PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 領養感想  

bingo (bingo)
英曲大學生

UID 423
精華 0
積分 207
帖子 205
閱讀權限 250
註冊 2006-5-11
所養英曲名稱:大少
英曲會員編號:
狗狗性別:m
狗狗出生日期:2006-2-20
狗狗最喜歡:戲弄我
狗狗最討厭:遲開飯
狗狗技能:扮傻
狗狗性格:百厭
居住地區:元朗
來自hk
狀態 離線
領養感想

當我睇到話yahoo有狗拍賣,我就好想講下自己嘅一d睇法
其實我自己覺得,如果正常一個狗主d99生左bb而自己又養唔到嘅話,好正常唔係賣就係俾人!
如果撰擇比人,通常都不會收取任何報酬,一心只想幫狗狗揾個好主人,望99離開自己後都可以有個好主人疼鍚!同時大家嘅焦點會放响99嘅前途上..
如果撰擇賣比人,亦都係幫99揾個主人,不過個主人最緊要係有錢,當然,撰擇會賣嘅人,佢地知道狗隻是可以換取到金錢,如果他們知道一隻如果健康同正常而又有名氣嘅99如果可以賣三千蚊,從他們賣狗的商業角度睇,如果隻狗無問題,真的會賣500蚊給你嗎?我諗如果用狗來賺錢嘅人,會用一両金來同你換取五百蚊嗎?同時大家嘅焦點會放99嘅價值上
其實本人真係好唔同意買狗,因為當買狗嘅背後,同時就好似支持狗隻做生產機器,越多人買,就越要生得多,唔知你地有無睇過一d關於狗隻生產嘅報道,唉...d狗媽媽真係好慘,因為生得太多bb而流失太多鈣,結果就連d牙都甩晒,不能進食,結果就...........
所以希望想買狗嘅人三思,可以就盡量去領養啦
2006-5-12 01:21 AM#1
查看資料  Blog  發短消息  頂部

Delts
英曲導師

UID 202
精華 0
積分 466
帖子 475
閱讀權限 250
註冊 2006-3-5
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
講得好! 呢個thread應該要宣揚出去呀~
2006-5-12 03:11 AM#2

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
無錯呀!

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-5-12 09:03 AM#3
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

rbearbear (rbearbear)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
註冊 2006-4-18
所養英曲名稱:Kobe & Lola
英曲會員編號:570
狗狗性別:Kobe: 公公 Lola: 老奶奶兒孫滿堂
狗狗出生日期:2004/不詳
狗狗最喜歡:Kobe: 出街,瞓o係床上望住車來車往 Lola: 出街,
狗狗最討厭:吸塵機,剪指甲
狗狗技能:出街, ball ball, sit, hand hand
狗狗性格:為食又貪玩
居住地區:西貢區
來自Kobe王國
狀態 離線
我好同意!! 尤其係收養左Kobe之後, 知佢以前被遺棄, 對佢既惡行總係特別寬容. 如果我有能力養多隻, 都一定會收養!! 亦希望大家明白, 如果真係愛小動物都應先考慮收養!!

我係Kobe王子, 係集萬千寵愛在一身o既幸福小Be!
仲有子女遍天下o既Lola, 而家奉旨享福歎世界!

2006-5-12 10:27 AM#4
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rbearbear 於 2006-5-12 10:27 AM 發表
我好同意!! 尤其係收養左Kobe之後, 知佢以前被遺棄, 對佢既惡行總係特別寬容. 如果我有能力養多隻, 都一定會收養!! 亦希望大家明白, 如果真係愛小動物都應先考慮收養!!
可樂仔都係我收養番黎......佢以前被遺棄......仲流浪過.....執垃圾食.....好惨呀.....所以我同你一樣....對佢地既惡行總係特別寬容

2006-5-12 10:31 AM#5

英曲大學生

UID 423
精華 0
積分 207
帖子 205
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線
同埋我覺得越多人買狗,就越多人狗會被遺棄,真係眼見好多人養左1年左右因為狗狗大左己經唔係當日嘅bb,加上牠們嘅破壞力,然後就會制做百般理由話養唔到落去,但講真一句,最大嘅理由莫過於係個主人巳經唔再愛佢啦...
2006-5-12 10:50 AM#6

版主

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
狗狗最喜歡:Kobe: 出街,瞓o係床上望住車來車往 Lola: 出街,
狗狗技能:出街, ball ball, sit, hand hand
來自Kobe王國
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-5-12 10:31 AM 發表

可樂仔都係我收養番黎......佢以前被遺棄......仲流浪過.....執垃圾食.....好惨呀.....所以我同你一樣....對佢地既惡行總係特別寬容
Aiya.... 可樂仔既history同Kobe好相似, 因為以前執過垃圾食, 所以而家成日摷屋企個垃圾筒!! 只好比D心機同愛心教佢囉!!

2006-5-12 12:02 PM#7

chrisyaufish (chrisyaufish)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係肥仔lok~

UID 259
精華 0
積分 1003
帖子 1043
閱讀權限 250
註冊 2006-3-17
所養英曲名稱:Lok
英曲會員編號:577
狗狗性別:M
狗狗出生日期:24/08/2004
狗狗最喜歡:食野,玩公仔,搓肚仔.....
狗狗最討厭:吸塵,出街,細佬...
狗狗技能:俾手、 SitSit、Down、俾雙手,跳起接公仔
狗狗性格:好鬼爹,成日鍚人,超級胃食!好多野講!出街就驚過鬼!
居住地區:QB
來自愛記
狀態 離線
呀lok都係收養!佢呀爸成日話我太疼佢啦,由其是食果方面.........因為接佢返來果時佢好瘦仔,又唔係好肯食野wor..............點知今日會注成大錯.......而家俾小d都嘈生晒!
我都想收養多一隻!陪下佢呀lor~
2006-5-12 12:30 PM#8

Elsa (Elsa)
版主
狗竇之家

UID 66
精華 0
積分 3703
帖子 3742
閱讀權限 250
註冊 2005-10-27
所養英曲名稱:Coffee
英曲會員編號:546
狗狗性別:男
狗狗出生日期:02/2004
狗狗最喜歡:出街.食野.霸晒所有玩具
狗狗最討厭:媽咪唔鍚佢/比老豆打
狗狗技能:sit.down.come.go.sleep
狗狗性格:文靜又細膽&獨財
居住地區:粉嶺
來自Fanling
狀態 離線
所以Sandy做左細慈囉....yeahhhhhhh

2006-5-12 12:31 PM#9

版主

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rbearbear 於 2006-5-12 12:02 PM 發表

Aiya.... 可樂仔既history同Kobe好相似, 因為以前執過垃圾食, 所以而家成日摷屋企個垃圾筒!! 只好比D心機同愛心教佢囉!!
我地個垃圾筒@門外面......
講真.....可樂仔無搶野食......
我地夜晚開飯.....佢一定要上chair sit 定定.....
我試過有次怕可樂...趁我地祈禱偷野食....
我o米半開眼去偷睇下Law....
個傻仔呆居居...sit 定定.....
所以我党得可樂仔好乖.....
有時睇佢d 眼神.....好似好可憐o甘.....

2006-5-12 12:38 PM#10

chrisyaufish (chrisyaufish)
英曲助教
Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10
我係肥仔lok~

UID 259
精華 0
積分 1003
帖子 1043
閱讀權限 250
註冊 2006-3-17
所養英曲名稱:Lok
英曲會員編號:577
狗狗出生日期:24/08/2004
狗狗最喜歡:食野,玩公仔,搓肚仔.....
狗狗最討厭:吸塵,出街,細佬...
狗狗技能:俾手、 SitSit、Down、俾雙手,跳起接公仔
狗狗性格:好鬼爹,成日鍚人,超級胃食!好多野講!出街就驚過鬼!
居住地區:QB
來自愛記
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-5-12 02:08 PM 發表

我地個垃圾筒@門外面......
講真.....可樂仔無搶野食......
我地夜晚開飯.....佢一定要上chair sit 定定.....
我試過有次怕可樂...趁我地祈禱偷野食....
我o米半開眼去偷睇下Law....
個傻仔呆居居...sit ...
可樂仔真係好乖仔好可愛~
2006-5-12 12:42 PM#11

版主

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
來自Kobe王國
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chrisyaufish 於 2006-5-12 12:30 PM 發表
呀lok都係收養!佢呀爸成日話我太疼佢啦,由其是食果方面.........因為接佢返來果時佢好瘦仔,又唔係好肯食野wor..............點知今日會注成大錯.......而家俾小d都嘈生晒!
我都想收養多一隻!陪下佢呀lor~
我收養 Kobe 果個機構,而家有隻新曲架叫做Samsam,兩歲,睇相都幾靚仔架,有冇興趣收養佢呀?

2006-5-12 01:47 PM#12

kana (kana)
英曲小學生
Lucky都有中文名●●●黎肥甩

UID 306
精華 0
積分 76
帖子 76
閱讀權限 250
註冊 2006-4-3
所養英曲名稱:Lucky
英曲會員編號:587
狗狗出生日期:我都唔知呀!!!!因佢係執返黎。當佢8月28號啦!!!有得別
狗狗最喜歡:波,麭包,嘆冷氣
狗狗最討厭:藤條,碌袖
狗狗技能:執波,看門口,偷蕉食
狗狗性格:貪玩,但怕陌生人,臭脾氣
來自香港
狀態 離線
我都同意呀!!!!我隻狗狗都係執返黎。
之後我就決定我一定唔會買狗。
只會領養。或者睇下有無緣份,執多隻囉!!!!
2006-5-25 08:58 PM#13

英曲大學生

UID 423
精華 0
積分 207
帖子 205
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kana 於 2006-5-25 08:58 PM 發表
我都同意呀!!!!我隻狗狗都係執返黎。
之後我就決定我一定唔會買狗。
只會領養。或者睇下有無緣份,執多隻囉!!!!
嘩!有得執噤好,仲想執多隻?
唔知你最想執多隻咩狗呢?

2006-5-25 09:12 PM#14

heather_hba (Heather Li)
英曲專家
Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

UID 10
精華 1
積分 6484
帖子 6526
閱讀權限 250
註冊 2005-9-30
所養英曲名稱:BooBee, Apple
英曲會員編號:16, 434
狗狗性別:男, 女
狗狗出生日期:1 Jan 2002/ 9 Nov 2003
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:boo: 古怪 Apple: 時好時壞
居住地區:shau kei wan
來自HK
狀態 離線
我2隻都係人地唔要比我...
BOOBEE 係我0個時我同學玩一個月話佢NAUGHTY 就唔要佢...
咁我0個時又搵緊COCKER...咁就要左BOOBEE

APPLE 就係我godmother 話要...咁我契哥隻狗生左bb....
我就攞左一隻....點知我godmother 又話唔要....咁我又養埋了~
2006-5-25 09:17 PM#15

英曲大學生

UID 423
精華 0
積分 207
帖子 205
閱讀權限 250
英曲會員編號:
來自hk
狀態 離線
我果四隻百厭星呢!一隻就因為個朋友要就個小朋友返學所以要搬,養唔到,就比左我!
一隻就業主送!
其餘兩隻就因為朋友養咗之後,健康出咗好大問題,所以就送咗過嚟,仲有百厭到死,有時望住四隻嘢都唔知好嬲定好笑!

2006-5-25 09:41 PM#16

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.077634 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-6-18 06:30 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver