PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 24  1/2  1  2  > 

標題: C U GUYS IN JUL  

Emily (Emily)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
你係我快樂o既來源~ mousse

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Mousse / Sabu
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:18/9/2004, 30/10/2005
狗狗最喜歡:蝦阿媽! 破壞! 出街玩! 食食食!
狗狗最討厭:困籠! 無街去!
狗狗技能:食極都唔飽
狗狗性格:活潑 = 癲?
居住地區:青衣
來自Mousse & Sabu ~ 溫馨的家
狀態 離線
C U GUYS IN JUL

話說今日帶咗 MOUSSE 去睇肥佬...
結果係... 疥癬蟲!

唉! 都唔知點解係咁, 好彩o既係初期, 仲未開始甩毛, 無 sabu 嗰陣時咁嚴重
經時間推斷, 唔會係 sabu 傳染o既, 可能係而家咁o既天氣, 會有好多寄生蟲滋生...

mousse 要一連打4支針, 今日打咗一支, 仲差3支...

所以應該 7月就可以同大家見面, 佢而家雖然咁輕微, 唔知易唔傳染, 但係都係安全至上, 再加上而家咁多 bb 仔 tim

mousse 你要加油呀! 媽媽一定撐你架!

2006-6-5 01:38 AM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
mousse... i miss you so much...
你一定要快d好番呀!!!!!

2006-6-5 02:51 AM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線
點解咁多災多難o架

可憐o既 mousse 今日全日都冇晒心機

2006-6-5 03:11 AM#3
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Emily 於 2006-6-5 01:38 AM 發表
結果係... 疥癬蟲!

唉! 都唔知點解係咁, 好彩o既係初期, 仲未開始甩毛, 無 sabu 嗰陣時咁嚴重
經時間推斷, 唔會係 sabu 傳染o既, 可能係而家咁o既天氣, 會有好 ...
吓....甘大件事
思思 恩 恩之前都有疥癬蟲呀
打左3針....好番.....
mousse你都要努力!

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-6-5 03:17 AM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

wing
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
我要做大佬!

UID 247
精華 0
積分 1452
帖子 1492
閱讀權限 250
註冊 2006-3-14
所養英曲名稱:cooky
英曲會員編號:581
狗狗性別:m
狗狗出生日期:oct 2005
狗狗最喜歡:eat and play
狗狗最討厭:cut nails, touch ears
狗狗技能:sit, down, crawl, hand, give me five/ten, jump
狗狗性格:active
居住地區:TP
來自http://cooky050407.mysinablog.com/
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Emily 於 2006-6-5 01:38 AM 發表
結果係... 疥癬蟲!

經時間推斷, 唔會係 sabu 傳染o既, 可能係而家咁o既天氣, 會有好 ...
我個仔都係呀! 不過,佢應該都幾嚴重喇!因為甩毛都甩得幾勁,琴日打左第二支針,而家好左好多lou.
我地估計係之前帶佢去寵物店(仲要係買佢果間wor)沖涼野黎

甜美笑容

2006-6-5 08:04 AM#5

joejoe
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 11
精華 0
積分 941
帖子 1001
閱讀權限 250
所養英曲名稱:cookie
英曲會員編號:551
狗狗性別:女
狗狗出生日期:4/3/2004
狗狗最喜歡:八卦望街街
狗狗最討厭:吹毛
狗狗技能:食野最叻
狗狗性格:熱情.八卦
居住地區:
mousse 快囍n番...
cookie & 我好掛住你呀

г卦妹cookie
2006-6-5 11:26 AM#6

penguin1212
英曲導師
黃比高-(Cherry&Kenny)

UID 81
精華 0
積分 481
帖子 511
閱讀權限 250
註冊 2005-11-15
所養英曲名稱:黃比高(Penguin)
英曲會員編號:482
狗狗性別:公公 ^.^
狗狗出生日期:12/12/2002
狗狗最喜歡:波波
狗狗最討厭:被人咬狗耳
狗狗技能:最勁幫媽咪搵貓bb
狗狗性格:膽小,裙腳仔
居住地區:Yuen Long Town Park
來自黃"s faMiLy
狀態 離線
陰公lor~
疥癬蟲好痕,而且打個支針好痛tim ar~~

mousse要快d好返ar~

我係黃比高~~ 最愛爸爸,媽咪,還有妹妹貓BB ~~
2006-6-5 11:39 AM#7

coffee@abby
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
my lovely coffee * ^^ *

UID 16
精華 0
積分 580
帖子 1712
閱讀權限 250
所養英曲名稱:coffee tse
英曲會員編號:542
狗狗出生日期:14-2-2005
狗狗最喜歡:出街反,食0野,有客人來.
狗狗最討厭:洗耳,被隔離,抹手仔,唔問就夾硬抱
狗狗技能:set,down,stay,salut,bang,跳圈,跳欄,企身轉,幫人除&a
狗狗性格:唔記仇,活潑,最愛同狗玩
居住地區:
來自將軍澳
狀態 離線
小心傳染比sabu呀..
emliy..不如買肥佬推介的維他命比mousse食啦..
佢成日有皮膚問題..
我都有打算買比coffee食...
2006-6-5 11:48 AM#8

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
咁而家mousse要唔要同sabu隔離啊
7月好快到架乍..我地會等埋你架

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2006-6-5 02:10 PM#9
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

chimil (詹)
英曲專家

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250
所養英曲名稱:Melody
英曲會員編號:529
狗狗出生日期:2004.11.23
狗狗最喜歡:食,,玩
狗狗最討厭:媽媽mug都say no
狗狗技能:發媽媽脾四
狗狗性格:有時open,有時蝦人
居住地區:Sham Tseng
emily:首先祝MOUSSE早日康復
MELODY細個的時候都試過有皮膚病,
都係肥佬搞掂,
所以跟足肥佬的指示做便OK了

等我揾日黎探MOUSSE同SABU先

2006-6-5 02:12 PM#10

keroppi (keroppi)
英曲導師
金比真係好鍾意訓覺~~

UID 216
精華 0
積分 465
帖子 474
閱讀權限 250
註冊 2006-3-8
所養英曲名稱:金比
英曲會員編號:569
狗狗出生日期:2005年大除夕
狗狗最喜歡:咬骨, 癡人
狗狗最討厭:困籠
狗狗技能:反肚, sit, hand, turn
狗狗性格:好動
居住地區:西貢
來自HK
狀態 離線
唔知點樣可以預防疥癬蟲呢?

2006-6-5 03:03 PM#11

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coffee@abby 於 2006-6-5 11:48 AM 發表
小心傳染比sabu呀..
emliy..不如買肥佬推介的維他命比mousse食啦..
佢成日有皮膚問題..
我都有打算買比coffee食...
我本身諗住星期六 OR 日, 帶 MOUSSE 再去打針嗰時買
但係我身邊出現咗位小天使, 佢好好人咁幫我幫咗啦~
真係好感動

我要代 MOUSSE 多謝你呢位小天使呀

2006-6-7 02:57 AM#12

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 波比媽 於 2006-6-5 02:10 PM 發表
咁而家mousse要唔要同sabu隔離啊
7月好快到架乍..我地會等埋你架
要呀~ 我驚會傳染比 SABU...
當日一返到屋企我已經即刻檢查下 SABU, 好彩冇發現有病徵
而家 SABU 一 "R" 耳仔我就驚, 又會再同佢 CHECK 下

2006-6-7 02:59 AM#13

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chimil 於 2006-6-5 02:12 PM 發表
emily:首先祝MOUSSE早日康復
MELODY細個的時候都試過有皮膚病,
都係肥佬搞掂,
所以跟足肥佬的指示做便OK了

等我揾日黎探MOUSSE同SABU先
我對 MOUSSE 有信心!
佢一定可以打低晒D死人疥癬蟲架!!!

多謝你呀~ 詹詹

2006-6-7 03:00 AM#14

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 keroppi 於 2006-6-5 03:03 PM 發表
唔知點樣可以預防疥癬蟲呢?
UM... 我諗真係要 KEEP 住佢哋D皮膚呀!
因為肥佬嗰日都話, 曲架同史立莎係皮膚病o既常客...

尤其潮濕天氣真係要特別小心!

啱啱講嗰d只係我估估下, 我今個星期去覆診o既時候問問有冇方法可以預防先~

2006-6-7 03:03 AM#15

chimil (詹)
英曲專家

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250
所養英曲名稱:Melody
英曲會員編號:529
狗狗出生日期:2004.11.23
狗狗最喜歡:食,,玩
狗狗最討厭:媽媽mug都say no
狗狗技能:發媽媽脾四
狗狗性格:有時open,有時蝦人
居住地區:Sham Tseng
emily:我估應該係肥天使,唔係小天使呀

2006-6-7 06:11 AM#16

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
疥廯虫係點架.....emily可唔可以影mousse果個傷口黎睇下呀...

2006-6-7 02:52 PM#17
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線
非常初期o既疥癬蟲只係痕 (就算有傷口都只係自己"R"損嗰D)
跟住慢慢耳仔圍邊同手肘位o既皮都會變厚 (其實嗰d係蟲嚟架) - mousse 仲未去到呢個地步
再嚴重d, 除咗越嚟越厚外, d 毛就會係咁甩係咁甩 - 嗰陣時 sabu 就係成隻甩毛雞咁啦

個個都話疥癬蟲係好常見o既皮膚病, 所以大家真係要小心d呀! 尤其係潮濕天氣 or 去 pet shop 沖涼等... 而容唔容易被傳染其實都好睇狗狗本身o既抵抗力同皮膚質素~

我上網搵咗張相 (內容有d恐怖) 呢隻狗狗係超級嚴重o既(非典型)疥癬蟲, 所以皮膚變厚已經唔係只係耳仔, 手肘咁簡單,但係咁樣會易睇d~

黃黃綠綠嗰d就係變厚咗嗰d地方~ 好易會 feel 到 >.<

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

2006-6-10 04:51 PM#18

elvin (惡老豆)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
靚仔,靚女,BB,惡老豆

UID 411
精華 0
積分 941
帖子 940
閱讀權限 250
註冊 2006-5-6
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自青衣
狀態 離線
疥癬症

原因:感染疥虫症引起。
會從受感染的狗狗身上,或帶有疥癬虫的狗狗狗用品上受感染。一旦受感染,疥癬虫會不斷繁殖。疥癬虫會鑽入真皮層,在鑽洞同時四處活動,並產卵孵化再鑽洞,故症狀會令狗狗感覺奇癢無比。

症狀:主要在體毛較少的區域,如眼睛、耳朵、臉部和肘踝腕部。
當疥癬蟲寄生後,表皮會出現紅斑疹,灰黃色的痂皮,當然還有上面講的劇癢,之後表皮會脫毛,皮膚變厚,因癢而抓出的二次性皮膚病、、、等等。

治療:
有口服藥或注射,因疥癬蟲的壽命約為三週,故療程不可少於四週,以防尚有虫卵以致病情反覆。

預防:非常簡單亦非常高難度--避免接觸

容易罹患之犬種:所有犬種

特別留意:
疥癬蟲是會由狗狗傳染給人,假如家中狗狗已患上,而飼主的手臂或其他較潮溼悶熱的部位,如腋下、跨下等部位有紅疹,那飼主可能已經被感染了,當然病症沒有狗狗的恐佈,但仍須盡快治療,以免與狗狗不停交叉感染。

在網上和書上找到一些相關資料,希望對大家有幫助!請多多指教!
2006-6-10 06:16 PM#19

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線
我今日問過....... revlution 可以 prevent 疥癬蟲~
但係佢哋話多數都係 bb 狗先易受感染, 到個免疫系統 build up 咗之後, 好少會被感染, 所以大家唔使太擔心~

可能 mousse d 皮膚抵抗力實在太差先會咁

2006-6-11 10:46 PM#20
 24  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.084437 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 02:57 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver