PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: [copy] 請體諒我們-怕狗人仕  

Emily (Emily)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
你係我快樂o既來源~ mousse

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Mousse / Sabu
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:18/9/2004, 30/10/2005
狗狗最喜歡:蝦阿媽! 破壞! 出街玩! 食食食!
狗狗最討厭:困籠! 無街去!
狗狗技能:食極都唔飽
狗狗性格:活潑 = 癲?
居住地區:青衣
來自Mousse & Sabu ~ 溫馨的家
狀態 離線
[copy] 請體諒我們-怕狗人仕

請體諒我們-怕狗人仕
我從小便害怕狗,害怕程度是只要在視線範圍內發現狗的物體,都會自然地"彈開"。如果狗隻漸漸迫近,輕則大叫,重則拔足逃跑,後果堪虞!據自己的記憶,我從未被狗隻追捕,似乎跟狗隻都是前世怨、今世愁吧。害怕狗之餘,我也十公憎恨狗,這可能跟香港有不少你們的自私行徑有關。

各位狗主:

我從小便害怕狗,害怕程度是只要在視線範圍內發現狗的物體,都會自然地"彈開"。如果狗隻漸漸迫近,輕則大叫,重則拔足逃跑,後果堪虞!據自己的記憶,我從未被狗隻追捕,似乎跟狗隻都是前世怨、今世愁吧。害怕狗之餘,我也十公憎恨狗,這可能跟香港有不少你們的自私行徑有關。

我想以上的說話必定惹來不少人非議,因為香港著實有不少愛狗人仕,雖然經濟低迷,但是寵物店、狗隻美容屋、獸醫還是其門如市,生意泛泛。可是,似乎沒有害怕狗或討厭狗的人站出來發言,也許寡不敵眾。

以下是你們某些同道中人的行徑,令害怕狗的人討厭狗:

一. 你們說為狗隻帶上狗帶是殘忍的,認為讓狗隻隨意走跳碰才是人道。但對狗人道是,對人卻不人道。雖知道不是每個人也不害怕狗,也不是每個人也喜歡你的狗兒。讓狗隨意去走動,卻把人嚇得半死,難道就是人道吧?還有,你的狗兒對也許對你忠心耿耿,對我卻滿懷敵意,對你你殷勤,不代表對我友善。我多次在街上遇上昂藏三尺的大狗在沒有狗帶及口蓋的情況下,"熱情"地向我走過來,嚇過半死後,狗主大多說只拋下一句"我的狗兒很可愛呀",沒有半句對不起,沒有半分歉意,生怕是我把他們的狗隻嚇倒。如果狗兒真是那麼可愛和安全,為甚麼政府要立例規定狗隻要帶上口蓋和狗帶?請各位狗主想想。

二.清潔香港,人人有責。清潔香港不單指不要亂拋垃圾或隨地吐痰,當然包括不要隨地便瀝,狗隻也不例外。我已有數次誤中"地雷"的經驗,感覺是水洗不清。曾經看見有狗隻在街上便瀝,但狗主手中空空如也,沒有半張報紙或紙類物品。我上次跟狗主理論,他說他會清理。可是兩手空空,難道徙手清理吧?

務請各位狗主體諒我們,因為你們自私的行為,不但不能令我們衝破心理障礙,還會令我們更討厭甚至憎恨狗隻。你有你愛狗的自由,我也有怕狗的原因。如果大家能體諒大家,我深信人狗是可以和平共存的。

怕狗及憎恨狗隻的可憐人上

copy from 香港金毛會

2005-10-5 11:39 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

chimil (詹)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:Melody
英曲會員編號:529
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2004.11.23
狗狗最喜歡:食,,玩
狗狗最討厭:媽媽mug都say no
狗狗技能:發媽媽脾四
狗狗性格:有時open,有時蝦人
居住地區:Sham Tseng
我都好明白唔喜歡狗既人既心理,因為未有個衰女包之前,我都係咁架

或者,我地做主人就真係要做好自己既本份,出街用狗帶(其實為狗狗呢講都安全架),一定要清理大小便現場,我見到唔做既主人就會同佢講,做好自己本份,唔好令到d街坊討厭狗狗,做好個形象

一個文明既社會係:各盡其責

2005-10-11 11:25 AM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線
無錯! 都係一d無公德心o既人攪到養狗人士神憎鬼厭!

但係我覺得另一方面應該係家長教導子女o既問題!
有時我見明明d小朋友都唔係好驚狗, 佢哋阿爸阿媽仲驚過佢哋!
點解狗一定會咬人?

2005-10-11 01:28 PM#3
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
所以我帶so ball落街一定會用狗帶... 如果人多,我會收到條帶好短ga...

2005-10-11 06:39 PM#4

chimil (詹)
英曲專家

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250
所養英曲名稱:Melody
英曲會員編號:529
狗狗出生日期:2004.11.23
狗狗最喜歡:食,,玩
狗狗最討厭:媽媽mug都say no
狗狗技能:發媽媽脾四
狗狗性格:有時open,有時蝦人
居住地區:Sham Tseng
絕對贊成由小朋友教育做起,有D家長真係過份左架,我心諗,D狗狗仲怕你啦,你咁誇張,又大叫

我都會用狗帶放MELODY,如果唔係就江湖從此多事啦

2005-10-11 10:00 PM#5

eileen@cookie
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 7
精華 1
積分 886
帖子 889
閱讀權限 250
註冊 2005-9-29
所養英曲名稱:Cookie
英曲會員編號:569
狗狗出生日期:2004-5-23
狗狗最喜歡:食,玩,咬爛野
狗狗最討厭:無得食
狗狗技能:sit,down,hand,bang,請請
狗狗性格:開朗,友善
居住地區:
cookie 大概3個月大時帶距去睇醫生,一個小朋友見到距,即刻叫到:媽,狗啊...打死距,打死距!
然後走埋來就想打cookie,被我閙走

2005-10-12 04:03 PM#6
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by cookie at 2005-10-12 04:03 PM:
cookie 大概3個月大時帶距去睇醫生,一個小朋友見到距,即刻叫到:媽,狗啊...打死距,打死距!
真係過份!!! x:x
都唔知d人點教細佬o架! 尊重小生命都唔識!

2005-10-12 11:41 PM#7

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦

QUOTE:
Originally posted by cookie at 2005-10-12 04:03 PM:
有無攪錯呀...
不過我諗你都係睇實d cookie... d人食狗肉ga...

2005-10-13 12:11 AM#8

Hinckley (我們這一「家」)
英曲班主任

UID 2025
精華 0
積分 713
帖子 700
閱讀權限 250
註冊 2007-2-9
所養英曲名稱:男-仔仔,Happy仔 / 女-囡囡,Shirley婆婆
英曲會員編號:618
狗狗性別:童男童女
狗狗出生日期:仔仔-天秤座/囡囡-天蠍座/Happy仔&Shirley婆婆不?
狗狗最喜歡:仔=鍾意錫人/囡=鍾意人抱抱
狗狗最討厭:仔=唔理佢/囡=唔抱佢
狗狗技能:Sit,R&L hand,Stay簡單指令
狗狗性格:仔仔-大哥款/囡囡-嗲嗲扭擰/Happy仔-大陸仔出省城/Shi
居住地區:銀行系其中一棵行星地球上一處荒島叫青衣
來自Joyful Pet's house
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eileen@cookie 於 2005-10-12 04:03 PM 發表
呢句說話等於叫到:媽,小生命啊...殺死佢,殺死佢!
個人真係抵鬧

[在新視窗顯示]

http://www.joyfulpets-house.com
2007-2-11 02:52 AM#9
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.063776 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-18 10:41 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver