PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 31  1/2  1  2  > 

標題: 求助!!  

QKQK
英曲預備班

UID 324
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 250
註冊 2006-4-7
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
求助!!

早兩日夜晚,狗狗特然慘叫,下半身弓起,事先又冇咩特別情況,大小二便行動等等一切正常,叫左兩三次,擔心之下就立即同佢睇醫生(深夜2:00唉!!)去到醫生到全身檢查後又一切正常,甘醫生幫佢打支止痛針後就叫我地再留意下佢有冇咩野特別啦!!如是者兩日冇事,尋晚又一次特然慘叫,之前佢只係訓係到,咩野都冇做!!我真係好擔心,想請各位參詳參詳!!
2006-4-7 01:22 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗性別:女
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
你有冇試過自己同佢全身check一次?
佢''下半身弓起'' 係咪好似佢地伸懶腰咁?
仲有, 特然慘叫維持左幾耐?
你睇下佢身上有冇傷口, 或者係咪有野咬佢, 再睇下佢行路有冇唔同,
如果食野, 行路, 飲水, 肯玩, 精神狀況冇問題~ 應該唔係好大件事.

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2006-4-7 01:43 PM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Sue
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線
我之前隻Cocker曾經患脊椎之間鼣n骨裂鰶邡麈姜g線影響鉆麉廎}(一夜之間唔行得),病發前都有咁情G。

現唔好俾佢再跳,可以的話困籠等佢休息,有問題要馬上見 Vet。
2006-4-7 01:45 PM#3

coffee@abby
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
my lovely coffee * ^^ *

UID 16
精華 0
積分 580
帖子 1712
閱讀權限 250
所養英曲名稱:coffee tse
英曲會員編號:542
狗狗性別:女
狗狗出生日期:14-2-2005
狗狗最喜歡:出街反,食0野,有客人來.
狗狗最討厭:洗耳,被隔離,抹手仔,唔問就夾硬抱
狗狗技能:set,down,stay,salut,bang,跳圈,跳欄,企身轉,幫人除&a
狗狗性格:唔記仇,活潑,最愛同狗玩
居住地區:
來自將軍澳
狀態 離線
sue..噢...點解會0甘0既..
有無話點可以預防呢??
2006-4-7 02:44 PM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

Jade
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 Sue 於 2006-4-7 01:45 PM 發表
我之前隻Cocker曾經患脊椎之間鼣n骨裂鰶邡麈姜g線影響鉆麉廎}(一夜之間唔行得),病發前都有咁情G。

現唔好俾佢再跳,可以的話困籠等佢休息,有問題要馬上見 Vet。
我朋友隻波士頓都係咁,醫生都話係天生既,而家做咗手術可以慢慢行得番。

2006-4-7 03:12 PM#5

Sue
版主

UID 131
精華 0
積分 1303
帖子 1303
閱讀權限 250
註冊 2006-1-10
所養英曲名稱:BenBen
英曲會員編號:576
狗狗性別:Dog
狗狗出生日期:July 10, 2005
狗狗最喜歡:食啋情B搅搅震
狗狗最討厭:手指指
狗狗技能:一般技能
狗狗性格:鉆央B喜歡交朋友
居住地區:Tai Po
來自遠方
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coffee@abby 於 2006-4-7 02:44 PM 發表
sue..噢...點解會0甘0既..
有無話點可以預防呢??
可能上落樓梯多,同埋無人係企時佢會上飯^,由高跳下,日子有功弄傷鰴ㄜ曭鴃C
2006-4-7 05:00 PM#6

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
最近在友網都有幾隻狗脊腰有事..病情類似以上情形..有啲係天生脊骨移位..有啲係後天跳或行樓梯整傷左..最後都要做手術..你留意下佢四肢行路有冇同平時唔同..或者去照x ray...

2006-4-7 06:59 PM#7
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

QKQK
英曲預備班

UID 324
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 250
註冊 2006-4-7
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
Thank You 各位!!

其實當晚去醫生到check時,全身上下醫生都話好正常,檢查地方包括全身對刺激既反映,全身骨骼有冇異常,放落地下行行左一個圈(非常快速甘走返黎我地到,吹漲!!)仲之係醫生到就精神到你唔信!!同睇醫生前見到佢抽住慘叫簡直係兩隻狗黎,剛剛又問左0的人話佢可能係抽筋,唉我都唔知應該做d咩好!!
2006-4-7 07:16 PM#8

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
會唔會係軟骨組織壓住神經線..所以間唔中先會咁呀??
如果呢個醫生唔得..你轉第二個醫生聽取唔同意見丫
我以前隻狗都抽筋..但無慘叫喎...只係反轉左手腳伸到硬晒..眼又無焦點咁頭岳岳流口水
如果慘叫應該係身體某個地方痛

2006-4-7 07:20 PM#9

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
萬一真係抽筋都要盡快找到原因及早醫治
因為狗抽筋會影嚮腦細胞架..不可輕視

2006-4-7 07:21 PM#10

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
你嗰次睇邊個vet? 會唔會睇多個再詳細d check多次?
你隻狗狗幾多歲呀?

2006-4-8 01:41 AM#11

QKQK
英曲預備班

UID 324
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 250
註冊 2006-4-7
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
我隻狗就黎5歲,不過我一陣就會帶佢再去睇醫生,醫生叫做"動物醫療中心"唔知到ok唔ok,過晚我都係第一次去睇,不過打電話去問佢地野時見佢地都幾樂意答同都會俾下d意見你甘我先至選呢間,唔次我問好幾間都係過句"唔知架喎,你帶佢黎先啦,診金就x,xxx唔包其他野,你帶佢黎先啦!!"
不過anyway,多謝各位關心,睇完再話俾各位知佢點!!Thanks!!
2006-4-8 02:33 PM#12

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 QKQK 於 2006-4-8 02:33 PM 發表
我隻狗就黎5歲,不過我一陣就會帶佢再去睇醫生,醫生叫做"動物醫療中心"唔知到ok唔ok,過晚我都係第一次去睇,不過打電話去問佢地野時見佢地都幾樂意答同都會俾下d意見你甘我先至選呢間,唔次我問好幾間都係 ...
你睇吓下面條link,再自己行量吓

http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... ghlight=%2Bsandy722

2006-4-8 03:05 PM#13

QKQK
英曲預備班

UID 324
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 250
註冊 2006-4-7
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
睇左醫生啦,檢查又冇事喎,真係俾佢激死呀。醫生俾左五日藥佢,話如果食完都仲叫就要同佢照x ray。可能係脊骨有問題。如果真係咁就要長時間食藥,直到好返。
醫生話呢種小型犬好多都會有呢個問題,所以一定要好小心抱佢,千其唔好好似抱bb咁。
2006-4-8 07:07 PM#14

jodi
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
減完肥又可以增肥了

UID 3
精華 0
積分 1771
帖子 1803
閱讀權限 250
所養英曲名稱:阿樂
英曲會員編號:264
狗狗出生日期:Dec 01, 2003
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:有人搶佢野食
狗狗技能:嘩...甘少位邊夠打呀. 佢萬能架.
狗狗性格:門口狗!
居住地區:人口卜大田
多口問下, 佢有無講個5日藥係咩藥?  

四歲啦!!!
2006-4-8 08:37 PM#15

QKQK
英曲預備班

UID 324
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 250
註冊 2006-4-7
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
係止痛同防止惡化藥呀。做乜咁問既???
2006-4-8 11:46 PM#16

jodi
英曲講師
減完肥又可以增肥了

UID 3
精華 0
積分 1771
帖子 1803
閱讀權限 250
所養英曲名稱:阿樂
英曲會員編號:264
狗狗出生日期:Dec 01, 2003
狗狗最喜歡:食
狗狗最討厭:有人搶佢野食
狗狗技能:嘩...甘少位邊夠打呀. 佢萬能架.
狗狗性格:門口狗!
居住地區:人口卜大田
甘佢比咩藥都知d佢係咩問題嘛.
甘d "防止惡化藥" 防止d咩惡化??  

四歲啦!!!
2006-4-8 11:50 PM#17

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線
我奉勸你一句...盡快轉醫生...

2006-4-8 11:54 PM#18

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
咁個醫生有無好明確咁講,究竟狗狗有咩病?

2006-4-8 11:54 PM#19

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
來自Fanling
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-4-8 11:54 PM 發表
咁個醫生有無好明確咁講,究竟狗狗有咩病?
都係果句囉...IT HARD TO SAY

2006-4-9 12:22 AM#20
 31  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.076938 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-16 08:04 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver