PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 110 狗 兒 瀕 斷 糧 [蘋 果 日 報]  

qqdog (queenie & mike)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
我有一個毛茸茸的國度

UID 23
精華 0
積分 610
帖子 649
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Brandy + 喜力仔
英曲會員編號:297
狗狗性別:男
狗狗出生日期:8 Dec 1992 / 15 Dec 2005
狗狗最喜歡:食o野
狗狗最討厭:你抺o左佢o的尿尿
狗狗技能:開門入籠飲水
狗狗性格:傻奸奸
居住地區:將軍澳
來自將軍澳的 No. 297
狀態 離線
110 狗 兒 瀕 斷 糧 [蘋 果 日 報]

o的狗狗好慘, 有冇辦法幫o下佢地呢...

【 本 報 訊 】 元 朗 大 窩 村 一 間 村 屋 住 了 一 對 窮 夫 婦 和 110 隻 狗 兒 。 狗 兒 都 是 被 人 遺 棄 的 流 浪 狗 , 一 直 由 徐 姓 夫 婦 飼 養 。 半 年 前 , 任 職 司 機 的 徐 先 生 因 交 通 意 外 受 傷 , 從 此 失 業 , 當 家 務 助 理 的 徐 太 收 入 有 限 , 未 能 承 擔 每 月 20,000 元 的 狗 糧 。 友 人 替 狗 場 發 起 「 拯 救 110 狗 狗 」 行 動 , 希 望 善 心 人 捐 出 狗 糧 , 避 免 狗 隻 餓 死 。
「 我 可 以 捱  包 , 但 係  狗 唔 知 點 算 。 」 徐 太 於 20 年 前 開 始 收 養 流 浪 狗 , 六 年 前 搬 入 元 朗 大 窩 村 , 租 了 一 間 2,000 呎 村 屋 ; 有 些 狗 主 更 利 用 他 們 的 善 心 , 把 狗 拋 棄 在 村 屋 門 前 。 養 狗 開 支 每 月 高 達 20,000 元 , 徐 太 說 , 丈 夫 半 年 前 遇 上 車 禍 , 財 政 陷 困 , 已 無 餘 力 飼 養 百 餘 狗 隻 。 她 拒 絕 把 狗 隻 送 交 漁 農 自 然 護 理 署 , 怕 狗 隻 難 逃 人 道 毀 滅 。
徐 太 說 : 「 我 唔 需 要 錢 , 只 係 要 狗 糧 。 」 保 護 遺 棄 動 物 協 會 主 席 范 韻 清 提 議 最 有 效 的 方 法 是 捐 出 指 定 牌 子 的 狗 糧 , 因 為 狗 隻 需 要 長 期 食 用 相 同 狗 糧 , 否 則 會 引 起 健 康 問 題 。 其 友 人 董 先 生 準 備 替 這 個 私 人 狗 場 發 起 募 捐 行 動 , 名 為 「 拯 救 110 狗 狗 」 , 詳 情 可 致 電 : 6283 5227 查 詢 。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我有一個毛茸茸的國度@http://brandy9.mysinablog.com
2006-5-24 01:58 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
我地check清楚.....
然後一齊捐糧啦

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-5-24 02:10 PM#2

chrisyaufish (chrisyaufish)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係肥仔lok~

UID 259
精華 0
積分 1003
帖子 1043
閱讀權限 250
註冊 2006-3-17
所養英曲名稱:Lok
英曲會員編號:577
狗狗性別:M
狗狗出生日期:24/08/2004
狗狗最喜歡:食野,玩公仔,搓肚仔.....
狗狗最討厭:吸塵,出街,細佬...
狗狗技能:俾手、 SitSit、Down、俾雙手,跳起接公仔
狗狗性格:好鬼爹,成日鍚人,超級胃食!好多野講!出街就驚過鬼!
居住地區:QB
來自愛記
狀態 離線
會唔會搵到d批發商可以搵到d批發價
110隻狗靠兩個人好難照顧,唔知佢d狗狗有冇絶育呢?
如果有需要我都會出一分力
2006-5-24 02:26 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chrisyaufish 於 2006-5-24 02:26 PM 發表
會唔會搵到d批發商可以搵到d批發價
110隻狗靠兩個人好難照顧,唔知佢d狗狗有冇絶育呢?
如果有需要我都會出一分力
我打左去問....直接問左場主....
基本上....佢話....只耍 蛋白質達 26%就得啦....
乜brand都得....無固定brands
我地可以去到元朗市中心到買....
then call van 將d糧車入去個狗埸.....
同埋我想親身去睇下.....
o牙Lok媽....你有冇time一同去?

2006-5-24 02:33 PM#4

chrisyaufish (chrisyaufish)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係肥仔lok~

UID 259
精華 0
積分 1003
帖子 1043
閱讀權限 250
註冊 2006-3-17
所養英曲名稱:Lok
英曲會員編號:577
狗狗出生日期:24/08/2004
狗狗最喜歡:食野,玩公仔,搓肚仔.....
狗狗最討厭:吸塵,出街,細佬...
狗狗技能:俾手、 SitSit、Down、俾雙手,跳起接公仔
狗狗性格:好鬼爹,成日鍚人,超級胃食!好多野講!出街就驚過鬼!
居住地區:QB
來自愛記
狀態 離線
你地會幾時入去呀???我都好想去睇下佢地?但我lee掛有點忙呀~
我想問下你地買果d糧會幾$$????
因為我都識得個fd做lee行,我問下佢可以比到幾平~
會唔會諗著叫我地d會員捐下錢又或者組團入去睇下佢地???

2006-5-24 02:42 PM#5

Irislam (QQ媽)
版主

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗性別:女
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督
我建議你地親自入場了解清楚個場既情況先再進一步籌集捐款既事宜, 同時間我已聯絡左d資深義工暫未有義工識得呢個場, 所以晏d我會再聯絡其他遺棄場既場主問清楚呢個場既情況, 到時會再同大家回報..........

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2006-5-24 02:55 PM#6
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 24/5/2006 14:33 發表

我打左去問....直接問左場主....
基本上....佢話....只耍 蛋白質達 26%就得啦....
乜brand都得....無固定brands
我地可以去到元朗市中心到買....
then call van 將d糧車入去個狗埸.....
同埋我想親身去睇 ...
如果你哋約好時間話比我知,我睇下去唔去到。

2006-5-24 02:56 PM#7

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 Irislam 於 24/5/2006 14:55 發表
我建議你地親自入場了解清楚個場既情況先再進一步籌集捐款既事宜, 同時間我已聯絡左d資深義工暫未有義工識得呢個場, 所以晏d我會再聯絡其他遺棄場既場主問清楚呢個場既情況, 到時會再同大家回報..........
好呀! 我想捐d狗糧幫吓佢哋呀

2006-5-24 02:58 PM#8

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chrisyaufish 於 2006-5-24 02:42 PM 發表
你地會幾時入去呀???我都好想去睇下佢地?但我lee掛有點忙呀~
我想問下你地買果d糧會幾$$????
因為我都識得個fd做lee行,我問下佢可以比到幾平~
好呀你問下你個fd.....how much 呀!
but記得蛋白質最好有26%到啦!
Heather”鴞陸汕閉$250/ 50lbs......

捐$$就唔好啦....收刻d $$$又o米你要去買糧....索性捐糧la....
至於點集齊d $$$.....我要咨詢吓Philip先....
場主話入去睇都ok.....but要保密個狗場地址
So 我諗住同dora入去睇下......if iris (QQ/荼荼媽)得的話....我都想同她去.....
佢有經驗麻

2006-5-24 03:03 PM#9

Irislam (QQ媽)
版主

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗性別:女
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督
如果查到需要幫忙, 我會提供d狗糧價格比大家選擇, protin 26%以上大概$130/33lbs, 有d重可以平d, 視付牌子而定.......
詳情等確實知道埸內情況再向各位回答...

p.s. sandy幫到狗狗既我當然無問題啦

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2006-5-24 03:26 PM#10

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線
等妳消息啦

2006-5-24 05:53 PM#11

kana (kana)
英曲小學生
Lucky都有中文名●●●黎肥甩

UID 306
精華 0
積分 76
帖子 76
閱讀權限 250
註冊 2006-4-3
所養英曲名稱:Lucky
英曲會員編號:587
狗狗出生日期:我都唔知呀!!!!因佢係執返黎。當佢8月28號啦!!!有得別
狗狗最喜歡:波,麭包,嘆冷氣
狗狗最討厭:藤條,碌袖
狗狗技能:執波,看門口,偷蕉食
狗狗性格:貪玩,但怕陌生人,臭脾氣
居住地區:元朗
來自香港
狀態 離線
http://mypet.popart.hk/forum/use ... 4&replyid=27091
果度有寫D狗食開咩狗糧。
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph ... cd&urlhint=actn,del%3as,9%3af,0
以下文字是轉貼。
我今日去左影相了,而家有好多狗糧,隻雪橇也有好心人醫,但我發現好多狗也有皮膚病,環境也不太好,只有一把風扇,令到空氣好差,全部都係唐狗有一隻大丹,一隻迷你品,有二隻八哥,我妹收養左一隻(回家洗澡發現嚴重皮膚敏感)。
我想講暫時也不需再送糧,因為佢地環境放咁多糧我怕會變,希望轉形色每二個月オ捐糧,暫時d狗狗需要d藥物,如果有就通知我,等我收集後我再送比佢,也希望能為d狗狗找個好主人!
2006-6-2 10:55 PM#12

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.063643 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-20 09:37 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver