PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 24  1/2  1  2  > 

標題: 急~~請幫幫手...  

alicedisney
英曲預備班

UID 145
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 250
註冊 2006-1-28
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自HK
狀態 離線
急~~請幫幫手...

我隻狗仔(2-1/2月)患左狗瘟...唔願食野&飲水...眼既分泌好多(仲要係幾黃)...今日仲有痾血既情況....
已經同佢睇過醫生...dr 俾左d抗生素佢食...但係情況都好似冇咩改善....
好驚佢有事....我想知依家我應該點做???
望各位幫忙......
2006-1-28 05:22 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

coffee@abby
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
my lovely coffee * ^^ *

UID 16
精華 0
積分 580
帖子 1712
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:coffee tse
英曲會員編號:542
狗狗性別:女
狗狗出生日期:14-2-2005
狗狗最喜歡:出街反,食0野,有客人來.
狗狗最討厭:洗耳,被隔離,抹手仔,唔問就夾硬抱
狗狗技能:set,down,stay,salut,bang,跳圈,跳欄,企身轉,幫人除&a
狗狗性格:唔記仇,活潑,最愛同狗玩
居住地區:
來自將軍澳
狀態 離線
http://www.pfhouse.net/BBS/viewthread.php?tid=1797&fpage=1

你可以睇下呢度..
希望幫到係..
祝狗狗早日健康..
2006-1-28 05:34 PM#2
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

chimil (詹)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250
所養英曲名稱:Melody
英曲會員編號:529
狗狗出生日期:2004.11.23
狗狗最喜歡:食,,玩
狗狗最討厭:媽媽mug都say no
狗狗技能:發媽媽脾四
狗狗性格:有時open,有時蝦人
居住地區:Sham Tseng

QUOTE:
Originally posted by alicedisney at 2006-1-28 17:22:
我隻狗仔(2-1/2月)患左狗瘟...唔願食野&飲水...眼既分泌好多(仲要係幾黃)...今日仲有痾血既情況....
已經同佢睇過醫生...dr 俾左d抗生素佢食...但係情況都好似冇咩改善....
好驚佢有事....我想知依家我應該 ...
我唔知道仲可以幫到d mug野,不過你一定要keep住兩個鐘餵佢食野,d食物要鈮x
還有要保證佢夠暖(但唔好焗襯佢),千萬要食野呀
另外,你要陪住佢,叫佢頂住,呢個係我最深刻既經驗,你既小寶貝知道你撐緊佢架(我個衰妹都係舊年呢個時候有狗瘟,幸好佢大步檻過)
祝願你個小寶貝健康成長,加油呀

btw:請問你睇邊個醫生呢?明日年初一佢開工嗎?

2006-1-28 05:36 PM#3

megan (megan)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
一家四口樂融融!

UID 12
精華 7
積分 4868
帖子 4871
閱讀權限 250
所養英曲名稱:岑杜比
英曲會員編號:513
狗狗性別:公公
狗狗出生日期:may 1, 2004
狗狗最喜歡:吃喝玩樂, 毛仔, 媽媽爸爸
狗狗最討厭:媽媽吾采佢
狗狗技能:扮可憐, 掙食
狗狗性格:嗲精
居住地區:荃灣
來自荃灣比毛繽紛樂
狀態 離線
點解呢排咁多狗有狗瘟?  係多人買左狗淨係太凍呢?  咁樣好有問題呀!!!

sorry, 我可能幫吾倒手, 希望狗狗無事, 過度狗年!

2006-1-28 05:52 PM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

chimil (詹)
英曲專家

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250

QUOTE:
Originally posted by megan at 2006-1-28 17:52:
點解呢排咁多狗有狗瘟?  係多人買左狗淨係太凍呢?  咁樣好有問題呀!!!

sorry, 我可能幫吾倒手, 希望狗狗無事, 過度狗年!
你果然好細心,我都覺得冬天臨近農曆年係好多狗仔有事既時間,原因我就唔知,但我估可能係天氣比較凍,有時又乍暖還寒

我都衷心希望各位狗狗大步檻過

2006-1-28 06:17 PM#5

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
今年狗年嘛..好多人買狗狗番去養..但無良狗販又賣病狗..搞到好多小狗都有狗瘟..同埋好多第一次養狗..無注意小狗要保溫同家居清潔及消毒..稍一大意..狗狗就病倒..

2006-1-29 12:34 AM#6
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by alicedisney at 2006-1-28 05:22 PM:
好驚佢有事....我想知依家我應該 ...
睇多個 醫生丫..試下打血清幫下小狗..仲一定幫佢著衫..比暖水袋佢..屋企如果大風.最好用布圍住個狗籠..唔好比佢吹風呀...佢唔食野你要不斷餵佢食..唔可以比佢缺水..唔飲水就用針筒漬入佢個咀啦..陪佢多啲..同佢講野叫佢努力加油呀..主人對佢不離不棄.佢求生 意志會高好多架...

2006-1-29 12:37 AM#7
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
每次聽到呢d消息都好心痛... 我係過來人,好明白你ge心情...
你而家睇緊邊個vet?? 呢個問題好重要... 因為唔係個個vet都有醫德.
我有少少建議 - 總之要記住:
1) 只要佢肯食,咩都好; 最怕佢唔食,唔食係無power去打仗... 至於"叮", 我諗你都大約開始知道叮幾耐d嘢就熱,我諗你每次唔會比好多,叮10秒已經好夠... 再唔係,攞d罐頭去蒸熱佢... 我諗少食多餐好d... e.g. 每隔3-4小時餵佢一次,等佢中間會有少少肚ge感覺
2) 準時食藥,份量要跟足指示. 佢一定唔會多鍾意食,但千祈唔好心軟!
3) 保暖一定要足... 佢而家仲係好脆弱,人唔覺得凍,佢都可能會覺得凍; 如果你想比蒸氣佢聞而又唔想去vet度,可以帶佢入toilet,閂晒d門窗,開熱水比d蒸氣佢;
4) 保持佢同地方清潔,唔好比細菌有機可乖
5) in case你想比(or vet suggests) 佢吊鹽水而唔想比佢留院,可以叫vet比你番屋企吊;
6) 當然係你多d陪伴佢,鼓勵佢,讚佢叻, 佢明ga!
7) 你一定要堅持落去... 狗狗靠晒你地ga! 睇你地頭ga!
8) 可以考慮去下血清, so ball以前狗瘟都係打血清醫好ge... 有好多vet都話唔suggest打 (我唔知點解), 淨係知道唔係間間vet都有得打
支持你... 繼續堅持落去!

2006-1-29 01:06 AM#8

alicedisney
英曲預備班

UID 145
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自HK
狀態 離線
感謝各位的幫忙...佢今晚既情況似乎有改善....肯自己食野...不過大便依然有血...好擔心....我唔知道佢係因為之前痾得太多所以令pat pat損左 or有咩其他原因...但係如果佢呢幾日情況都冇改善既話...我都會再帶佢睇多次dr....
上次我係去"維多利亞"度睇醫生...cos果間係最近我home...一來天氣唔係咁穩定二來佢太細個(只係打左第一支針)...所以都唔想帶佢去太遠....不過係咪有一間叫"何大成"專醫呢種病?請問各位有冇佢既資料?因為到最後咩都冇辦法既話...我都一定要帶佢去試下.....實在唔願見佢太辛苦....與其係等...不如博下....
2006-1-29 05:27 AM#9

coffee@abby
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
my lovely coffee * ^^ *

UID 16
精華 0
積分 580
帖子 1712
閱讀權限 250
所養英曲名稱:coffee tse
英曲會員編號:542
狗狗出生日期:14-2-2005
狗狗最喜歡:出街反,食0野,有客人來.
狗狗最討厭:洗耳,被隔離,抹手仔,唔問就夾硬抱
狗狗技能:set,down,stay,salut,bang,跳圈,跳欄,企身轉,幫人除&a
狗狗性格:唔記仇,活潑,最愛同狗玩
居住地區:
來自將軍澳
狀態 離線
何大成好呀..
係啦..唔好等
唔好拖呀..
2006-1-29 02:15 PM#10

英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250

QUOTE:
Originally posted by alicedisney at 2006-1-29 05:27 AM:
感謝各位的幫忙...佢今晚既情況似乎有改善....肯自己食野...不過大便依然有血...好擔心....我唔知道佢係因為之前痾得太多所以令pat pat損左 or有咩其他原因...但係如果佢呢幾日情況都冇改善既話...我都會再帶佢睇 ...
唔好客氣...
其實狗瘟係對puppy致命率好高ge病... 你要同時間競賽... 大便有血其實都幾嚴重, 一定要睇醫生 (唔知係咪腸炎). 如果睇一個醫生2次or3日都無好轉, 我會suggest同佢轉vet
唔好睇少呢兩種病 (狗瘟+腸炎)
祝狗狗早日康復!

[ Last edited by Chermaine on 2006-1-29 at 11:47 PM ]

2006-1-29 06:23 PM#11

英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250

QUOTE:
Originally posted by alicedisney at 2006-1-29 05:27 AM:
感謝各位的幫忙...佢今晚既情況似乎有改善....肯自己食野...不過大便依然有血...好擔心....我唔知道佢係因為之前痾得太多所以令pat pat損左 or有咩其他原因...但係如果佢呢幾日情況都冇改善既話...我都會再帶佢睇 ...
請問你住邊區? 你睇邊間維多利? 聽說維多利ge vet麻麻地...
除咗何大成 (佢weekday唔收新症),可以試下以下幾個vets (我地都係睇呢幾個):

梭椏道寵物診所 (Dr. Tint, 逢星期四休息)
旺角梭椏道27號地下
Tel: 2760 9663

城市獸醫動物診所
荃灣享和街49號都城大廈D2舖
Tel: 2414 2525
Fax: 2414 2727
OPEN HRS: (MON-SAT) 10a.m.-12:30p.m.; 4p.m.-8p.m.
(SUN & PUB) 1p.m.-7p.m.
emergency call no: 71128881 a/c651

大圍珍禽異獸及寵物醫院 (Dr. Tiger)
大圍積信街69號69-75號
Tel : 26871030

陳麒吉獸醫地址:沙田大圍積富街49號安定樓地下G舖
電話:26880840
急診:73022220

置樂動物診所
243 01758 dr.  so (逢星期四,五休息)

何大成
跑馬地獸醫診所 (何大成)
馬地雲地利道20號地下
Tel : 2572 0977

希望可以幫到你...

2006-1-29 11:20 PM#12

chimil (詹)
英曲專家

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250
若果你有任何需要請出聲,唔好客氣
如果要晚上睇醫生,可以call我幫手,我pm我電話給你呀

2006-1-29 11:41 PM#13

alicedisney
英曲預備班

UID 145
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
來自HK
狀態 離線
我既狗狗今日好左很多很多:-o..仲好有心機撩我玩tim...
尋日佢既大便裡面係有一滴滴既鮮血...今日稍有改善...只係有少少血絲....情況都幾樂觀....見到佢咁精神實在令我鬆一口氣....
真心的...感激大家的熱心幫助令佢今次大步檻過
我知道有其他狗狗都有同樣既情況....希望佢地都可以同我既狗狗一樣...能夠擊倒病魔!!
2006-1-30 03:11 AM#14

chimil (詹)
英曲專家

UID 4
精華 0
積分 2828
帖子 2891
閱讀權限 250

QUOTE:
Originally posted by alicedisney at 2006-1-30 03:11:
我既狗狗今日好左很多很多:-o..仲好有心機撩我玩tim...
尋日佢既大便裡面係有一滴滴既鮮血...今日稍有改善...只係有少少血絲....情況都幾樂觀....見到佢咁精神實在令我鬆一口氣....
真心的...感激大家的熱心幫助 ...
咁就安樂哂,但係你要繼續頂住,我地一定會支持你架

2006-1-30 07:33 AM#15

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線
加油呀...記我上黎講下佢o既近況俾我地知, 我地都好擔心佢架...

2006-1-31 01:03 AM#16

jickjick
英曲BB班

UID 136
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 250
註冊 2006-1-16
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
我都係過來人,.....依家隻狗狗仲病緊.....唉..
但係都冇資格教到你d乜..sorry
我隻狗狗轉左3間診所, 睇左4個醫生...岩岩果次睇完tiger, 留院1日半,
呢兩日我同佢爸爸好細心照顧佢, 一日四餐, 一日局4次蒸氣(係tiger到租), 情況好左好多~~!!

如果佢多鼻涕~我有個經驗就係帶佢即聞蒸氣, 我係勝利道$250/一次, 之後情況壞果次, 我連續幾日都俾佢聞, 真係好左d同有胃口左~~

大家都要努力呀!!!!
2006-1-31 01:13 AM#17

jickjick
英曲BB班

UID 136
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 250
註冊 2006-1-16
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
btw, 何大成好難book, 我book左兩次都book唔到....唉...可能真係好好!!!!
如果情況好急, 真係唔好等何大成(新症要7日後先有得睇)!!!
2006-1-31 01:14 AM#18

PHILIP
英曲大聯盟盟主
Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15
PF HOUSE

UID 1
精華 2
積分 3412
帖子 4191
閱讀權限 255
所養英曲名稱:Snoopy
英曲會員編號:001
狗狗出生日期:21-6-2000
狗狗最喜歡:偷貓糧食
狗狗最討厭:剪毛
狗狗技能:sitsit, 爬地
狗狗性格:鐘意攪事
居住地區:Kowloon Bay
來自PF HOUSE
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by jickjick at 2006-1-31 01:14 AM:
btw, 何大成好難book, 我book左兩次都book唔到....唉...可能真係好好!!!!
如果情況好急, 真係唔好等何大成(新症要7日後先有得睇)!!!
雖然何大成係好難book, 不過果度o既其他醫生都好好架....所以都可以一試..

2006-1-31 02:24 AM#19

英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250

QUOTE:
Originally posted by jickjick at 2006-1-31 01:13 AM:
我都係過來人,.....依家隻狗狗仲病緊.....唉..
但係都冇資格教到你d乜..sorry
我隻狗狗轉左3間診所, 睇左4個醫生...岩岩果次睇完tiger, 留院1日半,
呢兩日我同佢爸爸好細心照顧佢, 一日四餐, 一日局4次蒸氣(係 ...
聽到你咁講我都安樂d... 我好擔心積積呀...
有咩要幫手隨便講...

2006-1-31 02:33 AM#20
 24  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.081230 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 01:20 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver