PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 轉貼: 好書推介: 陪牠到最後--動物的臨終關懷  

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
轉貼: 好書推介: 陪牠到最後--動物的臨終關懷

亞馬遜網路書店2001年好書選讀

--------------------------------------------------
陪牠到最後--動物的臨終關懷
Blessing the Bridge : What animals teach us about death, dying and beyond

學習面對牠們的離開

---------------------------------------------------
作者 - 麗塔•雷諾斯 Rita M. Reynolds
翻譯 - 廖婉如

共同推薦 - 心岱.杜白.溫小平.陳文茜.黃宗慧.釋昭慧法師

出版 - 心靈工坊 www.psygarden.com.tw
--------------------------------------------------
香港公共圖書館 書號 383.7 7448

2006-5-3 03:09 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
http://db.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010281461

麗塔•雷諾斯從小就喜歡各種動物,常趴在草地上觀察昆蟲世界的一舉一動,或是爬到樹梢和小鳥、松鼠談天說地。長大後,她依然不改其志。一九七八年,她們全家搬到維吉尼亞州藍脊山脈的山麓下,擁有一座小農場後,狗兒貓兒就陸續來報到,接著山羊、鴨子、雞、田鼠、毛驢、箱龜也來了,這兒很快變成一所動物之家。她家門前彷彿掛著一個牌子:「負傷?挨餓?孤苦伶仃?被狠心離棄?請內洽,來者不拒!」她的兩個兒子對每隻家族成員皆疼愛有加,她先生嘀嘀咕咕的抗議聲,則常被喧囂的雞鳴狗吠所淹沒。她們一家人都深愛著動物朋友們,願意對牠們付出滿腔的熱忱和無條件的愛。

「經常,我會花上數年光陰,對我的動物朋友投入深厚的感情,無法自拔地依戀著牠們。即使我知道,會有那麼一天,不得不面對這些小生命經歷生老病死所帶來的傷痛。」原本,她是一個看到垂死蝴蝶也會嚎啕大哭的人,但上天卻交給她一個特殊使命,要她伸出溫柔的手,陪伴動物走過臨終的最後旅程。這並不是一件容易的事,學習過程很坎坷,失落感巨大無比。她也曾傷心欲絕,頑固地和死亡搏鬥,流著淚乞求上蒼,不要讓心愛的小夥伴們離開;然而,從動物身上,她漸漸學會坦然無懼地面對生命的必然終點。

「我發現,動物都是生命大師,一路從容地走過誕生、茁壯、死亡,直到超越生命的歷程。牠們教我活在當下,留心生命每個短暫片刻;更教我懂得,世上沒有絕對的生或死、成功或失敗,時時刻刻愛的付出與回應,才是最重要的。」和動物相處,她不只在美妙的時光裡學習,更願意在希望幻滅的時刻裡學習。無論動物夥伴以什麼方式歷經生命的消逝,她都一直守候在牠們身旁,以全心的愛和祝福,陪伴牠們走過最後的旅程。

《陪牠到最後》全書充滿了溫馨動人的情節,不論是從巢裡不慎墜落的雛鳥,還是病入膏肓的愛狗,麗塔都以滿懷的敬意,創造很多讓動物安祥離去的方法,譬如,堆個花床讓野生動物躺在上面死去,或是抱著寵物讓牠在臂彎裡安息。她相信動物也有獨特的靈魂,牠們死後也有來生;當牠向塵世告別,神和天使都將前來指引。虔誠的禱詞、佛教經文,或只是輕輕地告訴牠:「你將前往不同的世界,而我必須留下,但我會永遠愛你!」都可跟心愛的動物展開心靈交流,放手讓牠們了無牽掛地離去。

2006-5-8 01:39 AM#2

penguin1212
英曲導師
黃比高-(Cherry&Kenny)

UID 81
精華 0
積分 481
帖子 511
閱讀權限 250
註冊 2005-11-15
所養英曲名稱:黃比高(Penguin)
英曲會員編號:482
狗狗性別:公公 ^.^
狗狗出生日期:12/12/2002
狗狗最喜歡:波波
狗狗最討厭:被人咬狗耳
狗狗技能:最勁幫媽咪搵貓bb
狗狗性格:膽小,裙腳仔
居住地區:Yuen Long Town Park
來自黃"s faMiLy
狀態 離線
我唔可以睇呢d書ka,
我會喊足幾日ka~

我係黃比高~~ 最愛爸爸,媽咪,還有妹妹貓BB ~~
2006-5-8 10:21 AM#3

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
睇完係唔係會有幫助架...
我都好怕fefe....:

2006-5-8 10:55 AM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗性別:女
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
philip: 佢依家點呢. 其實佢依家幾多歲呀~
你要面對呀~ 咁fifi都會勇敢d!

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2006-5-8 10:58 AM#5

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗性別:男
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Elaine@傻嘉媽咪 於 2006-5-8 10:58 AM 發表
philip: 佢依家點呢. 其實佢依家幾多歲呀~
你要面對呀~ 咁fifi都會勇敢d!
真係唔知佢幾多歲呀, 收養返黎架..
不過我佑都over 10歲了..
佢現在都仲ok, 睇完醫生, 食緊藥, 之前成日嘔, 不過現在無嘔了, 希望唔會再有d o羊事啦..

2006-5-9 09:02 AM#6

英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2006-5-9 09:02 AM 發表

真係唔知佢幾多歲呀, 收養返黎架..
不過我佑都over 10歲了..
佢現在都仲ok, 睇完醫生, 食緊藥, 之前成日嘔, 不過現在無嘔了, 希望唔會再有d o羊事啦..
咁醫生話fefe點呀?

2006-5-9 09:05 AM#7

Jade
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 3/5/2006 03:09 發表

Blessing the Bridge : What animals teach us about death, dying and beyond

學習面對 ...
請問邊樹可以買到呢本書呀?

唔該!

2006-7-12 04:55 PM#8

Jade
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
好似要訂先有,好煩呀!

2006-7-12 04:59 PM#9

elvin (惡老豆)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
靚仔,靚女,BB,惡老豆

UID 411
精華 0
積分 941
帖子 940
閱讀權限 250
註冊 2006-5-6
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自青衣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-5-3 03:09 AM 發表

學習面對 ...
識貨!本書係教導主人點樣去面對愛寵嘅離去,目的唔係煽情,係教主人學會放手,呢本書係我個要睇書表中排緊隊,睇左兩章咁大把!睇左先,至少有心理準備!我托朋友係台北幫我買返黎,今個月底我會去台北,有無人想要?我可以幫手帶!
2006-7-12 05:56 PM#10

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 elvin 於 12/7/2006 17:56 發表

識貨!本書係教導主人點樣去面對愛寵嘅離去,目的唔係煽情,係教主人學會放手,呢本書係我個要睇書表中排緊隊,睇左兩章咁大把!睇左先,至少有心理準備!我托朋友係台北幫我買返黎,今個月底我會 ...
我上網訂,個網行得好慢同埋登記唔到,仲要訂要等廿日呀,你可唔可以幫我買呀? 唔該

2006-7-12 06:04 PM#11

elvin (惡老豆)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
靚仔,靚女,BB,惡老豆

UID 411
精華 0
積分 941
帖子 940
閱讀權限 250
註冊 2006-5-6
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自青衣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2006-7-12 06:04 PM 發表

我上網訂,個網行得好慢同埋登記唔到,仲要訂要等廿日呀,你可唔可以幫我買呀? 唔該
嘿嘿嘿!你上台灣網哩?幫你買無問題,但要出尖咀攞書,OK麻?
2006-7-12 06:20 PM#12

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 elvin 於 12/7/2006 18:20 發表

嘿嘿嘿!你上台灣網哩?幫你買無問題,但要出尖咀攞書,OK麻?
係呀! 30%郵寄費用都算合埋,但係又話唔夠1000要50蚊處理費仲唔知仲要加咩,加埋加埋我怕貴過本書,

去天腳底攞都無問題,唔該晒呀!

不如我過數比你去呀!

2006-7-12 06:24 PM#13

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.077576 second(s), 7 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-4-27 02:01 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver