討厭:失寵
狗狗技能:扮可憐
狗狗性格:癡媽咪
居住地區:KT
來自香港
狀態 離線
忌廉怪個次係有一粒紅色肉係眼頭度,個樣好鬼恐怖。
2006-7-14 11:53 PM#18

p4uL1N3 (曲奇MAMI)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 399
精華 0
積分 1100
帖子 1093
閱讀權限 250
註冊 2006-4-30
所養英曲名稱:Cookie
英曲會員編號:600
狗狗出生日期:27-1-06
狗狗最喜歡:Biting and chewing
狗狗最討厭:Me
狗狗技能:Bite Me
狗狗性格:crazy
居住地區:Australia
來自Australia
狀態 離線
咁請問曲奇出世到e家d皮都好dum嫁....會唔會比較容易有櫻桃眼嫁??

我叫白頭曲奇呀! 好易認嫁! 大家好?? 我有個好錫我既MAMI同DADI!!
2006-7-17 09:08 AM#19

abby (abby)
英曲導師

UID 350
精華 0
積分 435
帖子 445
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線
好似唔關眼皮事架,
2006-7-17 09:36 PM#20

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.072005 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-16 03:57 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver