PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 犬的指甲護理  

megan (megan)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
一家四口樂融融!

UID 12
精華 7
積分 4868
帖子 4871
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:岑杜比
英曲會員編號:513
狗狗性別:公公
狗狗出生日期:may 1, 2004
狗狗最喜歡:吃喝玩樂, 毛仔, 媽媽爸爸
狗狗最討厭:媽媽吾采佢
狗狗技能:扮可憐, 掙食
狗狗性格:嗲精
居住地區:荃灣
來自荃灣比毛繽紛樂
狀態 離線
犬的指甲護理

狗指甲的生長情況與養狗的地方、散步的路線有關,室外狗的指甲易被磨掉,而室內狗磨損較少,需要1月1次對狗的指甲進行修剪。如果讓過長的指甲順其自然,有可能會發生諸如被地毯絆住,把整個指甲蓋掀下來的危險,嚴重的話,還會造成骨折等一些意想不到的事情。另外,主人抱狗時,還會有被過長的指甲刮傷。修剪指甲最好用狗專用的指甲刀,需要注意的是千萬不要剪得太短,以免傷到血管,給狗帶來痛苦,讓狗形成剪指甲恐怖症的話,下一次就很難再讓人給它修剪了。如果是黑色的指甲,當特別小心。

2006-4-17 07:54 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

啊聰 (啊聰)
英曲初中生

UID 345
精華 0
積分 112
帖子 112
閱讀權限 250
註冊 2006-4-13
所養英曲名稱:啊Dee
英曲會員編號:575
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2005-12-20
狗狗最喜歡:拾(偷)野俾我 (有時係我媽隻拖鞋) 扮傻
狗狗最討厭:打針
狗狗技能:坐坐啦 跳起啦 同玩拾野俾我囉
狗狗性格:爛玩
居住地區:觀塘
來自觀塘
狀態 離線
我睇 "MY PET"話黎期興塗拍甲油喎~
仲話此外推出左靚而又具功能的指甲套~
套左後有助減低狗狗亂爪的破壞力~
而只要用膠水貼住就得~待3個月後便會自然脫落~~

2006-4-18 12:56 AM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
我覺得搞到隻狗唔似狗咁..好騎呢怪相囉...

2006-4-18 01:04 AM#3
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

chimil (詹)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250
所養英曲名稱:Melody
英曲會員編號:529
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2004.11.23
狗狗最喜歡:食,,玩
狗狗最討厭:媽媽mug都say no
狗狗技能:發媽媽脾四
狗狗性格:有時open,有時蝦人
居住地區:Sham Tseng
我都覺得太人工化,唔得自然
我相信自然美架

2006-4-18 08:41 AM#4
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
我覺得油咗之後好恐怖
神創造狗狗有而家ge可愛樣,有時唔明點解人類硬係唔將自己嗰套加諸狗狗身上

2006-4-18 09:31 AM#5
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗性別:女
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
我唔nike佢地搞成咁~ 嘉嘉不知幾型~^^

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2006-4-19 12:44 AM#6
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

啊聰 (啊聰)
英曲初中生

UID 345
精華 0
積分 112
帖子 112
閱讀權限 250
註冊 2006-4-13
所養英曲名稱:啊Dee
英曲會員編號:575
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2005-12-20
狗狗最喜歡:拾(偷)野俾我 (有時係我媽隻拖鞋) 扮傻
狗狗最討厭:打針
狗狗技能:坐坐啦 跳起啦 同玩拾野俾我囉
狗狗性格:爛玩
居住地區:觀塘
來自觀塘
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-4-18 09:31 AM 發表
我覺得油髐妨嶆n恐怖
神創造狗狗有而家ge可愛樣,有時唔明點解人類硬係唔將自己鶖M加諸狗狗身上
我都覺得呀~
都唔知會唔會俾狗狗食下少一粒~食下又少一粒嫁~

2006-4-19 01:05 AM#7

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.080638 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-18 12:38 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver