PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 屯門,元朗區獸醫  

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗性別:女
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
屯門,元朗區獸醫

我好小帶嘉嘉去睇醫生, 不過見到真係好多冇操手的獸醫~
所以想問一問....
如果(真係如果) 狗仔有事, 仲要係夜晚, 佢地大多都收左工.
咁點先搵到人睇佢呢? 我成日都怕佢夜晚先有事......不過搵唔到人幫我,....

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2006-4-8 07:49 AM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

QKQK
英曲預備班

UID 324
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 250
註冊 2006-4-7
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
剛好有這個經歷(詳情請看我的post)
元朗同屯門我就搵唔到24hr,問過都係要叫醫生番黎,淨診金都2,xxx,其他另計.
最後就俾我搵到mk有一間寫明24hr,不另收費,"動物醫療中心"不過唔知好唔好,但係就真係有個註冊醫生係到,如果有人搵到元朗,屯門有既話我都好想知呀!!!thanks
2006-4-8 02:48 PM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Jade
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 QKQK 於 2006-4-8 02:48 PM 發表
剛好有這個經歷(詳情請看我的post)
元朗同屯門我就搵唔到24hr,問過都係要叫醫生番黎,淨診金都2,xxx,其他另計.
最後就俾我搵到mk有一間寫明24hr,不另收費,"動物醫療中心"不過唔知好唔好,但係就真係有個 ...
QKQK 你去下面條LINK睇吓有關'動物醫療中心'D嘢

http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... ghlight=%2Bsandy722l

2006-4-8 02:58 PM#3

英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
淨診金都2,xxx.........即係未見官先打200.......

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2006-4-8 03:19 PM#4

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
半夜淨診金係千幾蚊架..未計葯費...我當年狗有病..就係為左24小時有醫生照顧隻狗..先千里迢迢由粉嶺送八哥去旺角間衰野...話就24小時..但其實留院其間..只係鎖隻狗入籠..無人理架...半夜狗有事..打去任何一間24小時電話服務..都係開門費千幾蚊..未計診金葯費架..但如果萬一大吉利是..狗有急病..唔可以等到天光...呢千幾二千蚊..己經唔重要...不過千祈咪去以上果間黑店..

2006-4-8 11:28 PM#5
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
其實有買開寵物雜誌..裡面都有好多醫 生地址電話...邊一間有夜診服務都有寫明...可以keep住..萬一有急事起上黎..攞本雜誌睇下...就會搵到醫 生...只係價錢好哪利...

2006-4-8 11:30 PM#6

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
我都好驚佢地會半夜有事架..
所以我一定會有一d藥放o係屋企..
萬一有咩事都唔洗咁無助..除非真係大件事..
呢d診金我一定會比..就算要我過海我都一定去啊..
最緊要佢地冇事..

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2006-4-9 01:24 AM#7

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦

QUOTE:
原帖由 波比媽 於 2006-4-9 01:24 AM 發表
我都好驚佢地會半夜有事架..
所以我一定會有一d藥放o係屋企..
萬一有咩事都唔洗咁無助..除非真係大件事..
呢d診金我一定會比..就算要我過海我都一定去啊..
最緊要佢地冇事..
無錯,最緊要佢地無事
咁响24小時嗰d入面... 邊個好d?

2006-4-9 03:00 AM#8

Irislam (QQ媽)
版主

UID 111
精華 0
積分 1134
帖子 1134
閱讀權限 250
註冊 2005-12-20
所養英曲名稱:QQ
英曲會員編號:111
狗狗出生日期:02-05-2002
狗狗最喜歡:鍚MAMMY
狗狗最討厭:MAMMY唔理我
狗狗技能:SIT, HAND, DOWN & STAY
狗狗性格:善良, 聽話
居住地區:大埔大尾督
其實應該CALL返你睇開果個獸醫話個情況佢聽,
佢會教你當務之急你要點做先幫到隻小朋友,
因急救先係最緊要呀

[url=http://www.fotop.net/Irislam/Irislam/j_animate][/url]
2006-4-9 09:17 AM#9

英曲大聯盟副盟主

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
等我得閒都搵返lee d資料先~~~

2006-4-9 10:00 AM#10

英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250

QUOTE:
原帖由 Irislam 於 2006-4-9 09:17 AM 發表
其實應該CALL返你睇開果個獸醫話個情況佢聽,
佢會教你當務之急你要點做先幫到隻小朋友,
因急救先係最緊要呀
如果係半夜三更點call番睇開個vet?

2006-4-9 03:45 PM#11

英曲大聯盟副盟主

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
我搵係平日要打定電話問佢如果有咁ge情況, 佢地會唔會有醫生睇啦~

2006-4-9 06:19 PM#12

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
好多獸醫診所..有附有急診電話...你可以搵番你睇開果一個醫生..問佢地攞急診電話..通常係call台留言..轉頭佢地會覆番你..問你乜事..如果危急..狗主可以叫佢地半夜開門..但要比開門費..千幾蚊...我個人意見..如果去24小時診所..都要千幾蚊...又未睇過..點解唔用呢筆錢..睇番自己隻狗睇開既醫生呢??..開門費都係千幾蚊..同等價錢..梗係睇自己相熟既獸醫啦..

2006-4-10 12:17 AM#13

英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2006-4-10 12:17 AM 發表
好多獸醫診所..有附有急診電話...你可以搵番你睇開果一個醫生..問佢地攞急診電話..通常係call台留言..轉頭佢地會覆番你..問你乜事..如果危急..狗主可以叫佢地半夜開門..但要比開門費..千幾蚊...我個人意見. ...
絕對agree!!! 一個reliable ge vet係最重要!
醫人都會庸醫誤人啦... 何況係vet...

2006-4-10 01:44 AM#14

英曲大聯盟副盟主

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
其實我自己都好亂ka...因為嘉嘉好小睇醫生, 睇親果d都係好小事......都唔知邊間好定唔好. 只係睇到有一間比較細心, 嘉嘉之前係屯門睇維多利, 佢只係打針 (bb果時), 之後睇果一次隻腳, 眼同耳, 就到依家.....初初都係ok (即係冇咩特別問題) , 係d 姑娘有問題, 不過依家再同佢去打針, 可能太多人的關係, 好公式化咁同佢睇完就算,感覺唔係幾好...之後我miss同朋友都介紹我去''置樂獸醫診所'', 我自己覺得個女醫生幾細心, 而且d 姑娘都好好, 不過可能入面全部都係華人, 冇外國人, 好似唔係好pro咁, d醫生都係台灣的~ 一男一女~
我依家已經係帶佢去果邊睇醫生, 但係打針, 我都係同返佢去以前果度打~

2006-4-10 09:10 AM#15

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
屯門維多利波比以前都係睇開..不過都係d小事..打針..肚屙o個d佢地都算ok..
但係而家都經常聽聞佢地差左好多..不過波比做desex..打預防針都係o係上水維多利做..
因為佢地都算係大間既vet所以d醫生會經常唔同囉..就係咁可能未必會知道你隻狗仔之前d病曆..

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2006-4-10 11:17 AM#16

Emily (Emily)
英曲專家
你係我快樂o既來源~ mousse

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Mousse / Sabu
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:18/9/2004, 30/10/2005
狗狗最喜歡:蝦阿媽! 破壞! 出街玩! 食食食!
狗狗最討厭:困籠! 無街去!
狗狗技能:食極都唔飽
狗狗性格:活潑 = 癲?
居住地區:青衣
來自Mousse & Sabu ~ 溫馨的家
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Elaine@傻嘉媽咪 於 2006-4-10 09:10 AM 發表
其實我自己都好亂ka...因為嘉嘉好小睇醫生, 睇親果d都係好小事......都唔知邊間好定唔好. 只係睇到有一間比較細心, 嘉嘉之前係屯門睇維多利, 佢只係打針 (bb果時), 之後睇果一次隻腳, 眼同耳, 就到依家.....初初都 ...
mousse 同 sabu 都係去置樂睇~
我覺得dr. so幾好呀~ (dr.chan 都唔太差o既...)
同埋d姑娘好 nice, 有問必答, 好有禮貌~^^

點解外國人先 pro?
我都聽過d外國庸醫o既 news..... 我諗應該係操守問題~

2006-4-11 11:35 PM#17
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

英曲大聯盟副盟主

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
所以咪改觀law~
我初初以為外國人多接觸狗, 會識多d ma~ (好白痴呀!)
依家就唔係咁諗~ 細心就可以^^

2006-4-11 11:53 PM#18

英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
國籍唔係問題,最緊要係佢有醫德,有愛心,有耐性

2006-4-12 04:21 AM#19

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.166284 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 07:27 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver