PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 我同芝士!~  

cici (CICI)
英曲BB班

UID 429
精華 0
積分 23
帖子 12
閱讀權限 250
註冊 2006-5-12
所養英曲名稱:芝士
英曲會員編號:
狗狗性別:BOY
狗狗出生日期:2002 5 20
狗狗最喜歡:训觉
狗狗最討厭:打雷
狗狗技能:比手手
狗狗性格:善良,有时候有DD古惑!
居住地區:广州...
來自狗狗定我...?
狀態 離線
我同芝士!~

同芝士感情最深既,系我,我地其实都一切经历咗好多好多...甘快又4年啦..
        芝士,我记得我岩岩开始同你老豆拍拖嗰无几耐,你老豆话有嗰朋友想送只狗比距,问我要5要好..
        我话,去睇吓啦,我未养过狗吖,如果系好乖,好得意养啦...
        第一次见你,你好似知道你主人要将你送比人甘,好5开心甘样,你5出声,趴系地下望住我,我嗰时
        从来都未见过曲架,静系觉得你好得意,好似只公仔,嗰时你6嗰月大,大概15斤..之后我抱住你走
        你主人忍住眼泪话,距好乖架,要好好照顾距..我话,放心,我会..
        你第一次翻屋企,你仲记5记得吖?我想去冲嗰凉先,你都要跟住我..我一入冲凉房,你就叫,好细声
        好可怜甘"嗯嗯,呜呜"叫..我听到连嗰心都酸埋...不过你都好醒,好快就习惯咗周围既环境,你细
        个嗰时候仲好中意去花园嗰个鲤鱼池度睇鱼,我觉得你好可爱,后来你大胆到竟然跳咗落去嗰水池
        度..你爷爷好心痛D鱼,于是...你几第一次比人打PP,比人闹...好在后来你都无再跳过落去啦,
        静系趴系旁边睇鱼...我嗰时其实都好少同你玩,多数都系爷爷.嫲嫲同你玩,我日日早上都听到
        嫲嫲同你倾计,叫你乖D,干净D...5好成日甘为吃...但系嫲嫲每次都忍5住比零吃你吃..
        后来爷爷话5可以比你入屋,要你自己一个系花园,你梗系5制啦..但系爷爷已经绑住咗你..我地
        都5敢去救你,你惟有系度吠,叫,喊.希望爷爷可以放你入来,但系...都无用....过咗几日,落大
        雨,又打雷,我知道你好惊,你系甘叫,叫到我嗰心都痛埋,但系我都5甘放你入来...系米系嗰时候
        开始你就好怕打雷?以后一打雷你都好惊....后来你可能太惊,竟然咬烂咗条绳,跑翻入来..
        一冲入来,就扑埋我度,我揽住你,觉得你好醒!嗰次之后,爷爷就5再绑你系出面,可以比你入屋,
        但系就5可以入房间,你成日都坐系我间房门口,望住我...
        之后,我地要搬屋,5再同爷爷一起住,爷爷话会送你去工厂同嗰D土狗一起..我好5开心,我5舍得
        你....但系又无办法...后来我瞒住你老豆将你带咗去我屋企,我5想同你分开...跟住你老豆过
        过来稳我,叫我5好甘样,又话,送你去工厂架车都来咗,叫我带你上车,我就忍5住,系甘流眼泪,
        你一直都趴系我旁边,望住我..又望住你老豆,你老豆无出声,双眼都红晒...过左无几内,你老
        豆决定5同爷爷距地一齐住,我地3嗰搬开,你老豆话,我地永远都5使再分开...我缆住你,喊左
        好耐,好耐....我地由大屋搬细屋,你既活动范围就细咗,但系,我地终于都5使再分开...
        带你去出跑步嗰时,D人赞你,系我觉得最骄傲既时候...
        搬咗屋,我又要花时间教你去厕所..你成日都柯系嗰厅度,有时候我一出门口,你就偷偷地跳上我
        间床...真系..激死我啦....不嗰经过一段时候之后,你终于似去厕所,我都好开心,嗰段日子,
        我地成日一起玩,后来我要翻工,你好5习惯我5系屋企陪你,每次我出门口,你就拦住嗰门口,要我
        哄你好内,先比我出门口...不过而家你终于习惯咗,只要你一见我锣袋,你就跳上张凳度望住我,
        好似叫我早D翻来甘...
        虽然你5识讲野,但我知道你好爱我同老豆,我都老豆都好爱你架...你要听听话话吖!~~
2006-5-12 11:09 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
Cici.....你對芝士的不離不棄......
攪到我呀.......

~~可唔可以將D字整大D呀....易睇D

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-5-12 11:17 AM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

cici (CICI)
英曲BB班

UID 429
精華 0
積分 23
帖子 12
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自狗狗定我...?
狀態 離線
其实我同我老公嗰时候真系好难过,不过一捻到要送芝士去工厂,无人同距冲凉,仲分分钟会比D土狗打距,我就好难过,其实最伟大都系我老公.距真系好爱芝士架.
我地而家系埋一齐,真系好幸福吖!~
2006-5-12 11:26 AM#3

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
芝士你好呀....你來自廣州呀??.....我隻英曲叫coffee今年兩歲...歡迎你呀....

2006-5-12 11:43 AM#4
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
來自怏樂星球
狀態 離線
Cici....
你將篇文章D字都整大D呀!

2006-5-12 11:45 AM#5

keroppi (keroppi)
英曲導師
金比真係好鍾意訓覺~~

UID 216
精華 0
積分 465
帖子 474
閱讀權限 250
註冊 2006-3-8
所養英曲名稱:金比
英曲會員編號:569
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2005年大除夕
狗狗最喜歡:咬骨, 癡人
狗狗最討厭:困籠
狗狗技能:反肚, sit, hand, turn
狗狗性格:好動
居住地區:西貢
來自HK
狀態 離線
有無芝士0既相俾我0地睇下啊?

2006-5-12 11:59 AM#6

rbearbear (rbearbear)
版主

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
註冊 2006-4-18
所養英曲名稱:Kobe & Lola
英曲會員編號:570
狗狗性別:Kobe: 公公 Lola: 老奶奶兒孫滿堂
狗狗出生日期:2004/不詳
狗狗最喜歡:Kobe: 出街,瞓o係床上望住車來車往 Lola: 出街,
狗狗最討厭:吸塵機,剪指甲
狗狗技能:出街, ball ball, sit, hand hand
狗狗性格:為食又貪玩
居住地區:西貢區
來自Kobe王國
狀態 離線
我由細到大喺外國將大, 中文已經唔好, 我唔識睇簡體字呀!!

我係Kobe王子, 係集萬千寵愛在一身o既幸福小Be!
仲有子女遍天下o既Lola, 而家奉旨享福歎世界!

2006-5-12 12:10 PM#7

chrisyaufish (chrisyaufish)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係肥仔lok~

UID 259
精華 0
積分 1003
帖子 1043
閱讀權限 250
註冊 2006-3-17
所養英曲名稱:Lok
英曲會員編號:577
狗狗性別:M
狗狗出生日期:24/08/2004
狗狗最喜歡:食野,玩公仔,搓肚仔.....
狗狗最討厭:吸塵,出街,細佬...
狗狗技能:俾手、 SitSit、Down、俾雙手,跳起接公仔
狗狗性格:好鬼爹,成日鍚人,超級胃食!好多野講!出街就驚過鬼!
居住地區:QB
來自愛記
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rbearbear 於 2006-5-12 01:40 PM 發表
我由細到大喺外國將大, 中文已經唔好, 我唔識睇簡體字呀!!
我都唔識睇簡體字.................
2006-5-12 12:32 PM#8

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線
快d去新會員報到區.....
開個post.....
等我地熱烈welcome你啦

2006-5-12 12:40 PM#9

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
我轉番繁體字..希望多啲人睇得明啦..

同芝士感情最深既.係我.我地其實都一齊經歷左好多好多.咁快又四年啦.芝士..我記得我啱啱開始同你老豆拍拖無幾耐..你老豆話有個朋友想送隻狗比佢...問我要唔要好...我話..去睇下啦..我未養過狗呀...如果係好乖好得意養啦..第一次見你..你好似知道你主人要將你送比人咁...好唔開心..你唔出聲..趴係地下望住我...我果時從來都未見過曲架...淨係覺得你好得意...好似隻公仔..果時你六個月大..大概15斤...之後我抱住你走...你主人忍住眼淚話..佢好乖架..要好好照顧佢..我話..放心..我會..你第一次番屋企..你仲記唔記得丫?..我想去沖個涼先..你都要跟住我..我一入沖涼房..你就叫..好細聲好可憐咁''嗯嗯''..嗚嗚''叫..我聽到連個心都酸埋..不過你都好醒..好快就習慣左周圍既環境..你細個果時候仲好鐘意去花園果個鯉魚池度睇魚..我覺得你好可愛..後來你大膽到竟然跳左落去個水池度..你爺爺好心痛啲魚..於是..你第一次比人打pat pat..比人鬧..好在後來你都無跳過落去啦..靜係趴係旁邊睇魚..我果時其實都好小同你玩..多數都係爺爺嫲嫲同你玩..你日日早上都聽到嫲嫲同你傾計..叫你乖啲..乾淨啲..唔好成日咁為食..但係嫲嫲每次都忍唔住比零食你食..後來爺爺話唔可以比你入屋..要你自己一個係花園..你梗係唔制啦..但係爺爺己經綁住左你..我地都唔敢去救你..你唯有係度吠..叫..喊..希望爺爺可以放你入來..但係..都無用..過左幾日..落大雨..又打雷..我知道你好驚..你係咁吠..叫到我個心都痛埋..但係我都唔敢放你入來..係咪嚮果時開始你就好怕打雷??..以後一打雷你都好驚..後來你可能太驚..竟然咬爛左條繩..跑番入來..一沖入來..就撲埋我度..我攬住你..覺得你好醒..果次之後..爺爺就唔敢再綁你係出面..可以比你入屋..但係就唔可女以入房間..你成日都係我間房門口望住我...之後..我地要搬屋..唔再同爺爺一起住...爺爺話會送你去工廠同果啲土狗一起..我好唔開心..我唔捨得你..但係又無辨法..後來我瞞住你老豆將你帶左去我屋企..我唔想同你分開..跟住你老豆過來搵我..叫我唔好咁樣..又話送你去工廠架車都來左..叫我帶你上車..我就忍唔住..係咁流眼淚..你一直都趴係我旁邊..望住我..又望住你老豆..你老豆無出聲..雙眼都紅晒..過左無幾耐..你老豆決定唔同爺爺佢地一齊住..我地三個搬開..你老豆話..我地永遠都唔使再分開..帶你去跑步果時..啲人讚你..係我覺得最驕傲既時候...搬左屋..我又要花時間教你去廁所..你成日都痾係個廳度..有時候我一出門口..你就偷偷地跳上我間床..真係...激死我啦..不過經過一段時候之後..你終於識去廁所..我都好開心..果段日子..我地成日一起玩..後來我要番工..你好唔習慣我唔係屋企陪你..每次我出門口..你就攔住個門口..要我哄你好耐..先比我出門口..不過而家你終於習慣左..只要你一見我攞袋..你就跳上張凳度望住我..好似叫我早啲番咁...雖然你唔識講野..但我知道你好愛我同老豆..我同老豆都好愛你架..你要聽聽話話呀..

2006-5-12 01:02 PM#10

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線
Elsa

2006-5-12 02:37 PM#11

cici (CICI)
英曲BB班

UID 429
精華 0
積分 23
帖子 12
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自狗狗定我...?
狀態 離線
有相,不过5知道点上传吖...
我去睇下边度可以下载繁体字先..
其实两种字都差5多啫....
2006-5-12 02:49 PM#12

chrisyaufish (chrisyaufish)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係肥仔lok~

UID 259
精華 0
積分 1003
帖子 1043
閱讀權限 250
註冊 2006-3-17
所養英曲名稱:Lok
英曲會員編號:577
狗狗性別:M
狗狗出生日期:24/08/2004
狗狗最喜歡:食野,玩公仔,搓肚仔.....
狗狗最討厭:吸塵,出街,細佬...
狗狗技能:俾手、 SitSit、Down、俾雙手,跳起接公仔
狗狗性格:好鬼爹,成日鍚人,超級胃食!好多野講!出街就驚過鬼!
居住地區:QB
來自愛記
狀態 離線
THANK YOU Elsa~~
如果唔係你幫忙我都睇唔到CICI同芝士咁感人既經歷!
好敬佩CICI對狗狗既不離不棄,希望每個人都好似CICI咁就好啦~~~
2006-5-12 03:29 PM#13

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung
elsa

如果唔係你,cici同芝士既經歷,
怕且我只會明一半,另外一半要估,

我唔係好識簡體字,半桶水都冇。

2006-5-12 03:38 PM#14

rbearbear (rbearbear)
版主

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
註冊 2006-4-18
所養英曲名稱:Kobe & Lola
英曲會員編號:570
狗狗性別:Kobe: 公公 Lola: 老奶奶兒孫滿堂
狗狗出生日期:2004/不詳
狗狗最喜歡:Kobe: 出街,瞓o係床上望住車來車往 Lola: 出街,
狗狗最討厭:吸塵機,剪指甲
狗狗技能:出街, ball ball, sit, hand hand
狗狗性格:為食又貪玩
居住地區:西貢區
來自Kobe王國
狀態 離線
Elsa, 你好偉大啊!!

我係Kobe王子, 係集萬千寵愛在一身o既幸福小Be!
仲有子女遍天下o既Lola, 而家奉旨享福歎世界!

2006-5-12 04:00 PM#15

sanb313 (Kinki)
英曲大學生

UID 211
精華 0
積分 256
帖子 266
閱讀權限 250
註冊 2006-3-7
所養英曲名稱:BeBE
英曲會員編號:571
狗狗性別:女
狗狗出生日期:1/10/2005
狗狗最喜歡:食野,訓覺,去街街~
狗狗最討厭:俾人話,唔准入房@@
狗狗技能:好似..冇wor.....
狗狗性格:無限power,活潑,見人就撲埋去~
居住地區:TKO
來自hk
狀態 離線
cIcI........你都好偉大呀......
ELSA,你好好人呀.....
2006-5-12 04:14 PM#16

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
唔使客氣啦...我無野做丫嘛...順手啫....

2006-5-12 05:11 PM#17

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.136134 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-5 02:02 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver