PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 22  1/2  1  2  > 

標題: 狗房咳  

波比媽 (Y.u.K.i)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
波比..Burger..亞拔

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:波比
英曲會員編號:243
狗狗性別:男
狗狗出生日期:2001年10月15日
狗狗最喜歡:我,食,
狗狗最討厭:唔見左我,冇得玩,冇得食
狗狗技能:sit,down,hand,over
狗狗性格:冇耐性..一黎料就出動煩音叫
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
狗房咳

有冇人知係咩黎架..狗房咳..
我想有呢個病多d既資料啊
thx...

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2006-1-21 09:15 PM#1
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Chermaine (So Ball 媽)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
所養英曲名稱:So Ball 傻波
英曲會員編號:432
狗狗性別:小so子
狗狗出生日期:1 Aug 2003
狗狗最喜歡:有得食有得玩
狗狗最討厭:無人理
狗狗技能:食瞓玩
狗狗性格:膽小,驚青又八卦
居住地區:佐敦
犬舍咳 Kennel cough (狗房咳)

犬舍咳大部分於狗狗剛從狗店帶回沒多久後在緊迫的狀況下發生,或是小狗接觸到有生病的狗後,小狗康復後還可能排病毒傳染他狗,所以未打預防針的狗盡量不要和其他的狗接觸以預防感染

病源:

博氏菌(Bordetella Bronchiseptica) 或/和 副流行性感冒病毒(Parainfluenza virus) 或 腺病毒2(Adenovirus 2)的混合感染

症狀:

主要的症狀是引起氣管支氣管炎,乾或濕咳,有時飼主可能發現狗狗咳出痰或泡沫的東西,有時咳完像吞東西的現象,大部分的狗精神食慾正常,少數可能發燒、無食慾、流眼屎等,大部分的感染狗血液檢查正常

治療預防:

因為是病毒感染所以無特效藥,以對症治療為主,抗生素預防細菌二次感染,減少狗狗的緊迫因子,讓狗狗盡量舒服,病程約2-3週可以恢復,打預防針是預防此病的根本之道!

傳染性氣管支氣管炎(犬舍咳)
病原 已知有超過六種以上的細菌或病毒可致病,如博德氏菌、犬副流行性感冒病毒、犬腺病毒第一型及第二型、犬皰疹病毒、犬里奧病毒及黴漿菌等,以前二者較為常 見,可混合感染。病毒或細菌通常存於患犬的分泌物中藉由空氣散播。

臨床症狀 突發性咳嗽、乾咳、輕微水樣的眼鼻分泌 物,嚴重者可發展成細菌性肺炎,出現厭食、沈鬱、發燒等症狀,最後可能致死。

犬舍咳為犬舍中重要的呼吸道傳染病,會造成犬舍飼主重大的損失,但其不只會在犬舍或狗群中流行,家中犬隻也可能感染。此病治療時間長且治癒後容易再發,恢 復的犬隻仍會散布病原,所以若發生犬舍咳,將很難根除病原於犬舍內傳播,故以疫苗免疫是防治犬舍咳最好的方法。

2006-1-21 09:50 PM#2
查看資料  Blog  發短消息  頂部

英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250

QUOTE:
Originally posted by 波比媽 at 2006-1-21 09:15 PM:
有冇人知係咩黎架..狗房咳..
我想有呢個病多d既資料啊
thx...
喂,你做乜問呢樣呀... 無事丫嘛...

2006-1-21 09:50 PM#3

megan (megan)
英曲專家
一家四口樂融融!

UID 12
精華 7
積分 4868
帖子 4871
閱讀權限 250
所養英曲名稱:岑杜比
英曲會員編號:513
狗狗性別:公公
狗狗出生日期:may 1, 2004
狗狗最喜歡:吃喝玩樂, 毛仔, 媽媽爸爸
狗狗最討厭:媽媽吾采佢
狗狗技能:扮可憐, 掙食
狗狗性格:嗲精
居住地區:荃灣
來自荃灣比毛繽紛樂
狀態 離線
狗房咳係有得打針預防, 一年一枝, 不過吾係間間有得打.

2006-1-21 10:32 PM#4
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Elsa (Elsa)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
咁你地既狗仔打左未呀??..有冇咁既必要打呢??..coffee未打呀..想聽下你地意見

2006-1-21 11:31 PM#5

英曲專家
一家四口樂融融!

UID 12
精華 7
積分 4868
帖子 4871
閱讀權限 250
來自荃灣比毛繽紛樂
狀態 離線
杜比同毛仔都有打架, 其實打果陣我都吾知係乜, 個vet 問我打吾打, 我咪話ok 囉!

2006-1-21 11:39 PM#6
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

heather_hba (Heather Li)
英曲專家

UID 10
精華 1
積分 6484
帖子 6526
閱讀權限 250
所養英曲名稱:BooBee, Apple
英曲會員編號:16, 434
狗狗性別:男, 女
狗狗出生日期:1 Jan 2002/ 9 Nov 2003
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:boo: 古怪 Apple: 時好時壞
居住地區:shau kei wan
來自HK
狀態 離線
做咩呀???
burger 有事呀?
2006-1-21 11:58 PM#7

版主

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
事緣係尋日burger忽然咳左幾聲..咁我見好似唔係好對路就帶左佢去睇vet..
之後個醫生就話佢可能係狗房咳..開頭個醫生仲嚇我話佢可狗瘟..仲叫我test下係咪狗瘟喎..咁test左又唔係喎..咁佢就話可能會係狗房咳..開左d抗生素同化啖藥比burger..今日都仲有咳架..不過唔係咁勁囉..我打過去我朋友度問..佢話另外o個三隻都冇事啊..係唔知點解burger就有事喎..今日開始burger同波比一定要隔離啊..因為會傳染比其他狗架..不過佢行得走得..食得訓得..隻眼又冇分泌..只係得閒咳兩聲..同埋有啖..我仲比左部蒸氣機比佢吸..我有諗過係咪波比冇打狗房咳針整到burger有架..

[ Last edited by 波比媽 on 2006-1-22 at 08:50 PM ]

[英曲--波比]..[積羅素--Burger]..[唐唐--亞拔]
2006-1-22 08:47 PM#8

英曲專家
一家四口樂融融!

UID 12
精華 7
積分 4868
帖子 4871
閱讀權限 250
來自荃灣比毛繽紛樂
狀態 離線
其實有好多狗都無打狗房咳架!  不過, 我只係預防win 於治療.

2006-1-22 08:56 PM#9

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
波比媽..係唔係天氣凍..佢吹親呀??

2006-1-22 10:52 PM#10

Emily (Emily)
英曲專家
你係我快樂o既來源~ mousse

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
註冊 2005-10-1
所養英曲名稱:Mousse / Sabu
英曲會員編號:
狗狗性別:M
狗狗出生日期:18/9/2004, 30/10/2005
狗狗最喜歡:蝦阿媽! 破壞! 出街玩! 食食食!
狗狗最討厭:困籠! 無街去!
狗狗技能:食極都唔飽
狗狗性格:活潑 = 癲?
居住地區:青衣
來自Mousse & Sabu ~ 溫馨的家
狀態 離線
睇多個 vet 先啦~
可能唔係呢..........

2006-1-23 12:18 AM#11

英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250
未必隻隻bb狗仔咳都係狗房咳ge...
會唔會呢幾日轉涼冷親呀?
不如睇多個vet呀?

2006-1-23 01:04 AM#12

版主

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
我冇同佢睇vet啊..見佢今日同尋日少咳左啊..
if佢咳多左既我會轉第二個vet啊..

2006-1-23 05:10 PM#13

coffee@abby
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
my lovely coffee * ^^ *

UID 16
精華 0
積分 580
帖子 1712
閱讀權限 250
所養英曲名稱:coffee tse
英曲會員編號:542
狗狗性別:女
狗狗出生日期:14-2-2005
狗狗最喜歡:出街反,食0野,有客人來.
狗狗最討厭:洗耳,被隔離,抹手仔,唔問就夾硬抱
狗狗技能:set,down,stay,salut,bang,跳圈,跳欄,企身轉,幫人除&a
狗狗性格:唔記仇,活潑,最愛同狗玩
居住地區:
來自將軍澳
狀態 離線
希望burger無事..
有咩要幫手
即管出聲..
2006-1-23 06:16 PM#14
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

版主

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線
尋日帶左burher去大圍睇陳醫生..
佢都幾細心..又幫佢拎左d大大去睇..
之後就話佢氣管差..可能呢排又凍..
開左d藥比佢..今日佢咳少左喇..

2006-1-25 05:18 PM#15

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 波比媽 at 2006-1-25 05:18 PM:
咁係咪即係唔係狗房咳呀?

2006-1-26 02:29 AM#16

英曲專家
要增肥!

UID 6
精華 1
積分 8690
帖子 8949
閱讀權限 250

QUOTE:
Originally posted by 波比媽 at 2006-1-25 05:18 PM:
陳醫生都係好嘢嚟ga...

2006-1-26 02:49 AM#17

版主

UID 20
精華 0
積分 2511
帖子 2552
閱讀權限 250
居住地區:
來自粉嶺(荒郊野外)
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by Emily at 2006-1-26 02:29 AM:

咁係咪即係唔係狗房咳呀?
我問過佢..不過佢冇答我啊
佢只係話佢氣管唔好..
所以係唔係狗房咳我都唔知啊..
不過佢食左d藥冇咳過喇..
我估應該唔係

2006-1-26 07:43 PM#18

coffee@abby
英曲講師
Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11
my lovely coffee * ^^ *

UID 16
精華 0
積分 580
帖子 1712
閱讀權限 250
所養英曲名稱:coffee tse
英曲會員編號:542
狗狗性別:女
狗狗出生日期:14-2-2005
狗狗最喜歡:出街反,食0野,有客人來.
狗狗最討厭:洗耳,被隔離,抹手仔,唔問就夾硬抱
狗狗技能:set,down,stay,salut,bang,跳圈,跳欄,企身轉,幫人除&a
狗狗性格:唔記仇,活潑,最愛同狗玩
居住地區:
來自將軍澳
狀態 離線
最緊要burger無事..
無咳過就好了
2006-1-26 09:04 PM#19
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

英曲專家

UID 24
精華 0
積分 3884
帖子 3880
閱讀權限 250
英曲會員編號:
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 波比媽 at 2006-1-26 07:43 PM:

我問過佢..不過佢冇答我啊
佢只係話佢氣管唔好..
所以係唔係狗房咳我都唔知啊..
不過佢食左d藥冇咳過喇..
我估應該唔係
冇事就最好啦~
我好想快d見下佢呀~:-o

2006-1-27 12:09 AM#20
 22  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.078267 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-5-17 12:16 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver