PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 庸醫(梁德亮 Dr . Ivan .T. Leung)  

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
庸醫(梁德亮 Dr . Ivan .T. Leung)

[轉載]庸醫(梁德亮 Dr . Ivan .T. Leung)

呢件事係發生於11月1日,而呢日亦都係我好朋友的細佬(阿寶)離開我們的日子,阿寶係一隻好乖巧,好忠心,好活潑的狗仔!但因為隨住年紀長大,所以阿寶的健康難免都開始出現問題,我的朋友呢排發現阿寶唔係好肯食野,於是乎就帶阿寶去睇醫生,呢個醫生係阿寶多年前睇過,所以我朋友就諗住帶返佢去睇,醫生初時幫阿寶檢查出心臟有少少雜聲,建議幫阿寶抽血做一個詳細的檢查,而我的朋友亦都同意,因為佢地都唔想阿寶有事!好好彩,阿寶的報告冇事,而我朋友亦放下心頭大石,而醫生亦只係話阿寶腸胃炎,唔係好大問題,於是乎同阿寶打左枝鹽水針,開左藥,同埋叫我朋友今晚返去唔好俾水and食物佢,等佢清一清腸胃,到第二日先俾野佢食同埋食藥就ok勒!而我朋友亦都好緊張地問需唔需要留院觀察,醫生話唔洗,只係好小事!所以我朋友先至放心帶阿寶返屋企!

因為我朋友要去泊車的關係所以就叫女朋友帶阿寶返上樓休息先,阿寶返到屋企好開心,真係比之前精神,見到爸爸媽媽仲行埋去擺尾,而一家人都好開心見到阿寶生猛起來,大家仲以為阿寶冇事.當我朋友返上樓時就立刻叫阿寶….阿寶,但係叫極阿寶都唔知走左去邊,我朋友即時問佢女朋友啦,女朋友就話阿寶頭先在櫈底,我朋友行埋去時見阿寶訓低左,全身抽筋!唔知發生咩事!此時我朋友已經很亂,一邊叫住阿寶,一邊都不知點算,佢女朋友見咁樣就即刻打返去診所,諗住問醫生點解會咁架,點不知聽電話的姑娘都支支吾吾又話醫生收左工之類的說話,唔知點應對我朋友,見住阿寶咁情況真係好心痛,我朋友在電話中叮囑姑娘盡快聯絡醫生返黎睇阿寶,點不知個姑娘依然話醫生收左工唔會返黎的藉口,我朋友在呢個情況下都唔理得咁多,即刻飛的返去診所啦!去到診所果個醫生都係冇返黎,而另一位醫生已經同我朋友講阿寶已經唔得,支持唔到落去!我朋友立刻問姑娘果個醫生的電話,我朋友當然即時打去對質,而以下就係我朋友同果個醫生的對話:

朋友 : 我想問你,你明明話阿寶冇事,我先帶佢返屋企,點解依家會咁?

醫生 : ……我唔明你講咩….究竟咩事?

朋友 : 我諗你仲記得頭先帶黎睇你果隻狗仔…阿寶呀!你記唔記得呀?

醫生 : 哦….記得….咩事呢

朋友 : 佢依家死左勒,你可唔可以返黎解釋下,我依家就0係你診所

醫生 : ……唔得閒呀…..我有急事呀!

朋友 : 急事?唔通依家呢件事唔緊要咩?

醫生 : 總之我唔會返黎架勒,你有咩事可以同姑娘講低

朋友 : 我要你依家返黎,你究竟0係邊?

醫生 : 我係唔會話俾你知我0係邊架…係咁啦…(cut線)

大家可以想像下當時我朋友的心情,估唔到個醫生咁不負責任,而且咁冇操守,雖然負責人肯向我朋友賠償,但我諗大家有養寵物的人都會感受到呢種心情,你打算將你的寵物交給一個可以信賴的醫生,點不知個醫生竟然係如此對待你的寵物,實在太失望,對於呢個醫生我真係不能夠容忍!我試過客觀地去睇呢件事,雖然不可以一口咬定係個醫生出錯,又或者係阿寶年紀大,但點都好佢都不能夠用咁樣態度,實在好冇人格,好似事不關己咁!我真係好想藉呢個機會去俾大家知道呢個醫生係幾咁過分,奉勸大家唔好帶你的寵物去睇呢個獸醫

獸醫名稱 : 梁德亮 Dr . Ivan .T. Leung

診所地址 : 九龍太平道9號B地下

九龍太平道6號B地下

電話 : 27601330 / 27619981

希望大家看到此文章後盡快forward出去,以免再有同樣悲劇出現!

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-4-7 11:53 AM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

karen
英曲BB班

UID 161
精華 0
積分 31
帖子 31
閱讀權限 250
註冊 2006-2-13
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自hongkong
狀態 離線
佢無係太平道獸醫診所做囉,不過我個fan話,有一次見到佢係Dr Tint's診所到做。
2006-4-7 04:41 PM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
嘩....抄底佢個名先.. 見到佢都要掉頭走

2006-4-7 04:50 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 karen 於 2006-4-7 04:41 PM 發表
佢無係太平道獸醫診所做囉,不過我個fan話,有一次見到佢係Dr Tint's診所到做。
唔係嘛!

2006-4-7 05:26 PM#4

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
我無响dr. tint度見過呢個vet名喎...

2006-4-8 01:57 AM#5

Elaine@傻嘉媽咪 (tszling/ elaine)
英曲大聯盟副盟主
Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14
嘉嘉, 你個咀又多幾條白毛啦....

UID 19
精華 4
積分 4702
帖子 4746
閱讀權限 250
所養英曲名稱:嘉嘉
英曲會員編號:002
狗狗性別:女
狗狗出生日期:15/2/2001
狗狗最喜歡:食野, 食野,同埋食野!
狗狗最討厭:冇人同佢玩, 有狗煩佢!
狗狗技能:做動作,跳跳跳., 擺pose影相
狗狗性格:極度開朗唔記仇!
居住地區:
來自tuen mun
狀態 離線
WAH....有冇搞錯呀.........我都要記得佢個名!

嘉嘉係''嘉''姐, 蘆蘆係細''蘆''. 一大一細,一老一幼的最佳組合!!
2006-4-8 07:45 AM#6

karen
英曲BB班

UID 161
精華 0
積分 31
帖子 31
閱讀權限 250
註冊 2006-2-13
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自hongkong
狀態 離線
D姑娘話係替工,Dr Tint ANd Dr Nina放假,佢有時返工
2006-4-12 11:50 PM#7

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
咁就要去前打電 話去問清..今日邊位醫生註診咯...

2006-4-13 12:00 AM#8
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2006-4-13 12:00 AM 發表
咁就要去前打電 話去問清..今日邊位醫生註診咯...
dr. tint嗰度你打去做booking時姑娘一定問你想睇邊個vet... 應該可以放心d

2006-4-14 01:50 PM#9

IRISZE88 (Iris_ch*^-^*)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係電車男

UID 257
精華 0
積分 1154
帖子 1204
閱讀權限 250
註冊 2006-3-15
所養英曲名稱:George
英曲會員編號:566
狗狗性別:M
狗狗出生日期:24 Aug 04
狗狗最喜歡:咬樽蓋,食瞓,豬鍚鍚
狗狗最討厭:沒人理佢去街,洗耳仔
狗狗技能:跳躍
狗狗性格:膽小怕事,出過街驚人閃跑閃躲,好嬌嗲又痴心
居住地區:東涌
來自大嶼山新市鎮
狀態 離線
睇到字令我好嬲,因為我曾經帶呀治睇過庸醫姓梁,我只係睇到呀治係冷親,我問了好多次咩病,佢沒有一句話咩病,無啦啦開咁重d藥,他和他護士講呀治病情有出入,我開始懷疑,但係以為試下食藥,點知呀治一日比一日差,後尾打了好多次電話問番診所,個護士態度奇差,我睇呀治有點吾對勁,最後自行中斷。有狗友勸我睇番跑馬地診所再check body,最後為了安全起見即飛去睇跑馬地果間,最後平安沒事。
我更加吾去睇名氣大躁的dr tint。我估佢和梁有份合作,因為萬一若狗友睇dr.梁醫狗吾掂轉睇dr tint,dr tint 會接手睇dr.梁寫的病歷會幫掩蔽及頂住他的問題。我怕dr tint遲d會步上dr徐xx的後塵。
所以,我吾覺得因為名氣大躁的dr tint會醫番好任何雜症,問題係佢有沒有醫德心,答案是在這網址找到他的真面目。

http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... ge=1&highlight=

張宅有果隻電車男@-@等待回來電車女
2007-1-26 12:56 AM#10

英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係電車男

UID 257
精華 0
積分 1154
帖子 1204
閱讀權限 250
來自大嶼山新市鎮
狀態 離線
頂頂頂......

2007-1-26 01:23 AM#11

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 IRISZE88 於 26/1/2007 00:56 發表
睇到字令我好嬲,因為我曾經帶呀治睇過庸醫姓梁,我只係睇到呀治係冷親,我問了好多次咩病,佢沒有一句話咩病,無啦啦開咁重d藥,他和他護士講呀治病情有出入,我開始懷疑,但係以為試下食藥,點知呀治一 ...

2007-1-26 01:24 AM#12

ceci_mina (康 & Ceci)
版主
Cookie Nick夫婦

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
註冊 2006-8-14
所養英曲名稱:吳小曲 (細曲) + 吳小嚦(Nick豬仔)
英曲會員編號:806
狗狗性別:曲曲小公主 & 嚦嚦小王子
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
狗狗最討厭:細曲:比人吹耳仔;Nick:老婆唔睬佢
狗狗技能:細曲:叫人聽電話;Nick:響沙發頂表演體操
狗狗性格:吳小曲:極聰明;Nick仔:傻更更
居住地區:青衣
來自香港
狀態 離線
家下好似無咩醫生信得過咁呢!
攪攪下細曲同Nick Nick都要跟大曲去白沙灣睇鬼佬醫生咯!
山長水遠但安心~~

2007-1-26 09:30 AM#13

英曲助教
我係電車男

UID 257
精華 0
積分 1154
帖子 1204
閱讀權限 250
來自大嶼山新市鎮
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2007-1-26 09:30 AM 發表
攪攪下細曲同Nick Nick都要跟大曲去白沙灣睇鬼佬醫生咯!
山長水遠但安心~~
我唯一對跑馬地何大成診所才挽回信心,其他獸醫對我完全沒信心

2007-1-26 12:25 PM#14

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 26/1/2007 09:30 發表
山長水遠但安心~~
雖然係山長水遠但安心,我贊成..........

搵間近既睇完同無睇係無分別,

仲分份鈡比人"昆"

遠d就遠d吖...........

你住何文田走入西貢睇,

我住西貢走去上水睇

2007-1-26 12:40 PM#15

sophiebibi
英曲預備班

UID 2334
精華 0
積分 8
帖子 8
閱讀權限 250
註冊 2007-3-19
所養英曲名稱:阿波
英曲會員編號:
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:15/11/1993
狗狗最喜歡:食訓玩落街
狗狗最討厭:無得食
狗狗技能:食訓玩扮可憐
狗狗性格:活潑聰明
居住地區:葵涌
來自Hong Kong
狀態 離線
乜佢咁無醫德 o架 .... 做得獸醫, 唔係應該好錫 D 寵物 o既 o羊 ??
2007-3-19 03:17 PM#16

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.085775 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-3 11:02 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver